Inimaginabil. Cine supravietuieste dezastrelor si de ce.
–
Autor: Amanda Ripley
–
Editura House of Guides, 2008
–
Prima parte. Omul sfinteste locul.
Probabil ca v-ati obisnuit. Asa-zisle mele „recenzii” nu sunt chiar recenzii adevarate. Incerc doar sa extrag niste idei care mi se par interesante, pe baza carora, eventual, sa putem discuta.
Avem o presa fericita. Nu trebuie sa caute prea departe, ea stie mereu cine e de vina. Daca explodeaza un vulcan in Papua Noua Guinee, daca intra vreun tântar din vestul (sau estul?) Nilului in România, daca se intâmpla un incendiu la o maternitate sau daca pica o bordura dintr-un trotuar, in mod categoric vinovatul principal e chiriasul de la Cotroceni, cu tot cu bocii care-l inconjoara (pe politicienii contras nu-i punem la socoteala; in fond, e de datoria politicienilor sa se sfâsie intre ei).
Ei bine…am sa va dau o veste „buna”: incompetenti si rauvoitori se gasesc peste tot in lume in posturi cheie. Un exemplu graitor este dezastrul produs de uraganul Katrina in august 2005. Desi se stia exact când, unde si in ce fel va lovi, in acest mod factorul „surpriza” fiind exclus total, autoritatile nu au luat masurile care s-ar fi impus, fiind responsabile direct de moartea a aproape 2.000 de oameni si distrugeri de aproape 81 de miliarde de dolari americani (la valoarea din 2005). Primarul a intârziat cu doua zile ordinul de evacuare obligatorie a orasului New Orleans deoarece consilierii lui juridici n-au gasit o solutie adecvata la problema „dar oare comerciantii nu vor da in judecata primaria pentru pagubele produse din cauza evacuarii premeditate a populatiei?”. Ca o ironie, orasul oricum a fost dat in judecata dupa trecerea uraganului. In plus, ca sa stiti, in cadrul departamentului federal care se ocupa cu evacuarile in situatii de urgenta nu exista niciun psiholog!
In Arabia Saudita lucrurile sunt si mai simple. Pâna in 2007 se intâmpla, din cauza aglomeratiei si proastei organizari, aproape an de an un carnagiu cu final asteptat cu ocazia pelerinajului de hajj, pelerinaj pe care orice musulman e dator sa-l faca o data in viata. In 1990 au murit 1.426 de oameni. Cum „explicau” autoritatile evenimentele? Pai a fost vointa lui Allah ca acei oameni sa moara. Si, daca n-ar fi murit acum si aici, ar fi murit altadata si in alt loc. Dar asa…cu siguranta vor ajunge in Rai, intrucât orice musulman care moare in timpul pelerinajului ajunge in Rai. Scurt si la obiect!
Ce ar putea face oamenii obisnuiti când au de-a face cu asemenea monumente de prostie coplesitoare? Exista un proverb: omul sfinteste locul. Câteva exemple, culese din carte.
In 1996 localitatea Persons a fost maturata de inundatie pentru a doua oara in 11 ani. Credeti ca au aparut oamenii la televizor sa se tânguie ca apa le-a luat „agoniseala de-o viata”, ca li s-au distrus recoltele si ca nu mai au nici dupa ce bea tuica? Nu. 3 femei, in jur de 80 de ani (la acea data), au inceput sa vânda fursecuri in fiecare vineri in fata bancii din localitate. Au organizat concerte religioase. Au vândut un porc numit „Ape Noroioase” la licitatie. Intr-un an au facut 40.000 de dolari. Si nu s-au oprit pâna nu au facut 1,5 milioane de dolari. Cu acesti bani au platit constructia unui dig.
In data de 31 august 1986 Ronn Langford a fost instiintat ca fiica sa a murit intr-un accident de masina. In timp ce traversa o intersectie, o alta masina a trecut pe rosu. Soferul masinii care a initiat accidentul avea 19 ani si bause. Ce credeti ca a facut Ronn? Credeti ca si-a luat o mitraliera si a inceput sa traga in centrul Manhattan-ului, sau ca a venit la „Realitatea” (lor) ca sa-si urle durerea? Nu. Fiind sofer profesionist, a infiintat o scoala de soferi. A realizat lacunele sistemului de invatamânt si a incercat sa le acopere. O scoala unde se invatau inclusiv derapaje controlate, cum poti evita ciocnirile si unde se acorda un timp mai indelungat insusirii cunostintelor de baza. 26 de ore petreci la volan in cazul scolii lui Ronn, spre deosebire de mai putin de 10 ore, in majoritatea statelor. In plus, Ronn a inteles cât de importante sunt tehnicile de vizualizare precum si cele de respiratie, pentru un sofat lipsit de griji.
Ati vazut filmul „We were soldiers once”? A fost facut dupa o carte, scrisa de generalul Harold Moore, care este considerata obligatorie pentru ofiterii din armata si descrie, printre altele, si intâmplarile unui anumit soldat, Rick Rescorla, care a luptat in armata americana impotriva comunistilor in Vietnam (el fiind, de fapt, englez).
Tipul care tine arma pe coperta cartii este Rick. Ei bine, acest Rescorla si-a dat seama cât de importanta este paza reala si pregatirea angajatilor pentru situatii neprevazute. Nu si-a luat meseria in bataie de joc si, asa cum s-a manifestat pe câmpul de lupta, a incercat sa se manifeste si in profesie. In data de 11 septembrie 2001 Rick Rescorla era seful de securitate al Bancii de Investitii Morgan Stanley, care avea sediul in WTC. Pâna atunci insa, cam de prin 1988, a tot incercat sa atraga atentia Administratiei Porturilor, de care apartinea WTC, ca exista niste probleme de siguranta majore in legatura cu turnurile (pentru verificarea situatiei Rick a adus, in 1990, un fost camarad de arme, expert in antiterorism, ca sa inspecteze turnurile si sa-i spuna cum ar ataca el cladirile, daca ar fi fost terorist; dupa vizita, fostul camarad a raspuns cu lehamite: „nici macar nu e o provocare”). Nu i s-a raspuns la planurile pe care le-a facut, intrucât erau cam costisitoare. In 1993 a avut loc primul atentat, ceea ce lui Rescorla i-a crescut frustrarea, dar a stiut sa o directioneze in mod pozitiv. Era convins ca teroristii nu se vor limita la doar atât. Si mai stia ceva: ca angajatii trebuie sa-si poarte singuri de grija, ca este o prostie sa te bazezi pe cei care trebuiau sa fie cei dintâi responsabili. Asa ca a organizat pregatirea sistematica a personalului pe care-l avea de protejat. A facut exercitii cu ei si, bazându-se pe statura atletica si pregatirea militara, i-a facut sa inteleaga cât de importante sunt si ca trebuie sa te implici total, intrucât nu se stie niciodata. In plus, i-a invatat o regula de baza: in cazul unui incendiu, intotdeauna trebuie sa coboare. Intotdeauna. Exercitiile lui i-au cam iritat pe sefii bancii, intrucât se trezeau cu alarme in mijlocul a tot felul de sedinte importante (iar Rescorla nu se sfia sa-i ia de guler si sa-i scoata cu forta), dar…când a venit 11 septembrie, 2.687 din angajati au reusit sa iasa la timp din cladire. Spre deosebire de angajatii altor companii cu sediul acolo, ei stiau ca trebuie sa lase totul balta si sa iasa urgent, stiau unde se afla scarile de evacuare, stiau ca trebuie sa coboare si stiau ca trebuie sa o faca repede. Au murit numai 13, printre care si Rescorla cu patru din ofiterii lui de securitate, care se aflau in cautarea ultimilor ramasi.
Ramasitele nu i-au fost gasite niciodata.
„Fiecare om ar trebui sa poata fi scos in strada gol pusca. Pâna la sfârsitul zilei, omul ar trebui sa fie imbracat si satul. Pâna la sfârsitul saptamânii ar trebui sa aiba un cal, iar pâna la sfârsitul anului – o afacere si un cont in banca”.
Rick Rescorla
Voi cunoasteti un exemplu de om care sfinteste locul? Eu…nu.
trebuie să recunosc că e o postare foarte interesantă. amintirea întâmplărilor de la WTC întotdeauna mi-a provocat fiori. Îmi amintesc când urmăream la tv și nu prea pricepeam ce văd… Oameni care sfințesc locul? Hmm… nu știu. Sunt, de asta nu mă îndoiesc. Doar că nu am descoperit pe niciunul.
foarte bun articol! din pacate, oameni care sfintesc locul nu prea cunosc…buna masura de apreciere, care ar trebui de aplicat celor ce-si asuma responsabilitatea de a conduce un oras, un popor…
Foarte interesant articolul. Imi plac aceste receznzii, de fiecare data aflu lucruri noi, care imi starnesc dorinta sa aflu si mai mult despre subiectul respectiv :)
@ Ada, multumesc :-) si lasa-ma sa ma minunez ca ai amintiri cu prabusirea turnurilor…ca doar esti o pustoaica in ziua de azi, in 2001 erai chiar mica-mica :-)
@ altcersenin, multumesc :-) . Da, e un subiect mai delicat asta cu oamenii care sfintesc locul. Noi, românii, in general ne cheltuim energia in bocete in loc sa o cheltuim pentru gasirea unor solutii.
@ Alexandra, multumesc :-) si promit ca ai sa afli mai multe. De fapt, este numai prima parte a “Inimaginabilului”, mai urmeaza doua. Si o sa mai avem si alte teme :-)
da, aveam vreo 7 ani…
Da, ai mare dreptate! Ne-am obisnuit sa aratam cu degetul spre chiriasii de la Cotroceni ( indiferent de clasa politica din care fac parte). Este mult mai usor sa cautam vinovati decat sa gasim solutii.
Cu siguranta sunt si oameni care sfintesc locul doar ca acestia nu anunta cu “surle si trambite” faptele lor.
Uite, ca tot ai pomenit despre catastrofe naturale, ai citit sau auzit un pompier/militar laudandu-se cu faptele sale? Intotdeauna ei au pus pe primul loc viata celor pentru care se luptau sa-i salveze. Si … din pacate sunt foarte putini cei care-si amintesc de ei pentru a le multumi …
acu nu mai sunt oameni … care sa sfinteasca locul…
in zilele noastre is pe cale de disparitie =))
da, cunosc. inainte de a pleca din romania am lucrat in cercetare, un domeniu cunoscut ca fiind vitregit. locul unde am lucrat insa era o oaza in desertul cercetarii din romania si asta datorita omului care sfinteste locul. Si daca mai scormonesc mai gasesc …
hei, comentariul meu a rămas neaprobat.. cum vine asta :( ?
Ada, forte oculte au bagat la moderare commentul tau. Mi se intampla si mie, chiar foarte des. Mister total. :) :P 8O
@ Ada, valeleu ce maricica erai! :-) . In legatura cu aprobarile si neaprobarile…aici nu te pot ajuta eu :-)
@ Black Angel, abia ai venit din vacanta, te intreaba lumea când te insori…think positive, please!
@ coolnewz, m-ai facut tare curios, unde ai lucrat in cercetare?
@ Nora, nu, n-am auzit ca un pompier sau un salvator real sa-si scoata curajul la taraba. Ar fi o oarecare incompatibilitate. Despre ei, despre eroi, vom vorbi in partea a treia. Acolo am sa te rog pe tine sa vii cu un exemplu cunoscut si sa ne relatezi o intâmplare :-)
a apărut până la urmă. Eram măricică? Sau erai ironic? Nu mă prind… :-?
Ada, cu Dragos nu stii niciodata cum stai, daca glumeste sau daca vorbeste serios… :P
@ Ada, hai sa zicem ca eram glumet :-) :-) :-) .
Foarte interesant… acele femei care au strans 1.5 milioane de dolari pentru construirea digului, barbatul acela Ronn care a infiintat acea scoala de soferi si Rescola ar trebuii sa fie un exemplu .Asteptam continuarea :D
Si eu sunt impresionata de articol, si abia astept continuarea, cat despre oameni care sfintesc locul, imi vin in minte doua exemple: primarii sectoarelor 3 si 5. :P
La mine in 3 e “sfintit” non stop, ba cu un picamer, ba cu un trotuar, o bordura, un nou loc de joaca pentru copii nou, o sina de tramvai inlocuita de o suta de ori pe an, un traseu deviat…ce-ti poti dori mai mult decat un cartier in plina transformare, diferit de la o zi la alta? :( :P :)
@ Zuzu, multumesc de aprecieri. Tocmai d-aia am ales exemplele cu pricina, si mie mi se par graitoare. Da, va veni si continuarea, deocamdata e pusa la copt :-)
@ Nice, multumesc :-) . Da, bune exemple….primarul sectorului 3 a inteles sa “sfinteasca locul” in felul urmator: “am creat 10.000 de locuri de parcare (adica a tras niste dungi albe pe asfalt – l-a costat vopseaua si “manopera”) si nu inteleg de ce mai exista inca masini pe trotuare”. Lasând la o parte faptul ca multe din locurile “create” sunt pe trotuar, i-o fi spus cineva ca in sectorul 3 adasta cam 200.000 de masini?
Dragos, e la dospit? :))
E o nebunie cu locurile de parcare in sec 3. Ani la rand nu am iesit cu masina nicaieri tocmai pentru ca asta ar fi inseamant pierderea pretiosului loc. Acum trebuie sa vedem si partea buna a lucrurilor, avem locuri de joaca pentru copii. :) :P E si asta ceva. 8O
Asa au facut si-n orasul meu natal.. Multe dungi =)) Ce sa faca si ei sa mai ia niste bani in plus.. din ce stiu/am auzit.. vor sa ceara bani pe “parcarile” astea minunate si super smechere :D
@ Nice, “avem locuri de joaca pentru copii”. Corect, si in zona mea s-au deschis zeci de cazinouri….
Cred ca sunt alea care s-au inchis la mine. S-au mutat 10 metri mai incolo. :))
@ Lusio :-) :-) pai cum, la voi inca nu se cer bani pentru 3 dungi pe asfalt?
@ Nice, exista si cazinouri care se inchid? Ca eu le vad doar deschizându-se….
Nu.. daca inca’s proaspete urmeaza
Am ajuns sa platesc pentru niste dungi :-j.. mai bine imi construiesc garaj :-j..
Lusio, dar de cate masini dispui de ai nevoie de garaj? 8O :P
N-am niciuna :D.. dar e in plan.. acum nu tre sa strang bani doar de masina trebuie si de parcare :)
Nu-mi cumpar multe masini ca n-am avere de mil de euro :D. Una si buna e suficient :D
Aha, una si buna, corect, si ce marca iti face cu ochiul? Cu link daca se poate. :)
http://www.dragtimes.com/images/11838-2006-Mazda-6.jpg
.. second hand foarte probabil.. ca doar nu dau zeci de mii de euro pe timp de criza
E frumoasa. Si culoarea? Stai sa caut si masina mea s-o vezi.
Culoarea exact ca in poza.. Black.. e prima mea optiune mai mereu :D
Ar mai fi si asta.. dar tot second:
http://www.hydrogencarsnow.com/images/Mazda/mazda-rx8-re-hydrogen.jpg
Am avut si eu o intamplare la cazino.. S-au luat niste tigani la bataie inside iar politistii stateau afara :lol:.. Cred ca asteptau sa se killareasca si sa-i ia cu targa dupa.. Ma mir de nu le-a aruncat si ceva pistoale ca sa fie treaba, treaba.
Da, ala de la parterul blocului meu s-a inchis, s-a facut o noua farmacie. :) :) :(
http://www.youtube.com/watch?v=vOHJBurAjZM – pt asa ceva.. da.. chiar as fi platit (poate).
Si ce-are farmacia ? Daca suferi de ceva ajungi rapid :)
Pai are, ca avem numai farmacii si banci in zona. Un pic de variatie n-ar strica. :(
@ Lusio, pai n-are sens sa-ti cumperi mai multe masini, ca n-ai unde sa le parchezi. Iar pentru garaj iti trebuie autorizatie :-)
@ Nice, scuze, asa e, daca e vorba de farmacii, bineinteles ca iau locul cazinourilor. Si eu am in zona doua sucursale BRD (la distanta de câtiva metri una de alta), BCR, Volksbank (parca), CEC, Raiffeisen si altele pe care nu le mai tin minte, apoi mai sunt 4-5 farmacii (una se tot desfiinteaza si se infiinteaza) si 3 cazinouri. Pentru unul din cazinouri s-a desfiintat o librarie, iar pentru altul – o farmacie.
Interesant e ca in farmacii tot timpul sunt clienti. Tot timpul.
Stiu Dragos ca trebuie.. dar macar il iau 1data.. am masina safe.. loc frumos etc etc etc.. Sincer nici nu stiu inca sistemul.. daca eu ma duc la fratele meu la bloc si intru unde gasesc liber la dungi :) ce fac cand vine ala care are locul stabilit acolo ?.. Vine si se cearta cu mine ? Suna la primarie ? Cum e asta cu dungile ca eu inca nu cunosc?
Normal ca sunt.. lumea se imbolnaveste tot timpul.. N-ar strica sa investesc si eu intr-o farmacie Imi dai idei de business
Am observat si eu si nu-mi prea pot explica fenomenul, produsele comercializate nu sunt deloc ieftine…
@ Lusio :-) :-) pai dungile sunt ale statului, care ti le da tie spre inchiriere. Daca un loc dintre dungi e liber, il poti lua cu chirie. Daca nu….te oplosesti si tu pe undeva pe unde nu exista dungi si, preferabil, nu pe colt de drum, intersectie, curba sau statie de autobuz. Altfel da, trebuie sa te certi si câstiga ala mai tare in gura :-)
Cu chirie ? Pai si cum il iau daca eu vin doar pt maxim 30 de minute ? Unde platesc “inchiriatul” ? Unde nu exista dungi ? dar unde nu mai exista ? e prin tot orasul.. cred ca tre s-0 bag undeva in iarba langa copaci
Lusio, pe asta o am:
http://www.promotor.ro/noutati-auto-masini-noi/galerie-chevrolet-cruze-primele-detalii-oficiale-2765166/imagini/p6
si pe asta o vreau:
http://www.autoghid.ro/masini/articole-despre-masini|detalii/articleID_7865/Cea-mai-rapida-decapotabila-de-pe-planeta-Bugatti-Veyron-16.4-Grand-Sport.html
:) :) :)
Chevrolet.. intresant :D E a ta ? Sau a familiei :D ? | Bugatti.. visezi frumos (cred).. Eu cand vorbeam de masina ma refeream la ce pot sa ajung sa cumpar.. macar in viitorul mai apropiat.. Daca o luam la general.. The most beautiful/furios/glamour/fantastique/mirific for me is this:
http://www.dymee.com/wp-content/plugins/wp-o-matic/200909-2/b5451_BMW_M3_Coupe_06.jpg
http://autoworld.files.wordpress.com/2008/05/bmw-2010-m3-sedan-facelift-img_1.jpg – varianta Sedan e cu 2 usievident.
Daca o sa castigi la loto.. te rog sa mi-o cumperi si mie una :D Nu-i scumpa.. doar vreo 55-70 de mii de euro :D depinde de dotari :D
http://4.bp.blogspot.com/_yCG5d1OUXw0/SwwrID3FUtI/AAAAAAAAAcw/ihUD-Rsi4z8/s1600/BMW-M3_Sedan_2008_1600x1200_wallpaper_01.jpg si inca o poza ca ma tot aprinsesi :”> Pana si culoarea asta imi place pe ea
E a familiei, ca deocamdata nu posed permis. :( :( Dar mai mult sta prin parcare…
Nu am sanse sa castig la loto…ca nu joc. Poate imi faci tu mie o surpriza…dar nu cred ca-ti ajung banii pentru Veyron GS. 8O :(
E si culoarea mea preferata. :)
Eu nu vreau sa dau multi bani pe o singura masina in general.. si de-as avea 100 de mil euro avere nu cred ca as lua Bugatti ala.. Pot sa-mi iau 3 Audi R8, 2 Lambo si tot mai raman cu bani gramada Aia mi-ar place doar s-o conduc oleaca asa.. nu si s-o detin. Nu-mi place sa dau mai mult de 100 – 150 de mii euro pe o masina :) BMWul acela avand bani destui.. ar fi mai mult decat suficient.. si m-as simti excelent in el.
Iar un argument si mai bun pt preturile mari.. DE CE SA DAU ATATIA BANI IN ROMANIA ? “Avem” niste strazi superbe :X.. Daca aveam casa in Miami poate luam si una foarte scumpa.. ca-mi rula masina superb pe acolo. Dar in Romania, neah..
Eu n-am dat inca de permis ca n-am masina si nu(prea)-mi vine deloc sa dau pana nu am una sau macar sa fiu foarte aproape de a o lua. A ta sta in parcare degeaba.. Te invidiez :)
Lusio, tu ai dreptate, vorbeam in principiu, pur estetic, ce masina ne place ca design. Evident ca nu suntem atat de idealisti sa credem ca am putea detine vreodata asa ceva. Dar BMW-ul nu e o marca total inaccesibila. Si e una din preferatele mele de asemenea.
Lusio, e doar vina mea ca detest sofatul. Nu ma pasioneaza, nu-mi pot explica de ce. Altii sunt innebuniti sa-si conduca masina, iar pe mine ma lasa rece. Tare-mi este ca nu o sa dau niciodata pentru carnet. :) :) Pacat de masina aia ca rugineste acolo… :(
Daca eram in cartierul tau no problem.. ti-o luam eu la plimbat sau ma faceam soferul tau din cand in cand
:) :) :) Pai…stai in Slatina? 8O
Dap.. e orasul meu natal:)) Viata mea se imparte (mai mult) intre Bucuresti si orasul natal :P
Suntem o familie mai de calatori.. De exemplu fratele meu dupa ce a stat ceva ani in Sibiu.. acum se afla tocmai in Danemarca Se pare ca nu prea ne place sa stam DOAR intr-un loc :)
si voi va mai plangeti de atat???
de vreti sa plangeti…. va dau eu motiv…
cand am avut masina,nu am avut permis. Cand am permis nu am masina; si cand am masina si permis…. nu imi permit asigurarea masinii…
asta chiar e de plans :((((((
Am permis de 4 ani…. si nu am condus nici macar 100 de metri…. dupa luarea permisului =))
Lusio, cum asa, esti student in Bucuresti?
BA, chiar ca dezolanta situatia prezentata, pfff, asa scumpa e asigurarea aia? Nu merge si fara?
Ar urma sa fiu.. Acum ar fi cam asa.. Mai am treburi pe acolo + Delia care vrea sa-si continue masterul in Bucuresti si de ce nu, chiar sa se (sa ne) stabileasca acolo :) Relatia noastra e gen cum ar fi la Grapefruits (daca nu-i place ca am adus-o in fatza, imi cer scuze).. Ea sta in Bucuresti cu facultatea, iubitul in Galati. Ai inteles acum ? :D
Singura diferenta fatza de ei.. e ca distanta Bucuresti – Slatina e foarte mica.
Viata mea mai e legata de Bucuresti pentru ca am cunostinte/prieteni si pe acolo.. unii chiar foarte buni.
Dap, pai atunci multa bafta tuturor! :)
Super faina “scrierea” ta Dragos.
Cunosc o gramada de oameni care sfintesc locuri. Si nu neaparat e nevoie sa fie oameni mari. Pentru ca fiecare, la orice nivel daca isi face datoria face acel loc mai frumos si mai bun. O femeie de serviciu la un spital poate sfinti locul. Cunosc medici care o fac, sefa mea o face aproape zilnic cu o rabdare si o ambitie pe care o admir sincer. Multi dintre dascalii mei au facut-o. De curand a fost inmormantarea unui om care a “sfintit” Timisoara, Dumnezeu sa-l odihneasca. Cand vad o casa si o gospodarie ingrijita ma gandesc ca sfinteste locul respectiv pentru ca e multa munca. Eu cred ca problema e ca sunt destui astfel de oameni, doar ca in general ei urasc sa iasa in “luminile rampei” si de aceea noi, ceilalti, ii observam mult mai greu.
@ Lusio, inchiriatul se plateste anual si ai locul tau oarecum asigurat. Daca te duci in vizita…asta e, iti pui masina unde gasesti loc. Desi sfatul meu e sa nu mergi in vizita cu masina (decât daca va conduce Delia), ca poate mai bei ceva pe acolo…
@ dianatm, sunt onorat :-)
Ai dreptate. Un om poate sfinti un loc indiferent de “grad” si nu prea se baga in fata. Dar…nu e vorba doar de multa munca, ci si de munca depusa in mod inteligent. Pentru ca, daca iti construiesti un conac in zona inundabila de exemplu, nu mi se pare ok, indiferent de câta munca ai depus. Mai bine te duci si tu un pic mai sus si-ti faci conacul acolo. Ai si vedere mai buna….
Nebuna cateodata mai bea si ea;)) (hai ca mai si glumesc). Da sunt constient ca daca pleci cu masina e indicat sa mai ai si pe cineva care nu (prea) bea.
Am 2 intrebari.. Tu ai masina ? Si ai vreo idee cam cat e de platit ? (anual)
Intre 50 si 100 lei/an. Cred.
A pai nu e mult pe an.. faza e ca astia care ne taxeaza isi iau o gramada de bani cand noi toti platim la > gramada <.
Aiurea cazul lui BlackAngel :|
As mai avea o intrebare gen.. Eu maine ma mut intr-un bloc nou sa zicem prin Bucuresti.. si in zona blocului meu e full de masini cu locuri deja rezervate.. unii au rezervat chiar si 2 masini in fatza blocului.. In cazul asta eu ce fac ? Eu care n-am loc unde sa mi-o parchez ? Imi caut alt loc la dracu-n praznic ?? Nu pot macar sa ma lupt pt un loc cu ala care are 2 in fatza blocului ?.. Macar de-o licitatie ceva care da mai mult..
Lusio, nu stiu raspunsul la intrebarea ta, dar o sa ma interesez si o sa aflu cu siguranta. :) Il voi posta aici pe blog.
Ma bucur.. esti de ajutor :D Nu lasi omul la ananghie;)) Poate stie Dragos si te salveaza mai repede;))
Sigur stie, are si el masina…in fata casei. Ca de umblat, umbla cu bicicleta. E eco. :)) :P
Voi stati aman2 la casa sau ?.. Blocul nu va mai prieste a ? :)
Nu, stam la bloc, era sa scriu blog, vorba vine casa. Si stam in cartiere vecine. :) :P
@ Lusio, gândesti foarte matur, felicitari!
@ Nice, BMW e preferata ta si a trei sferturi din Ferentari, Rahova si Giulesti :-) . Si a unui trib care s-a asezat momentan in câmpia de sud a Dristorului de sud-vest, cum mergi catre Regatul Berceniului.
@ Mersi Dragos..
Ia la faza cu Nice: Da Dragos.. si Mercedesul la fel :lol:.. stiu stiu.. dar asta nu inseamna ca eu trebuie sa fiu ca aia.. sa-mi bubuie maneaua in ea si cate si mai cate :) Din pacate marcile nemtesti in Romania primesc numai proprietari sa zicem doar sau multi.. “naspa”. Imi place totusi si VW Passat.. asta nu cred ca e la fel de “contaminat” ca la BMW si Mercedes (si de ce nu, si Audi).
Ai facut tu sondaj printre locuitorii cartierelor defavorizate din metropola de pe malurile Dambovitei? :) :P 8O
Am si eu o curiozitate si trebuie sa ma adresez direct sursei Ce inseamna FRD (la) Dragos ? Cand vad FRD ala nu stiu exact de ce.. dar imi tot vine in cap tenismanul Roger Federer
:))) Lusio, FRD vine de la Forever Red Dog. Dragos e un infocat suporter dinamovist. :P
Trebuia sa ma gandesc ca e ceva cu Dogs Oricum tot de sport e legat.. fie ca e Federer fie ca e Dinamo :) Pacat ca pe viitor cu el e greu sa mergi la meci.. Tu cu mine cu Steaua si el cu Dinamo.. stam in locuri diferite
Imi plac emoticoanele tale
Pai trebuie sa fiu si eu experta in ceva, nu?
Dragos nu ne mai raspunde momentan.. cred ca e plecat cu bicicleta
Mai degraba se uita la meci. Joaca febletea lui…Ra2.
ce e ra2 ma ? nu mai vorbiti codat
Iar la*
cred sincer ca noi, ca popor, n-avem vocatie de eroi ci, mai degraba, de bocitoare.
ceea ce spui tu inseamna firi puternice, dispuse sa lupte pentru viata lor si , mai important, sa si-o da pentru altii. eroismul anonim, cel mai emotionant!
din pacate, noi, tot ca popor, ar trebui sa invatam demnitatea.
nu sunt negativist…dar suntem oportunisti si dispusi in a trada, chiar daca e vorba si de propriile idealuri.
In sfarsit un fundal unde vad si eu aproape pe tot ecranul:)
Retrag ce-am zis.. acum
L-am scos pe cel cu toamna, era mic.
La ala cu ciupercile?
Yep
Cum se vede asta? E pe tot ecranul la tine? Ti se pare ok?
Mi se vede pe 90 la suta din ecran :)
Lusio, Ra2 e prescurtarea de la Radoi. :P
Adica se uita la Bailarusi vs Rromania ? :)
Presupun. :)
Nu stiu cat de buna e asta cu schimbarea fundalului mereu.. te cam deruteaza.. poate ai putea schimba mai des doar bannerul :D
Lusio, sunt doar incercari. Sunt in probe. Vreau sa vad la care ma stabilesc, o caut pe cea mai potrivita. Cea cu trandafirul alb care a stat toata ziua nu era pe 100% din ecran?
Nop
Nici cea cu fluturasii de ieri?
Sigur stii ce zici cand spui “Potrivita” ? N-ai gasit tu avatarul potrivit de o gramada de luni =)) dar fundalul blogului..
La fluturasi nu mai stiu.. am eu memoria buna dar nu extrem de buna
Pai ce memorie iti trebuie, ca e vorba de ziua de ieri ??!! :P
Cam ai dreptate, bine ca mi-ai adus aminte ca e cazul sa-mi schimb avatarul. :P :)
Pai nu-mi mai amintesc bine poza de ieri :|
Da.. bine ca am facut-o
Ce noroc am eu cu tine. :) :) :P
@ capca1, ai rezumat perfect, in câteva rânduri, o intreaga istorie.
@ Nice, Lusio, v-as raspunde si voua…numai ca nu mai stiu la ce……
Dragos, lusio te intreba asa:
Lusio | septembrie 7, 2010 la 8:12 pm |
As mai avea o intrebare gen.. Eu maine ma mut intr-un bloc nou sa zicem prin Bucuresti.. si in zona blocului meu e full de masini cu locuri deja rezervate.. unii au rezervat chiar si 2 masini in fatza blocului.. In cazul asta eu ce fac ? Eu care n-am loc unde sa mi-o parchez ? Imi caut alt loc la dracu-n praznic ?? Nu pot macar sa ma lupt pt un loc cu ala care are 2 in fatza blocului ?.. Macar de-o licitatie ceva care da mai mult..
Dragos, Lusio te mai intreba si asta:
Lusio | septembrie 7, 2010 la 7:39 pm | Răspunde
Nebuna cateodata mai bea si ea;)) (hai ca mai si glumesc). Da sunt constient ca daca pleci cu masina e indicat sa mai ai si pe cineva care nu (prea) bea.
Am 2 intrebari.. Tu ai masina ? Si ai vreo idee cam cat e de platit ? (anual)
@ Lusio :-) teoretic nu poti ocupa un loc deja “semnat” ca fiind in posesia altcuiva. Mai ales ca acel cineva poate chema ridicatorii de masini…Asa ca da, iti gasesti un loc la dracu’n praznic.
N-am masina, am o Dacia Nova. Iar loc de parcare inchiriat nu am, dar plata anuala e in functie de taxa pe care o impune fiecare primarie in parte, ca asa e aici, fiecare cu bucataria ei. Dar ce te intereseaza cât e de platit, ca oricum n-ai masina??
@ Nice, multumesc pentru rolul perfect de transmisionista pe care l-ai avut :-)
Pai e foarte naspa daca ajungem la dracu’n praznic :) Ma intreseaza ca sa stiu cate ceva asa pt viitor :)
Da Nice.. multumim;))
Ce fioros te-ai facut. :))) :P Vreau poza aia draguta inapoi, nu-mi place cainele asta mare si rau. :( :P
@ Lusio, hopaaa…te-ai facut si tu “câine”? :-)
Doar pet lover:)) E rasa mea favorita :D
Ufff, ce spaima am tras, si-a revenit. :)) :P
Fara nicio legatura cu tema postez un banc ce l-am primit si eu in aceasta dimineata si care mi s-a parut destul de bun.
Un evreu din Rusia primeste permisiunea de a emigra în Israel … La granita, rusii îi controleaza bagajul, gasesc între haine un bust al lui Lenin si-l intreaba:
– Ce e asta?
Evreul:
– Ar trebui sa întrebati CINE e asta, nu CE e asta… Asta e Lenin, cel care a pus bazele socialismului si a adus bunastarea poporului rus.. si l-am luat ca amintire a zilelor de prosperitate…
OK, rusii îl lasa sa treaca.
Pe aeroport în Tel Aviv, granicerii gasesc bustul lui Lenin si întreaba:
– Ce e asta?
Evreul:
– Ar trebui sa întrebati CINE e asta, nu CE e asta. Asta e Lenin, nenorocitul din cauza caruia am parasit eu Rusia si l-am luat cu mine ca sa am pe cine sa blestem în fiecare zi.
Îl lasa si astia sa treaca…
Tipul se duce acasa, pune bustul pe raftul unei biblioteci si, la o petrecere organizata de familie cu ocazia sosirii sale, un nepot vede bustul si întreaba:
– CINE e asta?
La care evreul îi raspunde:
– Ar trebui sa întrebi CE e asta, nu CINE e asta. Raspunsul e: 10 kilograme de aur de 24 de carate, fara impozit , vama sau TVA !
Super banc! Ce-mi plac astea cu evrei. :) :) Si cu rabini, evident. :P
@ Nice, rabini…asta daca nu cumva ai vrut sa spui “rubine”
Nu, rabini, dar m-am grabit. :)))
@ Nora :-) :-) :-) :-) tare de tot!!! Si are legatura cu tema, ca doar e vorba de omul care sfinteste locul :-)
@ Nice, data viitoare…festina lente! :-)
Pana sa corectez eu, ai facut-o tu, ce vina am daca scrii mai repede decat intru eu la admin?
Dragos, stii ca nu ma gandesc decat la rubine…
Frumos articol :) special ca intotdeauna… m-ai facut sa ma zbarlesc un pic :D …uite ca mai exista si oamenii care stiu cum sa mearga mai departe, fara sa faca o drama din asta…oameni care isi vad de vietile lor si care incearca sa indrepte raul patit, ca sa nu li se mai intample si altora. Din pacate, nu cunosc nici unul personal…in vremurile astea, banuiesc ca se gasesc mai rar…
@ Chocolate, multumesc, esti o dulce :-) Eu cred ca e in regula daca te-am facut sa te zbârlesti, pentru ca stiu ca, de obicei, tu reactionezi altfel :-)
Da, asta e o problema, oameni care sfintesc locul se gasesc mai greu si, asa cum a observat multa lume, unul din motive e ca nu se baga in fatza, nu se lauda, nu-si scot meritele la taraba si nu sunt scandalagii ca sa produca audienta. Daca nu-i cunosti direct, devine o misiune aproape imposibila sa afli despre ei.