Cesaria. Ars longa, vita brevis

Nu suport aglomeratia. Una din marile mele probleme de bucurestean get-beget este faptul ca exista locuri in care, vrând-nevrând, trebuie sa ma inghesui. Exista multimile framântate, nevricoase si piramidale de pe la Administratiile Financiare, Camera de Munca, inghesuielile de pe drumurile mai mult sau mai putin publice, in fine…Aproape mereu m-am simtit in nesiguranta in aceste circumstante si aproape mereu am fost pe punctul de a exploda.

Nu insa si luni seara. La concertul Cesariei de la Sala Palatului a fost prezenta o multime foarte deasa de oameni variati ca vârsta, imbracaminte si, foarte probabil, ca pregatire. 4.000! Un public generos, cald, receptiv.

Ca de obicei, Cesaria Evora (in picioarele goale) si trupa de acompaniament si-au tinut concertul la cele mai inalt nivel profesionist, cu exceptia câtorva momente omenesti. Cesaria e batrâna (daca 69 de ani inseamna sa fii batrân) si bolnava, dar cu toate astea a inteles sa nu-si pacaleasca auditoriul cu playback. Spirit viu intr-un trup firav, a cântat in direct, cu toate riscurile. Publicul a priceput la justa valoare efortul Doamnei si a aplaudat tandru si, in acelasi timp, frenetic, situatiile de cumpana aparute spre sfârsit. La urma urmei, nu asemenea prilejuri fac deliciile unui spectacol in direct? Nu asemenea momente ne apropie de monstrii sacri?

Una din surprize (intrucât nu stiu daca o asemenea intâmplare era trecuta in programul oficial) a reprezentat-o melodia cântata impecabil, ca solist, de unul dintre oamenii din acompaniament, un tânar nevazator. Spectatorii l-au incurajat inainte de reprezentatie si i-au multumit incântati minute in sir dupa incheiere.

Concertul a fost de fapt un dialog sufletesc intre amicii nostri de pe scena si privitorii din sala. N-am uitat sa multumim intregii trupe, nu doar Doameni, prin aplauzele pe care le-am daruit tuturor, inclusiv celor doi jolly jocker-i din fundal, violonistul si trompetistul, care au reusit sa intretina atmosfera. Drept recunostinta am avut parte si de un „bis”, iar la indemnul solistei toata lumea s-a ridicat in picioare, incercând cumva sa fredoneze unele din versuri.

Totul a fost organizat asa cum trebuie. Garzile invitatilor si-au facut treaba atente sa nu irite pe cineva, angajatii locului s-au ocupat de toate detaliile astfel incât spectatorii sa fie cât mai multumiti cu putinta, iar comportamentul publicului a fost desavârsit. Pentru prima data dupa multa vreme (exceptând concertul ACDC, unde am experimentat aproximativ aceleasi trairi) am simtit ca sunt inconjurat numai de prieteni dragi, desi nu cunosteam pe nimeni in afara de cele doua persoane cu care venisem. O altfel de aglomeratie.

Ascultând „morna”, atât de apropiata sufletului meu, desi cântata in limba aceea ciudata cu multe consoane suieratoare, de neinteles, nu m-am putut abtine sa nu-i admir si pe cei din sala. Si, in acelasi timp, sa ma mir. Din ce Bucuresti, din ce tara au aparut atâtia oameni cu bun-simt?

Cât timp avem un astfel de public, mai avem o sansa.

If you write me a letter, I will write you back ; If you forget me, …I will forget you … Until the day … You come back

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=0djuGyISzNE&feature=related]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Share

71 de comentarii la “Cesaria. Ars longa, vita brevis”

  1. Ce frumos ai scris, Dragoș. :) Parcă ai transmis căldura aceea de la concert .. Și mie îmi place muzica Cesariei Evora, nu doar pentru sunet, cât și pentru limbă :P Așa că dacă dorești, pot să-ți traduc versuri .. în caz că ești curios să știi ”ce zice”. :)

  2. @ Mihai, ai dreptate, nu ies in evidenta oamenii de bun-simt decat rareori. Pacat

    @ M11, multumesc frumos :-) . Pai asta era ideea, sa transmit atmosfera, ca doar toata lumea stie ce canta Cesaria…Imi pare rau ca nu am retinut numele celor din trupa de acompaniament si, din nefericire, nu le-am gasit nici pe internet.
    Serios? Stii portugheza? Ce tare esti. Pai…as incepe cu “Sodade”, ca nu degeaba am ales melodia asta. Eu am luat ultimele versuri dintr-o traducere de care nu sunt prea convins. Multumesc anticipat.

    Se spune ca portugheza seamana cu romana. Nu mi se pare. Da’ deloc.

  3. Foarte frumos articolul :) Pentru putin timp am luat parte la acel dialog sufletesc.. De asemenea, o alegere foarte inspirata melodia pe care ai postat-o :) Perfecta pentru o dimineata linistita.

  4. Păi să zicem că ”înțeleg” portugheza, nu chiar o știu, vreau să iau cursuri la Universitate ( că-s gratuite ) dar se încurcă mereu cu orarul meu și nu pot să mă duc. :( Oricum, mă străduiesc să dau un sens pentru ”Sodade”, așa cum pot eu, căci nu e baș portugheză, e un dialect sau așa ceva ( probabil din zona Capului Verde, căci Sao Nicolau este o insulă din această zonă ).
    Dor

    Cine iti arata
    Acest drum lung ?
    Cine iti arata
    Acest drum lung ?
    Acest drum
    Spre Sao Tome.

    Imi e dor, imi e dor, imi e dor
    De pamantul meu din Sao Nicolau.

    Daca imi vei scrie,
    Si eu iti voi scrie,
    Daca ma vei uita,
    Te voi uita si eu,
    Pana in ziua cand te vei intoarce.

    Imi este dor, imi este dor, imi este dor
    De pamantul meu din Sao Nicolau.

    :) Daca mai doresti … trebuie doar sa-mi spui, Dragos. Cu mare placere.

  5. Ascult Cesaria Evora de mult timp, inca inainte de-a veni sa concerteze pe plaiuri mioritice. Recunosc, insa, ca n-am ajuns la concert. Sis tiu ca iubitorii unei astfel de muzichii sunt oameni cu bun simt care stiu sa iubeasca si sa savureze in liniste multele trairi pe care muzica Cesariei ti le induce. Frumos articol, aproape perfect. :) Mai fumeaza? Cesaria, adica.

  6. @ M11, multumesc frumos. Da, mai doresc:

    Quem qu’re sabê
    Si sangue de Beirona é sim’ sabe
    El ba panha ‘l
    La na fundo di Ladera
    Sangue de Beirona
    Sangue de Beirona
    El é sabe
    El é doce
    Si bô c’octha’l
    La na fundo di Ladera
    Bo ta culpa’
    E quem faze’be ess coladera

    @ QED, multumesc, esti prea buna :-). Da, mai fumeaza. Când a cântat tânarul din trupa de acompaniament, ea a stat retrasa in plan secund, s-a asezat pe ceva de pe scena in spatele baiatului si a inceput sa fumeze. De unde eram, aveai impresia ca se ascunde, parca ar fi fost o scolarita speriata…

  7. Am fost intotdeauna iritata, aproape mahnita de indiferenta publicului bucurestean, mai ales a celui prezent la manifestarile in aer liber, unde intrarea e gratuita. Se pare ca altfel se pune problema cand vine un artist cunoscut, respectat, evenimentul beneficiaza de o buna organizare, iar costul unui bilet nu e accesibil oricui.
    “If you write me a letter, I will write you back ; If you forget me, …I will forget you … Until the day … You come back “
    Ce versuri frumoase! Parca au fost scrise special pentru mine si C. :D
    Chiar sunt curioasa daca se va mai intoarce vreodata… :(
    Superb articol, iar melodia aleasa il pune si mai bine in evidenta. Care este cel mai cunoscut hit al Cesariei, imi scapa momentan, te rog sa ma ajuti. :)

  8. Astfel de aglomeratie mi-ar place si mie…draguta melodia, trebuie sa recunosc ca e prima oara cand o ascult dar imi place…cam ciudata limba, seamana mai mult cu braziliana decat portugheza (din cate stiu eu), sau poate difera doar accentul…sau poate ma insel eu ;))

  9. Da, există și astfel de oameni. Așa mă întreb și eu uneori în orașul meu. Dar există. Și stau ascunși tocmai pentru a se feri de acea mizerie pe care o reprezintă ..cam ce spuneai tu la început: cozi, înjurături, aglomerație etc, etc.

  10. eh, o să încerc eu o explicație, dacă îmi dai voie :D Și el va putea să confirme sau să infirme. Nu cred că e vorba de timiditate, ci de multitudinea de „trăiri”, „simțiri” și „arome” :lol: Nici eu nu suport aglomerația. E prea gălăgioasă, dezordonată, nesimțitoare la ceilalți, deși aparțin aceleiași „turme”. E chiar un fel de contradicție: fiecare îl urmează pe cel de lângă el, mai sus menționata turmă, dar fiecare vrea să fie înainte; totuși, nu se trece peste cel care este „conducător”.
    nu știu ce naiba zic aici :lol: serios. Așa gândesc în seara asta. Aveți dreptul (cu semnătură ;) ) să nu mă băgați în seamă!

  11. E prea gălăgioasă, dezordonată, nesimțitoare la ceilalți, deși aparțin aceleiași „turme”
    __________________________________
    Acum inteleg eu de ce Dragos s-a facut caine…rosu. :evil: :mrgreen:

  12. Dragoş, sunt oameni de calitate şi cu bun simţ în oricare oraş din ţara asta. E drept că poate cei mai mulţi oameni frumoşi îi găseşti la ţară, acolo unde urâtul nu a intrat. Dar sunt şi în marile oraşe şi se strâng uneori la un loc, la astfel de manifestări şi atunci îţi dai seama că nu eşti singur. Îi vedem, doar atunci, pentru că sunt păsări rare, într-o viitoare Sodomă şi Gomoră…

  13. @Dragos: Tin sa mentionez ca e foarte dificil pentru mine, necunoscatoare de creol, limba vorbit in Capul Verde, sa descifrez tot ce vrea sa spuna – cuvintele sunt foarte modificate si acel apostrof tampit nu-mi usureaza munca, insa pot sa-ti ofer, totusi, o idee despre “ce-a vrut sa zica” – e in acelasi timp o provocare pentru mine. :D Asa ca … iata:

    Cine vrea sa stie
    Daca sangele Beironei e chiar bun
    Trebuie sa-l prinzi ( sa-l vezi, sa-l simti – destul de impropriu spus )
    In adancul ( profunzimea ) vaii ( presupun ca Beirona e un loc cu un relief cel putin deluros )

    Sangele Beironei
    Sangele Beironei
    Este bun
    Este dulce

    Si daca nu-l poti gasi
    In adancul vaii
    O sa dai vina
    Pe cel care canta aceasta coladeira ( un gen de muzica specific locului )

  14. imi e dor de un concert la ateneul roman…
    ultimul concert la care am asistat… a fost la opera… cu doamna angela gheorgiu in rol principal… de fapt… mai mult pentru ea am fost… canta superberb…

  15. @ Nice, multumesc :-) Nu stiu care e cel mai cunoscut hit al ei si, la urma urmei, ce conteaza?, ca fiecare are valorile proprii. Iar in legatura cu organizarea – sa stii ca au venit artisti celebri care au avut parte de o organizare extrem de proasta, iar aici lider este Madonna. Pretul unui bilet da, hmmmm…nu prea accesibil, dar la cate neamuri proaste pline de bani exista in Romania, eu ma bucur ca s-au orientat spre altceva, nu spre concertul Cesariei.
    Versuri simple, dar rascolitoare…
    :-) nu mai….aici iarasi, fiecare cu pasiunile lui. Eu personal n-am suportat aproape niciodata (nici cand eram copil si nici la adolescenta) aglomeratia, nu e vorba de o fobie care s-a dezvoltat in timp. Cred ca are legatura cu mentinerea unui oarecare spatiu vital in jurul meu. Eu ma simt apropiat de soparle, respir prin piele si, daca e multa lume in jur, simt ca ma sufoc.

    @ Diana, multumesc frumos :-) . Esti o lady, ca intotdeauna. Apropo, am vazut ca imnul vostru e inchinat unui dinamovist. Frumos :-)

    @ ZuZu, multumesc :-) . Da, asa cum spunea si M11, e un dialect aparte al portughezei.

    @ Lilly, multumesc, esti o scumpa :-) . Imi pare rau de friptura ta, probabil a fost un semn ca nu trebuie sa mananci carne la masa respectiva :-) .

    @ Ada, asa este, exista. Pacat insa ca nimeni nu incearca sa scoata la lumina calitatile pe care le are Romania tacuta, acei oameni care nu suporta conflictele si considera ca e mult sub demnitatea lor sa se implice acolo unde, vrand nevrand, dau de turmele agresive ale Romaniei zgomotoase. Sunt in mare parte de acord cu explicatia ta. Cu observatia lui Nice nu :-)

    @ Cristi, stii cum se spune, butoaiele goale si oamenii de nimic fac intotdeauna cel mai mare zgomot….tu esti un pic mai norocos, traiesti intr-o alta zona, unde proportia de oameni cu bun simt e mai ridicata decat pe aici.

    @ BA, faci ce faci si scrii cate un gand d-asta care ne pune pe filozofat. I-auzi, haosul e un fel de ordine…esti cumva fizician? :-)

    @ M11, iti multumesc mult pentru traduceri si iti sunt recunoscator pentru eforturile pe care le faci.

  16. @ oovi, uite ca la Ateneul Roman n-am prea fost, spre rusinea mea….Nici nu stiu daca se mai tin concerte acolo…Iar la Opera am fost ultima oara cu multa vreme in urma, dar am asistat la un spectacol desavarsit: Nabuco! Hmmmm…mi-ai dat niste idei….

    @ M11, inca o data, multumesc frumos.

  17. Cesaria nu este o artista pe care sa o ascult prea des, dar melodiile pe care le-am ascultat mi s-au parut frumoase, are un timbru placut.
    Cat despre experienta pe care ai trait-o la concert, inteleg ca a fost una fasta. Mi-a placut in mod deosebit concluzia pe care ai tras-o.
    E mare lucru sa te poti bucura de un concert de calitate alaturi de niste oameni care stiu sa guste momentul.

  18. @ M11, OK, atunci sa fii sigura ca am sa profit :-) .

    @ Danny, multumesc mult :-) . Pai sa stii ca a fost o experienta foarte fericita.

    @ Diana, cum adica ce imn? Al vostru! “Zi cu soare…”…Zi-cu….Zicu! :-)

  19. Dragos: ah aha, hahahaha. Mai deocamdata are tribunele la picioare, imi doresc sa continue tot asa pentru ca eu cred ca merita. Si era si timpul sa ne dati inapoi un jucator de calibrul “inimii” noastre. Ex inima ca ne-am facut transplant. Asta la general ca pt. mine tot Gabita e “inima” mea. In fotbalul actual.

      1. exact. . Spuneam cu cateva postari in urma… ca “dragostea e treaba celor ce nu au alta treaba” ! e tot un fel de filozofie… personala, ADEVARATA.
        Seful mereu imi zicea ca eu is mare filozof; dar ca sa fiu… tre sa experimentez aceste filozofii. ei bine…. am experimentat si asta. Chiar daca noaptea nu dorm… si incerc sa inteleg ;ziua nu ma mai gandesc decat la ceea fac si la riscurile propriuzise. Fericirea nu e pentru oricine; iar pe mine experienta(negativa) ma face sa devin filozof :)). Si ca filozof ce sunt, nu imi ramane decat sa ma impac cu “soarta” :D

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *