Poate parea de necrezut, dar insulita pitoreasca de mai sus, Panagia, este motivul care m-a determinat sa aleg Parga pentru o scurta vacanta la sfarsit de iunie.
Pentru ca trebuie sa stiti ca eu ador insulele, le consider cele mai frumoase locuri de pe Pamant. Iar nick-ul ales pentru contul de facebook este suficient pentru a va convinge cat de mult le iubesc.
Visul meu absolut (si secret) pentru vara 2016 era o insula din Marea Ionica, Zakynthos. Imi doream nespus sa ajung la celebra plaja Navagio si mai trageam din cand in cand cu ochiul la ofertele de cazare de pe booking.
In timpul asta am descoperit insa un orasel fascinant situat pe continent, port la Marea Ionica, in nord-vestul Greciei, Parga. Aici v-am povestit pe larg cum s-a intamplat totul.
Si as fi putut alege (la aceiasi bani, pana in 100 de euro, cazare si transport inclus) orice insula fantastica din Marea Ionica: Lefkada, Corfu sau Zakynthos. Insa a fost suficienta imaginea micutei insule stancoase Panagia, impodobita cu pini verzi si o capela alba, inimaginabil de frumoasa prin simplitatea ei, ce contrasteaza atat de placut cu albastrul intens al marii, ca sa nu mai existe dubii in privinta destinatiei de vacanta.
Deja ma imaginam fotografiind de zor insulita, cocotata pe zidurile Castelului Venetian. De altfel acesta a fost al doilea lucru pe care l-am facut cum am ajuns acolo, primul fiind o baie racoritoare in mare. Cu costumul de baie inca ud si papucii de plaja am urcat anevoios o colina abrupta pana in varf si am savurat la maximum incantatoarea priveliste ce se asternea la picioarele mele.
Eh, panagii, stanci, pini, mare si castele venetiene gasim peste tot in Grecia, ce e atat de deosebit incat sa alegi Parga, ma veti intreba? Si pe buna dreptate!
Adevarul e ca am cantarit indelung daca nu cumva voi regreta ca nu m-am orientat spre o insula precum Corfu sau Zakynthos. Sa recunoastem ca nu poti compara o destinatie oarecum obisnuita situata pe continent cu o insula magnifica, paradisiaca.
M-am documentat constiincios si am ajuns la concluzia ca pentru o insula e bine sa ai masina (personala sau inchiriata), sa ai carnet, sa ai bani de benzina. Sa ai cu tine oameni activi care vor sa colinde, sa exploreze, sa descopere. Iar eu nu aveam nimic din toate astea. De aceea, pentru mine, o persoana cu buget microscopic si fara masina, ideal era un loc compact, pe care sa-l vizitez usor, cu obiective la care sa ajung rapid si ieftin, pe jos sau cu transport public, fara batai de cap.
Si a mai fost un lucru care a facut ca balanta sa se incline decisiv in favoarea Pargai. Am aflat ca de aici se faceau foarte multe excursii optionale in imprejurimile de vis. Deja identificasem cca zece optionale ( cu preturi decente), una mai ispititoare ca alta si ma gandeam cu ingrijorare ca nu stau decat sase zile…
Macar trei excursii optionale sa fac, ca in restul zilelor sa ma bronzez si eu pe plajele minunate despre care citisem atatea, sa urc la cele doua castele, Ali Pasa si Venetian, sa am timp sa descopar la pas orasul propriu-zis… Zona ma mai tenta si cu o cascada, o moara de apa, o fabrica de ulei de masline, dar eram constienta ca nu era timp pentru toate.
Ideea grandioasa a acestei vacante a fost urmatoarea: ajung eu in Parga si de acolo plec si vad toate Insulele Ionice. Pentru ca exista o croaziera care le cuprinde cam pe toate mai importante, denumita pompos “Croaziera celor 7 Insule Ionice“, care ajunge printre altele in Lefkada, Kefalonia, Ithaka, Meganissi si Skorpios.
Dupa principiul croitorasului cel viteaz, “sapte dintr-o lovitura” ma si vedeam eu cutreierand Marea Ionica in lung si-n lat si vizitand tot ce are ea mai frumos intr-o singura vacanta. In plus imi propusesem sa-mi achizitionez si excursia de o zi in Corfu (tot croaziera) si cea din Paxos si Antipaxos. Ca sa nu mai zic cat de mult imi doream sa ajung in satele Zagoriei si la Canionul Vikos (considerat cel mai adanc din lume in raport cu latimea sa) cu podurile sale magnifice de piatra, dar mai ales la Raul Acheron (Styx-ul din mitologie), cel care, conform legendelor, purifica sufletele de pacate si duce in Infern si care impresioneaza cu peisajele sale spectaculoase, vegetatia luxurianta si cu apa cristalina care bate orice mare din lume.
Dar socoteala de acasa nu se potriveste cu cea din targ, iar la intalnirea cu ghida locala, cea care ne-a prezentat oferta de optionale, am constatat cu mahnire ca din multitudinea de excursii nu puteam sa aleg decat una singura, croaziera la Paxos si Antipaxos.
Pentru ca sunt excursii care nu se fac decat intr-o anumita zi. De exemplu la Zagoria si Canionul Vikos (pret 39 de euro) se mergea doar vinerea si noi ajunsesem in Parga joi la pranz. Dupa o noapte petrecuta in autocar, zombi si cu picioarele umflate, ultimul lucru pe care l-as fi facut ar fi fost sa plec dimineata urmatoare la 8 AM intr-o excursie tot cu autocarul pentru o intreaga zi (intoarcerea la 19). Puteau sa ma duca si in Hawaii ca tot pas spuneam. Tot vinerea se mergea si in Albania, plecarea era la 6 dimineata si costa 50 de euro.
Croaziera celor 7 Insule Ionice nu se facea deloc (conform spuselor ghidei) din lipsa de doritori. Nu se strang suficienti turisti ca sa se umple vasul de croaziera?!? La agentie am citit insa ca se face dar doar miercurea. Exact ziua in care plecam din statiune… Mai era o posibilitate, sa mergem in Lefkada sa luam vasul de acolo. Nu, serios acum! Deci a picat si asta!
Corfu avea si ea o zi speciala, unica: joia. Iar joia noi deja ajungeam in tara. Deci o stergem si pe ea de pe lista.
Cand a venit vorba de Styx si Necromantio, “Oracolul Mortilor”, ghida ne-a intrebat daca stim sa inotam si sa avem grija sa ne luam costumele de baie la noi ca excursia consta intr-o plimbare racoritoare si inot in susul raului prin Cheile Acheron. O mandrete de rau, cel in care Ahile a primit nemurirea, incredibil de frumos, dar plin de stanci uriase si cu apa foarte mare. Dupa experienta de la Veliko Tarnovo ma si vedeam impiedicandu-ma de un bolovan si inotand la fund cu DSLR-ul. Deci trebuia sa-mi las aparatul foto acasa. Si atunci la ce ma mai duceam? Bun, puteam sa stau la plaja si sa ma bucur de peisaj. Si sa iau masa la o taverna. Si atunci care mai era farmecul? Ori toata aventura ori nimic.
Deci prima conditie pentru a face toate aceste excursii optionale este sa veniti la Parga intr-un sejur de 12 zile. Asa da, e timp pentru toate. Eu, in cele 6 zile nici plaja nu am avut timp sa fac, nici nu m-am dezmeticit bine ca deja eram in autocar pe drumul de intoarcere.
Sa vorbim putin si despre cazarea in Parga.
Ei bine, Parga contine, pe langa orasul propriu-zis si cateva sate din jur. Sa le numim zone. In primul rand este zona Valtos unde am fost si noi cazati. E dincolo de dealul de unde vegheaza Castelul Venetian, cam la 20-25 de minute de mers pe jos. Urcusul este dificil prima data(daca nu mergi la sala), dar dupa 3-4 ture pe zi incepi sa te obisnuiesti. Oricum nu recomand cazarea aici decat celor care iubesc linistea absoluta, vegetatia luxurianta, maslinii, portocalii, lamaii, florile de toate soiurile si culorile si vor sa simta in concediu senzatia aia de…departe de lumea dezlantuita. Cand am ajuns prima data am exclamat putin derutati: dar aici suntem la tara! Se auzeau doar greierii si era exact ce-mi trebuia mie dupa stresul cotidian bucurestean. Desigur, dupa o perioada am inteles ca Valtosul nu e doar cararuia prafuita care ne ducea pe noi la vila, ci un adevarat paradis cu hoteluri exceptionale, cu piscine impecabile, beach-baruri exotice si restaurante primitoare, dar mai ales cu cea mai frumoasa plaja din Parga. Despre plaje avem articol separat.
De la Valtos in oras se poate ajunge rapid, in 5 minute, cu taxi-boatul. Sunt dese si merg pana seara tarziu. Dus-intors 4 euro. Dar unde mai e placerea escaladarii muntelui si iluzia siluetei perfecte?
Mai este si zona Lichnos, asemanatoare cumva cu Valtos, care insa este foarte departe (cam la 6 km de oras), am mers cu taxi-boatul la plaja si mi s-a parut o vesnicie. Nu va luati cazare aici daca nu sunteti cu masina pentru ca veti ajunge rar spre niciodata in Parga Town.
De asemenea, daca va luati cazare de pe booking, evitati satul Anthousa, este si el foarte departe de oras. Evident, toate problemele se rezolva daca in fiecare zi ai chef sa te urci in masina personala sau in taxi si sa mergi la plaja sau in oras.
Pentru petrecareti, pentru iubitorii vietii de noapte, ai plimbatului seara pe faleza, pe la magazine si pentru cei care vor sa ia cina de fiecare data la alta taverna, pentru a fi langa port, in miezul evenimentelor, cautati cazare in orasul Parga.
Cateva imagini din statiune:
Parga vazuta dinspre mare
Parga vazuta de la Castelul Venetian
Ancora, simbolul Pargai
Promontoriul Castelului Venetian
Stradute in scari
Plaja principala din Parga Town, Krioneri Beach
Castelul Venetian vazut de pe plaja Valtos
Mic dejun grecesc servit in balcon
Drumul spre castel (panta lina, de inceput), sau gimnastica de fiecare zi, uneori de trei ori pe zi, urcat si coborat
O taverna autentica cu diverse preparate pescaresti
Hoteluri din Parga
Un hotel dragut care permite accesul spre o alta plaja din oras, Piso Krioneri
Tango, un frumos Beach Bar in dreptul caruia faceam si noi plaja(ocazional)
Pe plaja Valtos
Cazari in zona Valtos (chiar pe plaja unde mi-as fi dorit si eu sa locuiesc)
Parga este o statiune ofertanta, turistic si gastronomic, cu numeroase atractii si o mancare incredibila (despre care o sa va mai povestesc), dar destul de scumpa, unde adultii trecuti de 35 de ani sunt majoritari, deci nu veti gasi atmosfera tipica a Costinestiului sau a Mamaiei. M-a frapat sa constant ca limba care se vorbeste cel mai mult este greaca (mereu ma astept ca in vacante turistii sa fie la putere). Paradoxal, par mai mult localnici decat turisti, cu toate ca e plin de italieni si englezi. Sunt si cativa romani rataciti, insa nu fac derapaje, nu ies in evidenta, practic nu-i simti.
Va urma
prima parte a jurnalului de vacanta o gasiti aici
Ce frumoasa e insula! Eu sincer nu am mai auzit despre ea pana acum, poate de aia nici n-ai vazut asa multi romani, nu e inca prea cunoscuta :)) Ah, ce chef de vacanta am acum, eu mai am 3 saptamani aproape.
Daa, sincera sa fiu nici eu nu stiam mare lucru, de fapt nimic despre Parga pana acum cateva saptamani. Auzisem o data sau de doua ori numele asta ciudat si mi se parea asa de neinteresant incat nici nu am vrut sa vad imagini pe net. :D
Ideea a fost ca eu am crezut ca dau lovitura cu optionalele si cu ocazia asta vad Corfu, Lefkada, Kefalonia, Paxos, Itaca, etc. N-a fost sa fie, daca aveam mai mult timp la dispozitie(poate la pensie) alegeam sejurul de 12 zile.
Chiar ma intrebam cand pleci in vacanta. Trei saptamani? Wow, si cum mai rezisti? Dar cand stii ce te asteapta…zau ca merita asteptarea. Muntenegru e un taram de basm. :-) 8)
Faptul că nu-ți simți conaționalii pe acolo e un bonus, că doar ești în vacanță.
Foarte bune fotografiile, ca de obicei.
Din ce înțeleg despre Grecia, din cele scrise de tine, e că poți petrece extraordinar un sejur cu bani numărați și că întotdeauna vei mai avea ce vizita din ea, pentru ca, după ce reușești să cunoști țara foarte bine, să te reîntorci acolo unde unde ți-a plăcut mai mult. Oricum, n-ai cum să te plictisești.
Sa stii ca exact asta am urmarit, sa merg intr-un loc neinvadat de romani. M-am gandit ca daca nici macar eu nu am avut de Parga e un inceput promitator. :D Desigur, erau cativa, dar total inofensivi. Nu se manifestau zgomotos, nu ascultau muzica tare, nu m-au deranjat manelele sau alte obiceiuri de genul. 8O
Merci mult. 8) :P
Cu bani numarati merg eu care sunt o persoana echilibrata, modesta, care isi vede lungul nasului si nu are tot felul de pretentii exagerate. 8) Gen nu imi doresc sa mananc de doua ori pe zi la tavernele grecesti si sa scot 40 de euro/zi din buzunar doar pentru mancare. Asta fac cei care au bani de aruncat si mai ales cei care chiar pot manaca portiile uriase primite. Si, dupa cum ai citit, in loc de 3 sau 4 optionale nu am mers decat in una singura. Iar am economisit bani. Astfel incat m-am intors acasa cu portofelul plin iar banii ramasi i-am investit intr-o alta vacanta. :D
Eu nu cred ca a vazut cineva chiar toate Insulele Ionice. Nici macar vreun grec.
Cine e tipa din poza a nouasprezecea?
Dragos, ma refeream la cele mai importante, gen Lefkada, Corfu, Kefalonia, Paxos si Zakynthos(spre ultima nu se efectuau croaziere). Ai fi uimit cat de patrioti sunt grecii, uneori ma intreb daca ei pleaca vreodata in vacanta in alte tari. 8O :?
O prietena de-a mea, de ce intrebi, vrei sa-ti fac cunostinta cu ea? :? :D
Eh, nu…doar adresa ede facebook :-)
Deci pâna la urma nu ai fost pe Zakynthos….
Nu, de ce, am ratat ceva important? 8O :D Era doar un gand, nu un plan concret. 8O Nu pot sa merg in insule fara masina, carnet, bani gramada si oameni activi doritori de explorari. Dar ce, tu ai fost?
Nu are fb, doar twiiter si whatsup. :D
Frumoase poze, cu ce le-ai aparat le-ai facut?
Merci mult, Tom si bun venit pe blog. :-) 8) Sunt facute cu DSLR-ul meu Nikon D3200 si obiectivul Sigma 18-200 mm.
Super pozele, locuri atat de frumoase! :)
Merci mult, Victoria. :-)
minunate explicatii… cum doar tu ai fi putut sa oferi…
superbe poze… dar… lipsesti tu din ele… asa ca… aduaga si cu tine…
astept…
Le-am pus pe fb, ai in coltul din stanga sus un gadget cu Nice’s blog. Da click si vei ajunge pe pagina de fb a blogului meu unde vei gasi multe poze cu mine. Insa nu imaginea mea e relevanta aici, nu ma promovez pe mine ci niste orase, locuri, ganduri, trairi. Multa lume nu are poze cu el pe blog(in articole). Inclusiv tu. :D
Merci mult. 8)
eu am poza cu mine… chiar la deschiderea paginii… nici nu poate fi ratata…
e drept ca nu se vede prea mult din mine… dar… se zice ca… ochii sunt portile inimi… asa ca… astfel privind… ofer totul intr-o imigine…
nu?
Ah, pai asa poze cu mine am pus si eu in diferite articole, cu diferite ocazii. Poate ai ratat tu respectivele articole?!?
Uite, de ex in articolul asta:
http://www.summerday.ro/2016/01/10/samsung-galaxy-j5-i-just-love-him/
sau aici:
http://www.summerday.ro/2015/08/17/natura-dezlantuita/
Eu ma refeream la faptul ca nici tu nu inserezi poze cu tine in articole.
pai… cum sa fac asta?? ar insemna ca toti sa evite blogul meu… din cauza pozelor cu mine…
voi fetele sunteti frumoase… ca eu… asta e…
:P)
Eu nu sunt deloc frumoasa. Fotogenica nici atat. Chiar nu am niciun motiv sa pun pe blog fotografii cu mine. Si apreciez foarte mult cand altii procedeaza ca mine. Si am vazut ca sunt destui care nu se afiseaza ostentativ.
Excursiile optionale suna tare bine. Incep sa-mi doresc sa revin in Grecia. :) Din Grecia eu am vizitat doar Creta, unde aveam rude, am fost de 2 ori, o data am stat chiar o luna. Nu ma mai tenta aceasta destinatie, dar acum ma gandesc ca poate ar trebui sa revin asupra acestei decizii.
Da, sunt locuri atat de frumoase si eu regret nespus ca nu am ajuns in Zagoria sau la raul Acheron. Merita vazute, eu m-as intoarce in Parga pentru ele si chiar as sta 12 zile. Poate nu la anu sau in viitorul aproapiat dar candva…
Creta am auzit ca e o insula frumoasa dar cam arida, ma tenteaza si pe mine, si ea si Rhodosul. 8)
Buna, Nice!
Ceea ce tu ne-ai aratat in fotografii, mi-a furat inima!
Ma regasesc in ceea ce-ai spus. Ca si tine, nu pun pret pe mancare si bautura intr-o vacanta. Merg sa ma bucur de ceea ce vad.
Iubesc foarte mult vegetatia, florile si mireasma lor, lumina razelor soarelui, a lunii si a stelelor, cantecul pasarilor, linistea dinaintea zorilor, etc.
Iubesc linistea absoluta, iar pentru asta imi trebuie o cazare pe masura, asa “ca la tara”, cum ai scris tu in articol.
Nice… vreau s-ascult cum canta greierasii!
Cat de putin ii trebuie unui om sa fie fericit… dar cat de mult ii ia, ca sa inteleaga acest lucru!
Neata, Aura 8) :-) , cred ca ti-ar placea foarte mult Parga si zona Valtos. :-) Gasesti acolo tot ce-ti doresti pentru un concediul reusit. Vegetatie luxurianta, flori frumoase si colorate(pana si magnolii) maslini, portocali si lamai la discretie, apa crystal clear, incredibil de curata si bleu, plaja imensa, nisip fin, cadru natural de vis, doua bucati castele superbe pe creste si liniste absoluta. Adica…perfectiunea! :P 8) :D
In sfarsit gasesc si eu pe cineva care nu merge in concediu exclusiv pentru mancare si bautura.
Te pup si iti doresc un weekend minunat! 8) :-)
Este o zona mai putin frecventata. Cand spui Grecia in Romania toti se gandesc la Lefkada, Zakynthos si ar mai fi cateva nume celebre. Mie imi plac locurile mai putin aglomerate, locuri mai putin cunoscute, acelea in care poti vedea altceva.
Foarte utile indicatiile tale turistice, imi place cum le aranjezi in jurnalul tau de vacanta.
p.s. pozele sunt superbe, as usual
Merci mult, Cornelia , cred ca ti-ar placea in Parga. Desi nu stiu cat de mult te-ai incumeta tu la un drum atat de lung cu baietelul atat de mic… E obositor rau. Poate cand o avea 10-12 anisori… :D
Eu detest locurile aglomerate. :( Nu ma simt deloc bine acolo, simt ca ma sufoc si nu stiu cum sa fac sa scap mai repede.
Cred ca Grecia este deja perimata ca destinatie turistica. Lumea a cam fost pe aici si vrea ceva nou. Partea nice e ca Grecia oricand te poate surprinde cu ceva nou…si incredibil de frumos.
Desigur, sunt si romani fideli Greciei. Ei merg an de an in Paralia sau in Thassos. Eu una de aia nici nu sunt curioasa de Thassos, ca stiu ca e plin de romani!
Cat e de frumoasa dna Parga! Recunosc ca nu vazusem pana acum imagini cu dansa :)), doar imi parea cunoscut numele. Vrem si noi sa mai mergem in Grecia la anul cred ca alegerea va fi Parga :D :D Hihi :))
Nu vei regreta alegerea facuta, Alexandra. :-) Parga e fabuloasa, toata lumea care ajunge s-o cunoasca in detaliu se indragosteste de ea. 8) Inclusiv eu care ii duc zilnic dorul. O sa mai scriu articole dedicate ei.
Ce imagini superbe! Cred că ai avut parte de clipe minunate în călătoriile tale. Îmi place blogul tău.
Multumesc mult, Lucian, da, vara asta am simtit pentru prima data in viata ca am ajuns in paradis.
Bun venit pe blog! 8)
Grecia mi-e și mie în plan cândva în viitorul nu foarte îndepărtat, iar Parga a devenit o opțiune serioasă, de când tot admir fotografiile făcute de tine pe-acolo :D
E plăcut când poți vizita locuri pe care ne le știi pe de rost de la cât a vuit internetul în stânga și-n dreapta cu ele. Felicitări pentru alegere, așadar! E bine să mai descoperim și colțuri de lume mai puțin faimoase :) :P
Da, Iulia, mai putin faimoase dar atat de frumoase. Eu cred ca am subestimat Grecia luand in calcul doar partea vizitata pana acum(partea continentala din estul tarii). Insulele insa sunt de vis.
Iar Parga ti s-ar potrivi ca are si mult munte. Nu stiu cat de incanta insa pe tine marea…
Ador marea, să știi, aș pluti pe valuri cu orele. Doar că pentru a mă putea bucura de ea, am nevoie de liniște, iar asta lipsește cu desăvârșire de pe litoral, adesea :) Dacă descopăr vreo plajă semi-pustie, pot fi în culmea fericirii :D
Inseamna ca Valtosul ti s-ar potrivi perfect. La ora 10 de ex era pustie, iar in timpul saptamanii ramanea cam asa toata ziua(in iunie, deci cam extrasezon). Doar in weekeend era mai aglomerata. :D :)