I was happy with…(III)

Azi voi pune  punct final  calatoriei  mele printre amintirile catalane. Cu ceva vreme in urma preluasem o leapsa de la  NightOn, iar  daca in primele doua episoade v-am plimbat prin Girona, Barcelona, Andorra la Vella, azi o sa trec in revista ultimele locuri din clasamentul destinatiilor spaniole imprimate pentru totdeauna  in sufletul meu.

8. Figueres . Situat in extremitatea nord-estica a Spaniei, cu o populatie de 42.000 de locuitori, Figueres este cel mai mare oras de la granita cu Franta si totodata un loc plin de atractii turistice. O fortareata de dimensiuni impresionante, castelul  Sant Ferran(unul din cele mai mari din Europa si din lume) vegheaza inca din secolul al 18-lea din varful unui deal asupra orasului catalan care mi-a cucerit inima de cum am intrat in el. A fost dragoste la prima vedere, asa cum se intamplase si cu Salonicul cu multi ani in urma. Centrul istoric  este delimitat de ruinele zidurilor ridicate in Evul Mediu pentru a apara orasul, iar locuri bine conservate din perioada medievala, cum ar fi Plaza de Ayuntamiento, remodelata in stil neoclasic sau Carrer Magre unde se afla vechiul cartier evreiesc contribuie din plin la farmecul inegalabil al regiunii. Aici m-am simtit intr-o alta lume, una magica, fara cusur, una din care nu as mai fi plecat niciodata. Teatrul-Muzeu Dali, Biserica de Sant Pere(construita in stil romanesc), Muzeul Catalan de Papusi care expune o mare varietate de papusi din diferite timpuri si civilizatii cat si Emporda Museum unde poti patrunde in istoria si arta tarii completeaza un oras cu puternice traditii catalane, Figueres fiind locul de nastere al “sardanadansul traditional catalan. Inima orasului si tototdata principalul loc de promenada, La Rambla concentreaza cele mai ambitioase proiecte arhitectonice din secolele 19 si 20 dintre care ar trebui mentionate : Casa Cusi, Casa Puig-Soler, Casa Salleras construite in stil modernist si Casa Bonaterra, Casa del Cafe Progres si Casa Polideseia in stil neoclasic. Atins de geniul lui Dali, Figueres nu are cum sa te lase rece. Costa Brava ar fi infinit mai saraca fara una din comorile sale cele mai de pret. Nu-l ratati daca ajungeti in Spania. :)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Stradutele de care va tot vorbeam eu: inguste, romantice, misterioase

 

 

 

 

 

Bar din Figueres unde am servit o cafea delicioasa

 

9. Callela este capitala turistica a Costei Maresme fiind situata la 50 de kilometri de Barcelona.  Alegerea pentru vizitarea acestei statiuni mi-a apartinut in intregime, a fost o hotarare spontana, dar pana la urma s-a dovedit a fi usor neinspirata pentru ca Lloret del Mar(a doua optiune pentru ziua de sambata) de pe Costa Brava o intrece in spectaculozitate si celebritate. Regretele nu-mi folosesc insa la nimic, asa ca nu voi face altceva decat sa va arata cateva fotografii sugestive  pentru Callela.

 

 

 

 

 

 

 

 

Aceasta a fost Callela in imagini. Un orasel turistic cu stradute pe gustul meu :P cu magazine interesante, cu cladiri frumoase, in care am ratacit pret de jumate de zi.

10. Catalunya, regiune autonoma a Spaniei, cuprinde un teritoriu foarte variat. Marginita de marea Mediterana, fasia maritima acoperind aproape 600 de km din care mai bine de o treime o constituie plajele, reprezentand una din destinatiile ideale pentru iubitorii de soare, mare si sporturi nautice, plina de munti ale caror culmi par perfecte pentru schi si sporturi extreme, cu vegetatie formata din paduri de stejar, fag, rasinoase , cu o clima in general suava, Catalunya nu-ti poate ramane indiferenta. Se imparte in patru provincii (Barcelona, Gerona, Lerida si Tarragona), 41 de tinuturi si mai mult de noua sute de asezari urbane. Guvernul autonom de Catalunia, cu destula competenta pentru a decide politica sa, se numeste Generalitat de Catalunia, fiind o prestigioasa institutie ce exista de la inceputul secolului XIII. Capitala regiunii  este Barcelona, un oras mereu asociat   modernismului si avangardismului; un oras cosmopolit ce se pune in relief prin amestecul de rase si culturi, prin geniul arhitectului modernist Antoni Gaudi , prin importantul club de fotbal Futbol Club Barcelona, “Barça”, cunoscut in lumea intreaga si prin inovatia muzicala a lui Barcelona Sound, spre exemplu. Barcelona a fost, de la sfarsitul secolului XIX, culmea modernitatii literare si artistice ce a proiectat Catalunia în lumea intreaga. In 1992 a fost sediul Jocurilor Olimpice care i-au consolidat faima mondiala, asa cum o dovedeste multitudinea de turisti ce a vizitat-o, atrasa de insemnatatea sa.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Autor: Nice

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Share

35 de comentarii la “I was happy with…(III)”

      1. Nu te chem, te indem din tot sufletul sa mergi acolo. Nu-ti trebuie nicio adresa, barul se afla exact la iesirea din Teatrul-Muzeu Dali. Ma durea asa rau capul, incat dupa 2 ore de colindat prin muzeu, m-am oprit direct in prima bodega fara sa tin cont de nimic altceva. A fost exact leacul izbavitor, mi-a luat durerea cu mana. :)

  1. :)) Am vazut! Cred ca ni se trage de la zodii. Il astept pe crisuadi sa ne contrazica si de data asta. :mrgreen:
    Eu am mai explicat si cu alta ocazie, imi plac peisajele fara intruziune umana. Nu zic ca oamenii sunt urati, dar parca se pierde putin din magia naturii. Imi place sa ma uit la poze cu oameni, dar sa nu fie facute de mine. Ma rog, mie natura simpla mi se pare perfecta.

    1. Am sa vin dar acum sint la film…

      As schimba cateva idei in contradictoriu , dar nu pricep contextul…?!?

      Aah , m-am prins , intr-adevar nu e de la zodii , e de la lecturi , de la filme , de la calatorii , stii tu , diferentele culturale…. :-)

      1. :))) Exact, de aia insist sa mentin suspansul si misterul asupra mea, ca nu am calatorit si citit suficient. :P :)))
        Revin cu poze peste 20 de ani. :D

    1. Stiu, cand eram mica mergeam in fiecare vacanta in Brasov. Am o gramada de amintiri de acolo, iar Poiana este locul unde am pus pentru prima data claparii si schiurile in picioare. :) Ziceai tu la un moment dat pe un alt articol ca-mi plac schimbarile, ei bine iata domeniul in care eu vreau mereu ceva nou: turismul. Nu-mi place sa merg de doua ori in acelasi loc. Nu m-as mai intoarce in Barcelona, Girona sau Figueres, Gent, Bruxelles sau Brugge…

  2. Off topic rau de tot…
    Te-am gasit intr-un blog :
    ” Pe mine m-a convins articolul, m-as apuca si maine sa mananc doar orz si ovaz, dar unde le gasesc si sub ce forma. Ca la supermaketul din colt nu le-am vazut. :( Apropos, sunt hranitoare, dar tin de foame?”

    Le gasesti la piata , la tarani sub forma de boabe..Le pui in apa , le-o schimbi de cateva ori si in cateva zile incoltesc .
    Haleste-le atunci cu miere , cu usturoi , cu dintii , cu ce vrei .
    Graul incoltit este alimentul total , ca suta de lei , nothing copares to you !
    Soldatilor romani li se dadeau regulat boabe de grau , mai ales in mars . Le bagau in gura , le muiau(blush!) in saliva si le rontaiau…Ei , you’ve got the pictures ?
    Nice , nu manca nimic trecut prin foc . Focul e bun la altceva , alimentele se distrug la temperatura , in eventualitatea ca nu mananci mortaciuni : vaca moarta , porc mort , gaini moarte si pesti morti…

  3. De Tossa del Mar, ce zici? Mi-a placut super mult plaja acolo…..cu nisipul rosu si dur si restaurantul romanesc situat pe dealul din partea dreapta a plajei , chiar sus de tot cu o panorama de neuitat, merita, intr-adevar! Spania is my fav country, mai ales partea de la Jonquera pana jos la Malaga, Roquetas etc. ;-)

    1. Din pacate nu am ajuns pe Costa Brava, si asta este marele meu regret. Stiu ca Tossa del Mar e superba…dar doar din fotografii, din carti postale, pliante. Chiar si pentru acest articol am selectat cateva imagini sugestive de acolo. De nisip rosu nu stiam insa, atunci regretul meu creste inzecit. Da, Spania e incomparabila, unica, inegalabila, my fav too. :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *