In buna traditie instaurata aici, pe blog, de ceva timp, intentionez sa va prezint si in 2016 cateva dintre cele mai usoare retete din lume. Daca la inceput v-am ademenit cu un aperitiv exotic, guacamole, iar mai apoi cu o mancarica tipic romaneasca, pui cu legume (sau tigaie picanta cum mai e numita in restaurante), voi continua seria celor mai simple delicii culinare de pe mapamond cu un desert pe care si cel mai neindemanatic bucatar va reusi sa-l prepare instant cu succes garantat. A doua propunere este o surpriza de proportii pentru fanii mancatului sanatos, fara aditivi alimentari si ai gatitului rapid si fara niciun efort.
1. Ciocolata invelita in aluat
Ingrediente
– aluat frantuzesc
– o tableta de ciocolata (de menaj, amaruie, cu lapte)
– un ou batut
– cateva nuci/alune/migdale dupa preferinta
Mod de preparare
1. Plasam tableta de ciocolata in mijlocul aluatului
2. Taiem marginile aluatului de o parte si de alta a tabletei, eliminam colturile, infasuram fiecare bucata din aluat peste ciocolata si ungem produsul obtinut cu out batut. Presaram alune sau migdale si dam la cuptor pana se rumeneste (cca 25 de minute)
Gustul este divin, de altfel acesta este si desertul ales de mine pentru a fi savurat in noaptea dintre ani. Altceva nici ca mi-a mai trebuit! Cu mentiunea ca data viitoare voi folosi ciocolata cu lapte.
Aveti mai jos un tutorial din care aflati mai exact procesul de preparare:
https://www.youtube.com/watch?v=vNN6KVaaob4
2. Paine de casa
Ingrediente
500 de grame faina
o lingurita de sare
o lingurita de zahar
o lingura de ulei
drojdie proaspata (un cubulet de 25 grame)
400 ml apa calduta
seminte (de in, de floarea soarelui, de susan etc)
Mod de preparare
Se cerne faina in bol, se adauga sarea, zaharul, uleiul si o parte din seminte, apoi apa in care s-a dizolvat foarte bine drojdia.
Se amesteca bine toata compozitia (cu o lingura) pana se incorporeaza toata faina. Se pune cu grija capacul. Se lasa aluatul la crescut langa o sursa de caldura pana sare capacul (dureaza cca 10-15 min, se aude “poc” in toata casa). Atunci stii ca aluatul este dospit si bun de pus in forma (de silicon, tabla, sticla).
Cu o lingura uda se niveleaza aluatul si se presara seminte din abundenta. Se da la cuptor la 200 de grade pentru cca 60 minute.
Si gata! Asta a fost tot!
Noi am inceput sa facem paine in casa dupa ce ne-am achizitionat un vas/bol Tupperware de 2,5 l pentru dospire rapida. Bolul a costat 49 de lei, are un capac etans si in el putem prepara nu doar paine, ci si chifle, cozonac sau briose.
Painea este destul de aspectuoasa, pufoasa, tine cca o saptamana, este gustoasa si cel mai important, nu contine mult temutele E-uri, iar modul de preparare e super usor si rapid. Faina folosita a fost fie “Grau Intreg”, faina integrala pentru paine si patiserie, fie faina de secara bio (all green). Acum vrem sa incercam si faina 650.
Nu-mi ramane decat sa va urez “Pofta Buna!”
Nice, pai deja am apa in gura cand am vazut desertul
Painea de casa este preferata mea :wink:
Deci, concluzia: Imi plac retetele tale.
Te pup :P :D :wink:
Prajiturica cu ciocolata e tare buna, ti-o recomand. De revelion, desi aveam si alte optiuni, doar din ea m-am infruptat. E drept ca a iesit cam ciudat gustul cu ciocolata amaruie. Dar e si foarte satioasa, un desert complet. Si atat de usor de facut…
Nu stiam ca prepari si tu paine in casa. Eu zic ca e o solutie foarte buna daca iti pasa de sanatatea ta. Nu putem elimina de tot painea din alimentatie. Sau putem? 8O
Te pup si eu, draga Romy. :) 8)
Nu stiam de prajiturica ta, dar mi-ai facut pofta :wink: . Paine fac si eu, sunt innebunita. Nu putem, nuu :D
Pupici multi
Nici eu nu stiam de ea, Romy, dar am gasit videoclipul pe pagina de fb a unei prietene chiar in preajma sarbatorilor. M-am gandit ca e ceva ce mi se potriveste, eu fiind pro retete usoare, nimic sofisticat, nimic complicat nu-mi surade in bucatarie. :P
Dar sa stii ca asa cum gatesc asa imi place sa si mananc. Prefer chestiile simple, basic stuff, nu am fasoane, nu cer niciodata rata cu portocale sau mai stiu eu ce minunatie. 8O :D
Pupicei back! 8) :-)
La mulți ani, Nice :-) ! Abia aștept să încerc prima rețetă, cu ciocolată albă. Mmmm…deja îmi plouă în gură.
La multi ani, Mazgalica :-) , cu ciocolata alba? Ce idee interesanta, dar de ce tocmai alba, e preferata ta sau nu consumi ciocolata neagra? 8O
Nu știu de ce, dar nu te vedeam în bucătărie, gătind. Aflu lucruri îmbucurătoare!
Pare a fi foarte gustoasă rețeta asta. În astfel de cazuri, se folosește ciocolată menaj,
nu cu lapte, dar dacă există preferințe speciale…
:)) Si ma rog frumos de ce nu ma vedeai in bucatarie gatind? Unde ma vedeai mai exact? :D :P
Eh, mai gresesc si eu cateodata, mai fac cate ceva, mai ales daca se dovedeste atat de simplu si rapid precum retetele de mai sus. E adevarat ca nu prea v-am bombardat eu cu tips-uri culinare de-a lungul timpului si aveai tot dreptul sa gandesti astfel…
Chiar este gustoasa prajitura prezentata. M-am gandit si eu la ciocolata de menaj, dar nu cumva e prea groasa, nu iese aluatul prea imbibat in ciocolata? Eu am folosit una obisnuita si a fost destul de consistenta. Si culmea, prea dulce. 8O
Same here :P
Nu că nu te-aș vedea în stare să gătești, căci evident te descurci de minune. Dar cred că e o imagine a ta cu care nu sunt foarte familiarizată :D
Foarte interesanta reteta cu ciocolata.Cat despre paine, sunt prea comoda sa fac paine acasa. Si eu sunt adepta retelor simple si gustoase. Pupici, cu drag!
Si eu sunt comoda, Ella, insa reteta asta de paine, care se face in cateva minute, fara niciun efort, e chiar senzationala. Dar o poti incerca pe prima, o sa-ti placa. Si tie si baietelului tau(cu conditia sa adore dulciurile). :D :P Pupici back. 8)
Waaaw ce interesanta este chestia aia cu ciocolata de casa si cu foietajul! trebuie sa o incerc si eu ca pare simpla si delicioasa! Am sa trisez si am sa pun ciocolata cu lapte. Ms de pont
Cu mare drag, Rokolla. Si bun venit pe blog. :-) Data viitoare o sa pun si eu tot ciocolata cu lapte. :P
Neataaa! Spor la gatit si gateala si pofta mare celor doritori :D Ce retete dulci si vesele ai aici! Eu sunt vegan deja de un an, insa le citesc cu drag :)
Neata, Marin, in cazul asta te invit sa scrii un articol despre experienta ta ca vegan. Poti sa-l publici la tine sau aici, la mine. Gen sa ne povestesti ce te-a determinat sa devii vegan si meniul tau zilnic. Super interesant! 8) :-)
Te invidiez, daca as putea sa devin as face-o si eu. Cred ca te simti excelent.
Neata! Nu ma invidia, treci la actiune :D Toate sunt cu putinta :) As scrie, insa nu imi vine. Veganismul este un subiect la moda, asa cum e barba la barbati. Toti acum isi lasa barba. Pe mai toate caile sociale, toti au devenit experti in nutritie, discutiile pro si contra veganismului niciodata nu se poarta civilizat si nu as vrea sa apara vreun nebun si pe blogul tau si sa strice atmosfera. Sunt unii care au un cui impotriva veganilor din interes,pe altii ii deranjeaza tocmai pentru ca le suna ceva in cap si iarasi fac urat; altii vin cu intrebari stupide de genul: voi ce mancati, de unde va luati proteinele si alte idiotenii.
Daca vrei, iti pot scrie tie, in comentariu, povestea mea :)
Neata, Marin, da ai dreptate, veganismul e destul de controversat in tara noastra. Am vazut si eu discutii destul de necivilizate pe net, insa pe blogul meu nimeni nu a escaladat limitele bunului simt. Nu as permite asta. Deci daca te decizi sa faci un articol nu ai de ce te teme. Ideea e ca daca prezinti lucrurile (nu doar tu, oricine, la modul general vorbesc acum) fara patima, fara sa vrei sa convingi pe nimeni ca ceea ce faci tu este cel mai bine, fara sa impui, fara sa jignesti, fara sa te crezi superior si detinatorul adevarului absolut, eu cred ca reactiile obtinte vor fi decente. Si ai mari sanse sa-i convingi pe oameni ca ceea ce faci tu e ok. Ai mari sanse sa dobandesti noi adepti ai acestui stil de viata. Sunt unii vegani agresivi care ii jignesc pe cei care nu sunt ca ei. Sau le imputa lucruri. Sau se cred superiori doar pentru ca ei au renuntat la carne. Eu cred ca de aici provin acele diferende.
Da, normal ca sunt interesata de povestea ta. 8) Nu-mi imaginam ca te vei tine de acest “proiect”.
Neata! Asa este, ai dreptate. De fapt, astea sunt reguli generale si se aplica multor situatii in viata. Eu nu vreau sa conving pe nimeni. Am incercat candva sa dau explicatii, sa arat oamenilor pe care ii iubeam cum sunt, de ce fac ceva anume. Tot m-au inteles aiurea, tot nu m-au crezut. Asa ca acum doar spun ce cred, cum sunt, fara sa mai astept ceva :D
Asa voi face; voi scrie si iti voi trimite.
Cum sa nu ma tin? :D Cand vreau ceva cu adevarat, nu cedez pana nu imi iese si cu siguranta nu mai ma intorc in trecut.
Sambata vesela!
Hehe, cam semanam noi doi. Neata, Marin. 8) :D Oare sa ni se traga de la zodie? 8O
Astept articolul. Mi-l trimiti pe mail?
Neata! :) Nu stiu de unde ni se trage; nici nu mai are asa mare importanta :D
Da, asa voi face; ti-l trimit pe mail. In curand; inca nu sunt intrat in ritm normal; am inceput anul relaxat :D
Duminica placuta!
Si eu tot super relaxata! Inca o coincidenta care trebuie mentionata chiar si daca nu are mare importanta. :))
Neata si duminica excelenta, Marin! 8) :-)
Foarte interesante retetele propuse!
Cu toate acestea la prima eu zic pas, nu sunt chiar amatoare de ciocolata, insa a doua ma intereseaza mai mult. M-am tot gandit la varianta painii de casa in ultima vreme. Nu consum eu prea multa paine, iar painea de aici, bagheta de la boulangerie, nu-i chiar rea, dar fireste ca e de preferat sa controlam noi ingredientele. Acum si boulangerul de la colt adauga aditivi, din pacate. Interesant vasul despre care vorbesti, nu stiam despre el. Eu m-am tot gandit la o masina de paine, dar n-am studiat atenta problema inca…
Asa e, Larisa, sunt de acord ca trebuie sa manacam cat mai sanatos cu putinta. Si daca avem posibilitatea sa ne facem painea in casa, de ce nu? 8O Nici eu nu vreau sa consum prea multa paine, dar sunt unele preparate mai grase, cum ar fi salata de vinete de ex, pe care nu le poti manca goale. Cel putin eu nu pot. :D Si nici salata de boeuf sau cea de pui cu ciuperci si maioneza. Despre masina de paine nu am auzit lucruri prea bune. :( Toti cei care si-au achizitionat-o au abandonat-o rapid. In plus, cei din familia mea, chiar daca aveau masina respectiva, si-au cumparat si ei bolul pentru ca li s-a parut mai avantajos sa faci paine in el. :D
Paine de casa chiar si aseara am facut, au fost luni in sir in care am copt saptmana de saptamana, chiar si de doua ori. Eu pun in vasul meu de plastic un capac de sticla sau o punga/ceolofan si un prosop curat. Dupa crestere si pus in tava mai las la crescut. Iese si mai pufoasa painea.
Bravo, Nice! :wink:
Eram sigura ca prepari si tu paine in casa, Mihaela. 8) :-) :D Nici nu se putea altfel, la cate bunatati faci! 8)
Dar tu ce vas de plastic detii? Tot ca al meu sau…?
Eu zic pas la facutul painii in casa pentru simplul motiv ca nu prea am timp si nici nu tare imi place sa gatesc asa ca incerc sa ma rezum la masa de pranz care nu contine niciodata paine :) Insa ideea de paine cu diverse seminte/masline etc mi se pare foarte tare fiindca la patiserie astfel de paine e foarte scumpa si clar as putea varia mai des si obtine o paine mult mai sanatoasa daca as face-o eu.
Prima reteta e dementiala, insa nici nu vreau sa ma gandesc la numarul de calorii si grasimi ce o are. Foitaj si ciocolata sunt o combinatie interzisa pentru silueta mea :((( mai ales ca la cat de bun pare as putea deveni usor dependenta :))
Da, Alice, ai dreptate, prepararea painii ia mult timp si e o operatiune migaloasa. Nu si cu acest bol care face el totul si foarte rapid. 8O :D Dar da, ideea e sa mancam cat mai putina paine. Oricum mai mult de 2-3 felii de paine de casa pe zi e imposibil de mancat. E atat de satioasa…
Hai mai ca o data pe an meritam si noi sa ne rasfatam cu ceva delicios si usor de facut. 8O Nici eu nu fac astfel de prajitura zilnic. Dar da, are muuulte calorii. :P :P
Mi-ai făcut poftă! :-)
Era perfect dacă recomandai şi vinul potrivit după desertul îmbietor din prima reţetă. :P :D :wink:
Cât despre pâinea de casă, înainte de a o gusta ca atare sau în combinaţie cu altceva, aş zice că ar merge o pălincă, întru deschiderea apetitului – ştiu doi (Dragoş) care mi-ar da dreptate. :D 8)
Distracţie maximă în bucătărie! :-)
:))) La cum povesteste Dragos(ii poti citi comentariile pe fb-ul meu) ai zice ca el consuma doar palinca. Peste felul 1, 2 sau 3 trece. :P Ii este suficienta si functioneaza pe post de medicament. :D Nu stiam ca si tu este amator… :D
Eh, Centurion, stii foarte bine ca la vinuri nu ma pricep. Poti sa faci tu o recomandare. Cu siguranta ai mai multe idei decat mine. :D
Sa stii ca la prima reteta chiar te distrezi. Nici nu stii cand e gata…
Păi, tocmai de aceea spuneam că ştiu doi “Dragoş”, unul de pe FB şi altul din amplele şi uneori academicele discuţii de la mine de pe blog Eh, cine nu devine amator de pălincă odată ce a gustat-o? Din păcate prin zona mea este mai greu de procurat, îmi rămâne doar coniacul – Rémy Martin, VSOP sau XO, dacă se poate. :wink: 8)
În ceea ce priveşte asocierea vinurilor cu desertul, eu sunt mai de modă veche, aş spune un vin demidulce sau dulce, chiar dacă unii (pe unele site-uri) recomandă alt tip pentru preparatele care includ ciocolată. Să zicem Merlot, Cabernet sau chiar Sauvignon, de ce nu Tămâioasă Românescă – nu dăm nume de producători că nu-i advertorial :D
La prima reţetă cred că ar fi şi mai distractiv dacă prepari aluatul acasă. :P :D
Aha, de asta il servesti tu numai cu coniac pe amicul nocturn cu tolba plina de idei. Chiar ma intrebam, oare doar asta il place lui?
Abia acum am vazut cuvantul doi. :P :( :( E nice Dragos al tau, si-a amintit ziua mea. Dragut detaliu. Pana si eu o uitasem. 8O :D
Mie nu-mi plac vinurile acre. Recomandarile tale par excelente, deci merg pe mana ta. :P :D
Pentru cine ar fi distractiv? 8O :P
Exact, noblesse oblige, tot ce-i mai de calitate pentru cineva care-mi dă idei de pus pe blog. :D De ce nu chiar şi pentru mine, tot un fel de obligaţie (a respectului de sine; dacă nu io, atunci cine?). :wink:
Nici eu n-am uitat de ziua ta, tocmai de aceea am ales o altă zi pentru surpriză, să nu fie prea multe deodată şi pen’ că m-am molipsit cu ceva de la “amicul nocturn” – drăcisme d-ale mele, “resident evil”. :P :D
Nu-s acre, se cheamă seci, şi-s bune după o masă ceva mai consistentă. ;)
Cum pentru cine ar fi distractiv? Pentru cel care ar avea norocul să te privească. :P :D
Simt ca o sa-mi placa mult de tot surpriza ta. :P Ma bucur ca ti-a venit ideea asta geniala. Ador wp-ul. 8) :D
Stiu ca se numesc seci, glumeam si eu, am gustat de curand unul de la tara, cica de producator si nu m-a impresionat. Sunt mai degraba fan sangria. Sau sampanie de fructe. :P Bine, fan e cam exagerat. :D
Corect, doar pentru el. :P
Mda, simţi tu! :P M-a luat gura pe dinainte şi am scăpat câteva vorbe la mine pe blog. :D Da’ nu-i bai, ceva-ceva tot o să te surprindă. :o
Eu nu-s fan deloc vinuri de casă. Micii producători n-au cum să concureze podgoriile renumite, chestie de tehnologie şi mai ales de soiul strugurilor – mulţi alţi factori concură la calitatea vinului.
Exact, plăcerea privitorului contează! :P
Sper ca e de bine! 8O Nu stiu daca ti-am spus vreodata, eu nu prea agreez surprizele. Asta poate pentru ca viata a avut grija sa-mi ofere multe surprize, neplacute de cele mai multe ori. Mi-e teama de surprize, asadar.
Am observat ca barbatii le adora. Probabil ca voi sunteti mai spontani decat noi.
Dar ma gandesc ca in cazul nostru(adica al tau) nu se pune problema. Orice va fi va fi frumos! 8)
Din toata treaba asta, nu m-as pricepe decat la impachetatul/impletitul desertului cu ciocolata :)) (si la taiat, se pune?) :))
Pai aia e tot ce trebuie sa faci sa obtii prajiturica cu ciocolata. Asa ca, poate incerci cu proxima ocazie. 8)
Nici painea de casa nu e prea greu de facut… Mai ales ca nu trebuie sa framanti aluatul. Deloc. :P
Pfuai :| Eu luna asta am hotarat ca nu mai mananc seara (decat fresh-uri de legume), asa ca in momentul asta mor de foame, nu tocmai oportun sa-ti citesc postul.
Dar luna viitoare o sa o incerc pe aia cu ciocolata.
Sunt curioasa daca o sa-ti placa, tie o experta in deserturi. :P 8)
Simpatica initiativa. Fresh-urile de legume sunt geniale pentru sanatate. Pacat ca gustul lasa de dorit… 8O
wow…
as incerca si eu prima chestie… nu sa o prepar… ci sa o savurez…
ce intentii benefice ai tu pentru anul asta….
bravos…
la mai mare…
Fac si eu ce pot, Ovi. Ma bucur ca iti surade prajiturica propusa de mine. Poate cine stie, o sa ai ocazia s-o savurezi cat de curand. :P :D
prmoitator…
mercic dulcic…
:-) Cu drag. 8)
Chiar ieri cautam reteta asta de desert, am vazut-o intr-un filmulet pe facebook si o cautam si eu si acum cand am vazut-o la tine, chiar am zambit. Ce coincidenta. :)
Pare delicioasa, am sa o incerc si eu. Ai cumparat aluatul sau l-ai facut tu? Daca e cumparat, de care e? Aluat de placinta?
Ce coincidenta nice! 8) :D Numai noua ni se putea intampla. 8O :D Abia astept sa faci si tu prajitura sa-mi spui daca ti-a placut. :P Eu am cumparat aluatul de la Penny, trebuie sa scrie aluat foietaj, nu foi de placinta. E ca o coca asa… Il gasesti la raionul de produse congelate. :-)
Ciocolata în aluat pare delicioasă! :D Pâinea de casă îmi place când e proaspătă, de obicei. Dar în principiu eu nu deschid aragazul pe-acasă. Înainte îl mai porneam pentru vreun ceai, dar acum nu mai folosesc nici ibricul pentru ceaiuri sau cafea :)) Așa că… Și nu glumesc! Oamenii au impresia că e o glumă exagerată când zic asta :)
Să știi că anul trecut, cândva prin toamnă, am mâncat și eu guacamole pentru prima dată și chiar mi-am amintit de articolul tău. Evident, nu mai știu detalii, dar s-a aprins un beculeț prin capul meu și am zis hmm hai să vedem cum o fi :)) :D
Am vazut postarea ta cu “Ciocolata invelita in aluat” pe facebook. Stiu ca atunci am remarcat cat de usor se prepara aceasta prajitura. Astazi, revenind pe blogul tau mi-am amintit de ea.
Presupun ca alatul frantuzesc l-ai cumparat, nu l-ai pregatit tu. Oricum, arata delicios :) si cred ca este foaaarte buna :) !
Trebuie sa o prepar si eu !!!
nu stiam reteta, e interesanta! totusi, o sa pap ciocolata asa ca nu am rabdare :)))