Simbolurile primaverii

Pe un articol precedent incepusem  numaratoarea inversa. Chiar daca afara sunt momentan -3 grade si un strat gros de nea, chiar daca iarna nu pare deloc dispusa sa plece pe meleaguri nordice, polare, anticiparea primaverii a incoltit deja in mintea tuturor, starnind emotie, duiosie si speranta in suflete cuprinse de melancolia si tristetea neclintirii vesnice. Ce poate fi mai tulburator si mai inaltator decat simfonia renasterii naturii, decat sarutul bland al unei raze de soare, zambetul candid al unui firav ghiocel sau decat aroma unui  buchet de frezii delicate?  Cu totii asteptam miracolul unui 1 martie cald si insorit, care sa lase senzatia de schimbare, de intoarcere la viata, de traire maxima. Imi e atat de dor de culoare, de verde…de poezia primaverii.

Unul dintre putinele obiceiuri romanesti apropiate sufletului meu este cel al Continuă să citești Simbolurile primaverii

Share

Horoscopul Chinezesc-2011, Anul Iepurelui

sursa pozei: aici

Zodiacul Chinezesc este mult diferit de cel European. Chiar daca avem tot 12 zodii, acestea corespund doar partial suratelor de pe continent. In acest caz nu conteaza atat de mult luna in care v-ati nascut, ci anul. Este greu de stabilit si aplicat o formula care sa spuna imediat care este corespondentul vostru in Zodiacul Chinezesc, asadar va invit sa consulti tabelul de mai jos pentru a afla mai multe. Stiind cu exactitate luna si anul nasterii, puteti afla carui semn apartineti. Continuă să citești Horoscopul Chinezesc-2011, Anul Iepurelui

Share

O poveste oltenească

A fost odată ca-n poveşti, a fost ca niciodată… un sat cu oameni harnici, numa’ unu’ şi unu’, aproape de Strehaia, cu mult timp înainte ca această localitatea să capete o notorietate…manelistă.

Miercuri, 23 august 1944, orele 5:00. Orică dormea dus, cu gura întredeschisă, gemând uşor. Din când în când, se puteau auzi cuvintele “coasă”; “bou” şi “Floarea”, vorbe ce îi înăspreau sau relaxau, după caz, expresia feţei. Tânărul fu trezit brusc, zguduit de braţele puternice ale Nuţei.

– Orică, haida-de, scoal’ în sus!

Nimic. Niciun răspuns, doar un prelung… muget?

– Haida, mă, scoal’ şi hai să mergem, c-avem drum mult, Ploieştii nu sunt colea, la doi paşi!

– Haida, mă, nărodule, n-auzi? A dracu’ pielea pe tine, te faci că n-auzi!? Orică, olelei, păza, veniră ruşii peste noi!!!

Un ţipăt scurt şi Orică fu în picioare. Cu ochii mari şi părul vâlvoi, căuta febril un loc unde Continuă să citești O poveste oltenească

Share

“Despartirea de Jack”. Sau…care-i om si care câine?

sursa poza: aici

Autor: Gareth Crocker

Editura Reader’s Digest, 2009

Intr-o zi ca oricare alta, o agenta literara londoneza s-a intors acasa si a constatat ca-si uitase cheia, ramânând pe dinafara. Asa ca a chemat un lacatus si, ca sa-si faca asteptarea mai usoara, s-a apucat sa citeasca manuscrisul lasat pe terasa ei de Gareth. I-a placut. L-a sunat pe autor si impreuna  au pornit in cautarea unei edituri.  Problema dificila a fost incadrarea romanului. De fapt, ce avem noi aici? O poveste de razboi sau o poveste de dragoste intre un om si câinele sau? Romanul lui Gareth e si una si alta. Este un omagiu la adresa câinilor participanti la razboiul din Vietnam si care i-au ajutat enorm pe soldatii americani. Si ce-au primit in schimb? Guvernul american a refuzat sa-i repatrieze dupa incetarea ostilitatilor. Din cei 4.000 de câini au fost acceptati totusi 200. Restul câinilor au fost fie eutanasiati, Continuă să citești “Despartirea de Jack”. Sau…care-i om si care câine?

Share

In ce tip de climat v-ar placea sa traiti?

 

Doar noua zile ne mai despart de sosirea primaverii calendaristice.  Poate cea mai asteptata primavara din viata mea, pentru ca am obosit sa mai lupt cu iarna cea deprimanta, plumburie si friguroasa, care mi-a patruns deja in fiecare ungher al sufletului invaluindu-l cu mantia sa de gheata, tinandu-l departe de zambetul ingenuu al razei de soare, de caldura si speranta. Nu-mi ramane decat sa visez si sa-mi imaginez cum ar fi sa:

traiesc intr-o regiune cu climat ecuatorial? O vara eterna, calme in loc de clasicele vanturi furibunde,  ploi zilnice distribuite in special dupa amiaza,  ca niste dusuri caldute, vegetatie abundenta si pestrita, paduri de mangrove cu radacinile lor fantastice,  aeriene, ferigi, liane, orhidee, bananieri si palmieri, tot felul de animalute si insecte, oare m-as adapta unui mediu marcat prin uniformitatea regimului climatic, respectiv caldura si umezeala(temperaturi medii anuale de 26-27 grade Celsius, precipitatii ce depasesc 2000mm/an, nebulozitate ridicata, atmosfera este permanent saturata cu vapori de apa) tot timpul anului?  Cum ar fi sa locuiesc pe malul Amazonului, in orasul Manaus de exemplu sau pe tarmul Golfului Guineei, la Oceanul Atlantic, in cel mai mare oras al Nigeriei, Lagos? Mai degraba as opta pentru  Continuă să citești In ce tip de climat v-ar placea sa traiti?

Share