Evenimentul toamnei: Franta-Romania

 

Si Mihai Eminescu, dar si Eugen Barbu au scris despre a simti si a trai astfel incat sa poti constientiza iarba crescand. In aceste momente eu nu o pot vedea, dar ii pot simti mirosul. Simt miros de iarba. Mai sunt putine clipe pana cand va incepe meciul de fotbal Franta-Romania. Nu imi mai irosesc cuvintele pentru a spune ca nimeni nu ne da nicio sansa. Nu-i bai! Nu a facut-o nimeni, nici in 1475 la Vaslui, nici la Calugareni in 1595, nici inainte de ianuarie 1859, nici in 1918 si nici cand invingeam Argentina in 1994 sau Anglia in 1998 si 2000.

Cand scriu aceste randuri, milioane de suflete de romani din intreaga lume asteapta cu infrigurare sa inceapa meciul.Noi suntem romani si nimic altceva. Nu suntem cei mai frumosi, cei mai bogati, cei mai destepti dintre oameni. Insa, acum, mai mult decat oricand, trebuie sa demonstram tuturor cine suntem noi, romanii. Da, sunt mandru ca sunt roman. Sunt urmasul lui Mihai Viteazul, Petrache Poenaru, Aurel Vlaicu, Henri Coanda, Mircea Eliade, Constantin Brancusi, Victor Babes, Dimitrie Cantemir, Ilie Nastase, Nadia Comaneci si Gica Hagi.  Meciul din seara asta este meciul unei natiuni aratata cu degetul pe nedrept! Invingand Franta, nu vom cuceri Parisul, ne vom reda mandria si onoarea!

Nu avem spada vreunui conte parizian, nici peruca vrenui  Talleyrand, avem simplitatea si dorinta de a invinge a lui Badea Cartan sau a unui Nicolae Balcescu. In seara asta noi vom fi mai multi. Nu doar 11 jucatori, ci milioane de jucatori vor fi pe terenul de joc din Franta. Nascuti din suflarea steagului dac, botezati pe culmile Carpatilor si daruiti cu tenacitatea, rezistenta si perseverenta apei din Dunare, imbracati in culorile revolutiei si independentei, azi vom fi iarasi ce am fost si mai mult decat atat, azi vom scrie iar : pe aici nu se trece, azi, chiar de ar fi sa pierim asemeni samnitilor, ii vom trece pe adversari prin furcile caudine, strigand din rasputeri: Noi suntem romani si Hai Romania!

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=X-1yEWbuJXI]

Autor: Vacitim

Va invit sa lasati un pronostic. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Share

69 de comentarii la “Evenimentul toamnei: Franta-Romania”

  1. Insufletitor mesaj, sper sa-si atinga tinta. Cred ca esti printre cei mai patrioti oameni din tara. Sunt impresionata. :)
    Las si eu un pronostic: Franta-Romania 2-1. :(

  2. Frumos si interesant articol, mult prea optimist as zice eu (având in vedere imprejurarile), dar la Calugareni am pierdut batalia. Ca e cam greu de vizualizat cum de o armata infrânta ocupa la câteva zile dupa “infrângere” capitala armatei invingatoare….Daca e sa retinem in sarcina lui Mihai o batalie din acel an (intrucât la acea batalie au participat si transilvanenii si moldovenii, plus 1.500 de militari ai Imperiului Habsburgic si 300 de calareti din Toscana), aceea e cea de la Giurgiu, unde turcii au fost zdrobiti in asemenea hal incât au fost nevoiti sa renunte la una din “arme”, achingiii. Dupa batalaia de la Giurgiu nu se mai aude de “achingii”. In plus, a contat foarte mult si din punct de vedere psihic, turcii nefiind prea obisnuiti cu infrângerile.

    La sirul de nume ilustre pe care l-ai scris, eu i-as mai adauga pe Vlad Tepes si Ivan Patzaichin.

    Articolul asta ar fi trebuit citit in vestiar cu vreo 5 minute inainte de meci de toti componentii lotului. Din nefericire nu se va intâmpla asa.

    1. Dragos, merci mult pentru cuvintele frumoase.Da, mai sunt multi de adaugat la lista….da, optimismul meu poate fi exagerat, dar asa sunt eu.

      Povestea bataliei de la Calugareni e si mai complicata decat atat, mai fiind de adaugat modul in care boierii l-au tradat pe Mihai cu cateva luni inainte, ac an, cand au parafat participarea Tarii Romanesti la SFanta Alianta creata contra turcilor. De aici, atacul turcilor si armata mixta aflata sub comanda lui Mihai.Dar , o parte dintre ei erau platiti de MIhai.El a fost printre primii domnitori romani care au avut in ostire, mercenari.
      Nu, la Calugareni am castigat batalia. Doar ca nu am reusit sa ii invingem decisiv pe turci. A fost nevoie de alte cateva ciocniri pentru a-i forta pe turci sa treaca la sud de Dunare. Turcii nu au ocupat tara, asa cum o facusera dupa Rovine in 1394.
      Nu i-am spulberat pe turci, dar nu au reusit, dupa Calugareni, sa mai avanseze in teritoriul tarii. Si la o astfel de confruntare, cand cineva ataca si cineva se apara, cand tara nu este ocupata, cine a castigat? Eu zic ca acel care se apara.

  3. @ vacitim, poate imi mai dai un exemplu din istorie in care armata invingatoare se retrage la adapostul intunericului (si a unei cirezi) din fata inamicului, iar aia invinsa cucereste capitala invingatorilor dupa doua zile…
    Cum nu au reusit sa avanseze??? Pai au ocupat Bucurestiul si Târgoviste, pâna unde mai trebuiau sa avanseze, pâna la Cluj? N-au prea avut timp sa-si intareasca cetatile, ca a urmat contraatacul, DAR impreuna cu ardelenii, moldovenii si ma rog, alti militari . E vorba de 3 luni.

    1. Nu au avut ce cetati sa fortifice pentru ca nu au cucerit niciuna. cele mai fortificate erau manastirile, nu orasele. Bucurestiii nu aveau fortificatii iar Targovistea nu mai conta in epoca respectiva. Bucurestii au fost capitala tocmai pentru ca turcii stiau ca o puteau ocupa imediat ce treceau Dunarea.

      cat despre exemple, ele se incadreaza tipului de razboi asimetric pe care o armata depasita numeric il practica in fata uneia care ii este superioara. cedeaza putin, pentru a castiga totul

      1. Cica ar fi fost incorect golul. Mare pacat de bara aia a noastra.. cu aia macar egal scoteam sigur. Dar cam asa e natia noastra.. lovita de ghinioane :-j. N-ar fi prima faza.

  4. Ce dezastru, a marcat chiar febletea mea absoluta? Cand am vazut ca intra el, am stiut ca e semn rau. Am fost aproape de rezultatul corect, dar Malli a fost cea care a indicat chiar 2-0. :(

      1. Eu va urmaresc comentariile……………….:) Nice, locul nostru din cate se pare este cu fundasii in fata jucatorilor francezi .
        Cat despre cel din clasament, nu stiu, dar diferentele is f mici :)

  5. Hmmm! Eu am ajuns tarziu aici, si ce sa zic? Am… infrant! In rest, exuberant post-ul, aproape epatant. Nu mi-e rusine ca sunt roman, dar macar prin prisma fotbalului contemporan, nu sunt nici mandru de asta :D

    1. Adica pana acum nu credeai? :))
      Ce e tristetea asta? Am jucat superb, chiar daca am pierdut. Data viitoare vom juca si mai bine si vom invinge!
      O lupta-i viata, deci te lupta
      Cu dragoste de ea, cu dor
      Pe seama cui?
      Esti un nemernic cand n-ai un tel hotarator, scria cosbuc.Fruntea sus!
      Mergem inainte….:)

  6. “Am infrant!” :-) :-) :-) Asta a fost tare, Teo…

    Iar am luat bataie. Iar a fost de vina arbitrul. Iar am facut tot ceam putut si, cu toate astea…Sa nu uitam totusi ca acel ofsaid a fost la vreo 40 de metri de poarta, nu la un metru, sa zici ca nu ai ce face.

    Totusi, privind contextul general, am avut si noi niste incursiuni, am dat o bara si am bagat frica in ei. Eu cred ca am castigat, de fapt. Ca la Calugareni :-)

  7. Eu zic ca pentru mine, asa optimist pierdut, este o bucurie sa fi castigat ca la Calugareni. Aseara, chiar am castigat! Am castigat o echipa nationala de fotbal.Asa cum am facut-o vineri la Norwich.
    E mai usor sa ironizezi decat de sa construiesti :d

  8. @ Nice :-)

    @ vacitim, poate ca am castigat o nationala, antrenor ne mai trebuie. Unul care sa se uite fix in ograda lui, sa observe propriile erori si sa nu mai plaseze tot timpul vina infrangerii pe seama altora. La urma urmei, ofsaid-ul ala nu a fost asa mare, nu cred ca se poate spune ca arbitrul a fost de vina, se mai intampla….observ ca presa a sarit cu gura ca cica e “hotie”….parca nimeni n-a fost asa efervescent atunci cand Goian a marcat cu Olanda dintr-un ofsaid mult mai evident, de la cativa metri de poarta, nu de la 40! Ce a zis antrenorul Olandei la conferinta de presa? Si-a asumat in totalitate infrangerea si a declarat ca nu are ce imputa arbitrului. As face aici si un comentariu care ar include inclusiv chestiuni de genetica, dar n-as vrea sa mi-l modereze Nice pe motiv ca ar fi rasist.

    Nu poti construi nimic pe un munte de minciuni. Nici Nationala, nici batalii, nici istorie.

    Din istoricul 1595 eu chiar nu inteleg ce le-a casunat tuturor pe Calugareni. Oare e mai important ca Sinan Pasa a cazut de pe cal in mlastina si si-a pierdut doi dinti decat faptul ca la Giurgiu Mihai chiar a obtinut o victorie de prestigiu, a distrus in totalitate corpul achingiilor si i-a facut atat de ferfenita pe turci incat si-au pus la un moment dat problema evacuarii Istanbulului?

    “Mitul” Calugareni s-a nascut de fapt in secolul al XIX-lea, cand se nastea constiinta nationala. La Calugareni am fost numai “noi” (ma rog….si acolo a a fost un corp de oaste transilvan), la Giurgiu ne-au ajutat si altii. Cred ca asta a fost de fapt diferenta.

    “Victorie” e atunci cand armata victorioasa isi impune punctul de vedere, nu cand fuge noaptea din fata adversarului, lasand capitala de izbeliste.

  9. Ei spun ca furam noi. S-a vazut, din nou, aseara cine fura la Paris! Dupa manaria lui Henry din meciul cu Irlanda a urmat golul din off-side a lui Remy, astia pur si simplu nu au bun simt deloc. M-a scarbit total fotbalul european de anul asta.. Franta-Romania, Turcia-Romania, Liverpool-Steaua, Steaua-Napoli, Lille-Vaslui si Timisoara-Manchester City sunt doar exemple recente in care am fost tocati de arbitrii in favoarea unopr echipe “bune”. Suntem prea insignifianti din punctul de vedere al acestor ingamfati (englezii, francezii si italienii sunt cele mai ingamfate natii). N-au decat sa isi ia ei trofeele si sa si le bage undeva Blatter cu Platini!

      1. Era o obersvatie malitioasa, aia cu numele lui Blatter… Sigur ca cred in coincidente, totul se intampla din coincidente, practic Universul este insasi rezultatul unui cumul de coincidente, doar nu crezi ca a fost creat de Doamne-Doamne in 7 zile, nu? :)

      1. Mda..Victoria..Poate ca multi ar spune Niagara dar i s-a facut mult prea multa reclama incat nu mai pare asa de atractiva (parerea mea).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *