În utlimele zile, mass – media freamătă, disecând cu obstinaţie decizia guvernului de a recalcula pensiile speciale, precum şi protestele pensionarilor militari în rezervă sau în retragere. Fiind, oarecum, familiarizat cu domeniul, am început să urmăresc mai atent evenimentele. Cu riscul de a-mi atrage oprobiul dumneavoastră, cei care faceţi parte din tagma militarilor sau aveţi cunoştinţe ale căror pensii speciale au fost recalculate, îmi permit să public câteva aprecieri personale.
Am observat că pensionarii militari şi-au coordonat acţiunile la nivel naţional, iar acestea au coincis cu festivităţile dedicate unirii Principatelor. Un prim fapt condamnabil, ruşinos şi nedemn, a fost huiduirea imnului naţional de către respectivii militari. Nu se cade, domnilor, ca cetăţeni care aţi jurat să apăraţi şi să respectaţi însemnele oficiale ale ţării, să vă pretaţi la un astfel de comportament. Înţeleg, vă nemulţumeşte profund clasa politică aflată la conducerea ţării, în frunte cu matelotul rămas fără şuviţă; îl apostrofaţi pe acesta, este dreptul dumneavoastră democratic, însă nu înţeleg ce vină are imnul naţional, care nu se confundă cu persoana aflată acum la conducerea statului. Probabil ar trebui să aruncaţi o privire la aliaţii noştri actuali, foştii dumneavoastră inamici, ştiţi prea bine, de pe vremea când patria dragă era membră a Pactului de la Varşovia, şi să observaţi atitudinea acestora în momentul intonării imnului naţional al SUA. În fine, ce să învăţăm noi, popor cu o tradiţie multimilenară, de la un stat ce există de doar câteva sute de ani……
România, ca multe alte state de pe mapamond, a fost afectată de criza financiară, provenită, da, aveţi dreptate, de la yankeii pe care i-aţi urât până în decembrie 1989 apoi, peste noapte, româneşte, aţi început să îi aclamaţi. Primele măsuri de redresare a economiei naţionale au vizat protejarea bugetului – s-au diminuat salariile angajaţilor statului cu 25%. N-a fost bai, dumneavoastră sunteţi pensionari, v-aţi făcut datoria faţă de ţară, acum vă odihniţi şi vă bucuraţi de pensia pentru care aţi muncit din greu. Păi cum, doar ştie toată lumea că armata a contribuit decisiv la realizarea canalului Dunăre – Marea Neagră, la Transfăgărăşan, la metrou, la Casa Poporului, etc. Mai mult decât atât, brava noastră armată română a oferit un ajutor ferm, hotărât socialist, agriculturii, grăbind anual recoltarea cerealelor, cartofilor, sfeclei, a strugurilor, la inundaţii, ş.a.m.d. Sunt perfect de acord, doamnelor şi domnilor militari pensionari, dar mă simt obligat să fac o precizare. Nu dumneavoastră, ofiţerii şi subofiţerii activi la vremea respectivă, aţi stat în arşiţă, ploaie şi frig, ci amărâţii de trupeţi, da, cei care mâncau fasole cu pietricele şi viermişori, cei ale căror raţii erau ajustate în mod constant, căci deh, ce le trebuie soldaţilor prea multă hrană, ei trebuie să fie supli şi să fie oricând pregătiţi să lupte pentru patrie. “Surplusul” îl luau bucătării, cu voia dumneavoastră. Cine spune că militarii nu se pricep la afaceri?
Ce se aude din mulţime? Un domn în vârstă se recomandă ferm, colonel X, fost comandant al regimentului Y, din cadrul armatei Z. Ce ne spune domnul? Că dânsul, în august 1968, se instalase ferm pe malul Prutului, fiind pregătit să respingă un eventual atac al sovieticilor, deranjaţi de celebrul discurs al lui Ceauşescu, cel ce acuzase intervenţia URSS şi a câtorva ţări aliate în Cehoslovacia. Zâmbesc cu dispreţ şi îi aduc aminte domnului că Marele Cârmaci, temerarul acuzator al ursului de la răsărit, în cazul în care ruşii ar fi atacat România, îşi pregătise atent ieşirea din scenă, apelând la amicul său iugoslav, Tito……şi domnul ofiţer în rezervă ne asigură că el şi camarazii săi puteau să respingă tăvălugul rusesc… ce contează că URSS, alături de SUA, avea o forţă armată formidabilă!
Observ că se repetă aceleaşi declaraţii: noi am fost la munci, noi am fost gata să ne sacrificăm pentru ţară, noi am dus-o foarte greu. Stau şi mă întreb, oare celelalte milioane de pensionari civili, având aceeaşi vechime în muncă, în condiţii cel puţin la fel de dificile şi contributori CAS, căci ei nu au fost scutiţi, precum domniile voastre, nu au dus-o greu?. Nu are rost să amintesc ce pensii au foştii muncitori din fabrici şi uzine, fostele cadre didactice, foştii lucrători la CAP, etc. Ce facem, domnilor, cu veteranii de război, amărâţii care s-au întors pe jos din lagărele siberiene apoi, ajunşi în ţară, au fost arestaţi şi încarceraţi, sub acuzaţia că au luptat împotriva Uniunii Sovietice? Lor le dăm pensii sub 100 de euro, căci sunt bătrâni, prea bătrâni, ce să mai facă ei cu banii…
Închei, aducând un elogiu tuturor soldaţilor români căzuţi în luptă, cărora le zac oasele în afara ţării, uitaţi de toată lumea, şi îmi exprim admiraţia faţă de pompieri şi echipajele SMURD, oameni care merită de zeci de ori mai mulţi bani decât primesc acum. Glorie eternă, eroii nu mor niciodată!
[youtube NHjo8Bc-npg]
Si eu fac parte dintre cei foarte uimiti de tupeul celor care au iesit la pensie in floarea varstei, cu niste banuti frumusei in buzunare. As vrea sa aiba si ei pensie macar cat avem noi salariile, dar ei se lafaie pe bani nemeritati. Exact ca si tine acuz proasta crestere de a huidui imnul national, de a crea o harmalaie prin faptul ca unui pensionar de-al lor i-a venit ceasul mortii si se face tam-tam, invocandu-se motivul reducerii pensiilor. Acuz pentru ca nu se intreaba ce pensii au cei care au luptat cu adevarat si traiesc de pe o zi pe alta, dar cu medalii puse la vedere pentru ca se mandresc ca au aparat tara, ca au luptat pentru ea. Aceia merita pensiile nesimtite, nu astia de-au facut scoala militara si au avut locuri caldute de munca si-apoi pensionare la 40-50 de ani.
Trebuie sa se inteleaga ca am ajuns o tara de viitori posibili cantareti, asistente tv, prezentatoare, fotomodele si ca, pana reusim sa ajungem acolo, stam si taiem frunza la caini, nu avem servicii si nu platim contributii. Si, poate, printre acesti visatori sunt si copii de pensionari militari care au avut pensii mari si si-au permis sa-si tina odraslele acasa. De unde sa li se dea asemenea pensii cand cotizantii la asigurari sunt atat de putini? Asta nu se intreaba.
Imi pare rau ca nu inteleg mai multi acest aspect! Eu respect armata si stiu ca nu este usoara viata de militar, insa nu pot sa fiu de acord cu faptul ca unii sunt mai “egali” decat altii, in conditii de munca cel putin la fel de dificile, vechime identica, etc……….si pentru ce oare, pentru ca fac parte dintr-o institutie de forta, indispensabila statului? Preiau si eu o intrebare, pe cat de dureroasa, pe atat de adevarata “Cine-a tras in noi, intre 16 si 22”!? 8O
Pentru QED ii recomand sa-l asculte pe Badea:
http://ingurapresei.a1.ro/social/Mircea-Badea-Ne-trebuie-armata-in-caz-de-razboi_2205.html
Lusio, nu cred ca este cineva care sa conteste importanta armatei in cadrul unui stat! In opinia mea, este deranjant faptul ca militarii iesiti la pensie, desi nu au contribuit financiar cu aceeasi cota ca si celelate categorii profesionale, vin acum si protesteaza pentru ca li se taie din pensii. Te anunt ca tuturor pensionarilor li s-au taiat din pensii, nu doar lor. Ei vin acum si se bat cu pumnul in piept, strigand ca au dus-o foarte rau in armata, dar ceilalti, siderugistii, minerii, etc nu au dus-o greu? Ei nu au acelasi drept sa primeasca o pensie decenta? Ce parere ai despre amaratii care au lucrat la CAP, cei carora li s-au confiscat animalele din curte si pamanturile…….ei au acum pensii mai mici de 100 de euro. Tinand cont ca din munca lor papau si militarii si ca, in caz de razboi, tot talpa tarii ar fi dus greul, unde este dreptatea?
Aici se duce spre ……….. 0.
Dar nici in lume nu prea vezi dreptate. Hai sa luam un exemplu:
http://www.libertatea.ro/stire/ups-tati-am-spart-130-000-000-e-te-superi-319567.html
Si altii …………………….
Lusio, bogati au fost si vor fi mereu! Diferenta consta in cum se fac banii! Sa luam, drept exemplu, cazul multor chivernisiti romani; acestia sunt indivizi care, prin adevarate jafuri comise in dauna statului, recte a contribuabililor, au dat tunuri dupa tunuri, incepand cu 1990, ajungand sa ne sfideze acum pe toti! Pe de alta parte, sa luam cazul bogatilor din afara, acestia au acumulat averi impresionante in decursul a zeci, poate sute de ani, deruland afaceri legale….sa ne gandim la familia lui Karl Benz (cel care a infiintat compania Mercedes), Enzo Ferrari, Bill Gates, etc. Ce le putem reprosa acestor oameni, ca au fost inventivi si s-au priceput la afaceri? Astia nu au furat, au oferit spre vanzare niste produse de calitate si lumea a cumparat….la fel si individul din articolul trimis de tine, asta a furat pe cineva ca sa devina patronul Formula 1? Aaaa, da, putem vorbi de sansa aici, ca unii au avut la un moment dat o idee si au exploatat-o, si altii nu…dar pana la jafurile din tara noastra, e cale lunga. Nu cred ca se compara indivizi precum Poponet, Cocos junior si altii, care se lafaie in banii furati de parinti cu Paris Hilton, sa zicem…..o fi si aia pitipoanca, da macar e mostenitoarea unui lant hotelier cunoscut peste tot in lume, aia nu a facut bani furand statul american
Bai ce-i drept.. macar mosu ii munceste. Elena Udrea ii tot fura….
titlul articolului tau… imi aminteste de victor hugo… a carui acuza a facut istorie…
nu locuiesc demult in romania… deci nu ma voi avanta in pareri despre pensii… sau altceva de acolo…
spun doar… un exemplu pararel cu aceasta…
la ny… ajutorul de somaj se calculeaza in funcie de salariu… cu cat salariul e mai mare… cu atat mai mare si ajutorul de somaj… dar… atentie… oricat de mare ar fi salariul… ajutorul de somaj nu depaseste 405 pe saptamana…
poate ar trebui si acolo o grila… care sa legifereze mininul si maximul de pensie… si as exclude din grila eroii neamului… ei sunt speciali si trebuiesc tratati ca atare… dar cand spun eroi… nu ma refer la orice general sau poitician… ci intr-adevar la eroi…
Ovi, ai adus in discutie exemplul american; asa cum am mentionat in articol, cum sa tina romanii cont de legislatia din SUA, nu este suficient sa preluam de acolo doar MTV, Macdonalds, etc……..lasa ca stim noi foarte bine cum sa traim, romaneste, dupa legile romanesti……..trist, foarte trist…Imi cer scuze, poate gresesc, nu era cumva vorba despre aticolul lui Emile Zola? 8O http://en.wikipedia.org/wiki/J'accuse
chiar la acel articol ma gandeam…
si trebuie sa recunoastem ca… articolul a facut istorie… asa cum si al tau poate face…
eu chiar imi doresc o schimbare in sistemul din romania…
Nu stiu cum sta treaba cu ofiterii in retragere care urla pe la televizor ca au pensie de 1.300 de lei, dar am in familie (ca sa zic asa) un fost plutonier adjutant (deci nu e ofiter) care are 2.000 de lei. Pe undeva e ori o neintelegere, ori o minciuna.
In afara de asta, nesimtitii aia macar atât ar fi putut sa invete din 20-25-30 de ani de frecat menta in armata: ca imnul se asculta, nu se huiduie. Faptul ca au huiduit in timpul imnului dovedeste ca habar n-au de onoarea pe care o invoca pâna-i doare gâtlejul. Ma intreb: daca nici macar un lucru atât de elementar nu cunosc, mai merita oare vreun fel de pensie?
Si, la urma urmei…cine sunt astia frate? Au câstigat vreun razboi si n-am auzit inca? Nu vorbesc de cei care chiar au participat la diverse operatiuni sub comandament NATO sau, eventual, ONU.
Excelent articolul. Excelent.
Dragos, ai facut armata, nu? Daca da, ai vazut si tu cummergeau lucrurile, cum erau tratati soldatii de rand acolo………….und emai pui ca erau javre, dintre ofiteri, care foloseau trupa pentru interese personale…….amaratii aia ce sa zica si ei “hai sa ii facem gard la casa lu’ domnu’ colonel, ca ne lasa si pe noi cateva zile acasa, in permisie”. Nu are rost sa mai dau alte exempel de genul asta. Unde mai pui ca in categoria pensiile speciale intra si tortionarii securisti, din anii ’50!. Uhm….cum vine asta….lau lichidat mii de oameni si apoi sunt retribuiti tocmai din banii contribuabililor, inclusiv din banii rudelor celor pe care ei i-au executat in stil NKVD-ist, cu cate un glonte in ceafa, apoi i-au ingropat prin cine stie ce hrube…..
@ Julien, buna intrebare aia cu 16-22. Pai cine sa traga?, armata cea eroica, printre altii.
Poate ca lui Mircea Badea i s-a scurs creierul in chiloti de la atâta spagat, dar ar trebui sa afle macar acum ca exista state care traiesc bine mersi fara sa fie dotate cu o armata. Fara trântori adica, care sa mai aiba si tupeul sa urle atunci când se intoneaza imnul.
Traim o epoca foarte ciudata, cu politisti care dau cu sapca de pamânt si manifesta ilegal, cu ofiteri in retragere care nu respecta imnul de stat si cu ‘prosperi oameni de afaceri’ facuti peste noapte prin jefuirea tarii si pe care nu-i ia in vizor nimeni. Care au datorii la stat cam cât averea lor ilegala. Si care se prescriu (datoriile adica; averile ramân). Vorba Danei, acesti nesimtiti ar trebui sa stie ca ideea de baza nu e contributia lor, pentru ca pensia le-o platesc de fapt actualii contribuabili. In loc sa urle de Ziua Unirii la Iasi mai bine ar urla la poarta la Felix sau Vântu, intrebându-i cum si-au cladit averile. Mai bine i-ar intreba de ce si-au platit atâta amar de vreme ziaristii pe drepturi de autor in loc de contracte de munca, eludând plata CAS, fondul din care se platesc pensiile.
Ioan Niculae, patronul Interagro, avea in urma cu mai multi ani o avere estimata la 500.000.000 eur. Datorii la bugetul de stat – o nimica toata, 450.000.000 eur. Julien, ai idee daca si le-a platit?
Dragos, e timp, nu este graba, mai trebuie inca mers la chefuri cu domnii de prin partide, mai o sponsorizare, ceva, etc….Ioan Neculaie a ajuns, ca din intamplare, sa invete sa faca afaceri in stil capitalist in intreprinderile de comert exterior, s-a prins la timp ca economia socialista nu are viitor!
Eu nu vreau decât să spun câteva chestii :D
1. E adevărat că nu trebuia să huiduie pe marinar în timpul imnului național.
2. Dintre rezerviștii de azi marea majoritatea au ajuns la gradul pe care îl au în prezent în urma unor merite. Astăzi se câștigă peste noapte fără să faci nimic dar prin anii 40-50-60 nu era chiar așa.
3. Una peste alta pensiile astea nu erau așa nesimțite încât să fie diminuate.
4. Pensia este un venit de care nu te poți atinge din motive legale și morale.
5. Mi se pare fantastic să citesc pe aici cu alte cuvinte că bine le-a făcut…câștigau prea mult față de pensionarii civili. Nu era normal să mărești pensiile pensionarilor civili și să le aduci la un nivel decent în loc să în sărăcești pe toți?
6. Sunt curios cum ați fi reacționat voi dacă erați în locul lor.
Eu am impresia ca nu ai citit si sursele care au stat la baza articolului! :D La punctul 2, am o precizare de facut! Nu stiu daca esti la curent cu faptul ca, incepand cu 1948, armata populare romana (fosta regala) a inceput sa se dispenseze de vechile cadre “vandute burgheziei si imperialistilor”. Deh, a fost lesne de inteles ca, tot epurand si iar epurand, au ramas niste mari goluri, in special, in cadrul corpului ofiteresc. Fiind nevoie de oameni, “consilierii” sovietici s-au gandit si ei la baietii cu “origini sociale sanatoase”, fii de tarani si muncitori. Problema este ca foarte multi intre acestia nu prea aveau studii, cel mult 4 clase………ce sa fi facut si comunistii, nu puteau sa lase armata fara ofiteri, au inceput si ei sa recruteze de unde se putea.si uite asa au ajuns ofiteri peste noapte fosti ciobani, plugari, etc. Ai adus in discutie meritele acestora….pai da, au avut marele merit ca “au curatat tara de banditi, mama lor de reactionari”. De unde, cu ce bani sa creasca pensiile pensionarilor civili? Pai nu se poate, politicienii ce mai fura?! Hai sa le lasam pe cele militare asa, eventual sa echivalam salariul net cu cel brut, sa nu le mai oprim nicio taxa, ca doar deh, daca se mai iveste vreun episod ca cel din ’89, noi pe cine ne bazam, cine disperseaza multimea? Ar fi o varianta cu minerii, ‘da aia saracii nu prea cred ca mai vin, mai sunt putine mine si la ei speranta de viata e scazuta……Creve, militarii, politistii, aviatorii, magistratii, oamenii din serviciile speciale de informatii trebuie respectati, dar acest respect nu trebuie sa conduca la discriminarea altor categorii profesionale!
m-am uitat și peste linkuri. Statistic și iar statistic. Știi cum era pe vremea lui răposatu’: curgea lapte și miere teoretic. Eu nu cred statisticile din moment ce pensionarii arată cupoanele de pensie cu 60-70% scăzute. E un fel de a spune ca la pixelul albastru. Că nu e ce vedem și e ce ne spun ei că e.
Problema țării e că se fură miliarde de euro. În ultimii 21 de ani toți au furat, dar nu ca acum. Asta e problema țării. Ce economie fac ei? câteva zeci de milioane de euro? Pe alea le fură cu un deget ei. Dacă nu s-ar fura atât ar fi bani și de pensii mărite și de salariile mai mari și de investiții. Azi 50% din carnea care se consumă e din import. Dacă s-ar investi în agricultură, zootehnie și industria alimentară România ar ajunge departe.
Dincolo de niște statistici măsluite la Agricultură așteaptă teancul de dosare pentru fonduri SAPARD și alte fonduri europene. UE are 30 de miliarde bani nerambursabili care așteaptă să fie trimiși dar pe ce? Proiectele nu sunt aprobate pentru că nu au oamenii să dea șpăgi de 10% din valoarea proiectului 25.000-50.000 euro).
Pensiile astea sunt de vină în România? Nu se dorește să fie făcut ceva bun. Înghițim găluști ieftine de la puere să ne atragă atenția de la adevăratele probleme ale României.
@ Creve, ia uita-te tu in top 300 si spune-mi si mie care din aia de acolo a fost facut in 2010 (pentru ca in perioada 2005-2007 PDL a guvernat cu PNL sub un prim-ministru penelist iar in 2009 timp de 9 luni a fost o coalitie PSD-PDKL care si-a dat la gioale, iar in rest, pâna in decembrie, un guvern cazut prin motiune de cenzura). Asta apropo de faptul ca nu s-a furat “ca acum”.
Pensiile speciale de la Interne, Armata si Securitate, incasate de 3% din numarul total de pensionari romani, consuma 10% din bugetul total al pensiilor din Romania. Respectivii privilegiati “ard” 1 miliard de euro pe an. Creve, spune-mi si mie cati pensionari, fosti lucratori la CAP, exista in Romania si cat la suta din bugetul de pensii le revine lor? 8O In romania s-a furat si se fura dintotdauna, ca peste tot in lume. Diferenta este ca, in cazul romanilor, traiul sub talpa turcilor, apoi al rusilor, a exacerbat enorm hotia. Uite, iti mai daa inca un exemplu, sa luam cazul unui judecator. Sunt perfect de acord ca, atat timp cat acesta se afla in functie, sa i se acorde un salariu de 10 000 de euro pe luna, chiar si mai mult, cu conditia ca acesta sa fie impartial, sa nu accepte sa primeasca mita si sa nu faca trafic de influenta! Aaaa. l-am prins ca se abate de la aceste regului, pac, inchisoare pe viata, cu interdictia de a primi papica din exterior; in schimbul hranei zilnice, l-as scoate la munca in folosul comunitatii – muncesti, mananci, nu muncesti, nu mananci! Si fara imbolnaviri subite, ca nu tine! In privinta pensiei, sa i se acorde exact cat ii revine, in urma contributiilor sociale, nici mai mult, nici mai putin – in niciun caz sa nu iasa la pensie cu 85% din salariul primit in ultima luna de activitate! Echitate, Creve, echitate, nu pensii speciale, caci greutatile ne apasa pe toti, nu doar pe ei! Sa nu uitam ca domnii ofiteri primesc haine de la stat, bani de chirie tot de la stat si multe alte facilitati, pe care muncitorul de la uzina “Dacia” nu le are, desi el produce bani, ansambland masini care merg la export……..
Nu am la îndemână un top 300 :P Dar nu am spus că prin ”ca acum” mă refer la 2010 ci la mandatul băsescian. 2004-2010. Guvernea PNL-PD a fost cum a fost și chiar dacă se fura s-a făcut și ceva pentru oameni. Până în 2008 economia chiar mergea bine. Din 2009 totul s-a făcut țăndări și să nu dăm vina pe criza economică. Acum PDL fură și mai bine spunând că e criză. Având în vedere că în 2009 campania electorală a PDL-ului a fost estimată pe undeva la 250 milioane euro eu cred că e destul de clar că ei trebuie să își scoată investiția cumva și ceva în plus.
Creve, pâna in 2008 economia mergea bine din motive cam independente de noi. Adevarul e ca din 1990 incoace mai mult am consumat decât am produs si datoriile s-au adunat, s-au adunat, s-au adunat. S-a spart buboiul in 2009, lumea a intrat in criza si creditorii au inceput sa-si trimita recuperatorii. Nu prea are legatura mandatul basescian cu criza. Si apropo de mandatul basescian, vezi ca e primul care a dovedit democratia in tara noastra, deoarece e singurul presedinte din istorie sub mandatul caruia a existat o guvernare alta decât a partidului lui.
Campania electorala a PDL-ului a costat 250 de milioane? Zau? De unde ai informatia asta geniala? Nu de alta, dar in cazul asta inseamna ca n-a fost deloc ieftina nici campania electorala a PSD-ului. Care, pe lânga banii pe care va trebui sa si-i scoata atunci când va veni la putere (peste 50 de ani), va avea de platit si dobânzi. Si dobânzi la dobânzi, ca probabil s-au imprumutat la camatari.
@ Creve, care merite?!?!?! Pai ce merite are nene un ofiter de la aprovizionare de exemplu fata de un civil? Ce merite are armata de ofiterii in retragere au pensii mai mari?
Eu personal as fi asteptat sa se aseze lucrurile in loc sa sar precum urangutanul. Si important e ca NU s-au redus pensiile, ci se recalculeaza, iar la final s-ar putea sa ajunga mai mari. A!, ca toata treaba e organizata e extrem de prost asta e partea a doua. In orice caz nu e motiv sa huidui in timp ce se cânta imnul, mai ales daca tot dai din bot ca esti ofiter.
Inainte de toate, am de facut cateva precizari:
1. Julien, scuze, ieri eram prea obosit ca sa comentez pe un articol care imi necesita atentia sporita :)
2. Nu a huiduit nimeni imnul. Toti de acolo venisera special sa il huiduie pe Basescu. Daca as fi putut as fi fost si eu acolo, facand acelasi lucru. Vorbiti de patritotism? Dar a fi patriot nu inseamna a scrie vorbe si a sta smirna 1 minut cand se canta imnul. De ce sa fie doar poporul patriot si nu si guvernantii? Dragii mei, poporul va fi patriot si nu va mai huidui cand va vedea un ministru sau un parlamentar aruncandu-se in cap din cauza foamei si a faptului ca isi vede copii murind si nu ii poate ajuta. Cum sa fii patriot cand familia iti moare si nu o poti ajuta? Cum sa fii patriot cand ti se incalca orice drept, cand esti condamnat la saracie pe cand altii se imbuiba pemanent din munca ta? Domnilor, ei sunt patrioti pentru ca au huiduit. Si ii respect pentru asta :)
3. Eu am o oarecare practica in interpretarea izvoarelor si tin sa va atentionez ca ati cazut in capcana administratiei prezidentiale. ati preluat o informatie din zbor si nu e verificata, e chiar falsa. Oamenii astia nu au iesit la pensie pentru ca au vrut ci au fost pensionati obligatoriu de catre stat pentru ca NATO ne cerea un numar de militari redus (asa au facut toate statele europene). Prin urmare, oameni in puterea vietii, la 49-50 de ani au fost pensionati obligatoriu iar acum 2 ani li s-a interzis cumulul pensiei cu un alt serviciu. Acum in numele reformei statului (hai sictir!) li se taie pensia. Voi stiti ca multi din oamenii astia nu si-au vazut copiii crescand? Ca erau nopti in care dormeau imbracati si cu cizmele pe ei?
Da, ei au fost cei care ar fi impiedicat armata rusa in 68.Nu radeti, nimeni nu a spus despre soldatul roman ca ar fi slab. Niciodata :)
Vreti o tara fara armata? Fie ca voi! Dar am mai fost odata fara armata….si nu a fost prea bine….ne-au condus altii..niste greci :)
Julien, lasa chestia cu revolutia la o parte….nu a tras nici dracu’ in noi…sa nu intram pe taramuri miscatoare…nu are sens….sa vorbim pe fapte concrete….
O tara fara biserica si armata nu mai este o tara.
Vacitim, nu, nu a tras nimeni, gloantele au prins singure viata si au inceput sa ciuruie oamenii……. Iarta-ma, dar te rog sa imi arati si mie pasajul de unde se poate deduce ca eu consider ca armata este inutila!!!!! Vezi, domnule, armata SUA, compara activitatea ei si numarul de ofiteri superiori………..Daca Armata romana numara 28.000 de militari cu contract si 28.000 de recruti, pentru aceste efective militare exista 126 de generali! 8O 8O 8O In Irak, cei 200.000 de soldati americani au fost comandati in total de patru generali! Vuiduuu, taulai, Doamne, cum vine asta!? Eu stiu ca fiecare soldat se viseaza cu bastonul de maresal in ranita, da’ nici chiar asa……..
Hai mai Vacitim….noi am impiedicat armata rusa care defila deja in Cehoslovacia? Pe dracu’, a impiedicat-o discursul lui Ceausescu. Care, dupa ce i-a amenintat, a gasit de cuviinta sa-i pupe-n bot pe rusi. Care armata vacitim? Ce armata am avut noi din 1878 incoace? Atâta doar ca am desfiintat Ungaria Sovietica…cam putin in 133 de ani!
Sa stii ca au existat concediati si de prin alte parti, nu doar din armata. Si stii ce a insemnat ‘conceierea’ in armata? Ca te pensionezi ca ofiter, iei un purcoi de bani si te intorci la locul de munca, de data asta ca civil! Si uite-asa iei si pensie si salariu! Tu pe astia ii plângi?
Si totusi, de ce sunt arestati Stanculescu si Chitac daca armata nu a tras? Dar generalul Topliceanu de la Cluj? Nici soldatii lui n-au tras? CA sa dau doua exemple rapide.
S-a huiduit in timpul imnului. Nu conteaza daca tantalaii aia l-au huiduit pe Basescu, in timpul imnului se sta smirna, da! Macar atât ar fi putut sa priceapa ofiterii lui peshte prajit.
Dragos, ce sa-i faci, sa imi fie cu iertare, dar observ ca oamenii nu pricep ca imnul este mai presus de persoanele aflate vremelnic la conducerea statului!!!!!!!!! Vrrem sa ii huiduim pe Basescu si Boc, foarte bine, putem face asta zi de zi, insa cred ca putem face o mica pauza atunci cand se intoneaza imnul….nu de alta, dar pentru imnul si drapelul Romaniei, altii au murit ca vai de ei……..macar din respect pentru aceia. Vacitim, ce parere ai despre veteranii de razboi, ti se pare just ca unul care a luptat, sa zicem doar pe frontul de est (unde a fost cel mai dificil) intre 22 iunie 1941 si 23 august 1944, sa ia pensie mai mica de 100 de euro, si un securist care a venit si le-a luat cu forta bunicilor tai, alor mei, etc tot ce au agonisit intr-o viata, sa ii dam pensie de zeci de milioane?
Foarte bine punctat.
Nu imi dau cu parerea despre ce a reprezentat armata romana in trecut, sunt prea mic copil pentru asta. Insa, armata romana actuala mi se pare de toata jena. Sper sa nu jignesc pe nimeni cu asta. Sunt cat se poate de impartiala, avand in vedere ca tatal meu vitreg e prin ,,domeniu” de la 16 ani incoace, sau de cand a facut liceul militar.
De 8 ani incoace am avut timp sa observ ce ,,greu” le este, cata munca depun si ce facilitati au. Care disciplina si patriotism?? Nici macar disciplina nu este, ce sa mai zicem de patriotism. Nu am nimic impotriva armatei, ar fi culmea, insa nu pot decat sa fiu de acord cu Julien: nu sunt singurii carora le-a fost greu, unora le-a fost chiar mai greu, mult mai greu. Asa ca sa dea dovada de patriotism si sa huiduie si in numele celorlalti pensionari care primesc bani in bataie de joc, si de preferat nu in timpul intonarii imnului national.
Pana acum au stat linistiti, erau ferm convinsi ca nu se va ating enimeni de ei, caci reprezinta una dint e institutiile de forta, pe care statul se poate bizui oricand, la nevoie. Uite cazuri recente, precum cel din Egipt…..cum s-a produs razmerita, hop si armata pe strazi……noroc ca arabetii au fost mai inteligenti si nu au inceput sa traga in propriul popor, ca bravii nostrii militari in decembrie 89……
@ Colorbliss, foarte reusit comentariu. Oricum, o parere poate avea oricine. Dar e cam trist când vezi ce a ramas din mult perorata ‘onoare militara’: nici macar respectul pentru imn. In lipsa unui razboi in care sa ne dovedeasca vitejia, atât ar fi trebuit sa faca militarii: sa se poarte onorabil. Ei bine, nu le-a iesit!
Ca sa nu mai spun ca, in urma calculelor, pensiile vor creste per ansamblu, nu vor scadea.