Periplu prin fosta Iugoslavie

Imi doream de mult sa vizitez fosta Iugoslavie. Ce a mai ramas din ea. Am copilarit in zona granitei de sud vest a tarii, asa ca am crescut cu povestile despre cum era “dincolo, la sarbi”. Mi s-a parut ciudat cum razboaiele care au dus la destramarea unuia dintre cele mai dezvoltate state comuniste europene, embargoul si toate consecintele aferente nu au reusit sa afecteze amicitia romano-sarba. Interesata, desigur, de ambele parti. Tata isi mai aminteste uneori de gustul gumei de mestecat aduse din Occident via Iugoslavia, de Coca-Cola veritabila la cutie, de mult ravnitii jeansi si alte asemenea produse inaccesibile majoritatii romanilor din Epoca de Aur. Ah, sa nu uit de celebra Vegeta, nici o supica nu mai iese la fel de buna fara Vegeta sarbeasca!

Dupa o serioasa munca de convingere, a acceptat sa ma insoteasca. Stiti, ea e mai panicoasa de felul ei, mai precauta. A intrat frica in ea de cand a vazut un documentar despre Kosovo si acum asociaza tot ce aude despre sarbi cu genocid, arme, epurare etnica, etc. Deh, femeile… ele se simt in siguranta doar daca aud vorbindu-se de locuri exotice!

Am ajuns dimineata la Portile de Fier. Am privit rasaritul de aici:

apoi ne-am indreptat spre Kladovo un orasel pitoresc aflat foarte aproape de granita cu Romania . Ne-am continuat calatoria spre Belgrad, unde ne-am cazat la un hotel cochet, situat pe malul Dunarii. Imi este greu sa va descriu in cuvinte senzatia pe care o ai dimineata, atunci cand te trezesti si vezi cum soarele se ridica parca din apa, apoi cobori sa bei o cafea sau un suc la o terasa pe malul batranului fluviu.

Fiind microbist, am tinut neaparat sa vad celebrul stadion al echipei Steaua Rosie, supranumit de suporterii echipei “Maracana”.

Clădirile și zonele istorice ale Belgradului sunt printre atracțiile de prim rang ale orașului. Printre acestea sunt Skadarlija, Muzeul Național și Teatrul Național din apropiere, Zemun, Piața Nikola Pašić, Terazije, Piața Studenților, Fortăreața Kalemegdan, Strada Knez Mihailova, Parlamentul, Templul Sfântului Sava, Palatul Vechi. Pe lângă acestea, sunt multe parcuri, monumente, muzee, cafenele, restaurante și magazine pe ambele maluri ale fluviului. Monumentul eroului necunoscut din vârful dealului Avala permite o vedere panoramică asupra orașului. Mausoleul lui Iosip Broz Tito, numit Kuća cveća (Casa florilor), precum și parcurile din apropiere, Topčider și Košutnjak, sunt de asemenea cunoscute, în special în rândul vizitatorilor din fosta Iugoslavie.Beli Dvor sau „Palatul Alb”, casa familiei regale Karadjordjevic, este deschis pentru vizitatori. Palatul are numeroase lucrări de valoare semnate de Rembrandt, Nicolas Poussin, Sebastien Bourdon, Paolo Veronese, Antonio Canaletto, Biagio D’Antonio, Giuseppe Crespi, Franz Xaver Winterhalter, Ivan Mestrovic și alții.

Urmatorul oras pe care l-am vizitat a fost capitala Croatiei, Zagreb. Capitala Croatiei este impartita in trei zone distincte: Orasul Vechi, numit si Orasul de Sus, este cea mai turistica parte a Zagrebului. Unele cladiri au o vechime considerabila, dat fiind faptul ca prima aglomerare urbana a fost atestata aici inca din 1094.  Principala atractie a Orasului Vechi este reprezentata de multimea stradutelor vechi, luminate cu lampi cu gaz. Atmosfera te poarta lesne in epoca medievala, epoca in care orasul se bucura de o oarecare popularitate in cercurile aristocratiei europene. Tot aici se gasesc si cele mai multe muzee ale orasului, precum si una dintre cele mai vechi biserici ale Croatiei: Biserica Sfantul Marcu. Tot in Orasul Vechi vei putea vizita cladirea Parlamentului, Biserica Sfantul Mihail sau Poarta de Piatra, ce dateaza din secolul al XIII-lea Orasul de Jos este dedicat stilului arhitectural baroc specific secolului al XIX-lea. Aici, turistul se poate plimba pe stradutele inguste si pietruite si poposi la unul dintre numeroasele resturante, baruri sau cafenele.Teatrul National, Catedrala Sfantul Stefan, Muzeul Mimara, Piata in aer liber Dolac, Piata Ban Jelacic sunt doar cateva atractii ale Orasului de Jos.

Ultimul obiectiv de pe lista fost Ljubljana. Situat de-a lungul raului Ljubljanca, orasul este renumit prin centrul vechi, sau prin varfurile gemene ale Catedralei, care la randul sau gazduieste impresionante fresce. Centrul vechi este bine sa fie strabatut la pas, pentru a nu pierde un drum de-a dreptul incantator. In ciuda faptului ca este un oras european de marime medie, Ljubljana isi pastreaza caracterul prietenos al unui oras mic, avand in acelasi timp toate caracteristicile unei metropole. Aici, in punctul de intalnire al culturilor estice, vechiul se intrepatrunde armonios cu noul.

Ljubljana este un oras cultural, care gazduieste multe teatre, muzee si galerii si se poate mandri cu una dintre cele mai vechi filarmonice din lume. Este un oras in care au loc numeroase concerte si diferite evenimente.

Este vara, vremea concediilor. Vizitati cu incredere teritoriul fostei Iugoslavii, caci nu veti regreta. Daca vi se pare prea periculos, evitati Kosovo si Bosnia !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Share

67 de comentarii la “Periplu prin fosta Iugoslavie”

    1. Lilly, care este locul care te-a incantat cel mai mult dintre cele prezentate de Julien? In ce oras ex iugoslav ti-ar placea sa poposesti pentru cateva zile?

  1. Neata! Frumos periplu, Julien :) Sunt taramuri placute si pline de istorie. Am si eu o intrebare? Cat de sigur esti de verdicitatea prieteni romano-sarbe? Si zic asta la modul general, nu ma refer la faptul ca un sarb si un roman au fost candva amici :)

      1. Pai, nu cred ca facultatea mea de istoric imi da dreptul sa emit astfel de judecati. Ei, de unde eu om de cultura? Esti prea draguta :)

        Eu am stat de multe ori si m-am intrebat daca exista prietenia asta dintre romani si sarbi si din ce am mai vazut in parerile oamenilor, mai degraba noi credem asta, ei nu prea :)

        Istoric vorbind, au fost putine legaturi intre noi si ei, niciodata aliante, decat pentru o perioada scurta intre cele doua razboaie mondiale. Si oricum alianta nu a functionat. Eu zau ca nu vad nicio prietenie romano-sarba. Din pacate, noi nu avem prieteni pe niciunul dintre popoarele vecine.

                1. Eh, ne adaptam si noi locului si bem o bere. :sick: :ermm: :dizzy: Parca asta e bautura nationala a Sloveniei. Sau ma insel? :unsure:

        1. Marin, eu vorbesc de ceea ce am vazut cu proprii mei ochi in zona de granita romano-sarba. Stii foarte bine ca traiesc foarte multi sarbi in Banat, la fel cum sunt multe sate de romani si pe malul celalalt al Dunarii. Oamenii sunt apropiati, in primul rand, datorita legaturilor comerciale si familiale. Acum, istoric vorbind, din cate stiu eu, cele mai pregnante “ciocniri” cu sarbii au fost la sfarsitul primului razboi mondial, cand soldatii sarbi au creat ceva tulburari in zona Resitei, apoi cativa ani dupa 1948, cand Tito a intrat in conflict cu Stalin si Ghita Dej, fidel Tatucai, a ordonat minarea granitei cu Iugolslavia si constuirea de cazemate, temandu-se ca ne vor invada sarbii :blink: . In fine, romanii s-au inteles de minune cu sarbii si in perioada embargoului impus Iugolslaviei incepand cu 1991, traficandu-se din Romania catre Iugoslavia cantitati enorme de carburant. Acestea fiind spuse, mai degraba cred ca noi am fost parsivi in 1999, cand le-am permis americanilor sa ne survoleze spatiul aerian pentru a bombarda Belgradul…

  2. Neata all! :cool: :cheerful:
    Foarte interesant periplul, Julien, ma bucur ca ai convins-o si pe EA sa te insoteasca. :biggrin: :happy:
    Te invidiez ca ai vizitat Ljubljana, e un oras fascinant, tare mult mi-ar placea sa ajung sa-l explorez one day.
    Cand vine vorba de spatiul fostei Iugoslavii eu am patru mari obiective in minte:
    1. Pestera Postojna
    http://metropotam.ro/Locuri/2009/05/art6714040501-Metropotravel-Pestera-Postojna-spectacolul-nesfarsit-al-naturii/
    2. Cascadele Plitvice
    http://www.photomaniacs.ro/plitvice-tinutul-lacurilor-si-cascadelor-55-1-articole-foto.php
    3. Orasul fortareata Dubrovnik(pe care toata lumea il lauda)
    http://www.travel-to.info/2009/01/dubrovnik-croatia-crowd-pulling-heaven-reveals-itself/
    4. Coasta Dalmata
    http://travel.descopera.ro/6088994-Coasta-dalmata-a-Perla-croata-a-Adriaticii
    Cum spuneam mai sus, cu ocazia acestui articol am trecut pe lista si capitala Sloveniei. :wub:

    1. Avem si noi locuri frumoase, pacat ca nu sunt valorificate. Totusi, trebuie sa recunostem ca litoralul romanesc al Marii Negre nu se poate compara cu Coasta Dalmata. Si nici Peste Ursilor cu Postojna. Iar tinutul lacurilor si cascadelor, Plitvice, e unic in lume…

  3. In Serbia am fost in februarie in practica impreuna cu colegii de la facultate. M-au socat urmele vizibile ale razboiului din capitala ,dar am gasit foarte placut orasul Novisad. Sincer am vrut sa ma intorc cat de repede in tara,parca eram permanent insotita de un sentiment straniu ce nu-mi dadea liniste. Realitatile crude la care au fost supusi oamenii aia mai bantuie si acum orasul.
    Desigur sunt mai multe lucruri de vizitat in tara dar n-am avut noi timpul necesar .

    In rest Croatia e inca vis :biggrin: dar poate ajung vreodata,desi nu se include pe lista mea de tari preferate pentru calatorie.

    1. SIlvia, am aflat ca multe dintre cladiri au fost lasate in mod intentionat cu urmele glaontelor vizibile, ca sa vada toti strainii opera NATO :cwy:

      1. Julien, sa stii ca acest lucru se intampla in multe tari din lume……Uite, in LIban , in centrul Beirutului se vede ce-a ramas in urma atacului israelian………..Este cutremurator ……Asta e minunata lume in care traim.

      1. Pacat ca ti-ai pierdut pasiunea :biggrin: eu parca m-as muta cu tot cu catel si purcel pentru vreo doua saptamani undeva pe langa minunatiile acestea ale naturii (muntii)

        1. :)) La mafie nu m-am gandit, cand as avea timp sa intru in contact cu membrii sai? :ermm: :unsure: Am vazut niste imagini din orasele lor si sincer nu am fost prea incantata. :dizzy:

  4. Ljubljana – orasul de “nicaieri” descris atat de frumos de Coelho in “Veronica se hotaraste sa moara”. Si natura din jur……….cat de frumos poate sa fie! Si eu mi-as dori sa vad fosta Iugoslavie :)
    Minunata postare :heart:

      1. Pai imi place virtual…..pentru ca nu am ajuns pe acolo.
        Sa stii ca nu am notiunea de”imi place cel mai mult” cand e vorba de orase sau locuri. Dumnezeu ne-a daruit adevarate paradisuri pe pamant…….

  5. Superb. Si mie imi plac locurile acelea. Mi se pare atractiva aceasta parte a Europei si, din cate am citit, fostele republici iugoslave sunt destul de frumoase si merita vizitate. Ma bucur ca ai postat impresiile tale din calatoria in acele locuri.

  6. Nu m-am gandit niciodata la fosta Iugoslavie ca destinatie de vacanta…am visat mereu la Italia, Franta, Maroc, New York…destinatiile comune. Si stiu ca majoritatea oamenilor gandesc la fel ca mine. Poate de asta si au nevoie orasele descrise de tine: de putin PR.. :biggrin:

      1. Reclama.. dar reclama (f) buna.. nu ca la noi..

        “uelcome in za land of cios” si infrastructura…………… flutura vantul boschetii, mai ceva ca-n western..

  7. Pingback: polimedia.us/fain/
  8. Superba incursiune… :happy: Cred ca sunt in lumea larga atat de multe locuri frumoase de care nu stim si nu am auzit.
    Am vazut doar Slovenia, din autocar, de pe autostrada. Am vazut-o, deci, doar din punct de vedere… geografic, sa zicem. Am ramas placut surprinsa, mi-au placut padurile, culorile, o oarecare ordine in natura… si.. nu stiu, parea o tara ingrijita :smile:

      1. Mmm… grea intrebare, Nice :lol: Pe de o parte, ma bucur ca am avut ocazia sa o observ asa, din viteza. Pe de alta parte, normal ca mi-as dori sa vizitez macar Ljubljana, si sa fie si din punct de vedere cultural… :happy: :tongue:

        1. Ah, tu te gandeai la partea fizico-geografica…eu cand zic geografie spun totul: peisaje, clima,hidrografie, vegetatie, populatie, economie, turism…chiar si cultura.

    1. Pai cum asa ca Dragos e cu Romania, nu cu alte tari. Nu abordeaza el subiecte turistice pe blog, mai degraba eu le-am tot abordat.

  9. Deci, io tot nelămurită sunt :unsure: Și indiscretă :whistle: Cine e EA? :biggrin:
    Frumos articol, plăcută plimbare, după două zile de capitală, prăfoasă și nehotărâtă.

  10. Nu am văzut decât o parte din Serbia, în perioada în care aveam iubită în Novi Sad. Îmi amintesc cum îmi lua cam 22-24 de ore de la plecarea din casă până să ajung la ea acasă…

    Belgradul e un oraş frumos, mi-a lăsat o impresie mai bună decât Bucureştiul.
    De asemenea, Novi Sad, deşi comparativ cu Clujul, mi s-a părut mai frumos, mai curat, mai colorat.

    Mi-ai făcut dor de acele vremuri… dar acum mă mulţumesc cu nişte excursii la Bucureşti şi Braşov :D

    PS: concediu plăcut dacă nu mai apuc între timp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *