Povestea sau emotia?

1. Numiți cinci titluri de cărți capodopere din literatura romana sau universală.

Bun. Aici e ca si in cazul filmelor sau muzicii, gusturile nu se discuta. Mai ales ca eu sunt inginer si n-am nicio tragere de inima pentru literatura considerata ‘clasica’. In plus, gusturile mele sunt intr-o vesnica miscare si transformare, prin urmare se poate intâmpla ca peste o saptamâna sa am un alt top.
Nu neaparat in aceasta ordine, dar topul meu arata cam asa:
Oamenii cartii – Geraldine Brooks
Adio, arme – Ernest Hemingway
La rasarit de Eden – John Steinbeck
Doctorul – Noah Gordon
Viata ca o corida – Octavian Paler (cartea asta nu prea are dialog, se pune la capitolul ‘literatura’?)

2. Dintre o carte scrisă de un autor român și una scrisă de un autor străin pe care o alegeți? Presupunerea este că dacă o citiți pe una nu mai puteți s-o citiți și pe cealaltă.

Eu sunt inginer (am mai spus-o?) si, desi sunt obisnuit cu tot felul de intrebari, marturisesc sincer ca imi scapa substratul acesteia. Probabil ca pe cea a autorului strain.

3. Ce apreciați la o carte: povestea sau emoția?

Pai depinde de scopul pe care-l am atunci când citesc cartea. Pur teoretic, ar fi de apreciat Continuă să citești Povestea sau emotia?

Share

Hobby

Luna aceasta se implinesc 4 ani de cand am facut primi pasi timizi in blogosfera.

De fapt, totul  a inceput prin toamna lui 2006 cand am intrat pentru prima data pe blogurile de fotbal ale gsp-ului. Pe atunci eram pasionata de sportul rege si citeam cu nesat orice articol aparea pe site-ul respectivului ziar. Iar comentariile aferente mi-au starnit curiozitatea si interesul dintr-un sigur motiv: pasiunea pusa in ele, uneori dusa la absurd, care genera o violenta a limbajului greu de imaginat si tolerat. Ma uitam efectiv ca la un spectacol, grotesc pe alocuri, dar care impresiona prin arsenalul aruncat in joc de combatanti. De cele mai multe ori, lupta de idei condusa excelent de persoane de o inteligenta si umor rar intalnite de mine degenera in jigniri si injurii nedemne pentru astfel de minti luminate. Si atunci, in plin razboi stelisto-dinamovist(nu uitati ca totul se petrecea in 2006, cele doua echipe erau inca la putere in fotbalul romanesc, provincia nu-si incepuse inca ascensiunea in Liga 1), printre tunuri si baionete, un gand funebru mi-a incoltit in minte: de ce nu as fi si eu parte integranta a acestui nemilos razboi? Oh, cat mi-ar fi placut…dar repede am realizat ca nici macar nu stiu sa scriu pe bloguri, d-apai sa ma iau la tranta cu adversari de asemenea calibru. Si am ramas un simplu spectator,  urmarind fiecare discutie si cunoscand in acest fel extrem de bine taberele beligerante. Stiam fiecare nick in parte, cat poate si ce poate. Si ma distram, ma delectam cu parerile lor, gandindu-ma ca niciodata nu voi fi in stare sa insir pe o foaie virtuala mai mult de doua fraze. Abia in primavara lui 2007 mi-am luat inima-n dinti si am lasat un prim comment pe un articol semnat chiar de redactorul sef al respectivei publicatii. Lasat e un fel de-a spune, din ratiuni care-mi scapa si acum, acel post al meu nu a aparut niciodata. Dar ce mai conta, imi gasisem curajul necesar si nimic nu ma mai putea opri. Au urmat zeci de batalii cu inamicii Continuă să citești Hobby

Share

Hristos a Inviat!

Sarbatoarea Invierii aduce in suflete speranta reinnoirii si a dragostei pentru tot ceea ce este frumos si adevarat in viata. Alaturi de cele mai bune ganduri si sentimente, va las in compania minunatelor culori de Pasti si va doresc sa aveti parte in continuare  de zile  cu armonie, iubire si bucurii. Hristos a Inviat!

A wonderful sight for Easter morning Continuă să citești Hristos a Inviat!

Share

Happy Easter!

Exista un loc  la care visam tot anul, un loc atat de pur si imaculat, un loc unde azurul cerului de primavara te indeamna  la contemplarea  spectacolului naturii, la meditatia asupra surselor inepuizabile de iubire si darnicie din jurul nostru, un loc unde revelatiile te uimesc prin ritmul ametitor in care se succed, iar raze de soare cuvioase se prind in hora bucuriei,  unde falnici copaci te imbie sa poposesti o clipa la umbra si racoarea lor binecuvantata, unde aerul este atat de  inmiresmat de la parfumul suav al  florilor proaspete si  unduitoare,  unde te lasi purtat pe aripile diafane ale zefirului spre zari tot mai albastre. Este locul unde domneste pacea, iar speranta nu piere niciodata, unde gandurile sunt pioase si curate, unde tanjim dupa dobandirea echilibrului, dupa calmul si seninatatea fiintei, dupa renasterea acesteia, dupa un nou inceput. Doar susurul fermecat al undelor cristaline, coborand in graba spre lacuri de safir,  intrerupe linistea profunda din jur.

Dragi prieteni, Continuă să citești Happy Easter!

Share

Reteta fericirii

La cererea catorva prieteni, Mihaela, Roscata, Paul si Pato,  am inventat  reteta fericirii, care, de azi inainte, va deveni si indemnul oficial al acestui blog: do what makes you happy, be with who makes you smile, laugh as much as you breath and love as long as you live! Retineti asadar ingredientele principale: lucrurile frumoase, oamenii veseli si optimisti, zambete si dragoste din belsug.

Poate va intrebati daca membrii  blogului summerday sunt fericiti. Ei bine, azi vom prezenta sase situatii/lucruri care le pot aduce acestora zambetul pe buze.

Raspunsuri Nice:

Dupa cum se stie, sunt doua feluri de a-ti trai viata, unul – de a crede ca nu exista miracole, altul – de a crede ca totul este un miracol, cel de-al doilea mi se pare mai Continuă să citești Reteta fericirii

Share

Lilit, ispita noastra cea de toate zilele….

Acum suntem obisnuiti. Credem ca multe din valorile noastre exista de când lumea. Uneori facem ochii mari citind câte o stire razleata venita din Bangladesh, unde o minora a fost biciuita pâna la moarte, pe motiv de adulter. ‘Adulter’, da, asa se cheama violul suportat din partea lui unchi-su. Ne multumim cu ideea ca asemenea fapte se petrec departe, intr-un colt al lumii care nu ne prea intereseaza. Nu suntem constienti de pericolele prin care trec persoanele care vor sa schimbe ceva in asemenea state, unde inca se pot intâmpla asemenea monstruozitati.

Dar lucrurile n-au stat dintotdeauna asa. Intr-un fel mult mai ‘blând’ discriminarea sexuala a existat si in civilizata Europa pâna foarte de curând, sub forma salarizarii diferentiate. Trecând peste parfumul sindicalisto-tovarasesc, filmul “Made in Dagenham” nu face decât sa reaminteasca acest lucru. Si tineti cont ca actiunea se intâmpla in Regatul Unit, unde poporul e obisnuit sa fie condus de regine.

E bine ca din când in când sa ni se reaminteasca grozaviile istoriei. Pentru a nu cadea in …ispita de a face aceleasi greseli. Macar sa facem altele, mai proaspete.

Dar de ce a fost nevoie de asa ceva? De ce lucrurile n-au stat asa cum trebuie de la bun inceput?

Religia e una din caile prin care s-a transmis, in mod fatis si fara prea multe discutii, aceasta idee care inca mai dainuie in imaginarul colectiv, chiar daca sub forma benigna in cazul societatii noastre, cum ca femeia e obligata sa asculte de barbat, pe când barbatul nu.

Dar de unde a aparut? Ce anume a generat-o? Continuă să citești Lilit, ispita noastra cea de toate zilele….

Share

Ambalaj vs Continut

O veche si actuala dilema ma determina sa apelez la ajutorul vostru.  Intr-un secol al vitezei, intr-o lume haotica, superficiala, a aparentelor si a formei fara fond, tot ce pare a conta este aspectul exterior, frumusetea fizica, cu alte cuvinte, ambalajul, iar interiorul, calitatea umana, continutul adica, pare a fi cazut in derizoriu. Iar de aici, putem extrapola catre toate domeniile vietii noastre.

Citeam zilele trecute cum o faimoasa companie producatoare de bauturi racoritoare carbogazoase intentioneaza sa lanseze pe piata, in 2012, prima sticla din lume fabricata din material vegetal (scoarta de pin, coji de porumb etc).  Asadar ne vom delecta in continuare cu acelasi lichid maroniu, delicios, conceput special pentru a ne mentine sanatatea si prelungi viata :alien: , avand printre ingrediente cateva substante eminamente inofensive precum: acidul citric si cel  fosforic, zaharoza, colorantul caramel, conservanti artificiali( benzoatul de sodiu), cofeina, vom cumpara aceeasi bautura toxica, cu alte cuvinte aceeasi otrava,  dar intr-un ambalaj revolutionar. Remarcabila inventie, de apreciat interesul tot mai crescut al semenilor nostri pentru protejarea mediului, dar pe cand un demers al echipei de cercetatori in vederea salvarii vietilor oamenilor, pentru ca, in viitorul apropiat, ne va fi livrata, in sticla din plante, insasi moartea. :alien: Prima mea reactie a fost Continuă să citești Ambalaj vs Continut

Share