[polldaddy poll=4024024]
L-am evitat cu obstinatie toata viata. L-am redescoperit in septembrie, atunci cand o persoana draga s-a intors din vacanta cu mai multe sortimente si mi le-a oferit in dar. M-am bucurat ca un copil de primirea zecilor de plicutele, de parca tineam in maini o nepretuita comoara. Si cu cea mai nedisimulata curiozitate am hotarat ca trebuie sa le incerc pe toate. Si tot din acel moment am inceput sa visez la realizarea unui material complet despre acest subiect…
Ca si in cazul cafelei, nu ma atragea gustul sau. Si nici faptul ca trebuia consumat fierbinte. Pur si simplu imi facea rau. La fel cum si laptele imi provoca o stare ciudata, dar macar avea gust bun. Nu am avut niciodata cultul ceaiului, dar citind mai multe despre efectele sale benefice, am realizat ca poate n-ar fi fost o idee rea. Asa ca am trecut la testarea principalelor tipuri de ceai: verde, negru si alb.
Celebrul ceai verde
Ne prelungeste viata si ne mentine sanatatea, cea mai importanta descoperire in legatura cu el este aceea ca opreste dezvoltarea celulelor nedorite in organism. Continutul bogat in uleiuri esentiale, teina, tannini catechici, aminoacizi, vitamina C, proteine, calciu, fluor fac din acesta un excelent antioxidant, diuretic, stimulator cerebral si factor de protectie anticancer. Totodata, ceaiul verde ajuta la bunastarea generala a organismului, fiind cunoscut pentru faptul ca lupta impotriva bacteriilor si infectiilor din oragnism. Doua cani de ceai verde pe zi ajuta la scaderea nivelului de colesterol LDL si imbunatateste sistemul cardiovascular. Datorita compusilor sai, ceaiul verde are un efect puternic asupra virusului gripal, eliminandu-l din corp. Ceaiul verde baut regulat imbunatateste starea bolnavilor de HIV. Un bun inlocuitor al cafelei, ceaiul verde contine cafeina, substanta care, in cantitati rezonabile, stimuleaza fiecare organ din corp, avand efect asupra sistemului nervos, inimii si ficatului.
Cum se consuma? Este bine sa se bea cel putin o ceasca de ceai la fiecare masa. Se prepara ca infuzie, apa fierbinte se toarna peste ceai si se acopera pentru 5-7 minute. Se pot bea 5, pana la 10 cesti pe zi.
Bine de stiut!
– este de preferat sa nu fie consumat cu doua ore inainte de culcare
-nu se recomanda consumul in timpul sarcinii si alaptarii
-se poate consuma in toate situatiile care presupun un stres prelungit
Singur, ceaiul verde, nu poate preveni toate posibilele maladii, de aceea nu trebuie neglijate regulile unei alimentatii echilibrate si consumul zilnic de fructe si legume.
Clasicul ceai negru
Cel mai popular ceai din lume, el este cel mai folosit in prepararea ceaiului cu gheata (Ice Tea) si a ceaiului englezesc (English Tea). Pentru producerea acestui tip de ceai, frunzele sunt lasate sa se oxideze natural pana la patru saptamani. Frunzele din care este facut ceaiul negru (Camellia sinensis) contin ingrediente precum catechine, polifenoli si flavonoizi care influenteaza neurotransmitatorii din creier, importanti in combaterea stresului. Totodata, ceaiul negru are un continut bogat de aminoacizi, uleiuri volatile, potasiu, iod, fosfor, fluor, vitaminele B1, B2, C, PP si K. Cantitatea mare de cafeina, teobromina sau teofilina pe care o are ceaiul negru face ca acesta sa aiba un efect revigorant asupra sistemului nervos. Ceaiul negru este recunoscut pentru proprietatile sale antioxidante, pentru beneficiile sale in ceea ce priveste frumusetea si pentru gustul deosebit. Recomandat indeosebi pe perioada iernii, ceaiul negru imbunatateste rezistenta la frig si ajuta corpul sa isi pastreze resursele de energie. Polifenolii continuti de ceaiul negru inhiba enzimele, impiedica formarea placii bacteriene si aparitia cariilor. Astfel, persoanele care isi clatesc gura, de mai multe ori pe zi cu ceai negru nu se supun riscului de a fi afectate de placa dentara. O solutie la indemana pentru femeile care au probleme cu greutatea este ceaiul negru. Prin consumul de ceai negru este stimulata digestia si arderile de grasimi, fiind de ajutor mai ales persoanelor care au o dieta bogata in alimentele grele. Astfel, ceaiul negru este indicat sa se includa in dietele supraponderalilor si ale obezilor. In plus, doua cesti pe zi din aceasta licoare pot preveni diabetul.
Ceaiul negru este recomandat in tratarea petelor care apar in cazul persoanelor cu ten matur. Se prepara o infuzie cu ceai negru si pune cate o compresa in special in zonele unde au aparut riduri. Se lasa sa actioneze pentru cateva minute, dupa care se indeparteaza fara a se spala fata cu apa. Pentru un ten hidratat, neted si luminos, se stimuleaza circulatia sangelui in zona fetei prin masarea zilnica cu un cub inghetat de ceai negru (cuburile se prepara saptamanal). De asemenea, pentru buze uscate si crapate se aplica pe ele un plic se ceai inmuiat in apa si maseaza timp de cateva minute fara a se clati cu apa.
Contraindicatii: in exces, ceaiul negru ar putea diminua absorbtia fierului la nivelul intestinelor, ceea ce ar putea dauna persoanelor anemice si femeilor insarcinate. Nu trebuie depasita doza de doua cesti pe zi. In cazul lipsei de calciu consumul de ceai negru poate cauza ameteli sau chiar senzatia de pierdere a constiintei. Intrucat ceaiul negru este bogat in teina, hipertensivii pot consuma o ceasca de ceai pe zi, dar numai cu acordul medicului in prealabil.
Rafinatul ceai alb
Daca vrei sa obtii beneficiile maxime din consumul de ceai, cel alb este cea mai buna alegere. Are cel mai mic continut de cofeina si o compozitie mare de antioxidanti. Aroma si gustul sau diferit fac din ceaiul alb unul special. Este diferit in aparitie si are un gust placut. De fapt, cel mai bun ceai alb disponibil- Silver needle- este produs in intregime din mugurii nedeschisi ai plantei si are gustul cel mai bun dintre toate tipurile de ceai. Inainte de a gusta prima ta ceasca de ceai alb vei observa o aroma usora si delicata. Aceasta iti trezeste simturile fara a te coplesi. Deoarece ceaiul alb are nivelul cel mai scazut de cafeina este cea mai buna alegere pentru cei ce vor sa reduca aportul acesteia in dieta. Aceasta, alaturi de gustul si aroma pe care il are ceaiul alb il face ideal pentru cei ce isi doresc o explorare a minunatei lumi a ceaiului.
Obtinut din mugurii si frunzele tinere ale unei plante numite Camelia Sinenis, care se cultiva în special în China si India, fiind foarte putin prelucrat (ceea ce implica o pastrare a calitatilor naturale) si fiind un soi de panaceu, este foarte valorizat de medicina naturista. Si nici nu este de mirare avand in vedere seria generoasa de efecte benefice pe care le are pentru sanatate: este bogat in antioxidanti neutralizand radicalii liberi si intarziind efectele imbatranirii; previne aparitia celulelor canceroase in special la nivelul colonului, prostatei si stomacului; scade nivelul colesterolului si impiedica riscul instalarii bolilor cardiovasculare; combate artrita, osteoporoza si orice alta afectiune la nivelul oaselor; distruge virusii si bacteriile si este ideal ca tratament al gripei si racelii; protejeaza sanatatea dintilor si gingiiilor si inlatura respiratia neplacuta; contribuie la pastrarea tineretii si frumusetii pielii; reduce stresul. Efectele adverse ale ceaiului alb sunt minime, cu toate acestea consumul in exces poate duce la inflamarea mucoasei gastrice sau le poate cauza neplaceri persoanelor cu lipsa severa de fier.
Ritualul unei cani de ceai alb pe zi poate fi secretul unei sanatati fizice si psihice de invidiat. Este adevarat ca pretul acestui produs este usor mai ridicat dar daca mai aruncam inca o privire asupra efectelor sale miraculoase ne dam seama ca face toti banii. Ceaiul se prepara foarte simplu, adaugand o lingurita de plante uscate la 200ml de apa calda (nu fiarta).
Cu o traditie de sute de ani, cu o savoare speciala, cu efecte extraordinare pentru sanatatea fizica si psihica, fiind considerat o bautura de lux, ceaiul alb cucereste tot mai mult teren in randul populatiei datorita publicitatii pozitive conturate in jurul sau.
Desi initial am optat pentru cel verde, in cele din urma ceaiul alb m-a cucerit si pe mine definitiv. Dintre cele trei tipuri principale e alegera mea numarul 1.
Curiozitati:
-ceaiul a fost descoperit in anul 2737 i.h de catre imparatul chinez Shen Nung
-ceaiul cu gheata (Ice Tea) a fost inventat in anul 1904, in Statele Unite.
-ceaiul este cea de-a sasea bautura in cea ce priveste popularitatea in SUA(dupa apa, bauturi necarbogazoase, cafea, bere si lapte ).
-Thomas Sullivan, negustor de ceai si cafea in New York, se presupune ca ar fi descoperit accidental pliculetul de ceai in 1904
-irlandezii sunt cei mai mari consumatori de ceai(4 cesti/zi)
-dintre toate tarile lumii, India produce cel mai mult ceai, iar Sri Lanka detine suprematia in ceea ce priveste exportul.
-ceaiul verde are aceeasi concentratie de cafeina ca si ceaiul negru.
-nu stoarceti niciodata ceaiul – infuzia va deveni amara, prin eliberarea taninilor.
-puteti folosi frunzele de ceai infuzate, amestecate cu pamant, si veti obtine un ingrasamant foarte bun.
Istoria ceaiului o gasiti pe larg aici.
Va place ceaiul? Ce arome orientale alegeti pentru o dimineata rece de noiembrie, care este ceaiul pe care ati dori sa-l savurati in acest moment: cel verde, cel negru sau cel alb? Sau poate aveti alt tip preferat…
Superb articolul! Felicitari!
In principiu, aceste sortimente au anumite momente ale zilei cand ar trebui consumate in functie de efectele pe care le au asupra corpului uman.
Eu ador ceaiul de menta, ador menta :p
Dar cum am o fascinatie spre negru, aleg asadar ceaiul negru :d
Iubesc ceaiul dintotdeauna, adica de cand am fost cat de cat constient de ce fac :d
Offf, in sfarsit l-am terminat. Visez la el din septembrie… :) :P
Multumesc mult, si care ar fi sortimentele pe momente ale momente ale zilei? M-ai facut curioasa…
Aici nu ne potrivim, pe mine ceaiul m-a lasat mereu rece, de curand am inceput sa-l consum moderat, e adevarat, cu mari pauze, pentru ca e o bautura care ma plictiseste teribil. :) :( Dar nu pot sa-i neg efectele asupra santatii.
Pai in primul rand exista o componenta estetica, in asia ceaiul fiind mai degraba un semn al ospitalitatii si bogatiei si mai putin o parte a mesei.
Apoi, dupa cum scriai si tu mai sus, in functie de proprietatile lori, ceaiurile pot fi baute dimineata sau la amiaza (in special ceaiul verde si cel alb) sau ma si mai tarziu-cel negru pt efort sustinut, dar in niciun caz cel verde (mai ales pt cei cu oarece pb de inima).
Stiam de cel verde ca e de evitat seara, cu doua ore inainte de culcare, dar acelasi lucru nu e valabil si pentru cel negru?
daca nu ai probleme cu inima si ai mult de lucru seara si ai nevoie de energie, este mult mai util si mai sanatos si eficient decat cafeaua (ceaiul negru). Am incercat si eu la sugestia unei prietene si pot spune ca m-a ajutat. Eu oricum nu beau cafea decat foarte rar si atunci doar din ratiuni sociale.
Vacitim: deocamdata sunt sanatoasa tun, nu mai am probleme cu nimic. Cu inima da, am avut intotdeauna, dar de alt gen… :P
ok, Nice :d poti bea ceai negru oricand, cine stie? poate amelioreaza si celelalte probleme de inima :)
Ceaiul de tei, poate cel mai comun ! :) De mic copil, cu biscuiti muiati in ceasca, continui sa il consum cu placere si acum. Drept doftorie, via buni, am mai but ceai de musetel si din foi de ceapa :) De asemenea, sa nu uit de comercialele Ice Tea si Nestea :)
Wow! Eu beau ceai de ceapa nu numai ca doftorie, il beau din placere :P
Da, da, ice tea e bun. Mai ales cel de piersici. :) Merge si de lamaie… :(
Foarte interesant articolul :)
Mie imi place in special ceaiul negru, cu aroma de fructe de padure :D A doua preferinta este ceaiul rosu, rooibos, cu aroma de vanilie.
Merci. :) Ceaiul negru cu aroma de fructe de padure este oarecum si pe gustul meu, pe cel rosu de vanilie trebuie sa-l testez neaparat. :) :)
Pentru mine ramane totusi o enigma de ce unele popoare, precum englezii si japonezii, au un adevarat cult pentru bautul ceaiului, o adevarata ceremonie! Oare si pentru cafea o fi ceva asemanator?
Julien, poate pentru ca l-au descoperit ei, pentru ca il cultiva, traiesc de pe urma lui, e santos, le place gustul. Nu as sti cu precizie cauza, nu m-au pasionat obiceiurile acestor popoare asiatice niciodata. Articolul nu se axeaza pe acesta latura…deloc. Am urmarit efectele ceaiului asupra sanatatii, beneficiile sale in tratarea, prevenirea, ameliorarea unor maladii.
Ok, imi cer scuze, cred ca am fost off-topic. Mi-am exprimat doar o curiozitate….. de acum incolo voi incerca sa ma documentez pe cont propriu si sa ma mentin strict on-topic. Danke schon pentru raspuns :)
Pai nu ai de ce sa-ti ceri scuze, blogul accepta (si)discutii off-topic, doar ca eu nu am raspunsul corect la intrebarea ta. E posibil insa ca un alt cititor(pasionat de traditiile si obiceiurile popoarelor asiatice)sa te lamureasca, asa cum s-a intamplat si aseara. :)
Ceaiul, intr-adevar este foarte benefic pentru sanatatea noastra. Chiar zilele astea am auzit ca baut de doua ori pe zi, ceaiul verde iti prelungeste viata cu 4-5 ani. Intre ceaiul ngru si cel verde, eu totusi il prefer pe cel din urma. Ceai alb inca nu am baut, ar trebui sa incerc :D
Chiar te rog si sa-mi spui daca ti-a placut. Ti-l recomand cu toate inima. E stilat, rafinat si extrem de sanatos.
Neaparat o sa-l incerc. Cel mai ciudat est ca tatal meu este un fel de colectionar de ceaiuri, deci in casa am avut destule feluri :)) Nu inteleg cum ne-a scapat asta alb :D
E mai rar si este considerat bautura de lux. :)
Eeeeee … :D M-ai facut tare curioasa :D
N-o sa fi dezamagita, iti promit. :)
Îmi plac ceaiurile tipice româneşti, de mentă, tei, trandafiri cu ceapă, amestecuri de flori şi alte ierburi. Nu din pliculeţe, ci infuzie de plantele respective. Mi se par mult mai bune ca gust decât pliculeţele.
Ceaiul verde încerc să îl evit. Deşi are multe calităţi, are şi defectul de a distruge flora intestinala dacă e consumat prea des (în nici un caz o lungă întreagă zilnic).
Ceaiul negru mi se pare prea tare. Însă îmi place cum îl prepară în ceainării, parcă le iese gustos, mai ales în combinaţie cu zmeură.
Alb n-am încercat însă.
Foarte interesanta remarca ta asupra contraindicatiilor ceaiului verde. Eu nu am de ce sa ma tem, il beau extrem de rar. :) Da, se pare ca toti prietenii acestui blog prefera ceaiurile traditionale romanesti. :) Banuiam eu…
Irish cream (ceai negru)+ lapte , servit prima data de Cristina (roommate) in anul 3 de facultate :X:X si traditionalul ceai de tei ar fi preferatele mele.
Am baut anul asta prin februarie sau ianuarie, nu mai stiu exact,la o ceainare din Timisoara, cel mai bun ceai pe care l-am incercat vreodata. Se numea “persian dreams” din cate tin eu minte,si era extraordinar! Pacat ca s-a inchis localul.
:))) Da, la cat de mult detestam eu ceaiul, numai in ceainarie nu intram. Presupun ca acolo se face un ceai special, nu ca cel preparat acasa de unul singur. Ca tot ai pomenit de ceai cu lapte, nu am baut niciodata, dar mi-ai facut pofta, il trec pe lista dorintelor din acesta toamna. E musai sa experimentez si asta. :P
Pai, ori suntem romani, ori nu mai suntem! :)
Corect! :))
Exact acum o ora am baut o cana cu ceai verde…si lamaie. :)
Ce te-am nimerit.:P Deci iti place…green.
Imi plac foarte mult ceaiurile de la Fares. Consider ca sunt cele mai bune din comert. Am incercat majoritatea din gama. Nici nu am observat daca au si ceai alb, dar o sa ma interesez, pentru ca nu am baut niciodata.
Eu am ceaiul alb de la Lipton, exact ca in imaginea din articol. E special. ;)
Vacitim: pai tu crezi ca astea se rezolva cu ceaiuri? :)) Abia timpul daca le poate ameliora, de vindecat uneori nici el nu reuseste. Ar fi bine daca s-ar inventa o potiune magica pe care s-o bem si sa uitam de …suferinta.
Corect….dar stii? de multe ori magia este iluzie, deci nici potiunea aia nu e de incredere :)
Nu, uneori nici timpul nu le poate ameliora, doar alta persoana o poate face.
Nu cred ca ranile sufletesti se rezolva cu ceaiuri, dar un aliment gustos, cel putin pe moment iti aduce zambetul pe buze. Si zambetul intotdeauna genereaza un sentiment pozitiv, frumos. Si un sentiment frumos, pozitiv iti da energie si pofta de viata.Si prin pofta de viata si energie poti uita suferinta si trecutul. DEci, totusi cred ca un ceai bun poate vindeca ranile sufletului :)
Ne invartim cu succes intr-un cerc vicios. :P
Ei, viciile sunt bune…uneori :)
Unii spun ca si iubirea este un viciupăe care ni-l permitem din cand in cand :d
Insa eu prefer ceaiul ca viciu….e mai sigur :P
Eu, apa de izvor. :D
Eu doar ceai verde beau…unii nu-l suporta pentru gustul amar dar eu n-am nici o problema,il beau neindulcit :)
Ceaiul verde e amar? 8O Al meu nu are niciun gust, zici ca beau apa fiarta. :( :(
Si eu tot neindulcit…
Depinde de ceai. Cindva tatal meu luase nu mai stiu ce fel de ceai verde si nu am putut sa gust din el, pentru ca intr-adevar era amar. Acum insa avem altul si este destul de bunisor :D
Apropo, si eu beau ceaiul neindulcit (la fel si cafeaua) deja de vreo 6 ani. Uneori mi se mai trezeste cite o pofta de ceai dulce, dar si atunci prefer mierea ca indulcitor.
Al meu este :| Dar imi place :P
Strumful &Roxana: cred ca aveti dreptate, imi aduc aminte ca mai demult am achizitionat de la farmacie niste pliculete de ceai verde si era, intr-adevar, extrem de amar. De aceea am fost foarte mirata cand am l-am decoperit pe cel actual fara niciun gust.
@ Nice, te rog frumos, ca eu nu gasesc, poti sa-mi povestesti mai multe despre catechicii aia? Si, mai cu seama, ce fel de proteine contine ceaiul? Chiar ca sunt curios….
Tie? Care ai terminat chimia? 8O
Iata aici raspunsul tau:
http://en.wikipedia.org/wiki/Catechin
Dar intrebarea era alta… :( :( :(
Asa….si care ceai e mai bogat in proteine si catechici? Nu stiu ce sunt, dar trebuie sa fie tare simpatici dupa denumire….
Raspuns: in ceaiul verde.
ēgreen 97® este un produs brevetat şi reprezintă un extract foarte concentrat de catechini antioxidanţi care se regăsesc în mod natural în ceaiul verde. Antioxidanţii elimină radicalii liberi care apar datorită poluării, stresului, fumului şi toxinelor.
Ceaiul verde a fost folosit în mod tradiţional în China timp de mii de ani datorită proprietăţilor sale revigorante şi de menţinere a sănătăţii.. Ştiinţa modernă a identificat în ceaiul verde puternici antioxidanţi numiţi polifenoli. Un anumit grup de polifenoli numit catechini este deosebit de puternic şi foarte eficient în neutralizarea radicalilor liberi la nivel celular. Catechinii susţin funcţionarea celulei şi oferă în acelaşi timp protecţie antioxidantă structurilor celulare esenţiale precum ADN – ul (acidul dezoxiribonucleic). Pe lângă efectul termogenic demonstrat, catechinii au şi proprietatea de a mări rata metabolismului corpului.
Sursa: http://www.nuskin.com/ro_RO/products/pharmanex/targeted_treatments/85433440.html
Da, imi place ceaiul. E un ceai care nu stiu cum se cheama de la Herbalife care are in compozitie si ceva lamâie, e instant si foarte bun. In rest, mai beau ceai de macese. Si de tei, in caz ca am in program doar relache in mai multe acte. Am constat pe propria piele, in nenumarate rânduri, ca ceaiul de musetel nu e bun de nimic si mai are si un gust nashpa. In rest…nu prea sunt interesat de culori. Incerc sa fiu cât mai putin discriminator cu putinta.
Da, inca un fan al ceaiului romanesc traditional. :P Cel mai naspa e ala de codita soricelului sau din codite de cirese. Iac.
@ Nice, chimia e mare….eu am terminat chimia silicatilor, catechicii astia ai tai se studiaza la chimie organica. Pastrând proportiile, ar fi ca si cum ai intreba un ORL-ist de ce te doare piciorul….
@ Nice, multumesc, gata, am inteles cum e cu catechinii. Dar cu proteinele cum stam? Care ceai e mai proteic?
Raspuns: ceaiul verde!!!
Dragos, tu de peptide ai auzit? Tu parca ai terminat dreptul nu chimia. :) Ma simt ca in boxa acuzatilor. :P Parca as fi la interogatoriu.
Ingredientele active din ceaiul verde sunt un grup de proteine numite peptide din care multe precum lactoferina are beneficii vitale asupra sanatatii, inclusiv detoxifierea ficatului.
@ Nice :-) :-) :-) :-) , nu, fratele meu a terminat Dreptul si am mai invatat câte ceva de la el. Dar eram curios, sunt interesat de proteinele din ceai, n-are nicio legatura cu boxa acuzatilor.
OK, deci peptidele sunt proteine. Asta n-o stiam. Urmeaza sa descopar ca si aminoacizii sunt proteine…
http://www.yuppy.ro/articol/Health/32/Cele-mai-importante-7-suplimente-nutritive.html
Aici ai sursa. Cearta-i pe ei, nu pe mine. :P
@ Nice, ce sa inteleg din faptul ca, atunci când te intreb de o chestiune stiintifica, ma trimiti pe un site care se numeste “yuppy”? :-) :-) :-)
:)))) Esti incredibil, stiai, nu? Doar nu te indoiesti de veridicitatea sursei citate. 8O :( :( :))))))))))
PEPTÍDĂ s. f. compus natural sau sintetic din desfacerea hidrolitică a proteinelor. (
http://en.wikipedia.org/wiki/Peptide
Peptides (from the Greek πεπτός, “digested” from πέσσειν “to digest”) are short polymers of amino acids linked by peptide bonds. They have the same chemical structure as proteins, but are shorter in length.
@ Nice, e ca si cum ai zice “Dinamo si Steaua au câte 11 jucatori pe teren, deci sunt aceeasi echipa”. Ce n-ai citat tu citez eu: “are called peptides rather than proteins”. De unde eu deduc, logic, ca sunt doua lucruri diferite, chiar daca apropiate.
Da, Dragos, asa e cum zici tu. Happy? :P Ca tot veni vorba de Steaua si Dinamo, am auzit ieri ca Romania are o noua campioana la…fotbal: Rapid Bucuresti. :)))
ceai alb n-am baut,
negru am baut si nu-mi place …insa cel verde da e pe placul meu.
A, pai stai sa-l incerci pe cel alb sa vezi cum o sa-ti schimbi preferintele. :)
Apropos, ce gust are la tine cel verde? 8O
@ Nice, pai nu vad care ar fi problema, chiar din definitia ta rezulta ca sunt doua lucruri diferite… Daca peptida rezulta din desfacerea proteinei, tu ce parere ai? Sunt sau nu doua lucruri diferite? Dealul si muntele sunt aceleasi lucruri? Pârâul si izvorul sunt aceleasi lucruri? Lacul si marea sunt aceleasi lucruri?
:-) :-) :-) Rapid nu e cumva echipa aia pe care Dinamo a zvântat-o intr-un sfert de ora de nici acum nu au priceput ce li s-a intâmplat? O fi campioana locului doi in etapa a treispea….
Da, aceleasi lucruri: dealul si muntele sunt ambele forme de relief, marea si lacurile sunt ambele componente ale hidrosferei, paraul este o apa curgatoare, iar izvorul este locul de aparitie la suprafata a apei subterane, unul din cele trei elemente ale unei ape curgatoare.
Ce treaba are Dinamo? Eu am auzit ca e campioana de la Borcea si de la M. Iancu. Adica din surse sigure. :)))
interesant ca tocmai imi beau ceaiul cand citesc postarea asta:) Mie imi place cel negru,cu lapte.Imi aduce un coleg din Republica Moldova de la CHELTON ,si negru si verde,e mult mai aromat,mai “cuarata” aroma fata de cele luate de pe aici,a fost “dragoste la prima gustare” pentru mine:)
Ce frumos, ma bucur mult ca mi-ai dezvaluit acest lucru. Iti multumesc pentru vot. :)
Beau foarte rar ceai, pentru ca mi se pare o chestie foarte greu de preparat. Trebuie sa-l asisti, sa ai grija la timpul de fierbere, apoi de infuzare. Sunt niste chestii care ma depasesc. Am baut ceai gastric, ceai din plante de tot felul, dar sa aiba ceva acrisor in componenta ca sa-l pot bea cu placere. Si nu-mi place ceaiul indulcit. Nu-i mai simt aroma. Beau ceai si-as bea kg, dar sa mi-l prepare cineva si sa ma serveasca. Cred ca mi-ar placea sa asist la o ceremonie a ceaiului ca-n China sau in Japonia. Am auzit ca difera oarecum ceremoniile in aceste tari. Sunt pretentioasa si beau ceai doar cand sunt obligata, ca servita… se intampla prea rar. Insa vreau sa remarc cu admiratie modul cum te documentezi. Foarte frumos!
Si mie imi place sa ma serveasca cineva. :) :P Niciodata nu respect timpul de infuzare, ba il las prea putin, ba prea mult. De aroma nu se poate vorbi decat la cel negru( de rom momentan, in cazul meu) si la cel alb(una suava, discreta), ca la cel verde nu am reusit sa identific nimic in acest sens. Da, ma tot documentez de vreo 2 luni incat am uitat si sursele… :( :(
pozele astea mi-au făcut poftă de un ceai:))))
Speram ca obtin acest efect. :) Pana si eu as bea unul. :))
Ceaiurile acelea din fructe mi-au facut cu ochiul :P…
Care ceaiuri din flori? Vrei sa spui ca ai votat in poll?
eu am inceput sa beau ceai in momentul in care m-am angajat, nu-mi placea apa si asa am ajuns la ceai
beau ceai de fructe, menta, sunatoare, verde+lamaie, afine, etc sunt chiar obsedata sa cumpar ceai atunci cand merg la cumparaturi :)
ceaiul negru imi da palpitatii, are prea multa teina si ma agita
ceai alb n-am incercat dar mi-am notat, sunt curioasa sa vad ce si cum :)
ceaiuri mai deosebite am baut de la Demmers Teehaus
http://www.demmer.ro/mag.php
Verde cu aroma de lamaie imi prepar eu chiar acum. Mmm, ce bine suna. Dar cam atat. :))) Am intrat pe site-ul lasat de tine si am gasit niste cutiute superbe cu ceai pentru cadouri. Sunt innebunita dupa cutiile de genul ala. O sa-ti placa ceaiul alb, trust me. :P Ma bucur ca am reusit sa fac curioasa o intreaga blogosfera. :D
exista magazin Demmers Teehaus si in Bucuresti asa ca poti sa vezi cate lucruri legate de ceai au :) (chiar si ravase am cumparat de la ei)
sti care a fost ceaiul copilariei mele? ceai de zahar ars :)
iti spun si reteta: pui zahar la caramelizat, atentie sa nu te arzi ca asa rau ustura, si cand e zaharul caramelizat pui apa. are un gust deosebit, de caramel :) (n-am baut demult, mi-am facut pofta chiar si mie :))) ) se mai poate adauga la el si cateva frunze de menta sau chimen (mie si ceaiul de chimen imi place)
Trebuie neaparat sa dau de magazin, o sa caut adresa pe net. Interesanta idee cu ceaiul de zahar ars, dar nu cu chimen sau menta.
@ Nice : am votat in poll dar nu pentru ceaiurile din flori…eu ma refeream la pozele cu ceaiurile din fructe…alea imi fac cu ochiul…dar sa fie exact ca alea :))
Roxana, dar nu exista in articol poze cu ceai din flori. :( Poate te referi la pozele cu Ice Tea. :) :) Ele imi fac si mie cu ochiul, par delicioase.
@Nice : Despre pozele cu Ice Tea vorbeam :P…nu ma refer la ceaiurile din flori :))) de fructe ziceam :D
Ma miram eu, ca nu scrisesem de nicio floare :D , ce-as mai bea un ice tea de piersici acum. :(
Ce-mi place articolu ! L-am citit cu drag si am aflat cateva lucruri noi pe care nu le stiam despre ceai…insa nu sunt o fana a ceaiului :( doar cand sunt racita ma vad obligata sa beau…imi place ca si gust cel de fructe (si fara indulcitori), insa nu pot sa-l beau…cred ca vine din mintea mea acest ”nu-mi place” si nu iese de nici o culoare ;))
Pai nici mie nu-mi place, iar avem ceva in comun. :) :)
Nici nu se putea altfel :))
:) :) :)
Eu ceaiul verde( de cel antiadipos vorbesc) il consum si inainte de culcare, nu este recomandat pentru ca ,contine cofeina si pentru ca risti sa mergi la baie mult si bine insa la mine se pare ca nu-si face efectul decat dimineata si asta e bine! :D
In curand am sa il incerc si pe cel alb, tocmai pentru ca am un inceput de osteoporoza ..
Nu am citit despre cel antiadipos, despre ce este vorba mai precis?
Eu ceaiul asta il beau cand tin o cura de slabire, un regim de “dezintoxicare” si-n ambele cauze ma ajuta foarte mult! Faciliteaza eliminarea la nivel renal a apei, fiind astfel un bun adjuvant in tratamentul curelor de slabire. De asemenea are un rol important in eliminarea grasimilor.. Mama mea de exemplu e obisnuita cu el si de 1 an de zile bea in fiecare zi cate 2 cani.
Vezi ca cel alb de la Lipton nu e ceai alb pur din pacate, am vazut ca are in cpmpozitie: ceai verde 93.6% (din care muguri de ceai 11.6%), aroma naturala 5.9% si petale de trandafiri 0.5%, deci nu este un ceai alb pur.
Aha, merci de explicatie, dar sa stii ca doar de la Lipton am gasit prin hypermarketuri. :(
Am dat un search si-am aflat SI ca mugurii de ceai sunt culesi doar in anumite zile ale anului, primavara, si doar cei perfecti trec de selectie iar acest proces este denumit „culesul imperial”. Odata culesi, un jet puternic de aburi va ofili mugurii. Ulterior, sunt pusi la uscat, intai la soare, apoi la umbra.
Tare interesant ..
Da, fascinant procesul de culegere si obtinere al ceaiului…
Aaa si stii de ce sunt sub forma de piramita pliculetele? ai vazut ca intr-un plic traditional, frunza de ceai e maruntita pana e transformata in pudra. Acolo producatorul poate sa adauge mult si bine potentator de aroma , asa se obisnuieste sa se faca la ceaiuri in caz ca nu stiai, si nimeni nu are cum sa observe asa ca in pliculete piramida, spatiul este generos iar frunzele de ceai sunt intregi. :D Heheee vin cu lectia invatata si cu ,curiozitatea satisfacuta.
Am sa caut sa imi iau ceai alb pur si de nu gasesc.. am sa iau totusi Lipton.
A, merci mult de info, am vazut si eu pliculetele speciale, in forma de piramida de la ceaiul alb, mor dupa ele, sunt asa finute, nu stiam de ce difera de cele traditionale. Ceaiul alb e foarte rar si foarte scump, daca gasesti pur sa ma anunti si pe mine. N-am facut nimic daca scrie alb pe cutie, dar de fapt el e verde. :( :P
Te anunt. Eu chiar vreau ceai alb pur .. am auzit ca oricum si ala este de 4 feluri, deci va fi greu de descoperit cel/unul BUN.
:( Tu chiar esti pasionata de ceai, nu ca mine. :))
nu conteaza culoarea! fiecare are ceva special!
Asa e, dar tie care iti place mai mult?
sincer nu stiu! nu am tinut cont de tip si culoare( pt ca nu il fac eu)si nu am preferinte!Dar….. cand eram tanar… imi placea cel de menta
:)))))))))Cand eram tanar?? :))) Ce inseamna asta? Acum esti batran? La 22 de ani? :P
da 22… merg pe 25!. Unde iti era gandul de cate ori am zis ca am 24? :P
oricum…. sunt batran! nu uita ca varsta nu conteaza… ci inima si experienta! :D
Pai ce diferenta e intre 22 si 24?? 8O
Ai dreptate… nu multa! cand eram mai tanar (adica acum 10 ani).Acum….. e mare diferenta. nu am facut multe atunci… iar acum e prea tarziu! asta e o diferenta!
Black Angel, cine ti-a spus tie ca viata se termina la 24 de ani? Niciodata nu e prea tarziu sa te bucuri de viata, sa iubesti, sa fii un invingator. And I mean it.
eu nu-s ca voi!
Asta nu inseamna ca nu poti sa devii. ;)
Beau ceai verde la greu ! Every day :P
Recunosc cu rusine ca nu, nu beau prea des ceai :-“. Nu stiu de ce, nu e cultura asta la mine in familie. Si atunci cand beau, doar de-ala de fructe de padure ( pentru care am si votat ), imi place foarte mult gustul. In rest .. pfff, ceai negru, ceai verde, alb … nu le-am incercat, le stiam efectele benefice asupra sanatatii, bine, nu asa in detaliu, deci merci, Nice, pentru informatii. Oare daca le consum pe toate 3 in acelasi timp cum e ? :)) :P Adica intr-o zi sa beau cel putin 2 feluri de ceai din cele enumerate. Sper sa-mi indrept ignoranta in privinta consumului de ceai.
In ceea ce priveste ceremonia ceaiului, am eu cateva cuvinte, ca mie-mi place de mor. :D
Totul a pornit de la budismul zen, cumva ca forma de relaxare, sper sa nu ma insel. Adica aranjeaza totul cu mult calm si multa grija, se concentreaza pe fiecare detaliu …. si e chestia aia de respect fata de cel pentru care pregatesti ceaiul, ei au cultul asta al ospitalitatii. Mi-ar placea sa iau parte odata la un ritual de acest gen. :)
Merci pentru vot si pentru comentariul deosebit. :) :* Eu beau ceai din an in paste, asa ca nu as stii sa-ti spun cum e sa le amesteci, cred ca nu are de ce sa dauneze. :P Sper ca Julien sa fie satisfacut de explicatia ta, foarte frumoasa si completa de altfel. Vroia sa stie daca se organizeaza ceva de genul si pentru cafea.
Multam pentru lamurire. Dilema a aparut citind Shogun, nu intelegeam de ce pregateau ei asa de minutios toata ceremonia respectiva. Din cate am citit, se bea foarte incet, se savureaza fiecare inghititura…….nu acelasi lucru il pot spune si despre sake, acolo sunt si ei precum romanii nostri……….sus, sus paharul! :)
@ Nice, bine, am inteles. Muntii, dealurile, izvoarele, marile si lacurile sunt toate acelasi lucru. E ideal sa nu mai categorisim lucrurile. Unde nu exista categorii, n-are cum sa existe discriminare, deci e perfect pentru coana Europa. In plus…ce conteaza? E vorba tot de carbon, hidrogen, oxigen si azot.
Nu prea stiu la ce se refereau Iancu si Borcea, probabil la arbitrajul partidei Rapid – Pandurii. Imi pare bine ca te intereseaza parerile acestor distinsi doi domni, voi sti la cine sa apelez in caz ca poate ma va interesa si pe mine….
Dragos…ce-mi plac concluziile tale. 8O
@ M11, nu prea vad unde e rusinea daca nu bei ceai….
Si nu, nu te inseli :-)
dupa ce am citit articolul si am vazut pozele ma duc repede sa-mi fac un ceai :))..ador ceaiul negru dar si cel de menta si..cam toate..negru pe locul 1
Ma bucur ca ti-am provocat aceasta reactie. :)
@Nice: Nu stiu nimic despre cafea, sincer. E un “ritual” de productie, aia da, dar de servire … je ne sais pas :D Cu placere ! >:D<
@Dragos: Eiii, ziceam si eu. :P
ca si ceai facut acasa mie cel mai mult imi place cel de fructe de padure. Desigur cand ies in oras la o ceainarie cu profil iti dai seama ca nu stiu din ce sa aleg findca stiu ca toate sunt extrem de bune.
Mai degraba imi luam o cafea in 4 culori decat un ceai. Dar asta in trecut…acum am alte gusturi. :) :)
eu, care nu beau cafea… ma delectez cu ceai… alb… verde… dar cel mai mult imi place sa fie din plante pe care le cunosc… cum ar fi menta… macese… si mereu indulcit cu miere de albine…
cafea cand beau… o beau mai mult de dragul caimacului de deasupra…
Da…tot ceaiuri romanesti. :)
Si eu tot cu miere le indulcesc Pai ori bem 100 % sanatos.. ori nu mai bem
Corect, dar ce anume indulcesti? Pe care le preferi? Ca nu ne-ai spus… :( :(
Nu cunosc ceaiurile foarte bine (ca sa ma pronunt cu usurinta / mai detaliat).. de obicei mama mi le tot face.. eu doar le beau
O sa aleg totusi cateva din chestionar: Verde, negru, menta…. ceai de musetel se pune ?
Trandafiri cu ceapa n-am incercat in viata mea
Lusio, se pune, cum sa nu, doar ca nu l-am trecut eu in poll. Daca nu cunosti prea bine ceaiurile, asta e momentul perfect pentru a te familiariza cat de cat cu ele si de a-l alege pe cel care se potriveste…gusturilor tale rafinate. Iti recomand ceaiul alb, de lux. ;)
Mersi de recomandare Nice :)
Nu stiu de ce n-ai pus ceaiul de musetel.. mi se pare cel mai clasic si cel mai (des) intalnit :) Sau te-ai gandit mai mult la ce-au spus comentatorii si care pare mai placut ? :|
Da, pai m-am uitat la optiunile lor, si mai ales la commentul lui Dragos care a scris ca ceaiul de musetel nu e bun la nimic. :( Eu nu am baut pana acum…
N-am vazut comentariul lui Dragos cu musetel bun la nimic :) :)
Dragos FRD noiembrie 2, 2010 la 3:19 pm
Da, imi place ceaiul. E un ceai care nu stiu cum se cheama de la Herbalife care are in compozitie si ceva lamâie, e instant si foarte bun. In rest, mai beau ceai de macese. Si de tei, in caz ca am in program doar relache in mai multe acte. Am constat pe propria piele, in nenumarate rânduri, ca ceaiul de musetel nu e bun de nimic si mai are si un gust nashpa. In rest…nu prea sunt interesat de culori. Incerc sa fiu cât mai putin discriminator cu putinta.
Aham..
Oricum azi am baut unul green indulcit cu miereCICA
Si? Ti-a placut? Am si eu miere in casa, ce-ar fi sa-mi fac un ceai verde sa incerc reteta ta? :P
Normal ca mi-a placut Dar sa ai si ceva pe langa.. ceva intins pe paine :D Eu asa servesc.. :D
De intins pe paine nu am decat…tot miere. :))) Nici nu stiu cu ce ar merge ceaiul verde. 8O
intinde miere
Pai…nu prea merge dupa mar. :P Tu ce ai intins? 8O
Margarina cu gem sau unt cu gem/miere
Ha, ha, ma asteptam. :P
Pai cu ce altceva mai Nice ?
Cum tigara (cica tot) merge ca unsa cu o cafica.. asa merge si ceaiul cu niste felii de genul
Corect, ce altceva poti intinde pe paine… Ceaiul ar mai merge cu branza, cu unele mezeluri si…cum am auzit si citit chiar si aici pe blog, cu lapte. :P :))
Cum ma cu lapte ? Pai ori bei ceai, ori bei lapte
Pai exact asa ma gandeam si eu, dar am citit ca este un obicei larg raspandit mai ales in Marea Britanie. Se stie ca laptele reduce absorbtia anumitor componente santoase ale ceaiului, de aceea este recomandat un consum cat mai redus de lapte in combinatie cu ceaiul. In schimb, daca stoarcem jumatate de lamaie, nivelul antioxidantilor creste cu 80%. :)
Anglia este o tara a „bautorilor de ceai”. In fiecare zi sunt consumate 165 de milioane de cani de ceai, iar in fiecare an sunt importate 144 de mii de tone din acest produs. Ceaiul traditional in Anglia este servit intr-o cescuta incalzita in prealabil in care se adauga o lingura plina de ceai pentru fiecare persoana si inca o lingurita in ceainic. Majoritatea localnicilor prefera sa bea ceai negru, concentrat si cu foarte mult lapte. De obicei, laptele se pune primul in ceasca, pentru a nu se crapa portelanul din care aceasta este confectionata. Iata modul traditional de preparare a ceaiului:
1. Fierbeti intr-un ibric apa proaspata si foarte rece.
2. Puneti cateva picaturi de apa fierbinte in ceasca pentru a o incalzi.
3. Luati apa fierbinte de pe foc.
4. Puneti o lingura de ceai in cana si inca una in ceainic
5. Turnati apa fierbinte
6. Lasati ceaiul sa-si imprastie aroma
7. Serviti-l alaturi de prajituri
http://tea-coffee.ro/archives/category/tea-and-coffee-festival
Mi-a dat Nice sfaturi Full Option
+ a se servi cu prajituri
Da, vezi, ceaiul merge cu prajiturele. :) :) Ce simandicosi sunt englezii astia. :P
Fratele meu mi-a zis ca si-n Danemarca sunt bautori de ceaiuri.. cred ca e un trend, nu doar prin Anglia.. ci in nordul Europei.
Si? S-a adaptat si el obiceiurilor locale?
Not (Yet)
Are tot timpul la dispozitie… Te duci in concediu la el? :)
Nu stiu daca anul asta :D Poate la anul :)
Eu de obicei beau de alea care le are tata prin tot soiul de săculeţi magici. Totuşi am bput un ceai nou ce l-am descoperit în Kaufland. Dallmyar. Foarte concentrat… cu diferite arome…
Asa, si pana la urma care iti place mai mult?
Am primit un ceai alb special, din Canada, care nu numai ca-ti incanta papilele gustative, avand rol benefic, dar dupa prepararea lui, rezultatul final obtinut si din punct de vedere estetic este de nota 10+ :P
Continutul unui pliculet de ceai se pune in vasul, obligatoriu transparent, in mijlocul acestuia si dupa ce se adauga, ca la oricare ceai, apa fierbinte, turnandu-se lent, astepti…incantarea vizuala, in prima etapa.
Ghemul acela de frunzulite, care nu-ti spune nimic, sub influenta apei se deschide frumos si-ti arata o floare a carei culoare nu este modificata, impreuna cu mici frunzulite verzi.
Am gasit o imagine care corespunde exat cu ceea ce am povestit:
http://image.made-in-china.com/2f0j00FvTQnCSaAHbe/Jasmine-Blooming-Tea-White-Tea-Material-.jpg
:D
Superb, nu am mai vazut/auzit asa ceva, iti multumesc ca ai impartasit experienta asta cu mine. :) Si ce ai facut, ai baut lichidul sau l-ai tinut in vas pentru a-l admira?
Am respectat urmatorii pasi:
1. Am preparat ceaiul,
2. L-am admirat ce bine arata prin transparenta paharului,
3. M-am imbatat de parfumul lui,
4. Cu inghitituri mici ca sa-i savurez aroma…l-am baut. :D
Vreau si eu. :(
@Nice: nu-s neaparat pasionata dar de mica am fost invata de ai mei sa beau ceai dimineata si nu numai si sa nu ma tratez numai cu pastile, antibiotice & c.o si ti-am zis ca in casa am o duzina de cutii de ceaiuri pentru toate bolile, sa fiu pregatita ,sa previn nu sa tratez.
Foarte intelept din partea ta. :) Problema apare atunci cand nu-ti place gustul medicamentului preventiv…
Buna, imi place blogul tau, daca te intereseaza un link exchange intra pe http://pegas-motorizat.blogspot.com/
Black and white together….
http://www.youtube.com/watch?v=0e4kDXsM6lk
o sa incerc
ai muncit ceva la postul asta ! :) felicitari !
mie imi place ceaiul negru, tare, fara pic de zahar …
Multumesc mult pentru apreciere si mai ales pentru vot. :)
extraordinar articolul!
si in general, cam toate articolele tale sunt foarte bune, bine lucrate :)
sunt adepta a ceaiului verde, dar acum mi-ai trezit curiozitatea; vreau ceai alb!!! :)
Multumesc mult, prima data cand am citit la moderare, am crezut ca l-ai felicitat pe Dragos. A fost o surpriza uriasa sa constat faptul ca apreciezi articolele mele. >:D<
Si eu vreau ceai alb pur, dar nu prea stiu de unde sa-l achizitionez. Daca il incerci, te astept aici cu o impresie. :)
@ Nice !?!?!?!?!?, nu inteleg, de ce Altcersenin n-ar putea sa ma laude si pe mine? (si aici ar fi trebuit sa pun scafârlia aia galbena cu ochii bulbucati)
Very funny. 8O
Dragos, ca sa fiu sincera si tu ai articole bune, dar… totusi, Nice e mai aproape de mine cumva ;) de felul cum percep eu lucrurile, viata… dar viata continua si multe pot, inca, sa se intample ;)
eu sunt fana a ceaiului verde :)!
Eu sunt o mare consumatoare de ceai, mai ales de cand am ajuns la Bucuresti. Mananc prea multe prostii si nu imi permit sa beau si foarte multa Cola, asa cum obisnuiam acasa. Am fost racita tare si beam mai bine de 1 litru de ceai pe zi… la facultate imi luam ceai de fructe, de tei, etc. Insa sunt absolut indragostita de ceaiul negru, mai ales de cel care contine caramel si se bea cu zahar si lapte. Il gasiti la Carturesti… incercati-l neaparat!
Merci de pont, chiar vreau sa-l incerc. Am auzit multa lume laudandu-l, cum am prima impresie o sa-ti dau de stire. :) Sunt curioasa, mai fumezi? A, multumesc mult si pentru vot. >:D<
De cand ma tot chinui sa incerc si eu pu-erh! Cum este? Am devenit obsedata de ceaiuri in ultima perioada si am inceput sa incerc diverse sortimente. Pana acum, tot ceaiul verde si cel de cozi de cirese imi plac cel mai mult. :D
Bun venit pe blog, Andera. :) Si eu sunt tare curioasa in privinta ceaiului pu-erh, dar nu l-am vazut pe nicaieri.
Multumesc frumos! :D
O sa fac diseara o incercare pe la Plafarurile din zona ca tot am program de cumparaturi. Am si un magazinut pe langa mine unde se vand numai ceaiuri si a devenit magazinul meu favorit. Sper sa gasesc si daca gasesc, iti zic verdictul. :D
Nu vreau sa deranjez sau sa supar dar,as dori sa aduc in atentia cititorilor acestui blog faptul ca ,in detoxifierea organismului un rol important il poate juca si cafeaua,stiut fiind faptul ca aceasta este un antioxidant natural.
Acum exista singura CAFEA 100% NATURALA din lume in amestec cu plante si condimente naturale-“FITNESS-ANTIOXIDANT-COFFEE”
Lemon Vervain(cunoscuta la noi ca VERBINA)este una dintre aceste plante,ea avand un foarte puternic efect antioxidant.Alte plante din continut(in total 16)sunt:Ceai verde;Ghimbir;Scortisoara;Lemn dulce;
Ginseng;Anason-stea si chinezesc;Menta dulce si salbatica.
Pentru inf.detaliate privind ingrediente si beneficiile acestora vizitati:www.fitnesscoffee.ro .