Un premiu sănătos și delicios

seeds

Chiar dacă uneori suntem suspicioși, ele există. Acest articol este dovada vie că din când în când se întâmplă și minuni.

Vă povesteam la sfârșitul lui 2013 că tensiunea mea a explodat. Peste noapte m-am trezit hipertensivă, iar doctorița care m-a consultat mi-a recomandat magneziu. Și pentru că a citit pe blog văicărelile mele, Ella mi-a sugerat să mă orientez spre magneziul organic. Zis și făcut, am mers la un plafar și mi l-am cumpărat. Farmacista m-a întrebat dacă nu cumva vreau și un card de fidelitate, eu am acceptat și nu mică mi-a fost mirarea, când ieri am fost sunată de la respectivul magazinel de o doamnă, care m-a anunțat că datorită acelui card am participat la o tombolă și am câștigat două produse.

Bucuroasă, dar ușor circumspectă, am plecat să-mi ridic premiul. Bănuiam că e vorba de niște pliculețe de ceai și mă gândeam dacă merită să înfrunt gerul năprasnic care se abătuse asupra orașului meu pentru atâta lucru.

Și se pare că a meritat să aștept mașina preț de 30 de minute la minus 10 grade Celsius, lângă niște ghețari veritabili, cât mine de înalți, pentru că la destinație mă aștepta o imensă surpriză.
seminte-si-ulei-de-canepa
Trebuie să va precizez că nu sunt o consumatoare de super-alimente, așa cum sunt denumite pompos diferitele varietăți de semințe: de in, de susan, de chia, cânepă, rodie sau de chimen. Nici cerealele, müsli sau fructele uscate nu se regăsesc printre favorite. Recunosc că nu am gustat până acum nici măcar celebrele fructe goji. Desigur, nu-mi sunt străine semințele de floarea soarelui și cele de dovleac și nici nucile pe care în copilărie le detestam. În schimb sunt mare amatoare de alune și mai ales de fistic.

Dar de acum înainte sper să-mi schimb puțin (mai mult) obiceiurile culinare, pentru că am descoperit cu această ocazie că semințele de cânepă sunt o bunătate. Da, am primit o pungă de 300 de grame cu semințe de cânepă și o sticlă de ulei de cânepă (de 250 de ml). Nerăbdătoare, dis-de-dimineață am presărat într-un iaurt dietetic și într-o salată de roșii cu brânză de vaci două lingurițe de semințe (doza zilnică recomandată).
seminte-de-canepa-in-iaurt
Seamănă la gust cu semințele de floarea soarelui, dar sunt mult mai delicioase decât acestea, deci le puteți mânca și simple, oricum merg în orice rețetă veți dori să încercați. Cam așa arată amestecate în iaurtul meu.
iaurt-cu-seminte-de-canepa
Sunt bogate în fosfor, magneziu, potasiu, calciu, zinc, mangan, fier, vitamina B3 și Omega 3, 6 și 9 și, foarte important, nu conțin gluten (la care eu am dezvoltat o anumită intoleranță). Constituie o sursă ideală de energie (adio oboseală), sunt benefice în cura de slăbire, reduc nivelul de colesterol, întăresc sistemul imunitar, contribuie la echilibrarea hormonală și la întreținerea pielii, combat stresul, stimulează tranzitul intestinal. Sunt indicate și persoanelor care suferă de diabet (datorită indicelui glicemic scăzut), dar și gravidelor(datorită acizilor grași esențiali).
seminte-de-canepa-beneficii
Sunt tare curioasă și în privință uleiului, sper să-mi placă și gustul lui (de exemplu nu m-am putut obișnui cu cel de măsline), încă nu l-am folosit (sunt indicate două lingurițe pe zi la salate, paste, orez).

Un premiu fabulos, surprinzător, realmente entuziasmant, care mi-a înveselit ziua și, care, sper să-mi revitalizeze organismul. Pe lista de așteptare am trecut, în ordine aleatorie, semințele de chia, de in și fructele goji.

Voi sunteți prieteni cu semințele (enumerate mai sus), nucile (pecan, caju, de macadamia, fistic, migdale etc), fulgii (de quinoa, ovăz, hrișcă etc), müsli? Care sunt preferatele voastre, pe care le-ați încercat și pe care le consumați frecvent? Ați simțit în timp efectul lor?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Share

91 de comentarii la “Un premiu sănătos și delicios”

    1. Hehe, Tury, se pare ca avem gusturi comune in materie de fructe oleaginoase. Fisticul e minunat, in plus are multiple beneficii asupra sanatatii noastre. Tine sub control tensiunea, combate stresul si migrenele si ne da energie. Dar trebuie consumat crud. :biggrin: :cool:

  1. Multumesc de postare! Vorbesc serios!
    Eu dimineata nu mai beau cafea, sare tensiunea în sus de numa, numa asa ca beau întai o zeama de la o lamaie cu o jumatate de lingurita de scortisoara si apa calduta! Trebuie sa fac chestia asta 40 de zile, sunt curioasa la controlul glicemiei cum vor iesi analizele.
    Nu stiam ca semintele de canepa sunt asa de bune, deci eu asi împusca doi iepuri, glicemia si oboseala! Maine merg in orasi si îmi cumpar! :kissing:

    1. Draga Minnie, semintele astea sunt tare bune la gust, nu va mint deloc, dar tare teama imi e ca energia data de cafea e unica. Din cate am inteles, cafeaua ridica tensiunea celor care nu sunt obisnuiti s-o consume(asa mi s-a spus, sper ca e adevarat). Eu beau aproape zilnic si zeama de lamaie cu apa, dar…nu ma prea energizeaza asa cum o face cafeaua. Dar sunt curioasa ce efect va avea asupra glicemiei tale. Deci si tu esti hipertensiva… :cwy: :sad:
      Da, semintele de canepa nu m-au dezamagit, nu mai gustasem niciodata, dar sunt excelente. Daca iti plac semitele de floarea soarelui le vei adora si pe acestea. In plus, se pare ca sunt sanatate curata.
      Ma bucur ca ti-a placut premiul meu. :biggrin: :happy: Zi frumoasa! :kissing:

      1. Am citit acum mai multe despre aceste seminte (pe siteuri olandeze) si se pare ca si uleiul face minuni! Da, de cand am diabet sunt si hipertensiva, am probleme si cu tiroida….. sunt o adevarata enciclopedie! ::lol: :dizzy:
        Dar le încer pe toate, trebuie sa fie bune. La mine cafeaua nu a avut nici-o data un efect “energizant”, asa ca poate de aceea nici nu m-am omorat cu ea. :wub:

        1. Hm probleme cu tiroida e posibil sa am si eu, de fapt, cine mai e complet sanatos in ziua de azi. De cand am descoperit problema cu tensiunea am realizat ca trebuie sa fiu mult mai atenta la alimentatie, la regimul de viata in general.
          Eu ti le recomand, macar incearca sa vezi daca te simti mai bine. Nu au cum sa te dezamageasca. :cheerful: :cool: Cred ca cele de chia sunt foarte bune. :happy:

  2. Eu prefer dulceața sau gemul de migdale, se pune? :biggrin:
    Și fulgii de ovăz. Nu pot să spun că-mi plac în mod deosebit, dar m-am obișnuit cu gustul :) Și da, s-a simțit efectul în timp.
    În rest.. quinoa sau caju nici n-am știut ce sunt. Le văd în magazin, trec pe lângă ele și-atât! :)

    1. :biggrin: :lol: Si eu procedez la fel, le vad, ma ingrozeste pretul si trec mai departe. :ermm: :dizzy: :angry: Acum ca le-am primit in dar, normal ca le-am incercat si am descoperit ca au un gust fabulos indiferent in ce le-ai adauga(merg la absolut orice preparat culinar). :biggrin: Asta ma incanta foarte mult pentru ca gustul conteaza pentru mine, de exemplu am incercat de curand varza de Bruxelles si a fost oribila, am aruncat-o.
      Fulgii de ovaz cum sunt? Nu am incercat niciodata. Ce gust au si in ce ii pui? Care a fost efectul in timp ca am vazut ca ai slabit spectaculos. :biggrin: :wassat: :dizzy: :unsure:

      1. Fulgii de ovăz îi foloseam în principal loc de cereale, cu lapte, îndulcitor, esență de vanilie și stafide. :) Nu aveau un gust foarte bun, dar în combinație cu esențele și stafidele erau numai buni pentru micul dejun. După o vreme am descoperit și alte moduri de preparare :cheerful:
        Efectul în timp? 25 de kg în 6-7 luni. Nu doar fulgii de ovăz au fost responsabili, dar au avut rolul lor :biggrin:
        M-ai făcut curios cu semințele alea de cânepă; am să le încerc într-o zi :)

        1. 25 kg? Impresionant! Banuiesc ca ai facut si mult sport. :dizzy: :ermm: Desi, din experienta mea(de viata), barbatii slabesc mult mai repede si mai usor decat femeile. Stiu asta din liceu, cand m-am trezit cu un coleg de la alta clasa slab mort(desi pana in urma cu vreo doua saptamani) era bine facut, putin grasut. Inalt, e adevarat, si mai compensa. Am fost uluita…
          Deci sa inteleg ca fulgii de ovaz nu sunt tocmai yammi. :biggrin: :dizzy: Banuiesc ca sunt cam fazi la gust. Dar asta nu ma sperie, tot o sa ajung eu sa-i incerc. Mai ales ca merge bine cu iaurt si accelereaza procesul de slabire. :cool: :cheerful:
          Chiar te rog! :biggrin: :silly: Nu o sa regreti, sunt minunate. :happy: :wub:

    1. Multumesc mult, Alice :happy: , da, e foarte gustos si sanatos. :wub: Sper sa nu uit de le prin frigider si sa-l consum zilnic. :biggrin: Poate asa ma mai energizez si eu putin si revin in forta pe blog, caci asta(epuizarea, oboseala cronica) e motivul care ma tine departe de el, de voi. :ermm: :dizzy: :cwy:
      Caju si macadamia nu am incercat inca, dar sunt foarte curioasa cum sunt si ce efecte au asupra organismului. Dar va veni si vremea lor… Fructele goji mai intai de toate, am vazut nici pachetele la 8 lei care mi-au facut cu ochiul. Sper ca sunt si delicioase. :unsure:

  3. Ce ma bucur pentru tine, Nice :-) Felicitari!!!
    Nici nu stiu de cand sa spun ca am devenit consumatoare de seminte. In italia, se obisnuieste ca in salata sa adauge diferite amestecuri de seminte. Cred ca de acolo am capatat obiceiul asta.
    Eu una, recomand cu caldura semintele de in, iar apoi pe cele de susan. In iaurt sunt excelente. Cele de canepa nu le-am incercat, insa le trec pe lista. M-ai facut curioasa!Nu stiam ca au atatea efecte benefice!
    Cat despre nuci, prefer migdalele sau caju (desi e cam scump), pe care le iau dupa mine, in geanta, pe post de gustare. Problema e ca nu ma pot limita la 4-5 bucati si nu ma opresc pana nu dau gata punga :-)
    Si mult timp am cumparat tarate integrale de ovaz, pe care le puneam seara in iaurt. In ultima vreme, m-am lasat de obiceiul asta…dar cred ca-i cazul sa ma reapuc.

    1. Multumesc mult, Ella, cred ca intr-un fel tu esti responsabila pentru el. Daca nu ma indrumai spre magneziul organic poate nu nimeream in acel plafar…Sunt tare incantata de premiu.
      Bun obiceiul asta al italienilor, ar trebui adoptat si de romani. Poate unde ar trebui sa mai renuntam la consumul exgerat de paine. Salatele sunt foarte sanatoase, iar cu seminte sunt si gustoase.
      Da, gata, am pus pe lista si semintele de in, dar si fulgii de ovaz recomandati mai sus si de ex-silentio. Si el povesteste ca a slabit cu ovazul, se pare ca e un aliment miraculos.
      Migdale am consumat, sunt bune, dar prefer fisticul, caju nu, dar imi imaginez ca e foarte scump. Cand vad o punguta din aia cu 35 de lei mi se face rau si plec imediat din magazin. :lol: :ermm: :wassat:
      Asta e si problema mea, nu ma pot limita la cateva bucatele. :lol: :blush: Si nu stiu cat de indicat e sa consumam toata punga odata. :biggrin: Astea sunt pline de calorii. :cwy: :angry: :tongue:

  4. Felicitari, Nice! Foarte frumos premiul!
    M-am bucurat sa citesc despre semintele de canepa, caci pana nu incearca cineva de incredere si sa spuna despre ele mai departe, nu ma incumet sa cumpar. Abia astept ziua de maine acum, sa pot merge la magazinul cu produse bio, sa vad daca au. :P
    Dupa cum am spus, seminte de canepa n-am incercat, dar de susan alb si negru, floarea-soarelui si altele, da. In cazul nucilor, de cateva luni consum aproape zilnic migdale, fie intregi, fie faina de migdale, pe care o folosesc cu generozitate in prajituri sau tarte.
    Cu quinoa, ovazul, hrisca si nautul ma intalnesc zilnic, dar n-am preparat pana acum nimic din ele, desi sunt atat de laudate pe blogurile culinare.. Tot de-un impuls am nevoie si aici. :-D

    1. Multumesc mult, Raluca, da, e frumos, mai ales ca eu nu prea castig premii in general. A fost si o bucurie sufleteasca ca m-a mai vizitat si pe mine norocul. :lol: :biggrin: :happy: :cheerful: :blush: :angel: :silly:
      Sa stii ca si eu am nevoie de un astfel de impuls. Dar vreau pareri obiective, nu provenite din advertoriale. :lol: A facut Anda un review la un spray pentru uscare rapida si l-am cumparat imediat ce l-am descoperit in magazin. :biggrin:
      Asa ca poti incerca cu incredere canepa, nu stiu cum sunt preturile pe la voi la aceste produse, la noi sunt cam mari.
      Pana la urma vom testa si noi quinoa asta. :lol: :biggrin: Nautul il stiu, iar hrisca, hm, parca imi suna cunoscut. :tongue: :dizzy: :whistle:

  5. Bună, Nice! :smile: Felicitări pentru premiu, iar pentru modul în care ai lăudat produsul, aş zice că meriţi cu prisosinţă un al doilea premiu din partea respectivului magazin :wink: :biggrin:
    Revenind la subiect, îmi plac seminţele de dovleac :smile: cu restul, inclusiv seminţele de floarea soarelui, fulgii şi celelalte chestii exotice (pecan, caju, macadamia, fistic, migdale, goji) nu mă omor deloc… Chimenul îmi place, se mai găseşte pe unele produse de patiserie (saleuri), dar îmi aduc aminte că în anii de şcoală (oho, demult, prin epoca bronzului), erau batoane cu sare şi chimen precum şi pogăcele presărate cu aceleaşi ingrediente, reprezentau gustarea perfectă pentru pauza de la ora 10 :wink: :silly: :biggrin: Ce vremuri! :smile: Apropo, dacă tot ai adus vorba de iaurt, uneori amescec în el scorţişoară (pudră), dar am citit că nu te prea împaci cu aroma, păcat, e delicios mai ales dacă pui şi puţin zahar… Nu ştiu dacă-i sănătos, însă nici nu-mi pasă atâta vreme cât are gust plăcut :silly: :alien: :cool:

    1. :biggrin: :lol: :blush: Multumesc mult, Centurion, special nu am dat numele magazinului, sa nu se creada ca m-au platit ei sa fac acest material, ca e un fel de advertorial. Chiar deloc, dar oricum am zis sa mai schimb putin tematica, ca prea va innebunisem cu lamentari, iarna si framantari sufletesti. Se simtea nevoia unei schimbari pe blog, mai ales ca lumea mi-a scris de ziua mea ca vrea sa gaseasca aici subiecte cat mai variate. Iata, ce poate fi mai divers decat semintele si nucile pe summerday? :lol: :w00t: :tongue: :devil:
      Si mie imi plac semintele de dovleac, dar alea sarate, prajite, nu cele crude(nu neaparat) sanatoase. :biggrin: Tu le consumi la meci sau? :biggrin: :lol: :ninja:
      Da, stiu de saleurile cu chimen, gustarea copilariei noastre, cum se poate uita asa ceva? :cool: :happy:
      Dar vinul fiert nu-l pudrezi cu niste scortisoara? :biggrin: Eu am simtit gustul ei intr-un cappuccino si cu greu l-am terminat. :ninja: :tongue: E prea intens pentru mine, asta e problema, prea aromat. :devil:

      1. Mie nu-mi prea aduce a reclamă (n-ai prea respectat şablonul advertorialelor), mi se pare mai degrabă exteriorizarea sinceră a bucuriei trăite atunci când te-a “vizitat” norocul (tot spuneai că nu eşti obişnuită cu premiile) :cheerful:
        Normal, prăjite şi sărate (din belşug), ignorând total sfaturile nutriţioniştilor… Dacă ar fi după ei mâncarea ar fi lipsită de orice gust, ăştia ne refuză până şi micile plăceri ale vieţii :ermm: Deşi seminţele se zice că ar fi nelipsite microbistului, eu le mai ronţăi şi când nu e meci, aşa de “bon plaisir” :cool:
        Da, scorţişoara merge cu vinul fiert (la fel şi cuişoarele, astea se pun şi-n alte preparate culibare), totuşi eu prefer vinul ca atare… Dacă vrei să glumim puţin pe tema asta, aş zice că un vin de calitate trebuie să întrunească următoarele calităţi: să fie alb, sec, rece, mult şi de preferinţă gratis :lol:
        Seară faină, Nice! :smile:

        1. Asa si e, un soi de exteriorizare a sentimentelor incercate in fata nebanuitului si neasteptatului noroc. E tare bine cand vine el in vizita…
          Ma bucur ca este evident, de sabloane habar nu am si nici nu sunt tentata sa aflu. :ninja: :silly:
          Apropos de semintele delicioase, prajite si sarate (pe care daca le incep nu le mai las pana nu se termina punga, motiv pentru care nu le mai mananc demult) :lol: eu la meciuri nu pot sa consum nimic, asa emotii mari am. :alien: :cwy: :ermm: Nici de apa nu ma ating. Ma rog, asta se intampla in trecut…acum m-am mai vindecat. Rezist mai bine, desi la meciurile importante, cu miza, cand Steaua da semne de nesiguranta, mai apar emotii. :lol:
          Corect, total de acord cu calitatile enumerate, si ca sa fiu un ton cu articolul, mai ales cu ultima. :biggrin: :devil:
          Seara frumoasa si weekend excelent si tie, Centurion. :happy: :cool: :cheerful:

          1. Păi, tocmai emoţiile sunt motivul pentru care “intru” fără menajamente ori regrete şi-ntr-a doua pungă de seminţe :biggrin: (şi tot erau mai faine ălea de pe vremuri, vândute cu păhărelul de lemn, despre care aducea Dragoş vorba). Normal, ultima calitate duce înspre perfecţiune, drept pentru care nici nu mai contează culoarea poa’ să fie şi roşu, demisec sau dulce :silly: :lol:
            Ah, uitasem că mâine e sâmbătă, (deh, prea mulţi factori perturbatori în jur, ori mai degrabă unul singur, anume starea de tensiune indusă de o anume “alegere”).
            Weekend minunat, Nice :smile:

            1. Eh, nu-i problema la tine, am vazut ca ai o silueta impecabila, iti permiti din cand in cand un mic rasfat bogat in calorii. Te ajuta sin faptul ca nu sunt meciuri prea des…
              :biggrin: :dizzy:
              Exact, poate sa fie orice, numai sa fie. Si eu am zis la fel cand am vazut semintele. Bine, as fi preferat ceva nou, ceva ce nu mai incercasem pana atunci.
              Hm, tensiunea asta e sporita si de starea de incertitudine, banuiesc. Sau de emotia noului, in caz ca s-a rezolvat. :cool:
              Multumesc mult, asemenea si tie, Centurion. :happy:

  6. Fructele Goji sunt super bune. Încearcă și rodia, dar să fie coaptă ca lumea. Și mie îmi place fisticul, dar și migdalele și caju :D Eu nu am mâncat semințe de cânepă dar m-ai făcut curios :D Nu știi ce ai pierdut până acum nemâncând toate fructele astea :D

    1. Si cum ai mancat tu goji? Simple sau in iaurt? Rodii sau seminte de rodie?
      http://www.youtube.com/watch?v=tnYbxUirxCc
      Merci de pont, nu am indraznit pana acum sa cumpar rodii pentru ca nu stiam cum sa le aleg si nici sa le curat. :ermm: Tocmai am aflat. :lol: Nici avocado nu am incercat pana in prezent… Am patit-o cu un mango verde (avea gust de brad, am zis ca mor) si de atunci ma feresc de fructele astea exotice. Pentru noi, romanii, exista merele si perele. :biggrin: :lol: :dizzy:
      Eh, stii cum se spune, niciodata nu e prea tarziu. Vreau sa incerc caju-ul, sper ca are gust bun. :ermm:

      1. E super bun și caju-ul :D La rodie se mănâncă doar semințele :P E greu să o nimerești coaptă. E mai mult de noroc. Tind să cred că au coaja mai urâtă alea coapte. Goji am mâncat simple. Altceva le strică gustul :D Avocado nu am încercat nici eu dar tot îmi zice mama să cumpăr.

        1. Bun, bun, merci de precizare, pai atunci merita sa incerc acest miraculos caju. :lol:
          De asta mi-e teama, ca nu o s-o nimeresc coapta si o sa fie iar o dezamagire. Sa vedem ce gasim. :ermm:
          Eu ma gandeam sa adaug goji in iaurt. :dizzy:
          Normal ca zice, e si ea curioasa. Nu toti suntem? Nu incercam toate trasnaile din lumea asta din cauza curiozitatii? :dizzy: :biggrin:

  7. Ştiam că seminţele de cânepă sunt pentru sticleţi, iar ovăzul, pentru cai.
    Dar dacă am văzut cai care beau bere, de ce să nu le mâncăm mâncarea?
    N-am încercat seminţe de niciun fel, nu mă dau în vânt după ele, cu excepţia
    fisticului şi alunelor, care îmi plac foarte mult. Uleiul de cânepă ştiu că are
    alte întrebuinţări şi nici nu-mi trecea prin gând că ar putea fi comestibil.
    În ce priveşte varza de Bruxelles, am mâncat o dată şi nu m-a impresionat plăcut.
    Bănuiesc că fiartă e destul de neplăcută, dar poate că nu suntem noi obişnuiţi cu ea.

    1. Pe vremuri, vopseaua pentru lemn (cea pe bază de ulei) se dilua cu ulei de in fiert – celebrul Firnis. De cel de cînepă nu-mi aduc aminte, dar e posibil să fi avut şi el întrebuinţări mai… industriale.
      Dar dacă tot sîntem roboţi, mai contează…? :ermm:

    2. :lol: Hai ca esti haios, pai si veganii ce mai mananca? :silly: Toate semintele astea inlocuiesc carnea(aduc aportul necesar de proteine din aceasta). Nici eu nu le incercasem pana azi. :ermm: Dar m-au convins, cel putin cele de canepa sunt delicioase, merge sa le presari peste orice mancare ador tu. :biggrin:
      Se pare ca tu esti, la fel ca si mine, genul mai traditional. Alune si fistic sa fie. Si bere(in cazul tau), o bautura carbogazoasa dulce (in cazul meu).
      Am mancat varza de Bruxelles la aburi si e foarte amara. Din amestecuri de legume congelate. Nici ca-mi mai cumpar vreodata, tot mai buna e varza noastra clasica. Mai ales cea rosie.
      Chiar asta o sa mananc duminica, salata de varza rosie cu ulei de canepa. :lol: :w00t: :tongue: :silly:

  8. O viaţă întreagă taică-meu a avut pasiunea păsărilor. Cîteva găini mai treacă-meargă, dar a ţinut în bătătură vreo 200 de porumbei şi nenumărate colivii cu păsări cîntătoare: scatii, sticleţi, botgroşi, canari etc. Ghici ce le dădea de mîncare? Exact: seminţe de in, cînepă, mei, floarea-soarelui… :blink:

    Nu ştiu dacă brusc au dispărut păsărarii din ţara asta ori au zburat păsărelele spre un trai mai bun, dar se pare că au rămas stocuri de seminţe prin magazine şi cineva s-a gîndit să “descopere” că au efect nemaipomenit asupra oamenilor. De aici, totul e istorie. :whistle:

    Glumesc (oarecum), dar cînd mă gîndesc la tonele de blesteme pe capul ceauşeştilor fiindcă băgau năut în cafea, soia în salam şi alte cele pe vremurile “de dinainte”, nu pot să nu mă întreb ce se întîmplă cu societatea actuală. :ermm:

    Dar pînă la urmă de ce să discutăm gusturile altora… :angel:

    1. :lol: :biggrin: :w00t: :silly: Fabulos, m-am distrat copios, super comment, haioasa explicatie. :lol: Ironia sortii, tot ce detestam pe vremea lui Ceausescu, acum ni se pare extraordinar, sanatos, indispensabil. Soia si cicoarea sunt acum cele mai dorite alimente. Parca la ai mei am gasit niste cafea de cicoare. E mai sanatoasa decat Jacobsul, draga, ce stii tu! :biggrin:
      Toata lumea lauda virtutile semintelor. Adevarul e ca pana acum nu stiam ce sa zic, nu le incercasem decat pe cele traditionale, de floarea soarelui si dovleac. Acum insa stiu ca sunt bune si astept efectele lor pe termen lung. Inteleg ca sunt indicate si pentru sanatatea pielii si a parului. Ce si-ar mai putea dori o femeie? Un barbat care s-o admire, evident. :lol: :biggrin:
      Dragos, mi se pare mie sau esti contra acestor seminte? :dizzy: :ermm: :lol: :biggrin:

      1. Of, Doamne… cicoarea! Brrrr! :lol:
        Nu ştiu cum făceau ai mei, dar aveau mereu asigurat cîte un pachet de Alvorada auriu. Rîşnită la mînă într-o rîşniţă de plastic galben-verzuie cu striaţii ce imitau un butoi…

        N-aş vrea să par absurd. Am consumat alune de cîte ori s-a ivit ocazia, la fel şi nuci – crude sau în pandişpan, cozonac etc – ba în ultimii ani am apucat să gust şi fistic (deşi mai mult îmi plăcea îngheţata de fistic în copilărie, una dintre plăcerile interzise din cauza sensibilităţii căilor mele respiratorii), iar clasica “sămînţă” de floarea-soarelui sau dovleac, vîndută la colţul străzii cu căuşul de lemn de către ţiganca locului, ţinea uneori loc de gustare în recreaţiile şcolii generale.

        De aici pînă la gama extrem de largă de seminţe e totuşi un drum cam lung, din punctul meu de vedere. Nu-mi aduc aminte să fi văzut sau auzit – nici măcar prin filme – că bogătanii s-ar “delecta” cu aşa ceva. Dimpotrivă, îmi pare că toate astea sînt un fel de educaţie pentru “popor”, astfel încît să se asigure că fripturile şi tot ce e mai bun le rămîn lor, bogătanilor.

        Desigur, nu e nimic rău în a experimenta – poate chiar dau rezultate spectaculoase. Îmi permit însă să rămîn undeva pe margine, privind, fără să “sparg sămînţă” :biggrin: , urmărind “meciul” dintre bogaţi şi săraci. Eu am ţinut dintotdeauna cu cei din urmă, fiindcă la un moment dat se zice că vor fi cei dintîi. Nu se ştie unde sau la ce… :whistle:

        1. Dragos, nici eu nu am cultura semintelor, habar nu am cum si cand au invadat piata. Dar imi povestea Ella mai sus ca in Italia e stil de viata deja, italienii le adauga zilnic in salate.
          Mi-am dat seama ca sunt bune de cand am cumparat niste seminte de floarea soarelui (fara coaja, evident) si nesarate si le-am presarat in iaurt. Gustul iaurtului meu dietetic se imbunatatise considerabil. :happy: Ei bine, canepa e de 10 ori mai buna… :w00t:
          Chiar nu stiu ce sa zic despre meciul bogati vs saraci. Sincer de data asta nu cred ca e cazul sa punem astfel problema. Tu ai vazut cat costa o punguta din asta de 300 de grame de seminte? E mai scumpa decat un kg de carne de porc! De ce crezi ca nu m-am atins de caju si alte exotisme? Pentru ca nu mi le-am permis, sunt exagerat de scumpe. O punga de nuci din astea din Brazilia (250 de grame) duce la 35 de lei. Pulpa de porc fara os se gaseste si la 16 lei(pana in 20 in tot cazul).
          M-am uitat de curiozitate pe site-ul lor si punga mea de seminte de canepa e vreo 26 de lei, uleiul cam tot atat. Uleiul de floarea soarelui e doar 7-8 lei…
          Uite, 250 de grame de nuci de macadamia costa 50 de lei… Pai nici macar sa le incerc nu imi permit. O data in viata…

          1. Cel mai important lucru, pe care românul nu pare a-l înţelege, e că preţul nu e acelaşi lucru cu valoarea.

            Nişte şmecheri au învăţat că omu’ cu cît vede că un produs e mai scump, cu atît îl crede de calitate mai bună şi se aruncă cu capu’ înainte să-l cumpere. Chestia asta e generalizată şi creează profit imens unor… nu mai zic ce. :sad:

            Mie îmi pare totul extrem de simplu: dacă bunul-simţ îmi spune că preţul unui anume produs nu corespunde valorii lui reale, nu-l cumpăr. End of story! :angry:

            A, dacă vrei neapărat să fii “trendy”, să poţi interveni în cunoştinţă de cauză în discuţiile colegelor de serviciu sau mai-ştiu-eu-unde, asta-i altceva. Plăteşti preţul pentru a fi acceptat în societate. :wink:

            La noi la magazinul cu preţuri “de lux” poşirca a crescut la 18 RON/500ml. Alcool, caramel, colorant. Dar cel puţin asta mă ţine la suprafaţă – încă nu mi-a curs nasul în iarna asta. La raftul cu seminţe nu mă uit, fiindcă nu-mi sînt de folos, nici pe termen scurt nici pe termen lung. :cool:

            Şi sincer să fiu, fiecare naţie are bucătăria ei. Poate vrei o pastramă chinezească de căţel… :whistle: Lasă-i naibii pe italieni, noi le avem pe ale noastre. Nu ştiu de ce întotdeauna iarba vecinului e mai verde… :unsure:

            1. :biggrin: Dragos, dar semintele astea de canepa castigate de mine sunt romanesti 100%. Uite-te acolo pe pachet scrie: Fabricat in Romania. :biggrin: :happy:
              Desigur, romanii au mere, au pere, usturoi si ceapa, dar, cum bine vezi au si canepa si ulei de canepa.
              Tu subestimezi calitatile acestor seminte. Le consideri un moft. Poate ai dreptate, poate nu. Dar nu uita ca nu toata lumea agreaza “medicamentul”. Nu toata lumea il tolereaza.
              Si mai retine un aspect, eu nu am salariul necesar pentru a-mi satisface mofturi, capricii. Cel putin nu prea multe. Eu nu am spus ca am cumparat, ci ca am primit doua produse romanesti.
              Iar nucile alea de macadamia de care tu te indoiesti iarasi sunt considerate aproape la fel de pretioase ca aurul printre metalele rare.
              E dreptul tau sa nu iti placa si sa nu le consumi, dar e dreptul meu sa va comunic ca din cand in cand norocul mai poposeste si la usa oamenilor pe care de obicei ii ocoleste. :happy:

              1. Ia-mă uşor, că spun tot! :tongue: :biggrin:

                Ai spus că e cadou. OK, no problem here. Dar mai apoi ai spus că-s scumpe al naibii, da? La faza asta am avut eu obiecţii. Fiindcă nu toată populaţia a primit cadou aşa ceva, ci restul – dacă vor – trebuie să cheltuiască zdravăn. Ceea ce nu mi se pare OK, pentru un pumn de seminţe care cresc pe cîmp. Bine, mai puţin alea exotice – oricum s-ar chema ele – dar cînepa? ‘tu-i mama mă-sii, mie-mi creşteau în grădină, lîngă gard, de s-au făcut de peste doi metri juma’ lujeru’ de cînepă şi mi-era că acu’ mă trezesc cu brigada anti-drog la poartă! :lol: Şi asta fiindcă acolo scuturase taică-meu resturile din coliviile de păsărele şi mai rămăseseră seminţe întregi. :shocked:

                Ţi-am zis că n-am treabă cu ele, fie de macademia sau de oriunde, dar la preţurile astea poa’ să stea în raft o mie de ani, din partea mea. Cine-şi permite… aia e – bafta lor. :angel:

                Şi bafta ta că ai primit cadou, evident! Enjoy! :biggrin:

                1. Neata, Dragos, pai iti explic eu de indata de ce sunt asa scumpe: pentru ca sunt seminte decorticate. Cele nedecojite sunt mult mai ieftine(10 lei 500 de grame).
                  Eu nu am obligat pe nimeni sa cumpere, doar am spus ca sunt bune la gust si merg adaugate in orice fel de mancare, daca cineva vrea, le poate cumpara cu incredere ca eu nu am niciun interes la canepa asta. :biggrin: Asta nu e advertorial, magazinul si firma producatoare nu ma platesc pentru reclama. Insa eu mai cumpar produse la recomandarile venite de pe bloguri. Citesc cu atentie, daca mi se pare sincera recenzia(asta nu e recenzie) si am nevoie de obiect, il cumpar.
                  Daca noua nu ne place un lucru, daca nu ne convine pretul, nu inseamna automat ca nu e bun, ca nu are calitati, ca nu face bine la sanatate, nu inseamna automat ca e o prostie. :happy:
                  In plus, cine nu are chef sa cumpere din magazine nimic, merge singur pe camp si planteaza si culege tot ce are nevoie. Ca nu iti pica nimic din cer(mai sunt cazuri, dar rare).

                2. Din cer pică avioane, se pare… :sad:

                  Parcă-mi pare rău că am smuls bietele plante din rădăcină – să le fi lăsat să facă seminţe, să le ronţăi să văd ce efect au. Acu-i prea tîrziu. Aştept să ne povesteşti tu efectele. :smile:

                  Între timp, un weekend plăcut şi călduros… sau oricum îl vrei! :cool:

  9. fain cadou :)
    imi place fisticul, alunele, semintele de floarea soarelui, semintele de dovleac, nucile verzi dar mai nou si uscate, musli. din cand in cand mananc dar nu pot spune ca fac parte din alimentatia mea zilnica.
    iaurt dietetic mananci? eu nu pot manca asa ceva, am impresia ca e amidon gol :D
    seminte destea simandicoase nu prea am gustat- quinoa niciodata, dar cine stie poate canvda o sa imi fac curaj :D
    eu cred ca intr-o alimentatie echilibrata tb sa introducem si semintele, tb sa ne bucuram de efectul lor terapeutic :)

    1. Merci, Lilly, uite ca m-ai pus pe ganduri, uitasem complet de nucile verzi, tu de unde le procuri? Ca eu nu vad prin magazine decat clasicul miez de nuca ambalat in pungute. Mi-ar placea sa mai gust nuci verzi, parca in copilarie m-am intalnit prima si ultima data cu ele…
      Exact, le mancam din an in paste(cel putin eu asa procedez) cand ne aducem aminte, cand avem chef de ele, dar nu cred ca isi fac efectul astfel. Trebuie adaugate zilnic in alimentatie.
      Nu pot sa zic ca e preferatul meu, dar mai cumpar din cand in cand si iaurt dietetic. Sa stii ca sunt multe firme care-l produc si la unele e chiar gustos. Mai ales cu seminte sau fulgi. :lol: :biggrin: :wub:
      Nu stiu daca e vorba de curaj cat de bani. Pe mine ma sperie pretul unora dintre ele. O punguta de seminte de canepa costa 25 de lei, crezi ca daca nu le primeam imi permiteam sa le cumpar? :ermm: :dizzy: :cwy:

      1. de la tara mananc nuci verzi prin toamna, imi plac foarte mult :)
        iarna nu gasesti asa ceva, doar nuci uscate dar au inceput sa-mi placa :)
        eu prefer iaurtul normal, cremos, cum e cel grecesc :P nici branzeturile sau alte alimente dietetice nu mananc. prefer putin si bun dar na dc tii la silueta te sacrifici :D
        sunt scumpe semintele astea minunate, am vazut si eu si ma gandesc ca dc nu-s bune e risipa de bani, adica dc nu-mi plac :D

        1. Aha, stiam eu ca de la tara, tot acolo le-am gustat si eu in copialarie… :dizzy: :biggrin:
          Grecesc din Grecia sau din Romania? :biggrin: :devil: Am luat si eu niste sortimente grecesti dar nu m-au incantat. Cel de la Lidl parca e mai bunicel… :ermm:
          Exact, daca nu iti plac vei regreta ca ai dat banii pe ele. Dar cele de canepa sunt chiar delicioase, e bine sa gasim oameni care le-au incercat, oameni in care avem incredere, evident. Desi…gusturile sunt atat de diverse. :ermm:

  10. Sa le consumi cu placere Nice!

    Nici eu nu sunt amatoare de super-alimente, nu prea dau importanta nici la silueta, nici la sanatate, ca stau bine cu amandoua. Momentan :lol: . Desigur, nu consum nici prea multe alimente nesanatoare, incerc sa am un oarecare echilibru.
    Sa-ti spun sincer, nu prea consum seminte, nu sunt nici in tema cu efectele lor benefice…. Mai mananc din cand in cand alune, fistic, nuci si cam atat. In schimb am inceput sa beau multe ceaiuri..Chiar am gustat unul de curand, verde cu goji. Foarte bun!
    Weekend fain sa ai!

    1. Multumesc mult, Larisa. :cheerful: Da, am vazut, chiar ma intrebam cum iti intretii silueta aia impecabila, ca tot povestesti ca mananci pe la diverse restaurante si petreceri. :biggrin: :cheerful: Deci nici tu nu mananci chiar tot ce-ti doresti… Sau in cantitatile dorite. :dizzy: :ermm:
      Cu alunele si fisticul sunt si eu. :devil: Cu ceaiul mai putin, ca nu am descoperit inca unul care sa ma impresioneze atat de tare incat sa ma faca sa-l consum zilnic (sau macar saptamanal). :cwy: Dar cel verde cu goji suna tare bine. :smile:
      Merci mult. :cheerful:

      1. Nu mi-o intretin deloc, cred ca asa este felul meu. Chiar am avut probleme cu slabitul excesiv, asa fara motiv si faceam eforturi sa mananc mai mult sa ma ingras, sa n-arat ca un schelet. Stiu ca multa lume viseaza la asta, dar nu-i bine deloc nici asa.
        Sa incerci ceai verde cu goji, mie mi-a placut foarte tare. Totul este sa nu-l lasi mult sa infuzeze, cateva minute doar, apoi devine prea amar.

        1. Esti foarte, foarte norocoasa, Larisa, sa nu te indoiesti de asta. Uita-te si tu in jur cati oameni sunt disperati sa slabeasca, in Romania aproape numai despre asta se vorbeste(cand nu sunt coduri colorare, evident), e isterie nationala. Oamenii sunt foarte preocupati de cum arata, ce mananca si cat mananca. :wassat: :alien:
          O sa-l incerc cu siguranta, daca il gasesc pe undeva. :dizzy: :biggrin: :happy: Da, stiu ca e nevoie de atentie, nici mie nu-mi place gustul amar. :sick:

  11. Noua ne plac nucile, in special fisticul :) Imi plac si alunele caju, semintele etc. insa recunosc ca mananc destul de rar. Goji am incercat, dar nu mi-au placut foarte mult la gust, desi sunt destul de sanatoase :)

    1. Si eu le mananc rar, dar sper sa-mi fac un obicei din a le consuma mai des si de a le mai varia ca pana acum nu stiam decat de alune, fistic(prajite, sarate) si seminte de floarea soarelui. Vad ca multa lumea adora fisticul. :biggrin: Hehe, stie lumea ce e bun. :lol: :happy: :biggrin: :wub:

  12. Eu sunt mare fan musli. Mănânc în fiecare dimineață și în timp am încercat foarte multe combinații, printre care și tipurile de semințe pe care le-ai menționat mai sus.

    Și da, am simțit efectul lor, având în vedere că înainte să încep a le mânca, ziua eram mai putin energic și oboseam mai rapid + multe alte lipsuri de minerale din organism, iar în combinatie cu prostiile (chipsuri, sucuri etc.) pe care le consumam aproape de excesiv…

    Urmările consumului de musli au fost destul de revigorante ca să zic așa. Îl recomand, dar din câte am observat nu toți sunt încântați de el.

    Felicitări pentru cele câștigate Nice! :biggrin: :happy:

    Apropo, am descoperit recent că foarte benefică pentru hipertensiune/tensiune este nuca de cocos (care conține și magneziu de asemenea), dacă ajută cu ceva. :whistle:

    1. Cu ce manaci aceste musli? Simple sau in lapte? Sau merg si in iaurt? Mie laptele nu-mi face bine(ma simt rau dupa ce il beau, desi ii ador gustul). Si nici iaurtul nu e un aliment tolerat prea bine de organism… Am inceput sa ma intreb ce imi face mie bine…
      Carnea de pui de ex, dar poti sa mananci doar asta in fiecare zi?
      Asta imi doresc si eu, Alex, ceva revigorant.
      Merci mult :blush: :cheerful: :cool: , dar cum se consuma nucile de cocos? :ermm: Nu imi aduc aminte sa fii cumparat vreodata nuci de cocos din magazin. :wassat: :dizzy: :dizzy: Decat ananas. :lol:

      1. Eu mananc musli cu lapte de obicei. Simplu nu prea merge pentru ca sunt destul de tari. Dar mai cunosc cateva alternative. Ori cu iaurt, dar daca nu-ti face bine mai bine nu… Ori cu suc de fructe natural. Mai cunosc cazuri in care anumite persoane consumau cu ceai. :happy:

        Dupa ce se desface ( este greu de desfacut. Coaja e ca de lemn), din nuca de cocos (daca este matura) poate curge lapte (este transparent si in cantitati mici). Este de baut. Am inteles ca este foarte sanatos. Lipita de coaja vei gasi miezul, adica nuca de cocos aia alba, care trebuie dezlipita de coaja (uneori si lucrul asta poate fi destul de dificil) si consumata asa cum e… :biggrin: Eu am cumparat acum cateva zile din lidl. Cred ca am dat vreo 3 lei pe ea. Mie imi place :whistle:

        1. Alex, m-ai facut curioasa, ia sa merg si eu pana la lidl(am unul aproape de casa) sa-mi incerc norocul cu o nuca din asta. Zic asa ca pare extrem de greu de desfacut. :lol: Dar inteleg ca merita efortul. :biggrin: M-as simti ca pe o insula exotica… :silly:

  13. Da, imi plac si mie semintele, germenii, chestii incoltite. Si sunt si foarte sanatoase. Dar in legatura cu musli sunt circumspect, imi da impresia de mâncare nesanatoasa aratata drept sanatoasa.

    Insa nu sunt un adversar al mâncarii considerate nesanatoase. Ma dau in vânt dupa jumari, de exemplu.

      1. Ei, nu consum doar o data pe an….mai manânc si piftie (teribil de nesanatoasa, dar imi lasa gura apa chiar acum, când scriu)…iar jumari manânc ori de câte ori am ocazia, cam de vreo 20-30 de ori pe an.

        Te-ai uitat vreodata pe eticheta unei pungi cu musli?

        1. Oh, au facut si ai mei piftie, chiar avem acum pe balcon, dar nu stiam ca e asa de nesanatoasa. Oricum o portie doua pe an mai mult nu am mancat niciodata. Insa de data asta nu m-am atins de ea. Mie imi place cea cu mai multa carne…
          Nu, nu m-am uitat, nu am cumparat niciodata si nici nu am fost curioasa. Banuiesc ca cele din hipermarket sunt contin zahar rafinat, poate chiar si E-uri? Dar daca le cumperi de la plafar, daca sunt bio? :ermm: :dizzy:

  14. wow…
    felicitari…
    cu exceptia produselor primite in dar de tine… (nu le-am incercat niciodata) folosesc tot ce ai enumerat tu… si asta de ceva vreme… cel putin doi ani…
    ma simt excelent…
    cel mai mult folosesc, seminte de dovleac, nuci, seminte de floarea soarelul…
    macadamia, folosesc cel mai rar…
    samburi de migdale, ii folosesc si sub forma de faina… nu folosesc fulgi de quinoa, ovăz, hrișcă… dar quinoa folosesc ca atare si ovaz si hrisca macinate….
    in zilele lucratoare un amestec de astfel de produse cu lapte (nu animalic), imi este micul dejun… care imi asigura tot necesarul pentru a incepe o zi in forma si forta…
    doresc sa-ti fie o exeprinta benefica cu produsele de canepa…

    1. Merci mult, Ovi, deci tu tot seminte romanesti folosesti… Ce inseamna ca te simti excelent? Esti mai tonic, ai mai multa energie? A disparut starea de oboseala? Au avut efect si asupra pielii, parului? Te simti tanar inside si outside?
      Folosesti laptele de soia?
      Merci mult, mananc de doua zile si in afara de gustul bune, delicios chiar, nu vad nicio schimbare. Tot epuizata ma simt. Dar momentan e prea curand sa ma pronunt. Azi voi incerca si uleiul de canepa.

      1. nu am sesizat actiuni asupra parului sau pielii…
        am insa o digestie excelenta… o mentinere a greutatii… aproape ideala… 72, 5 kg la 1,73 inaltime… tonus excelent… chef de munca si lipsa de oboseala… (exident daca fac efort, obosesc… dar nu am starea de lasa-ma sa te las… de dimineata)
        lapte folosesc cel mai mult de migdale… ami putin de soia… mai folosesc si de orez… niciodata animalic… (cand cumpar lape… ma uit sa aibe cat mai putin zahar)

        1. 72 kg? Wou, dar esti foarte fit, Ovi, felicitari. :biggrin: :happy: :cool:
          Am citit despre laptele de migdale(se pare ca in Romania e foarte scump) si nu e recomandat consumul zilnic. Cel de orez ingrasa, iar cel de soia e dezavuat. :ermm: :dizzy:
          Dar conteaza enorm tonusul excelent si digestia. Si mentinerea in paramentrii. :cheerful:

  15. ‘Neata, Nice! Si eu ador fisticul :w00t: dar e extrem de scump aici … d’aia raman la traditionalele seminte de floarea-soarelui si dovleac, chiar si aici, in Spania, unde exista o mare varietate de fructe exotice, seminte etc. Fiu-miu a fost, de mic copil, foarte curios si fan de tot felul de seminte, asa ca le-am incercat si eu. Si, mai nou, la recomandarea medicului, ‘trebuie’ sa consum seminte de in (merg bine cu iaurt) si susan (in salate). Poate sunt eu mai de ‘old school’, dar raman la floarea-soarelui si dovleac si CARNE. :w00t: :smile: Semintele de tot felul le las pasarilor. :tongue: :wink:
    Sa te bucuri de cadou si sa speram ca iti vor reda energia, vitalitatea. Poate cauza acestei apatii este si anotimpul … poate esti o persoana mai ‘solara’ si corpul tau ii simte lipsa … zic si eu … :cwy: :happy:
    O duminica placuta, Nice! :biggrin:

    1. Neata, Corina, ce surpriza frumoasa, bun venit pe blog. :happy: :cool:
      Hehe, m-ai nimerit cu carnea, cred ca e singurul aliment de la care nu mi se face instant rau. :biggrin: :silly: Zic de carnea de pui, curcan si peste. In rest…chiar nu stiu cum e posibil sa mi se faca rau de la aproape orice mananc. E ciudat rau, trebuie sa-mi fac niste analize neaparat, dar mi-e teama de ce o sa se descopere ca am. :wassat:
      Da, semintele astea, mai ales cele care nu sunt romanesti, sunt scumpe. Rar imi permit si eu fisticul de ex, o punga costa intre 17 si 25 de lei(o punga mica de pana in 250 de grame). Alunele insa sunt ieftine, semintele de floarea soarelui la fel.
      Ce super ca locuiesti in Spania, e una din tarile mele preferate alaturi de Croatia. :cheerful: Am fost si in Barcelona(stiu ca aveti acolo o piata celebra, plina de bunatati, chiar pe Rambla, eu am ratat-o atunci, dar imi imaginez ca e un deliciu s-o frecventezi) si in alte orase simpatice(Girona, Figueres) in 2010, mi-ar placea si Andaluzia… Dar nu prea mai sper ca e o destinatie destul de scumpa.
      Asa ti-a recomandat medicul? :dizzy: Hm, le poti adauga in orice mancare vrei tu, eu asa o sa fac, ca iaurt nu pot consuma zilnic. In salate sunt ideale. :biggrin: O sa-mi cumpar si eu de in si de susan, ca tare curioasa sunt. :biggrin: :w00t: :blush:
      Da, am nevoie de lumina, iarna sunt mereu trista, deprimata, obosita. :alien: Dar nici primavara, vara sau toamna nu sunt prea energica. Aproape orice activitate ma secatuieste de puteri, mai putin fotografiatul si scrisul pe blog. Ca sa vezi! :lol:
      Multumesc mult, duminica excelenta si tie. :happy: :w00t:

  16. Recunosc ca nu sunt prea fascinata de seminte…inafara de seminte de floarea soarelui, dovleac si alune nu prea am incercat. Cred ca vine un moment in viata fiecarui om cand simte ca are nevoie de o schimbare in bine. Nici nu stiu daca pe la noi as gasi asa ceva. Sa ai o zi cat mai frumoasa! :happy:

    1. Astea de canepa seamna cu cele de floarea soarelui la gust, dar parca sunt mai delicioase. :wub:
      :)) Da, sper ca semintele astea imi vor schimba viata, pentru ca nu mai stiu ce sa mai fac cu oboseala asta permanenta. In magazinele plafar gasesti cu siguranta. :cheerful: Daca vei dori vreodata sa le incerci… :dizzy: :unsure: Merci asemenea, draga Fairytale. :happy:

  17. Mie intotdeauna mi-au placut mai mult semintele de floarea soarelui in detrimentul celor de dovleac(poate unde mi le dadea mama des in copilarie, pentru ca tot timpul ma suspecta de paraziti, o cred acum, avand in vedere ca nu mancam mai deloc de-mi zicea Sf.Vineri, draga de ea).

    Seminte de canepa nu am incercat, dar pe cele de in da, le mai puneam dimineata in lapte cu cereale. M-am lasat intre timp, pentru ca trebuia sa le pun la inmuiat o jumatate de ora in apa (cine are atata timp dimineata?). Dar copiii pun tot felul de seminte in paine, printre care si de in. Recunosc ca arata bine si este foarte gustoasa, au impresionat-o pana si pe bunica-sa.

    Imi place si mie fisticul, mult de tot, dar in casa cumparam rar, mai mult migdale pe care le ador. Sunt nucile copilariei mele, am o matusa la deal care are un migdal in curte, pacat ca acum nu mai avem atat de mult timp de vizite ca in copilarie. Dar ne-am plantat si noi un migdal in curte( stiu ca nu este zona lui, numai ca merita sa incercam), si anul trecut a facut 3 migdale.
    Am incercat si goji, are un coleg de-al meu cativa arbusti pe balcon, dar mie chiar nu-mi plac.
    Mi se pare ca este mai mult reclama la ele. Exact cum se face la uleiul de argan, ulei de cocos, etc. O fi avand si parti bune, nu zic nu, dar totusi, toate chestiile astea exotice eu le vad lansate pe piata pentru a vinde alte produse care vezi doamne le contine. Vezi lapte/creme cosmetice. O mare chestie de marketing, altfel cum sa creasca consumul la ele?
    Iar in privinta uleiului de argan nu vorbesc in necunostinta de cauza, chiar mi-am cumparat si l-am folosit vreo cateva luni. Sincer, nu mi s-a parut ca a avut cine stie ce efecte miraculoase. Din contra, parca mi-a uscat pielea mai mult. Acum ii musai sa folosesc o crema de corp.

    Eu zic sa te feresti de alimentele asa zis dietetice, fac mai mult rau decat bine. Crede-ma nu se compara raul facut de cateva grasimi continute in cel normal, fata de ce folosesc ei pentru a le inlocui.

    Si eu beau apa dimineata, uneori cu lamaie, apa mea de frumusete cum zice sotul meu. Atat de tare m-am obisnuit cu ea( fac asta de vreo 10 ani, cred) incat daca nu-mi incep ziua asa, imi este sete toata ziua indiferent de cata apa beau in cursul zilei respective.

    Imi place ceaiul verde in general, ma straduiesc sa beau zilnic cate o cana dupa masa de pranz, dar ceaiul verde cu iasomie il ador. Ti-l recomand si tie. Mi se pare cel mai rafinat ceai verde :)

    Sa stii ca nici mie nu-mi placea scortisoara pana acum cativa ani. Dar mi-a pus o prietena o data in cafea, fara sa ma intrebe si mi-a placut. Usor usor am inceput sa mananc. Mai intai pe mere coapte cu nuci, apoi in placintele cu mere. Chiar si in prajituri. Ii da o aroma deosebita checului de cacao cu nuci.

    Ah, chiar, am citit o data o reteta interesanta pentru sanatate cu scortisoara, mi-am salvat fragmentul:
    <>

    1. Buna, Luminita :cheerful: , cred ca pana la urma orice lucru(e valabil si pentru oameni) ajunge controversat la un moment dat. Stiu teoria despre dieteticele nocive, dar si despre calitatile extraordinare ale unor produse exotice si scumpe. Unii le lauda, le ridica in slavi, altii le contesta si le evita cu inversunare. Chiar ajungi sa nu mai stii ce sa crezi. Pe termen lung, daca ai rabdare, conteaza ce iti face tie bine. Doar produse lactate dietetice consum, din cand in cand, nu des. Dar aleg si iaurt normal din raft. Si branza de vaci grasa.
      Uleiul de argan l-am incercat in diverse produse cosmetice si nu m-a incantat. Insa nu l-am incercat pe cel bio, pur, 100% natural si foarte scump. Nu mi-l permit. :ermm: :dizzy:
      Merci de recomandari, deja am pus pe lista ceaiul verde cu goji (sugestia Larisei) si ceaiul verde cu iasomie, sa vedem unde le gasesc. :happy: :biggrin: :dizzy:
      Daca isi plac semintele de floarea soarelui iti vor placea si cele decorticate de canepa. Au gust asemanator. :biggrin: Asta daca vei incerca vreodata… Eu mai mult de curiozitate testez tot ce apare pe piata(sau aproape tot). :silly:

      1. In privinta iaurturilor dietetice, eu nu vorbesc din teorie. Ca si in privinta mezelurilor. Cand ai ocazia sa privesti si sa mirosi praf de prospetime si praf de afumat, nu mai vorbesti de teorie.
        Eu am luat ulei de argan bio, ca dintr-acela am gasit, nu mai stiu exact cat a costat dar mult. Exista un magazin de produse bio,pe langa Biserica Sf.Spiridon, treceam zilnic prin fata lui si intr-o zi am intrat. Avea multe uleiuri, variate.
        Ceaiul verde cu iasomie il gasesti in orice super market, au si cei de la Lipton, dar si in magazinele dedicate ceaiurilor.

        1. Da, tocmai vin de pe google si mai toata lumea iti da dreptate cu dieteticele. Si atunci care e solutia, sa alegem ceva cu un continut oarecare(de preferat mediu) de grasime, nu? :dizzy: :unsure:
          Deci tu de cel bio, scump, vorbeai…hm. :cwy:
          Aha, m-am lamurit, sigur il voi gasi. :happy:

          1. Oricum nu lasa ei prea multa grasime in lapte :). Eu le cumpar intotdeauna pe cele normale, in orice caz, ocolesc tot ce are scris pe el dietetic.
            In privinta ceaiului, cred ca cel mai bine ar fi sa accepti invitatia mea la un ceai intr-o vineri dupa amiaza( am inteles ca vinerea este o zi mai lejera pentru tine, daca nu chiar libera :).

  18. Uite si reteta;
    “Putini stiu ca Biblia aceasta ” carte a cartilor” contine si lectii importante pentru sanatatea fizica. Astfel una din mancarurile folosite ca desert la Cina cea de taina a fost…
    Charosetul.
    Acesta consta intr-o combinatie de mere tocate marunt (o jumatate de mar de marime potrivita, pentru o persoana) si nuci pisate, carora li se adauga stafide pisate sau strivite, curmale, scortisoara si miere.
    consumand in mod constant acest desert biblic,putem alunga durerile de inima,putem scapa de calculii renali si biliari, care sunt eliminati, putem ajuta o tioida hipoactiva, putem face sa dispara petele de pe piele, petele hepatice, acneea, psoriazisul si herpesul, insomnia.
    Miracolul din Charoset infrunta cancerul si ajuta la tratamentul infectiilor cu candida.”

    1. Fabulos desert, simplu, usor de preparat, iar toate ingredientele sunt delicioase(bine, mai putin scortisoara, care daca e in cantatiti mici nu constiutie chiar o problema nici pentru mine). Cred ca e o bunatate. In plus, atat de sanatos! :happy: :biggrin: :cheerful:

      1. Buna,

        Din pacate eu nu am citit Biblia, Inca nu i-a venit vremea ei(asa-mi justific lipsa de interes pentru Biblie). Am luat fragmentul respectiv dintr-un articol, si l-am salvat intr-un fisier in care imi salvez din cand in cand ceea ce mi se pare interesant. Si uitasem de el, noroc cu Nice si scortisoara. :)

        1. Luminita…
          multam frumos pentru raspuns…
          am mai auzit de reteta asta… si chiar nu ma gasit-o in biblie… dar… se pare ca era f folosita in vremea lui Isus… in regiunea unde a trait El…
          oricum… mi se pare foarte practica si foarte sanatoasa… asta-i clar…
          tot de bine si mai bine sa auzim…
          cu respect,
          ovi

  19. Seminte de canepa n-am mancat,am luat recent si eu niste chia,seamana cu macul,dupa goji nu ma dau in vant,is acrisoare,insa imi plac alunele caju foarte mult,nici nu mai stiu la ce-s bune,dar stiu ca le mananc de placere (dar in starea lor naturala,eventual putin rumenite la cuptor).
    Ai vazut? Nici nu stii de unde sare iepurele (sau norocul la tombola) :D

    1. Interesant, foarte interesant, eu ador macul, si floarea si semintele. :biggrin: :wub: Deci asa, trebuie sa-mi cumpar chia. :w00t: Da, am banuit dupa aspect(forma si culoare) ca fructele goji sunt acrisoare. Acum sunt si mai curioasa… Am timp sa le incerc, toate la randul lor…
      Asa e, consider ca am avut un mare noroc de data asta… Imi iubesc micul premiu. :lol:

  20. :smile: In primul rand, felicitari pentru surprinzatorul premiu! In plus, vad ca se dovedeste a fi si util pentru tine, ceea ce e minunat.
    Eu cu semintele de toate felurile as fi ceva mai prietenoasa daca n-ar avea preturi prohibitive. De dovleac mananc, fiindca avem dovleci. De floarea soarelui imi plac, astea sunt si relativ ieftine. La fel arahidele imi plac mult. Si alunele, dar la ce preturi au, nu am cum sa ma satur :lol: Nici fisticul nu-i prea ieftin, nici altele. Dar imi plac. La fel nucile :smile:
    Cereale, adica ciudatenii, eu nu mananc, nu pot nici sa le inghit. Am gustat si musli cu fructe uscate, si ovaz. Daca musli mai e cum mai e, ovazul… As muri de foame daca m-ai lasa cu un sac de ovaz langa mine. :lol:
    Ma bucur ca mai e cineva caruia nu-i plac chimenul si scortisoara. Nici mie. Erau candva niste biscuiti foarte buni cu chimen. Scoteam chimenul samanta cu samanta din ei. Erau chiar buni si usor sarati. Nu mai exista.
    Seminte de canepa n-am avut ocazia nici sa vad pana acum. Dar daca seamana cu cele de floarea soarelui, inseamna ca sunt OK. :smile:

    1. Multumesc mult, Elly :cheerful: , deci asa, nu-ti place ovazul! :biggrin: :w00t: Sa stii ca exact la fel procedam si eu cu chimenul, wou, nici acum nu imi place, sa nu il vad.
      Asta e adevarul, aceste seminte sunt prohibitive din cauza pretului mare pentru cei mai multi dintre noi. Si nu, nu tin de foame, dimpotriva, mie imi dau o pofta nebuna de mancare, asa ca nu stiu cat de recomandate sunt pentru cineva care nu are o silueta de la mama natura. Bine, mie orice, mancat in cantitati mici, imi starneste pofta de mancare. Dupa principiul pofta vine mancand. :lol: :cwy: :wassat:
      Da, la gust sunt ok, dar oare ce efecte au asupra organismului nostru? Ca eu pana acum nu prea le-am simtit pe cele benefice. Dar e prea devreme… :lol: :dizzy: :ermm: :whistle:

  21. Felicitări pentru premiu! :happy: Uneori se merită efortul de a ieși din casă, pe frig :tongue:
    Habar n-am cum sunt semințele de cânepă și nici celălalte mai exotice enumerate de tine, deși nu e exclus să fii ronțăit vreodată din ele, doar că nu le știu numele.
    Îmi plac fisticul, alunele de pădure și castanele, nucile – doar verzi, semințele de dovleac și semințe de floarea-soarelui de pe palaneț – le ador! :biggrin:

    Musli consum uneori cu iaurt, însă doar gol e cam sec :smile:

    Eu le simt efectul imediat, datorită faptului că mulți ani de zile am avut anemie probabil.
    Sunt foarte hrănitoare. De exemplu, nucile uscate nu îmi plac, însă când mă simțeam slăbită era suficient să mănânc fie și o nucă și deja simțeam că îmi revin puțin. Sigur, depinde de la organism la organism, dar eu le simțeam efectul imediat întotdeauna. :smile:

    1. Merci mult, Iulia, la mine efectul e ca imi da o pofta nebuna de mancare. Si dimineta si seara. Nu simt nimic hranitor, dimpotriva. Ma rog, asta e organismul meu, cum ii dai ceva in cantitate mica, el reactioneaza si vrea mai mult si mai mult. El nu se multumeste cu putin de aceea evit pe cat posibil aceste gustari. Pentru ca efectiv mor de foame, e o senzatie extrem de neplacuta. Eu am crezut ca daca pun intr-un iaurt doua lingurile/linguri de semnite se instaleaza o stare de satietate si prind dintr-o data aripi. Dar nu e chiar asa, eu prind aripi pentru mancare adevarata, ceea ce nu e totusi indicat pentru ca eu nu am arderi rapide ca cei cu silueta de la natura. La mine trebuie intretinuta si inca cu eforturi sustinute. :dizzy: :cwy:

  22. Citisem la o alta bloggerita despre semintele de canepa, parca sub forma de pulbere, luat pentru marirea masei musculare in special. Ieri am postat despre hrana din mancare, caci nu tot ceea ce mancam ne si hraneste cu adevarat si ne da sanatate. Acum vad la tine si ma bucur ca ai castigat pentru ca si eu vreau sa-mi cumpar.
    Spuneai ca nu iti place gustul uleiului de masline, ti-l recomand pe cel de struguri/seminte pentru ca nu are gust si e fantastic ca nu modifica gustul mancarii/salatei in care il adaugi.
    Semintele de in cred ca am mai bine de doi ani de cand le-am introdus in alimentatie, ajuta la tranzit, evident ca nu mananci o data si te tine pe vecie, daca inainte puneam doar in sana cu muesli, acum bag si in painea de casa, ba chiar si in drobul de carne/legume, dar cel mai bine e cand nu sufera nici un tratament termic.
    Alaturi de in, la fel de crude mi-am cumparat si seminte de susan, mac, dovleac, floarea soarelui, alune de padure si nuci. Contin uleiuri dar nu te ingrasa, ba chiar ajuta la kg in plus atat timp cat faci miscare.

    1. Merci mult de recomandare, o sa ma uit dupa acest ulei de struguri, nu l-am vazut pe nicaieri. Cel de canepa castigat are un gust cam ciudat, mama il detesta, dar e normal ca suntem obisnuiti de atatia ani cu cel de floarea soarelui. Ea zice ca e ulei industral, pentru masini si utilaje. :lol: Dar eu deja il folosesc in salate…
      Seminte de in o sa-mi cumpar de indata ce le termin pe cele de canepa. Abia astept sa incerc cat mai multe seminte hranitoare. Miscare in schimb nu prea fac, ca nu (mai) sunt prietena cu sportul. Sunt genul comod. :blush:
      Hihi, o sa vin sa citesc articolul tau de indata. :happy: :biggrin: :w00t: :tongue:

      1. Cat m-a amuzat “uleiul industrial” :cheerful: :lol: , chiar si mamei tale ii va placea uleiul din seminte de struguri, de el am aflat de la o prietena care cauta un ulei care sa nu modifice gustul mancarii. E in jur de 30 lei, nu mai stiu gramajul, presat la rece desigur. :wink:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *