Lumina magică a toamnei

“Există o armonie în toamnă și o strălucire în cerul ei, care nu poate fi regăsită de-a lungul verii, ca și cum n-ar putea fi, ca și cum n-ar fi fost vreodată.” Percy Bysshe Shelley

lumina-magica-a-toamnei

Uneori mă întreb ce are toamna deosebit de ne face s-o așteptăm cu atâta nerăbdare tot anul? De o iubim atât de mult? Noi, cei care ne-am făcut un obicei din a rătăci prin lumea largă cu aparatul pe umăr în căutarea cadrului perfect, a poveștii nespuse, a locului care produce emoție și stârnește mirare, care ne face să exclamăm încântați: wow!

În fond e un anotimp ca toate celelalte. Sau nu?

Pe lângă beția de culori și efecte speciale, temperaturile moderate, suportabile, belșugul roadelor pământului și mixul de sentimente contradictorii, toamna ne răsfață cu ceva unic și irepetabil ce în alte anotimpuri nu găsești. Acum și doar acum lumina este atât de caldă, de blândă, de sublimă. O lumină parcă divină care pătrunde tainic printre frunzele multicolore ale arborilor bătrâni și sporește misterul, accentuează farmecul și îți taie răsuflarea. Cum e posibil să existe așa ceva, te întrebi? E ireal, iar scena care ți se desfășoară privirii te lasă fără cuvinte și mâna începe să tremure pe apărat de teamă să nu ratezi momentul. Iar când reușești să o surprinzi te simți binecuvântat.

Însă anul acesta neprevăzutul mi-a stricat planurile. După o așteptare agonizantă, luna octombrie a debutat cu Continuă să citești Lumina magică a toamnei

Share

Coincidenta sau hazard?


destin

Titlu: Coincidenta sau hazard?

Martin Plimmer & Brian King, Editura Nemira, 18.08.2010

Motto: Niels Bohr a fost intrebat la un moment dat de ce si-a pus deasupra usii o potcoava de cal.

”Doar nu credeti ca ar avea vreun efect asupra norocului dumneavoastra??”

”Nu cred” – a raspuns Bohr, ”dar am auzit ca functioneaza chiar si pentru cei care nu cred”

Fiecaruia (fiecareia) din noi i s-a intâmplat cel putin o data sa aiba de-a face cu intâmplari bizare in viata, carora nu le dadeam aproape nicio sansa sa aiba loc si care sa ne faca sa exclamam ceva de genul: ia te uita ce coincidenta domnule! Sau: cum de s-a intâmplat asa ceva?

Dar care ar fi diferenta intre „coincidenta” sau „hazard” de trebuie sa ne intrebam daca e una sau alta? De ce ne atrag coincidentele? De ce ne provoaca fiori si ne fac mereu sa ne gândim la un anumit plan mai presus de noi? De ce le umplem de semnificatii in loc sa le uitam rapid? Ce este asa de fascinant in ele?

Multe coincidente interesante, explicatii psihologice, parapsihologice, sociologice, matematice (nu va speriati, in toata cartea nu e decât o singura formula!), o excursie prin lumea jucatorilor de toate felurile sau a celor cu meserii un pic mai primejdioase (oameni care, prin natura meseriei, stiu când si cum pleaca dar nu pot fi niciodata siguri daca se mai intorc) pentru a le afla superstitiile care sa-i fereasca de „ghinion” sau, din contra, sa le aduca „noroc”. Iar aici trebuie sa mai adaugam o bila alba autorilor (in afara faptului ca sunt cinstiti si amuzanti): se feresc sa dea verdicte si sa traga concluzii, toate astea fiind lasate in sarcina cititorului.

”Cercetarile” (cuvânt la moda am dedus, ca sa dea o nota stiintifica oricarei concluzii) sugereaza ca persoanele care observa frecvent coincidente sunt mai Continuă să citești Coincidenta sau hazard?

Share