„Adevarul sta in vin” sau hai sa mai si „proverbim”

 

„In vino veritas”. „Adevarul sta in vin, spune-un vechi proverb latin, hai sa bem si sa ne veselim”. Proverbul e vechi, atâta doar ca nu e chiar latin (desi e posibil ca latinii sa fi descoperit proverbul in mod de sine statator, ca greu nu e). E ebraic. Cum au ajuns evreii la concluzia ca adevarul sta in vin?

Evreii credeau in magia literelor. Literele ebraice nu sunt doar litere, sunt si numere. Sunt purtatoare de secrete, vehicule ale unor intelesuri ascunse. Asa se face ca propozitiile, frazele si cuvintele au si valori numerice. Iar cuvintele, propozitiile sau frazele cu aceleasi valori numerice sunt legate in mod mistic intre ele.

Si de ce nu i-am crede? Oamenii astia invârt literele de vreo 3.000 de ani cel putin. N-au renuntat niciodata la cultura, au invatat inclusiv in cele mai atroce vremuri. In „Defiance” se descrie o intâmplare reala, cum o mâna de evrei s-a retras in padurile fostei Uniuni Sovietice in timpul celui de-al doilea razboi mondial, refuzând sa se predea in mod neconditionat germanilor. Haituiti in permanenta de trupele naziste, fara sa primeasca ajutor din partea partizanilor sovietici, si-au facut din padure propria casa. Au provocat pierderi in rândurile armatei invadatoare, care incerca sa-i neutralizeze si s-au opus cu arma in mâna fortelor net superioare ale inamicului dar, mai ales, cu spiritul. In padure au construit un spital, ateliere si, mai presus de orice, o scoala. In aceste conditii, faptul ca nu le-au fost recunoscute meritele din razboi nu are niciun fel de relevanta, pentru ca o asemenea intâmplare nu se poate cuantifica in acordarea sau neacordarea vreunei simbrii de catre invingatori.

Care alt popor ar fi avut timp si chef de asa ceva intr-o atare situatie?

Cum se spune „secret” in ebraica? „Sod”. סוד . Valoarea numerica a cuvântului “sod” e 70.

Dar “vin” cum se spune? “Iain”: יין . Valoarea numerica a cuvântului “iain” e tot 70.

Prin urmare, pentru a pastra aceeasi energie a unei propozitii, daca il introducem pe “iain”, trebuie sa il scoatem pe “sod”. Intra vinul….iese secretul (Talmud, “Heruvim”, 65 a).

De fapt invatatii evrei au dat o interpretare mistica unei intâmplari comune. Pe câti dintre noi nu ne-a luat gura pe dinainte dupa un pahar (sau mai multe) de vin? Atunci când bem un pic (mai mult) ne relaxam suficient (daca nu prea mult) si spunem niste lucruri pe care nu le-am spune atunci când, nu-i asa, suntem “sobri”.

Ca fapt divers, sintagma “Adam si Eva” are, in ebraica, tot valoarea 70. Ce curios….Vin, secret, barbat si femeie.

Care e proverbul vostru preferat?

Andreea….ce zici de un pahar cu vin rosu? :)

Peter Tetteroo. Red red wine. Un cântec vechi, un vin vechi. 1969. A fost un an bun…..

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=YekUuF8XAU4&p=6D6A151C246ABD60&playnext=1&index=14]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Share

93 de comentarii la “„Adevarul sta in vin” sau hai sa mai si „proverbim””

  1. Toti traim sub acelasi cer, dar nu toti avem acelasi orizont. Konrad Adenauer
    Dragos, uite unul special, ca tot stiu ca-ti plac…lupii:”Oaia proastă se spovedeşte lupului.”
    Sau asta, tot australian: “Dacă piatra de fundament este înclinată, zidul nu poate fi drept.”
    Uite aici unul chinezesc:”Profesorii ne deschid usa spre cunoastere, dar noi trebuie sa trecem singuri prin ea.”

  2. Dragos, adevarul sta doar in vin sau in orice fel de bautura alcoolica? Stii ca eu nu beau, si am mai intrebat pe cineva, dar m-a trimis la cercetare prin bodegi. :)))
    Stai ca am mai gasit unul: decat sarac si bolnav, mai bine bogat si sanatos. :)))
    Si asta e adevarat: “Duşmanii se recrutează dintre prieteni.”
    Imi place si asta cum suna:“Nu există suferinţă mai mare decât amintirea fericirii trecute, în timp de nenorocire.” :(

  3. @ Nice, uite un proverb care e total neadevarat: “Ziua buna se cunoaste de dimineata”. Aiurea!

    “Oaia proasta se spovedeste lupului” :-) :-) :-) , tare de tot mai ales ca….dar mai bine ne oprim aici :-)

  4. @ Nice, proverbul e cu vinul, nu cu tuica saui berea….Berea e satioasa si nu ajungi la punctul in care sa spui…adevarul, ca nu mai incape bere in tine. Tuica insa te irita si, daca bei prea multa, spui tampenii, nu adevaruri. Vinul pare calea de mijloc…

  5. @ Nice :-) . Nu, nu te trimit la cercetare, iti spun rezultatele mele din fazele de documentare, laborator si aplicatii semi-industriale. Ba chiar si industriale uneori. Dar tu, desigur, iti poti face propria cercetare :-)

  6. Interesant articol :) De curand, un prieten drag m-a introdus in lumea ebraicii si pot spune ca mi-a placut foarte mult ca fiecare litera are si o semnificatie spiriruala.

    Cat despre proverbe, unul dintre preferatele mele este: “Ce tie nu-ti place, altuia nu-i face”. :) As mai adauga si: “Cum iti asterni, asa dormi”. :)

  7. Exista, oare, vreun cuvant care poate fi luat drept regula de comportare pentru intreaga viata? Dascalul spune: Nu este oare “reciprocitatea” acest cuvant? Ceea ce nu doresti sa ti se faca, nu fa nici tu altuia. (Confucius)

    Posibilul intreaba imposibilul: “Unde stai?”. Imposibilul raspunde: “In visurile slabanogilor” . (Tagore)

    Batranului nu-i sade bine nici soldat, nici amorezat. Acestea sunt atributele tineretii.” (Ovidius)

  8. @ Alex, multumesc :-) . “Ce tie nu-ti place altuia nu-i face” e cel mai important proverb al culturii umane. Are si el o istorie… @ Nice, eu interpretez asa: atunci cand te indragostesti fa-o in mod ingenuu, ca prima data. Implica-te total, permite-ti sa iubesti ca prima data fara sa tii seama de ce va fi. Desigur, nu va trebui sa repeti aceleasi greseli tehnice, daca vrei sa nu suferi. Ca prima data.

  9. (am gasit un nou mod de a scrie…. =)))
    interesanta declaratie de dragoste ar iesi din toate acele numere =))))
    Adevarul sta in alcool…. nu doar in vin :))) depinde de cantitate si calitate :)))

    “dragostea e treaba celor care nu au alta treaba”. si e foarte adevarat ;) :mrgreen:

  10. Păi mie mi-au plăcut întotdeauna proverbele, zicătorile zen, chiar japoneze, chinezești, și cum nu le-am găsit decât în engleză acum mult timp … presupun că nu vă deranjează dacă le aștern așa, aici, pe cele care-mi plac cel mai mult:

    The world is like a mirror you see? Smile and your friends smile back.
    A flower falls even though we love it and a weed grows even though we do not love it.
    When the pupil is ready to learn, a teacher will appear.
    Water and words… Easy to pour impossible to recover.
    To know the road ahead, ask those coming back.

  11. Hai sa facem un exercitiu de imaginatie!
    Valoarea numerica a sintagmei “Adam si Eva” este 70.
    Barbat si femeie dar si ideea de pacat,cadere.
    Apoi “vin”,tot 70,Cina cea de taina…”mancati…BETI,acesta este sangele meu care se varsa pentru cei multi…”
    Fericit pacat !
    @Dragos,ce sa zic?
    Deja sorb imaginar(sunt la birou)o gura de Feteasca neagra precum pacatul!
    Si ma gandesc la voi toti,prieteni dragi de care ma simt atat de legata!
    In cel putin 70 de feluri!:)

  12. @ Alexandra, “ce tie nu-ti place altuia nu-i face” este cel mai important proverb din istoria umanitatii. Dupa parerea mea.

    @ Nice, “sa ne intoarcem mereu la prima dragoste” nu se refera la intoarcerea fizica, ci la cea spirituala, zic eu. Adica atunci cand te indragostesti sa o faci la modul ingenuu ca si cand ar fi prima, sa traiesti clipa fara sa te gandesti la viitor. Desigur, tehnica dobandita intre timp o poti folosi pentru a nu mai suferi ca prima data, dar nu prin blocarea iubirii. Sa te gandesti mereu la cat de frumos a fost, nu la ce ar fi putut sa fie.

    @ Black Angel, foarte buna observatie :-)

    @ Lilly, iar examenul la tehnologia palincii cum a fost? :-)

  13. ce interesant. Secret, vin, bărbat si femeie. Îmi place să vă citesc postările, v-am mai spus? nu-i nimic, o mai spun o dată.
    N-am un proverb preferat. Sunt mai degrabă „culegător” de citate. Unul pe care îl am scris deasupra capului, pe bibliotecă:
    „Un prost aflat într-o poziție inaltă e ca un om aflat în vârful unui munte inalt: totul îi pare mic, iar el apare mic în ochii tuturor.” te pune puțin pe gânduri.

  14. Woaw interesanta coincidenta ;))
    Opusul dragostei nu este ura,ci indiferentza.-Elie Weisel – acesta ma caracterizeaa cel mai bine ;)) si ar mai fi cateva:
    Vei avea parte de un lucru atunci cand vei crede in el.Wayne Dyer
    Nu intotdeauna trebuie sa intoarcem pagina, uneori trebuie s-o rupem. Anonim.

  15. Mie-mi place proverbul acesta unguresc (de, cu narav de la Targu-Mures, pe unde am copilarit): “Ce intarzie nu trece.” Adica, as spune, cu sau fara vin, adevarul va razbi pana la urma la suprafata, chiar si cu capul spart :)

  16. @ Nora, faine proverbe….pacat ca domnul Ovidius nu ne spune cum ii sade bine batranului, ci doar cum nu-i sade.

    @ coolnewz :-) :-) :-)

    @ Black Angel, asta cu dragostea e o zicere de-a ta? :-)

    @ M11, multumim frumos; intotdeauna am apreciat la proverbele zen ca sunt formate dintr-un amestec de inteligenta si un pic de ironie.

    @ Andreea, trebuie sa recunosc, chestia asta cu pacatul mie nu-mi suna prea bine. In cazul in care a fost unul, ai dreptate, fericit pacat :-) . Multumim pentru cuvintele frumoase :-)

      1. Nu, intrebarea era extrasa din experienta mea recenta, iar raspunsul tau a constituit o adevarata revelatie, am apelat la ea pentru a-mi atinge scopul suprem al ultimilor 3 ani de zile.

      2. 8O E clar, fiecare intelege ce vrea, eu ma refeream la asta:
        Black Angel | octombrie 11, 2010 la 2:03 pm | Răspunde

        nu sunt Dragos dar am sa iti zic…. ca lipseste ceva in acel proverb
        “ne intoarcem mereu la prima dragoste”.. dar de fiecare data cu alt scop”” :D
        :( :(

  17. @ Lilly, palinca, tuica, jinars…whatever, e sanatate curata! :-) . Eu inca sunt la primul nivel, am facut bere acasa, de vin si palinca inca nu m-am apucat, deocamdata sunt doar consumator, nu si producator.

    @ Ada, multumim :-) . Interesanta zicerea ta, n-am mai auzit-o pana acum; de unde ai cules-o? Si eu, care credeam ca e asa cool sa stai pe un varf de munte….de acum incolo am sa ma gandesc de doua ori inainte de a mai face o calatorie. Cine stie cine ma vede mic….

    @ ZuZu, excelente! Elie Wiesel…mai sa fie….ma surprinzi placut….pot sa te intreb in ce imprejurari ai auzit prima data de el?

    Si sa stii ca nu e o coincidenta :-)

    @ Teo, multumim! Noi preferam cu vin :-)

    1. Dragos pentru palinca iti trebuie cazan din arama si cuptor cu lemne pentru a obtine aroma de prune amestecata cu putin fum si multe grade alcoolice :)
      eu pot canta ” am cazanul meu si sunt fericita ….” dar de baut nu beau ca-i prea tare :))

  18. Pentru “ce alt popor….”, stiu ca era si un grup de intelectuali rusi care ajunsi in lagarele din Siberia si-au organizat un fel de scoala predand pe rand fiecare celorlalti propria stiinta. Imi pare ca tine mai mult de “invartit litere 3000 de ani cel putin” cum zici tu, decat de “popor”.
    Altminteri pentru acel “ce tie nu-ti place altuia nu-i face”, eu consider absolut necesara urmarea “si ceea ce-ti place, altuia nu-i face, ca s-ar putea sa aiba alte gusturi”.
    E si a bea o arta intreaga :)

  19. Am citit astazi ceva dragut …
    Doi rabini faceau tot posibilul sa dea un confort spiritual evreilor din Germania nazista. Timp de doi ani, terorizati in mod insuportabil, reusesc sa scape de persecutori si sa-si indeplineasca functiile religioase in diverse comunitati. Intr-un sfarsit sunt luati prizonieri. Unul dintre rabini, terorizat de ce i s-ar putea intampla, se roaga incontinuu. Celalalt, in schimb, isi petrece toata ziua dormind. “De ce te porti asa?” intreaba rabinul speriat.
    “Pentru a-mi pastra fortele. Stiu ca voi avea nevoie ca sa pot merge inainte,” spuse celalalt.
    “Mi-a fost frica pana in momentul in care am fost prinsi. Acum sunt prizonier, ce bine mi-ar putea face frica de ce mi s-ar putea intampla? Momentul de frica s-a terminat; acum este momentul pentru speranta.”

  20. @ Diana, bine ai venit! E prima data când observ ca utilizezi cuvântul “grup” in mod pozitiv :-)

    Da, ai dreptate, tine mai mult de “invârtit literele”, dar asta formeaza in timp si poporul….Iar pe intelectualii rusi…in Siberia…cine-i inchisese? :-)

    Perfecta continuare :-) :-)

    @ Cristi, multumesc! :-) :-) :-) :-)

    Daca nu ma insel, “torna fratre torna” are legatura cu geneza limbii române…deci ceva latina tot ar trebui sa fie pe undeva.

  21. Imi place “Carpe diem” si habar n-am de unde vine. Stiu ca-i latin, asa cum stiam si de vinul asta de-l desfacusi tu in mai multe parti ca sa nu mai inteleg eu nimic. :)) Ideea este ca “traieste clipa” mi se potriveste; traiesc cu sintagma asta in minte.
    Vinul… hmmm, prefer vinul rosu, aromat, dar demisec sau demi dulce. Asta ca sa par snoaba. Dar ador vinul pe care-l cumpar de la un prieten de familie si care-l face in curte si e dumnezeiesc. Si, din care bei un litru fara sa te imbeti. Si-ti pastrezi intacte “mintile” si dezminti “in vino veritas” :))

  22. ”A famous expression from VI century, “torna, torna, fratre” represents the first written testimony of protoromanian language spoken in Balkan areal.”

    ”N.B. Expresia “Torna, torna, fratre!” este considerata ca fiind cea mai veche expresie in limba romana. Ea este mentionata in doua documente diferite din perioada bizantina, in “Istorii” scrisa de Theophilact din Simocatta, in secolul VII si “Chronographia” scrisa de Theophanes Confessor in secolul VIII. In ambele este descrisa o campanie a bizantinilor impotriva avarilor din anul 587 in Muntii Haemus (Balcani). In timpul unei deplasari a coloanei bizantine, de pe un catar incarcat cu poveri au cazut cateva bagaje si dorind sa le recupereze carausul a strigat catre ai sai: “intorceti-va, intorceti-va fratilor!” Strigatul s-a transmis catre coloana in mars, care crezand ca este atacata, a rupt-o la fuga. Pe de alta parte si avarii care urmareau coloana bizantina auzind strigatele, au crezut ca grosul coloanei se va intoarce impotriva lor si au luat-o la randul lor la fuga. Desi intamplarea este hazlie istoricii neamului au acordat mare importanta acestor cuvinte, Gheorghe Bratianu fiind cel care a considerat textul citat de istoricii bizantini ca fiind dovada a existentei limbii romane intr-o forma arhaica inca din secolul VI.”

    http://en.wikipedia.org/wiki/Proto-Romanian_language

    http://tornafratre.blogspot.com/

    http://galatiorasulpericulos.blogspot.com/2010/06/torna-torna-fratre.html

    Foarte interesant. :)

  23. Dragos: frumos articol, cam linistit asa inainte de un derby atat de important.
    Citatul meu preferat: “Cel mai important lucru nu este sa castigi, ci sa participi, asa cum in viata nu conteaza triumful, ci lupta. Esential nu e sa cuceresti, ci sa lupti bine”.

  24. @ Andreea :-) multumesc de “lamurire”. Suntem din nou de acord.

    @ Diana C :-) :-) , ai dreptate

    @ Diana :-) :-) , multumesc, pai l-am scris dupa meciul cu Franta si eram foarte linistit, ca asa esti atunci când stii ca nu mai ai nicio sansa. Iar pâna la terminarea articolului inca nu reusise sa ma agite viitorul imediat.

    As putea spune ca am si o idee destul de sigura de ce tocmai acest citat e preferatul tau….asa, ca sa fiu malitios :-) . Dar asta a fost o gluma. Foarte frumos citat, de acord cu el.

  25. @ QED :-) :-) , da, exact, asta a fost intentia mea, sa te zapacesc.

    E foarte importanta decizia ta, de a trai clipa. Eu nu prea reusesc, mereu ramân agatat ba in trecut, ba in viitorul care se prevede neguros.

    :-) De ce sa pari snoaba? Fiecare cu gusturile lui, “demi” prefer si eu.

    N-ai cum sa dezminti “in vino veritas”. Mai incearca, poate cantitatea n-a fost suficienta :-)

    @ M11, multumim pentru lamuriri, chiar ca e foarte interesant. Deci am avut ceva dreptate.

  26. @ Nice, se joaca in “Stefan cel Mare”, sa-ti iau bilet? Pai da, este derby. Bine, probabil ca nu se compara cu “U” Cluj – CFR, UTA – Poli Timisoara, Rocar – Fulgerul Bragadiru sau Pandurii – “U” Craiova, dar oricum….

    @ M11, pai ai facut foarte bine ca ne-ai impartasit si noua, multumim. Cristi cred ca a vrut sa spuna ca nu e proverb latin, nu ca n-are deloc legatura cu latina.

    @ Nora, multumim pentru ca ne-ai spus o intâmplare din care putem invata. Daca n-ai fi zis ca e vorba de doi rabini, as fi fost sigur ca e o povestire zen. Uneori mintea umana gândeste la fel, indiferent de meridiane.

    1. Da, si din acel moment va incepe revirimentul lui Dinamo, va incepe sa urce vertiginos pana in fruntea ierarhiei Ligii 1. Intotdeauna meciul cu Steaua v-a trezit la realitate…
      Dar parca te simt mai pesimis decat de obicei?!

  27. @ Nice, nu-mi prea simt echipa suficient de montata. In afara de N’Doye, care e montat tot timpul (brrrrrr….n-as vrea sa-i simt rasuflarea in ceafa), in rest nu sunt sperante. Poate Gabi Torje, care va veni frustrat ca a pierdut calificarea cu tineretul României. In rest…portar n-avem, aparare n-avem, mijloc n-avem…avem ceva atac se poate spune, desi golgeterul echipei e mijlocasul la inchidere. Si nici antrenor n-avem. In conditiile astea, de ce as fi optimist?

    1. Pai asta era ideea, meciul in sine, miza lui va monteaza de obicei, faptul ca jucati cu Steaua. Si miile de euro promise de Borcea in caz de victorie…
      Cum nu aveti antrenor, a plecat Ando?

      1. Da, miza lui ne monteaza de obicei, dar acum nu simt ca se intâmpla asa ceva. Intr-un asemenea moment, banii nu conteaza; si nu e o vorba in vânt. Nu intotdeauna banii te monteaza (apropo, ultimul articol al Dianei C. despre asta vorbeste ).

        Nu, n-a plecat Ando. Tocmai de aia n-avem antrenor.

      1. Ca n-am pus la mail .COM am pus .om :lol:

        Am avut probleme cu netul de acasa. Si inca am.. la calculatorul meu scump, performant si dragut, cu monitor de 24 de inch ( :) ) nu mai vrea sa se conecteze :( Momentan banuiesc ca ar fi placa de retea :( aia unde conectez netu :-?? Dar cred ca o sa incerc o formatare mai intai. :( Acum o ard ba de pe un laptop, ba de pe un PC mai batran :( Nu-mi place sa tot stau la displayuri mici :(

      2. Bine ca ai calculatoare de rezerva pentru astfel de momente, ne era dor de tine, eu chiar incepusem sa ma ingrijorez, sper sa-ti rezolvi rapid problema…in alta ordine de idei, ce prono dai la Dinamo-Steaua? :D

      3. Am.. dar sunt mai slabe. Unde am problema.. e configuratie beton :( Hard spatios, memorie Ram 4GB, Placa video de 16 mil (vechi) :( : (

        Va era a ? :mrgreen: thanks :)

        Pronostic 2, sau pentru siguranta X2. Dar la cat de tampiti pot fi uneori jucatorii si la cate surprize se tot intalnesc in ziua de azi :-j. Mna.. X2 zic eu.

      4. Lusio, dar Steaua n-a mai castigat la Dinamo acasa de o eternitate… Sa nu mai zic ca nici in Ghencea nu e reusit performata asta in ultimul timp. Eu am zis 1 solist. Hai 1X. Sper la 2. :evil: :mrgreen:

      5. Daca ne luam doar dupa statistica mai bine nu ne mai prezentam ;)

        Tradezi culorile >: P Chit ca ne-or bate, trebuie sa fii cu Steaua. Macar la meciul asta.

        Te uiti ?

  28. @Dragos FDR. Sper ca placut…cred ca in clasa a 9-a cand profa de romana ne-a impartasit cateva din citatele ei preferate, printre care s-a strecurat si acesta :))
    Atunci e mana destinului, sau n-am inteles eu prea bine ?

  29. Dragos: da, ce-i drept se aplica la viata de polist, lupta cu morile de vant, reusite mai putine. Da luptam frumos, asta-i important.Ai uitat un mare derby: Poli-Dinamo:))
    Cred ca ai dreptate sa ai emotii. Ando vorbeste cam mult si face mai putin, desi mi-e tare drag.

  30. @ Diana :-) , pai n-am vrut sa pomenesc o echipa de doua ori. Desi, daca stau bine sa ma gândesc, cred ca Poli Timisoara e pomenita de vreo 3 ori, intr-un fel sau altul :-) .

    Sigur. Am trecut si eu de vremea pretentiilor exagerate, maximum ce-mi pot dori nu sunt rezultatele, ci lupta. Sa-i vad ca mor pe teren (la figurat, bineinteles). Din acest punct de vedere, am fost (pentru prima data dupa foarte multa vreme) multumit de Nationala. S-au zbatut…atâta se poate acum. Asta e.

    Si mie imi e drag Ando. Inca.

  31. N-am doar un citat favorit, imi plac mai multe, fiindca din ele desprind invataminte destul de interesante chiar si folositoare, Asa cum au mai scris si altii, si eu sunt mai mult un culegator de citate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *