Menta, oregano sau rozmarin?

In ultimul timp, am observat ca tot mai multa lume a dezvoltat o adevarata pasiune pentru menta. Cum vara aceasta am avut ocazia sa beau cocktailul traditional cubanez, Mojito, si nu am fost deloc cucerita de gustul sau exotic si rafinat, m-am gandit sa va intreb daca aveti un condiment preferat, pe care il folositi cel mai des pentru a da savoare preparatelor culinare si daca exista mirodenii pe care nu le-ati incercat niciodata pana acum.

Ce am incercat pana in prezent si mi-a placut:

1. Cimbrul, o planta intens aromata originara din Europa de Sud, are un gust fin, piperat. Se foloseste atat proaspat cat si uscat pentru supe, sosuri, tocanite, peste, carne si oua.

2. Cu un gust foarte aromat si usor amar, din Asia Mica, poposeste in bucataria europeana, dafinul. Eu il folosesc in tocanite, sosuri, saramura, la muraturi, peste si carnati.

3. Macul este favoritul meu cand vine vorba de produse de cofetarie. Ador cozonacul cu mac, dar in special covrigii cu mac.

4. Piperul. Desi exista mai multe varietati(alb, negru, verde, roz, rosu) nu l-am folosit pana in prezent decat pe cel negru(originar din Malabar, India), iute si puternic aromat. Poate fi folosit la toate felurile de mancare, chiar si la prajituri. O proprietate interesanta este aceea ca nu acopera gusturile celorlalte condimente, ci le potenteaza, punandu-le mai bine in valoare, din acest motiv fiind supranumit “regele condimentelor“.

5. Usturoiul, prezent in toate bucatariile lumii, este originar din Asia Centrala si are largi utilizari medicale si culinare, gust iute si puternic, aroma patrunzatoare care la gatit se atenueaza. Uneori il mananc sub forma de mujdei alaturi de peste, dar preferatul meu ramane sosul grecesc tzatziki.

Ce nu imi place:

1. Menta. Originara din Europa si Asia are o aroma placuta si proaspata, un gust mentolat si puternic fiind folosita la salate, dulciuri, sosuri, mancaruri pe baza de carne, guma de mestecat. Accept intr-o oarecare masura bomboanele mentolate, nu insa si ceaiul de menta.

2. Busuiocul este foarte popular in tarile mediteraneene, Italia, Spania, Grecia si Franta. Are un gust dulce-piperat, condimentat iute, fiind folosit la sosuri, preparatele cu raci, la mancarurile de peste sau de pasare. Insa nu as refuza niciodata o salata caprese (contine rosii, mozzarella, busuioc si ulei de masline).

3. Chimenul este caracteristic tarilor vorbitoare de limba germana. Personal imi pare mult prea dominant si neplacut la gust, oricum nu se armonizeaza prea bine cu celelalte condimente, putand fi folosit  la unele varietati de panificatie si la pateurile pe baza de aluat, la mancarurile pe baza de peste sau de carne, la varza, la cascavaluri, la branzeturi, la felurile de mancare pe baza de cartofi.

4. Vanilia provine din Mexic si Guatemala, are gust dulce si aromat fiind folosita pentru dulciuri: inghetata, strudel, checuri, ciocolata, budinca.

5. Scortisoara este originara din Sri Lanka si are numeroase proprietati terapeutice. Are gust dulce amar si este utilizata la dulciuri, prajituri si sosuri. Va tenteaza o cana de vin fiert cu scortisoara intr-o seara friguroasa de decembrie ? Dar mere coapte cu scortisoara?

Ce nu am incercat niciodata pana acum:

1. Oregano: are un miros intens si un gust intepator, usor dulce si placut, este folosit in mod deosebit in bucataria italieneasca (pizza) si greceasca,  se asezoneaza cu carnea de porc, vita, pui, miel, vanat, peste si fructe de mare, legume.

2. Cu origini mediteraneene, cu aroma puternica, usor amaruie, rozmarinul nu trebuie folosit in exces pentru ca poate da un miros prea parfumat. Este recomandat pentru cartofi, fiind compatibil cu legumele prajite in ulei de masline (vinete, dovlecei, rosii). In bucataria italieneasca carnea de oaie nu este aproape niciodata gatita fara rozmarin; de asemenea, foarte indragita este carnea de pui fripta pe gratar, in crengute de rozmarin.

3. Curry se obtine din amestecul a mai multe condimente, precum piperul, ardeiul gras, chili, ghimbirul, coriandrul si cuisoarele, are gust iute-picant si se foloseste in special la orez, peste, la mancarurile pe baza de carne de pasare din bucataria asiatica.

 

4. Rucola o planta verde ce are gust puternic, amarui si un pic piperat, asemanator unei ridichi, dar cu o aroma de mosc si este folosita in special in salatele cu specific mediteranean.

5. Coriandru. Este o planta controversata, europenii o descriu ca avand aroma de cauciuc ars, dar printre locuitorii celorlalte continente este populara, fiind considerata proaspata si citrica. Are multiple utilizari, este folosita drept remediu pentru anxietate si insomnie, iar semintele sunt un bun diuretic si un ajutor pentru digestie. Sucul de coriandru este un tratament bun pentru acnee. Frunzele de coriandru se folosesc  in mancarurile fierte, dar si in sosuri, supe, salate sau adaugat peste carne inainte de a fi prajita sau coapta. De asemenea coriandru este utlilizat si in budinci sau prajituri, paine, compozitii dulci sau aluaturi.

surse foto: aici, aici,aici, aici, aici, aici

 

 

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Share

126 de comentarii la “Menta, oregano sau rozmarin?”

  1. Buna searaaaaaaa…..eu beau si ceai de menta :cwy: :cool: :tongue: dar asta stiai, deja.

    Hai sa iti spun ce am in bucatarie…stai sa imi iau cutia….
    Gata! :smile: Am asa: vanilie, piper alb si piper negru, scortisoara, chimen, dafin, boia, busuioc, cimbru, maghiran, oregano si cam atat :D

    Menta e sub forma de plicuri pentru ceai :biggrin:

    1. Buna seara, Marin. :cool: :cheerful: Ia ghici tu, cine a fost sursa de inspiratie a acestui articolas despre condimente? :biggrin: :lol: Piper roz nu ai? :silly: Eu as incerca din cel alb, am inteles ca are iuteala mai puternica decat cea a piperului negru, dar aroma este mai slaba. :dizzy:
      Iti place chimenul? Dar scortisoara? Inseamna ca ai incercat oregano…norocosule. :cool: :tongue:

      1. Ceaiul meu, cumva??? :biggrin: Nu stiu cine….
        :dizzy:

        Piper roz nu am, iar celui alb nu prea ii mai stiu gustul. Da, imi plac si chimenul si scortisoara.
        Da, am infulecat oregano :w00t:

          1. Uraaaa….pentru mine si Ada. A fost Argesul la comada :D

            Beau, e placut….de ce?

            Am papat oregano pe carne, in salate, banuiesc ca si in pizza si Dumnezeu stie pe unde l-am mai pus eu :w00t: :tongue:

              1. E o bautura calda, usor ametitoare, dulceaga care te mai incalzesti pe tip de iarna :)

                Neata :D Regele condimentelor? Eu nu am unul preferat, mananc destul de dulce si nu tin mortis sa gatesc condimentat. Cred ca piperul pentru ca nu prea consider sarea un condiment….ea e deja un mod de viata :P

                Eu imi fac paste in juma de ora…wanna come?

                1. Da, stiu cum e vinul fiert, insa mie mi se pare mult prea parfumat, asa ca nu il agreez. Bine, mai trebuie sa spun ca nu imi place deloc vinul? :biggrin:
                  Paiii, depinde ce condimente folosesti. :tongue:

              2. Orice vrei din ce am enumerat aseara ca am. Si daca vrei altele, poti veni cu ele. Eu nu am preferinte :biggrin:

                Nu e nicio probleme daca nu iti place si nu bei vin. Nu pierzi nimic :happy:

                1. Marin, eu am auzit ca femeile care beau un pahar de vin rosu pe zi traiesc mai mult si sunt si mai sanatoase. Problema e ca nu am niciodata pofta de vin, chiar nu imi place alcoolul. :sick:
                  Poate ar trebui sa-l privesc ca pe un medicament…

              3. Ei, pe naiba….traiesc mai mult si sunt mai sanatoase…da de unde? :ermm: :alien:
                Unde ai auzit tu? Si unde sunt femeile astea ca eu nu stiu nici un exemplu…. :tongue:
                Nu ai nevoie de medicament, bre, fie el vin sau nu…nu esti bolnava

  2. cum n-ai incercat oregano? n-ai papat pizza niciodata, eu stiu ca se pune la pizza si la paste, daca pui in exces evidentiaza gustul sarat, sau cel putin eu asta am observat :)
    mie nu-mi place cimbrul, mararul, dafinul, usturoiul si tot ce e foarte aromat dar cu toate acestea le folosesc in anumite feluri de mancare, adica nu exista sarmale la mama fara cimbru, salata de varza fara marar verde, muraturi fara cimbru, marar, dafin, usturoi, carnat fara usturoi, etc
    n-am incercat curry si niic nu ma tenteaza pt ca e extrem de iute si nici coriandru :)
    nu-mi place nici un gust foarte aromat dar prefer foarte mult patrunjelul- radacina, oricum fiecare fel de mancare are nevoie de un condiment special pentru a pune in evidenta gustul :)

    1. Am mancat pizza la fast food, nu stiu daca acolo folosesc oregano, cel putin nu l-am simtit niciodata. La paste cu siguranta nu.
      Dar menta si scortisoara iti plac?
      Foarte iute si aromat nu mananc nici eu. Prefer sarat si piperat(moderat).

  3. eu il pun uneori la paste, dar nu intotdeauna :D
    menta imi place – ceaiul, e bun cand ma doare stomacul, il beau rece, neindulcit, defapt de ceva vreme beau ceaiurile fara zahar :D
    n-am folosit la mancare niciodata menta, insa ciocolata cu menta sau piper are gust interesant
    scortisoara iomi place in prajitura cu mere si la vin fiert :)

              1. Acum, gandindu-ma la rafturile e ciocolata din hypermarketuri, mi-am amintit ca intr- perioada cei de la Milka aveau o ciocolata extrem de buna cu mar copt si scortisoara. O scoteau doar de sarbatori. Din pacate in ultimii doi ani au mai fabricat-o.
                Sunt foarte multe tipuri de ciocolata, unele pe care nici eu nu le stiu inca :))
                Am mai vazut de curand o ciocolata alba cu diverse seminte. Cu prima ocazie o incerc.

                1. Da, stiu ciocolata aia, am primit-o parca, si asa am avut ocazia s-o gust. Nu mi-a displacut… :cheerful: Pe cea alba cu seminte nu am vazut-o…e adevarat ca lately nu am mai trecut pe la rafturile cu dulciuri… :dizzy:

  4. Cu siguranta nu le-am incercat inca pe toate. sunt atatea! Imi place oreganul, sau măghiranul, e unul si acelasi lucru, pentru ca imi place pizza Quatro Staggioni(amestecata), si in ea se pune acesta vegetala. Usturoiul e sanatos. Nu-mi imaginez o buna parte din mancaruri fara el,desi eu nu sunt o mare gurmanda.
    Scortisoara… sunt la fel ca tine. . :cwy: :dizzy: doar sa fie f. putina, insesizabila, ca altfel nu mananc. :blush:

    1. Ah, Otilia, usturoiul o fi el sanatos, da uneori da arsuri la stomac si nu e acceptat de toata lumea.
      Sincer, prefer ceapa. Dar cea verde. :biggrin:
      Cat despre oregano si maghiran, iata ce am gasit:
      Usor de confundat, maghiranul si oregano se pot inlocui adesea unul pe celalalt, in utilizare. Oregano are o aroma mai intepatoare decat maghiranul, parfumul lui fiind mai intens. In cazul ambelor plante aromatice, cu cat mai fierbinte si uscata este clima in care se dezvolta plantele, cu atat mai puternice le sunt aroma si gustul. Oregano este inrudit cu maghiranul (provenit din Asia Mica), avand totusi gust si aroma un pic diferite.

  5. Condimentele le-am catalogat intr-un articol de-al meu drept vicii. :)
    Imi plac aproape toate (cel putin din cele incercate) si le folosesc foarte des.
    Dintre cele enumerate de tine imi plac toate si le folosesc foarte des. Rucola ce-i drept nu am folosit-o niciodata insa mananc cand mai ies prin oras.
    Coriandru folosesc doar boabe. Astea sunt foarte aromate si nu au gust ciudat. Pun uneori la ostropel cateva. Se pot manca sau da la o parte, ca si boabele de piper, dupa preferinta. Frunzele in schimb nu mi-au placut. Probabil depinde si cum sunt preparate, insa au un miros si gust ciudat…
    Curry am mancat doar cu orez. Ii da un gust deosebit si merge foarte bine ca si garnitura la pui. :)
    Menta am folosit mai putin, deoarece ca si condiment la diverse preparate/bautur trebuie sa fie proaspata musai si nu uscata. Insa imi place mult si o folosesc cu placere atunci cand am.
    Busuiocul il ador. Merge foarte bine la salate de rosii, sau cu peste, impreuna cu alte condimente.
    Cel mai des folosesc cimbru, usturoi, rozmarin, busuioc si oregano pentru asezonarea fripturilor. Daca e friptura la cuptor mai pun foi de dafin, piper boabe, enibahar si ardei iuti uscati si mici (Se gasesc la raftul de condimente).
    Scotisoara imi place mult in prajituri, la orez/paste/gris cu lapte sau cu vin fiert. Ii da o aroma deosebita. Vanilia la fel, o ador in prajituri.
    In general imi plac mancarurile foarte aromate, si prajiturile la fel. :)

    1. Dar ce te pricepi la condimente, Andria. :shocked: Se vede ca esti pasionata de ele. :wink: Trebuie neaparat sa gust si eu din fiecare…acum chiar ai reusit sa-mi trezesti interesul pentru ele.

      1. Oregano (spuneai ca nu ai mancat) poti incerca astfel: faci o salata de rosii (de preferat cherry). Le tai in jumatate, pui putin ulei de masline si oregano (poti folosi si uscat si proaspat – insa cel proaspat este mult mai bun) si sare. Salata este foarte buna alaturi de branzeturi. :)

          1. Eu am mai gasit prin real. E posibil sa gaesti si in MegaImage… uneori au ghivece cu plante aromatice (menta, rozmarin etc). Sau poti sa cumperi seminte si sa plentezi catea intr-un ghiveci. :) Semintele se gasesc in hipermarketuri. E un raft special, unde gasesti tot felul de seminte pentru legume, plante flori etc si acolo au si seminte pentru ierburi din astea. Eu am luat de acolo creson, cimbrisor, oregano, menta si busuioc si le-m plantat in ghiveci. Anul asta in schimb nu am mai luat si tare rau mi-a parut :( Dar timpul nu-i pierdut. Dupa ce ma mut imi iau. :)

        1. Sunt foarte buna rosiile preparate asa. Eu in Italia am mancat prima data, nu mai stiu daca era oregano sau busuioc (oregano nu il recunosc dupa gust, s-ar putea sa fi mancat si variante cu oregano, si variante cu busuioc). Ei pun salata asta pe paine prajita, e un fel de aperitiv inainte de friptura, sau asa ceva… Bun! :happy:

  6. yamiii! Am fost la picnic, azi, deci hai s-o tin tot cu si despre mancare…
    Scortisoara imi place mult si imi aminteste de Craciun. Usturoiulc e bun, menta in sandwich-uri :biggrin: Cam atat din experienta mea :blush:

      1. Oh da, ador vanilia in creme si geluri de dus, are un miros super. In prajituri si inghetata imi face rau… Subscriu si la ce ai scris despre dafin! :biggrin: Da o aroma aparte conservelor de toamna(zacusca etc). :smile:

          1. O, nu :) Nu m-am mutat :) Dar merg la o prietenă. Am câteva poze pe facebook dar pentru miercuri le voi pune și pe blog, pentru toți cei care nu au fb – cum ar fi amice de-ale mele :whistle:

  7. hmmm
    nepretentios… accept sa manac ce imi recomanda bucatarul… exceptie doar preparatele de varza gatita, pe care nu le agreez deloc…
    condimente??? nu conteaza… nu le tin socoteala… de toate sa fie… in special usturoi…

      1. ce ne potrivim… la varza… cel putin…
        ca in salata si mie imi place… si chiar murata… dar nu o suport gatita… pana si mirosul parca ma deranjeaza… nu doar gustul…
        cautam si alte asemanari?

  8. Piper folosesc constant, menta o vad bine doar in ceai, usturoiul imi face rau la stomac, hreanul il ador si patrunjelul imi place supe rmult, mai ales cand e proaspat. Vreau sa incerc si curry, caci mie imi plac mancarurile usor picante! :devil: :heart: :biggrin:

    1. Neata, Julien, si cat am tinut sa mentionez si hreanul in articol…of, nu era spatiu pentru toate. :cwy: Si mie imi place mult(cam iute insa), imi plus are o gramada de intrebuintari curative, un adevarat medicament natural. Evident trebuie consumat moderat(cinci grame la fiecare masa).
      http://www.ziare.com/viata-sanatoasa/sanatate/hreanul-anihileaza-durerile-de-cap-537783 :biggrin:
      Si mie mi se face rau de la ustoroi. Ce varietate de piper ai incercat pana acum? Negru, alb, rosu, verde sau roz? :dizzy:
      http://www.cevabun.ro/piperul/

          1. Sa inteleg ca iti plac barbatii picanti? Zic si eu, asa… nu stiu de unde mi-a venit ideea asta, sa vedem daca am ghicit! :w00t: :tongue: :biggrin:

  9. Cimbru, dafin, usturoi, piper negru, boia, busuioc, oregano, rozmarin, mac, chimen, nucşoară, scorţişoară – cred că astea le-am încercat până acum :)

    Ciocolata cu mentă îmi place, e drept că nu o pot mânca pe toată deodată cum aş face cu una neagră sau cu lapte :blush: Altfel, menta n-am folosit-o decât pentru ceai :unsure:, chiar acum am o cană lângă mine că am mâncat cam aiurea zilele astea, iar vanilia am folosit-o doar sub formă de esenţă, vreau să încerc şi păstăi, dar nu e tocmai “my cup of tea” :) Aaa, dar că veni vorba de ceai, am băut ceai verde cu lămâie şi vanilie şi se simţea puţin vanilia, a fost chiar plăcut.

    Scorţişoara nu-mi place în exces. Puţină de tot în vinul fiert, poate presărată pe un măr copt şi o idee mai multă în merele din plăcintă. Nici după chimen nu mă omor, l-am încercat pe nişte sărăţele, dar mi se pare prea puternic, nu e de mine.

    Trebuie să încerci ciocolata cu ardei iute (http://1.bp.blogspot.com/-s5mOZN94f2k/TatDr_ZmsPI/AAAAAAAAAKA/FRlOgTbKDIY/s1600/grandor-dark-chili+%25281%2529.png) de care menţiona cineva mai sus. Eu nu mă aşteptam să-mi placă, dar m-a surprins :D Se întâmplă o reacţie chimică inedită la nivelul papilelor gustative, ceva ce nu ştiu cum să descriu :lol:

    Duminică plăcută îţi urez! :kissing:

    1. Aha, deci tot astea mai traditionalea asa…de nucsoara nu stiu prea multe. :ermm: Pai daca e musai, o s-o incerc, mai ales acum ca mi-ai lasat si link si stiu exact ce sa caut.
      Duminica placuta si tie, Ioana. :heart:

  10. Eu ador menta, dar asta stiai deja. :)
    Imi place mult si usturoiul, adaug uneori in fripturi. Iar de mujdei nici nu mai zic. Il ador preparat asa. ;)
    Dintre condimentele mentionate de tine le suport pe toate. Nu-mi place in mod deosebit vanilia, dar de ex inghetata de vanilie imi place mult.

    1. Da, pai voi ati fost sursa mea de ispiratie(tu, Ada, Marin), pe unde intram citeam despre cat de mult va place menta. :cheerful: Mihaela, dintre ceapa si ustoroi, ce preferi? Care este in opinia ta regele condimentelor?

      1. Hmmm…greu de ales. Imi plac ambele foarte mult. Nu prea vad mancare gatita fara ceapa sau usturoi. :) Cred ca as alege ceapa, pentru ca o folosesc in mai multe mancaruri decat usturoiul.

    1. Le folosesti des in prajituri sau prepararea unor bauturi in casa? Toate cele enumerate de tine sunt mult prea parfumate…au o aroma prea puternica care mie imi face rau, organismul nu le tolereaza…la fel si usturoiul. :sick:

  11. Imi plac cimbrul – asta il folosesc cel mai des, cand fierb carne sau fac ceva cu sos. Macul imi place si el… in produse de patiserie, te-ai prins :biggrin: , dafinul – la fel (asta imi place in sosuri, mai ales in sosul care se face pentru piftelute), si menta… in diverse. Dupa busuioc nu ma omor, iar piper, oregano si altele iuti n-am voie, si in consecinta consum rar si putin (exceptie face usturoiul)…
    Vanilia imi place :cheerful: … mai ales in… tutunul de pipa :biggrin: … si scortisoara… in vinul fiert :tongue:

    1. Oho, un iubitor de mac in produse de patiserie, welcome in the club, ai incercat si clasicii covrigi? :cheerful: :happy: Ce coincidenta, si noi folosim tot cimbrul cel mai des…si, evident, usturoiul, deci eu agreez mai degraba ceapa. :dizzy: Nu stiam ca fumezi pipa…am inteles ca este o metoda de relaxare destul de eficienta. :cool:

      1. heheee… ce mai rontai mac, susan, si alte alea…. daca am ocazia :). Cand eram pusti si cumparam paine impletita, cu mac… iti dai seama ce fel arata painea dupa ce intra pe mainile mele … :lol: . De fapt… si in ziua de azi tot in stilul asta o incep. Partea de sus, cand e proaspata, cu mac…uh!… e grozava :biggrin:
        Da, fumez pipa (cu foarte mare placere, pot sa spun :biggrin: ). Abia astept sa fiu sunat de un amic, trebuie sa-mi dea doua pachete de tutun, aduse din Danemarca :biggrin: – the good stuff, nu ce gasesti pe la noi in magazine. E relaxant, intr-adevar :cool: .

          1. … si tu, Brutus? :lol: … uite unde se ducea macul :tongue:
            Da… prietenul despre care vorbeam mi-a facut o surpriza foarte placuta, cu pipa, mai ales pentru ca e dreapta, cum imi doream. Mi-a adus de fapt un set – pipa, tutun, chestii de curatat, aranjat tutunul … Stii in cate zile am dat gata punga de tutun :silly: ?
            5 :lol:

  12. Cam multe condimente și arome nu ai încercat :D Păi e frumos așa? :)) Mie unul îmi place scorțișoara dar nu în cantități mari. Chimenul îl urăsc și eu din tot sufletul :)))

    1. Ti se par putine? :cwy: Tu folosesti mai multe? :ermm: Tocmai de aceea am facut articolul, sa invat din experienta voastra… :biggrin: Care este regele condimentelor in opinia ta, Creve? :wassat:

      1. Mi-e greu să spun care-i șeful :)) Îmi plac în măsură egală. Și printre preferatele mele susanul, macul, coriandrul, busuiocul, menta, sunt unele condimente de pui, de cartofi, nu știu cum le zice. Poate sunt amestecuri de arome și condimente. Sarea aia atât de banală dacă lipsește e nasol :D

  13. Îmi place tare mult articolul acesta!! :D Să vedem …
    Din ce ai încercat și tu am încercat și eu și sunt foarte ok! La mac aș adăuga și nuca, nu mereu mă pot decide între cozonaci cu mac sau nucă sau cornulețe cu mac sau nucă. :D:D
    Nici mie nu îmi place în mod deosebit menta – sunt, de fapt, destul de neutră. Dar de exemplu ciocolata cu mentă nu-mi place deloc. La fel e și cu busuiocul.
    În schimb ador vanilia și scorțișoara, precum și chimenul pentru covrigei. Dar primele două îndeosebi … mi se pare că dau o aromă foarte bună dulciurilor. :D
    Am încercat oregano și rozmarin – am pus în pastele cu brânză. De sine stătătoare nu le-am simțit ca și condimente, dar au dat gust bun pennelor ai formaggi, pentru că vroiam eu să le fac mai aromate, mai mediteraneene. :))
    Curry, rucola și coriandru n-am făcut niciodată, însă mi-ar plăcea să încerc. Bine, nu aici, în RO, ci pe unde voi umbla … :P Să fie tradițional, acolo!!

  14. Eu sunt pro condimente dar folosite acolo unde trebuie si in cantitatile in care trebuie.. Unii chiar nu stiu sa le foloseasca :) NU as putea spune ca am un preferat pentru ca fiecare isi face treaba acolo unde trebuie si uneori ador gustul cartofilor cu rozmarin si in acelasi timp al fripturii cu cimbru ..

  15. Le-am încercat pe toate și îmi plac mare parte dintre ele mai puțin oregano.
    Rosmarinul e foarte bun la grătar, rucola merge pusă peste pizza (pentru început, până te obișnuiești cu gustul), busuiocul îmi place la sosul pentru paste.

  16. Cam ce ai incercat tu mi-a placut si mie. Cat despre cele care nu ti-au placut, mie-mi plac vanilia si, mai ales, scortisoara. Imi plac mancarurile condimentate, dar le folosesc, mai degraba, pe cele clasice.
    Poti uni comentariile, daca vrei ( de fapt unul am vrut sa scriu, dar am apasat prea repede)

  17. Eu am incercat tot ce scrie pe firmament :), chiar mai multe decat astea, unele nici nu stiu cum se numesc! In Maroc gasesti o gramada de condimente …

    Urasc macul, cimbrul si curry …. imi plac cartofii prajiti la cuptor cu rozmaric, ceai si mojito cu menta, piper imi pun pe aproape orice, vanilia la deserturi cu lapte (budinca, creme, etc), usturoiul merge bine cu carne, si nu numai, chimenul il folosesc la saratele, imi aduce aminte de copilarie, busuioc la pesto in special ….

    1. Cred ca trebuie sa ajung rapid in nordul Africii, unde imi recomanzi Alice, in Maroc, Tunisia sau Egipt? Ca nu ma pot hotari! :dizzy:
      Si eu pun piper in aproape orice, il ador. :wub:

  18. Hihi, articolul asta ma introduce intr-o lume straina mie, relativ, in sensul ca nu ma pricep la a diferentia aromele diverselor condimente. Cu alte cuvinte, se poate sa fi mancat la viata mea tot felu’, dar fara sa stiu :lol:

    Menta nu imi place, dar ca ceai e acceptabila si chiar face bine (testat). Cand vine vorba de covrigi, aleg susanul :tongue: Dar imi place si macul!
    Atat piperul, cat si usturoiul ma incanta ca aroma, dar sa nu le simt gustul direct, sa nu le… mananc direct. Le accept doar in cantitati mici si foarte bine contopite cu mancarea (sa nu simt vreo bucata de usturoi, fie cat de mica, sau vreun fir micut de piper – chiar daca e macinat).

    Cum iti spuneam mai sus, busuioc am incercat doar cu rosii micute (cherry) si, desi nu ma asteptam, a fost acceptabil, mi-a placut.
    Cu vanilia am o dilema… ma atrage initial, ca aroma, ca miros… dar daca mananc mai mult de cateva imbucaturi, mi se face rau. Cred ca e prea dulce pentru mine :happy: :tongue:
    Scortisoara o ador!!! Ca miros, mai ales. Iarna, imi place vinul fiert cu scortisoara, da! :happy:

  19. Cate aromeeee!!! :heart: Sa fie doar o coincidenta faptul ca ma aflu in bucatarie in acest moment? Fac pilaf si chiar vroiam sa iti spun ca rozmarinul ii da un gust delicios. Te sfatuiesc sa incerci, nu cred ca vei fi dezamagita! :happy:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *