Fotbal si Cultura Generala

 

 

Va intrebati, probabil, ce subiect o mai fi si asta. De unde pâna unde legatura intre aceste doua …domenii care par, la prima vedere, din lumi diferite?

 

Exista cel putin una. In vremuri imemoriale, când eram eu copil mic (intrucât acum sunt copil mare), tatal meu mi-a zis: daca tot freci ziarul ala toata ziua (era vorba despre „Sportul”, din care s-a nascut ulterior „Gazeta Sporturilor”), sa stii ca poti sa si inveti din el. Si mi-a dat ca exemplu nume de echipe. Petrolul Ploiesti – adica in judetul Prahova, al carui oras de resedinta e Ploiesti, se gaseste petrol. Apoi au aparut altele: Industria Sârmei Câmpia Turzii, Cimentul Fieni, Sticla Ariesul Turda (astia i-au scos la un moment dat din Cupa pe Steaua J ), Aurul Brad, Chimia Râmnicu-Vâlcea, FC Baia-Mare („baie” adica „mina”),  etc etc etc. A fost foarte instructiv, intrucât altfel mi-ar fi fost destul de dificil sa invat geografia economica a minunatei noastre patrii.

Nu toate numele aveau legatura cu o industrie propriu-zisa, bineinteles. Echipele straine nu prea imi erau de mare folos. Ce sa inteleg eu din Liverpool, Arsenal, Real sau Juventus? Mai exista, desigur, un PSV de exemplu, dar, la modul general, parea ca echipele vestice (mai ales) sunt botezate mai degraba dupa tot felul de personalitati si nu, in mod tovarasesc, dupa industrii locale.

Asa ca o perioada mi-am luat gândul ca se poate invata ceva de real folos dupa denumirea unei echipe vestice.

Pâna in 1994, când Steaua a jucat cu o anumita Servette Geneva. M-am tot intrebat eu de unde vine o asemenea denumire, dar nu am gasit raspuns atunci. Mi-am inchipuit ca o fi având vreo legatura oculta cu „servieta”, daca tot se invârt atâtia bani pe acolo. L-am gasit insa mai târziu. Servette este un district al orasului Geneva si se pare ca vine de la latinul „silva”. Servette inseamna „mica padure”.

Dar mai exista si o alta explicatie. S-ar putea ca denumirea sa vina de la Michel Servet si asta e de fapt cu adevarat interesant. De ce? Pentru ca pentru a-l face scrum pe acest umanist s-au unit doi dusmani teroetic de neimpacat: calvinismul si catolicismul. Dar oare care sunt dedesubturile acestei afaceri, ce gest minor (dar pe care, de buna seama, calvinistii l-au considerat major) i-a enervat atât de tare incât sa treaca peste rafuiala cu catolicii si sa apeleze la mijloace extreme, cum ar fi arderea pe rug, mijloace pe care, de altfel, le detestau in mod oficial?

Miguel Serveto s-a nascut in Spania (Villanueva, lânga Zaragoza) si intra de foarte timpuriu in slujba lui Juan Quintana, calugar franciscan si duhovnic al lui Carol Quintul. Curând isi formeaza un imens bagaj de cunostinte, care se suprapune peste o fire impetuoasa si hotarâta. In plus, are un rationament brici. Isi desavârseste pregatirea multilaterala la Paris si Lyon, preda matematica, publica o editie critica a Bibliei in 7 volume si o editie din Geografia lui Ptolemeu, face studii de medicina si descopera mecansimul circulatiei pulmonare a sângelui si pe cel al ventilarii sângelui. Se baga si in astronomie. Peste toate insa, ramâne un credincios profund si incearca sa impace pe toata lumea cu toata lumea.

Spania de dupa intoleranta criminala a Inchizitiei lui Toequemada cunoaste o perioada de acalmie, iar Miguel, fire profund liberala, incearca sa gaseasca obstacolele care se afla intre crestini, musulmani si evrei si care-i impiedica pe acestia din urma sa se uneasca sub umbrela crestina. Identifica dogma Sfintei Treimi ca fiind posibila piedica in incercarea de reconciliere. In 1531 publica De Trinitas erroribus si intra, bineinteles, in colimatorul Inchizitiei. Miguel nu se lasa intimidat si dovedeste faptul ca acest concept este strain Evangheliei, el aparând doar la Consiliul de la Niceea (325), in contextul luptei impotriva ereziei ariene. E convins ca Biserica a tradat spiritul Evangheliei, ridica in slavi o intoarcere la Biserica primitiva si cu asta isi pune in cap toate cultele crestine. Dupa calculele lui, 1585 trebuia sa fie anul unei apocalipse astronomice si a renasterii Bisericii. Fiind suficient de aproape de acel an, discursul sau capata accente radical milenariste. Nu il impresioneaza fortele care s-au aliat impotriva lui. Asa ca mai comite o „boacana”: scrie cartea „Restaurarea crestinismului” si isi face un dusman neimpacat din Calvin, care considera ca numai el are dreptul sa … restaureze.

De prin 1536, Geneva, „Cetatea Domnului”, reprezinta o republica teocratica dominata de personalitatea lui Calvin. In acest loc se asociaza si se intrepatrund imprumutul cu dobânda, spiritul burgheziei nascânde, scrisorile Sfântului Pavel si Evanghelia. Este sansa celor persecutati in Europa, care fug de Inchizitie si care ar vrea sa-si exprime opiniile personale in domeniul religios fara sa se simta in pericol iminent.

In 1553, haituit de Inchizitie, Servet ajunge si el acolo, fiind convins ca dreptatea e de partea lui. Din ordinul lui Calvin, este arestat si intemnitat. In 27 octombrie 1553 este ars pe rug.

Miguel reprezinta chintesenta spiritului liber, care nu-si negociaza independenta si principiile. Este un om cult si deschis, un reprezentant perfect al Renasterii. Mare pericol! Atât de mare incât i-a facut pe catolici sa-si dea mâna cu protestantii pentru un scop comun: refuzul libertatii de gândire si dominatia puterii asupra constiintei individuale.

Sursa: „Istoria secreta a Inchizitiei”, Natalie Benazzi si Matteo D’Amico, Editura Pro Editura si Tipografie

De aceea eu sper ca „Servette” sa vina de la „Servet”. As prefera omagiul adus unui ilustru renascentist in locul unei denumiri comune.

De-asta imi place mie fotbalul. Poti invata multe din el. Inclusiv sa gândesti pozitiv. De exemplu, cum s-a comentat meciul Liverpool – Steaua 4-1? „Steaua e prima echipa din istorie care marcheaza pe Anfield”, plus o gama larga de osanale adresate lui Dodel. S-a trecut extrem de usor peste faptul ca e cea mai grava infrângere din istorie (daca tot facem recurs la „istorie” pâna ne doare gura) a unei echipe românesti in fata lui Liverpool. Ce inseamna sa vezi numai partea plina a paharului….

Voi cunoasteti vreun nume cu o istorie interesanta?

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=hDEvTw6t8To]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Share

66 de comentarii la “Fotbal si Cultura Generala”

  1. @ vacitim, multumesc pentru aprecieri. Cei de la Hermes imi plac tare mult. N-au creat aproape nimic personal, dar au reusit rara performanta de a reproduce creatii ale altora mult mai bune decat originalele.

    Exceptional si imnul echipei FC Sevilla. Multumesc!

  2. Sunt coplesita de personalitatea lui Miguel Serveto, dar nu cred ca numele echipei vine de la el. Mai degraba de la silva. Eu tin cu Steaua, dar mi-am placea sa stiu de unde provine denumirea echipei Dinamo Bucuresti. :)

  3. @ Nice, pai cam acelasi lucru l-am zis si eu in articol in legatura cu geneza denumirii “Servette”.

    “Dinamo” are doua origini discutabile. Prima ar fi “Direcţia Nabliudaţi Molodioj” (“Directia de Supraveghere a Tineretului”) din limba rusa, a doua ar fi “dynamis” (“forta”), din greaca. La a doua varianta s-ar putea raspunde cu “bine, dar de ce nu exista si un Dinamo Madrid si s-a intamplat aceasta denumire doar in tarile comuniste?”. Explicatia ar fi ca in estul Europei au patruns mai multe cuvinte de origine greaca decat in vest, pentru ca in est avem de-a face cu credinta ortodoxa, greco-slavona, iar in vest cu cea catolica, latina. N-am auzit de “Dinamo” in Ungaria, Polonia sau Cehia, tari catolice, chiar daca au fost si ele sub influenta sovietica. Singurele ar fi Dynamo Berlin sau Dinamo Zagreb, dar exceptia intareste regula.

    Asa….acum poti fi buna sa-mi explici de unde vine denumirea “Steaua”?

  4. Interesant articolu…daca sti cum, poti invata din orice…dar la asta char nu m-am gandit niciodata…nu ma pricep la fotbal, nu ma pasioneaza si nici nu stiu nici un nume cu o istorie interesanta…poate ne mai surprinzi tu in viitor cu altele :D

  5. Uite o perspectiva foarte interesanta a fotbalului. Eram si eu intr-un timp microbist inrait, insa fotbalul practicat de jucatorii nostri de azi (romani) nu mai scoate in evidenta adevarata semnificare a sportului. Sau ma insel?

    1. Serginho: partial ai dreptate, totusi mai sunt multe exemple care te-ar contrazice. Poate ca aici au o influenta foarte mare si “formatorii”: antrenori dar si … parinti. Cum se observa din articolul lui Dragos parintii ne educau si in acest domeniu. La fel tata mi-a transmis pasiunea asta dar s-a si ocupat sa ma invete ce si cum si mai ales desuetul “fair-play”.

      1. Pai asta e alta treaba.

        In general fotbalisti la inceput de cariera dau tot ce au mai bun, insa dupa ce simt gustul banilor… nu stiu, poate mi se pare mie, dar multi fotbalisti se plictisesc intr-un timp si nu-si mai acorda interesul.

  6. Dragos: Frumoooooooos articol! Eu am o idee fixa a mea: fotbalul e viata la o scara mai mica: in dreptunghiul de gazon se intampla bucurii,drame,lucruri previzibile sau surprize, castiga cei bogati sau se impun cei corecti,seriosi,muncitori,ambitiosi, se desfasoara un amalgam de trairi, intocmai ca si in viata.
    Bun o alta denumire interesanta care imbina un pic istoria cu fotbalul (si acum sunt “vanata” in piept cum ii sta bine unei banatence):
    Chinezul Timișoara a fost infiintata in 1910 de CFR-istii din Timișoara gegründet. Echipa denumita dupa Pavel Chinezul.
    Dupa primul razboi mondial Chinezul a devenit de 6 ori la rand!!!!(1922 bis 1927) campioana Romaniei – un record, care a fost doborat abia in 1998 de catre … Steaua Bucurestit. Dupa ultimul titlu din pacate a intervenit … criza financiara. Presedintele Dr. Cornel Lazăr s-a retras si a infiintat alta echipa … Ripensia Timișoara (alte pagini de istorie fotbalistica)
    Unii dintre cei mai cunoscuti jucatori care au evoluat la aceasta echipa: Rudolf Bürger, Iosif Petschovski, Adalbert Steiner, Mihai Tänzer,Rudolf Wetzer.
    Despre Pavel Chinezul, las specialistii sa se exprime:))

  7. Interesant e ca am gasit informatii despre Chinezul pe un site nemtesc, deci fotbalul si sportul in general nu are frontiere.
    Asta in ziua in care sunt foarte trista pt. HCM.

      1. Dap. Desi banuiam ca asta se va intampla. La fel cum anul trecut am presimtit ca vor face o figura frumoasa, la fel anul asta am presimtit ca va urma declick-ul. Si sunt acolo oameni la care tin enorm de mult.

      2. Ma facusi sa ma gandesc la Handbal.. De exemplu daca ar intra Jiji sau Copos in handbal am avea echipa de genul Bayern Munchen la fotbal sa zicem. De ce zic asta ?.. Din cate stiu eu sa ai un buget de aproape 10 milioane de euro in handbal inseamna sa fii cel putin in top 5-7 echipe din Europa. Aici banii nu vin ca la fotbal.. deci nici investitii masive nu se cer. HCM pana nu va avea un conducator macar cat Copos.. nu prea vad sa ajunga prin semifinalele CL. Nici la fete la Valcea nu’s multi bani.. diferenta o face faptul ca avem multe jucatoare ROMANCE foarte talentate. De-ar fi asa si la baieti, finala CL nu ne-ar mai fi Foarte Straina.

      3. Cu bugetul pe care-l are HCM a eliminat anul trecut Montepellier. Si a facut-o pentru ca regretatul lor antrenor, Dumnezeu sa-l odihneasca, a scos la iveala tot ce era mai bun in ei. M-a deranjat mai mult lipsa de atitudine si lupta decat scorul sau infrangerea.
        Da ok, cu niste investitii mult mai mici ai putea face ca sportul la indemana sa reajunga acolo unde a fost in Romania. Dar din pacate criza a afectat si mai rau acest sport, vezi ce se intampla la Steaua sau Dinamo.

      4. Mai.. de exemplu am vazut recent pe prosport (parca).. o declaratie gen:” Bugetul Rapidului pe anul asta e de 5,5 milioane de euro”

        Deci as zice ca suma asta e suficienta pt un club mare de handbal care-si permite sa transfere jucatori > BUNI.

      5. Lusio: Da ce-i drept, ai putea. Desi nici aici nu-i chiar simplu, uite chiar adversarii HCM-ului, RK – Croatia Zagreb, ca si astia tot isi schimba denumirile, si-au adunat laolalta tot ce are mai bun Croatia (si chiar are) dar inca nu au reusit sa dea marile lovituri pe care le scontau. Sau ar mai fi Resita, pe care o tot urmaresc si in afara de primul lor sezon, dupa aceea m-au cam deceptionat. M-ai starnit, e un subiect generos.

  8. EROU LEGENDAR. Pe seama lui Pavel Chinezu circulă numeroase legende, care vorbesc de forţa neobişnuită cu care acesta era înzestrat. Într-una din ele se spune că era atât de puternic, încât ridica butoiul cu apă şi bea din el ca dintr-un pahar. Într-o bună zi, nişte vânători care au trecut pe lângă moara tatălui său i-au cerut apă. Pavel a umplut o ulcică şi le-a dus-o pe o piatră de moară. Unul dintre nobili ar fi fost chiar regele Matia, care, impresionat de forţa acestuia, s-a arătat dornic să-l ia la curtea sa şi în armată. Potrivit unui alt izvor, după o bătălie în care creştinii au căsăpit vreo 30 de mii de turci, Pavel Chinezu şi Ştefan Bathory şi-au sărbătorit victoria aşezând leşurile turcilor acoperite de răni şi înotând în sânge unele peste altele, în chip de mese, pe care apoi a fost servită cina. Legenda spune că a fost o bucurie generală de nedescris, nelipsind dansurile şi cântecele de luptă. Când i-a venit rândul să danseze, Pavel Chinezu a ridicat, fără a se ajuta de mâini, doar cu dinţii, leşul unui turc foarte mare, cu care s-a învârtit în cerc, admirat de toţi cei care se aflau de faţă.
    Personajul istoric
    Pavel Chinezu s-a născut în jurul anului 1432, asupra locului naşterii sale circulând o mulţime de variante. Mai mulţi istorici au susţinut că era născut în Banat, dar problema originii sale nu e clarificată pe deplin
    *
    Legenda atribuie denumirea comunei Satchinez de numele lui Pavel Chinezu (derivat din titulatura de cneaz), care l-ar fi întemeiat. Tradiţia locală spune că aici s-ar fi aflat şi o cetate a acestuia, pe locul unde astăzi se mai află o movilă numită “Gomila”, şi că nu departe de fosta cetate ar fi existat moara lui Pavel Chinezu, în locul care se numeşte “Cotul Morii”
    Pentru primele trei decenii ale vieţii sale lipsesc mărturiile documentare, numele său fiind amintit cu prilejul unei întâlniri avute cu tânărul rege Matia, pe la începutul domniei acestuia
    La început simplu oştean în oastea regală, Pavel Chinezu a ajuns un adevărat maestru în mânuirea armelor, tradiţia consemnând mai multe fapte de bravură ale acestuia în numeroasele lupte purtate de regele Matia Corvin
    Prima atestare documentară referitoare la participarea lui Pavel Chinezu la campaniile regale şi numirea sa, pentru o scurtă perioadă, în funcţia de comite de Maramureş datează din 1467, după care a dobândit şi un statut social înfloritor, fiind răsplătit cu generozitate de rege pentru faptele sale de arme
    În 1478, Pavel Chinezu a fost numit comite de Timiş şi căpitan general al armatei regatului, atât ca urmare a dorinţei acestuia de a lupta împotriva turcilor, cât şi pentru a întări sistemul defensiv dunărean, tot mai slăbit în urma atacurilor otomane din ce în ce mai dese
    În cei 16 ani în care a ocupat această funcţie, s-a consolidat atât potenţialul economic al Banatului, cât şi importanţa militară a regiunii
    Un eveniment celebru şi glorios în cariera sa este bătălia din anul 1479 de la Câmpul Pâinii, de lângă Orăştie, unde Pavel Chinezu, aflat în fruntea trupelor bănăţene, a repurtat o victorie decisivă împotriva turcilor
    În 1482, papa Sixt al IV-lea i-a recunoscut meritele pentru ctitorirea bisericii din localitatea Nagyvazsony, pe care o primise ca donaţie încă din 1472, acordându-i iertarea tuturor păcatelor. Tot aici a ridicat şi un castel, localitatea devenind una din reşedinţele sale preferate, alături de Timişoara
    A câştigat mai multe bătălii împotriva turcilor, care au adus Banatului o perioadă de linişte. În urma unor incursiuni ulterioare ale turcilor din ultimii ani ai vieţii sale, sunt cunoscute torturile cumplite la care prizonierii musulmani au fost supuşi în pivniţele castelului din Timişoara, care au stârnit groaza în rândul turcilor
    S-a stins din viaţă în 1494, în timpul unei campanii pe râul Sava, când a fost nevoit să se oprească la castelul Sf. Clement. Corpul neînsufleţit a fost transportat la posesiunea sa de la Nagyvazsony şi înmormântat în mănăstirea pe care a ctitorit-o. În cetate şi castel, statul maghiar a înfiinţat un muzeu memorial.

  9. @ marrynusha, ZuZu: multumesc! :-) . Pai asta e ideea: microbistii pot invata si altele din fotbal, iar ne-microbistii pot intelege ca fotbalul nu e doar o activitate gangstereasca. ZuZu, am sa fac tot posibilul sa te surprind si in continuare :-)

    @ Serginho, multumesc si … ai dreptate. Parerea mea e ca nu te inseli.

  10. @ Diana, multumesc frumos :-) . “Desuetul” fair-play :-) :-) . Misto! Imi aminteste de un meci de acum cateva sezoane dintre Poli Timisoara si Dinamo (la Timisoara), care a fost ultimul meci al lui Fl. Petre in tricoul lui Dinamo. La sfarsitul meciului spectatorii l-au aplaudat minute in sir, desi e binecunoscuta atitudinea timisorenilor fata de Dinamo, la modul general..

    Multumim pentru ce ne-ai spus despre Chinezul. Daca nu ma insel, pe timpul lui Ceausescu exista chiar o competitie “fair play” pentru spectatori, care se chema “Trofeul Iosif Petschovski”.

    Ai dreptate. Sportul nu are frontiere.

    Foarte interesanta idee, comparatia intre fotbal si viata. As adauga ca, asa cum e si in viata, nu intotdeauna castiga cine merita. Mai intervine si “arbitrul”.

  11. Dragos: e desuet din pacate si in sport si in viata.
    Pai nu vezi ca parca acum spiritul dinamovist pluteste la FCT? Helder,Burca,Contra,Alexa,Tames,Zicu? Noi doar v-am dat “inima” – crema cremelor:))

    Da, exact asa se chema. De altfel daca mai retin eu bine, parca stiam ca marele om a jucat parca si in nationala Ungariei si intr-a noastra. Spiritul Banatului.

    Exact. Dar pana la urma totusi se decanteaza asa cum trebuie.

  12. Dragos: nu stiam de Florentin Petre, desi recunosc ca l-am admirat. In schimb imi revine in minte o faza recenta cand i-au aplaudat minute in sir pe Urziceni, desi tocmai ne batusera si tocmai pierdusem noi sansa la titlu in favoarea lor.
    In contrabalans cat m-au durut fluieraturile la adresa “copilulului” care nu merita asa ceva. Totusi ma bucur ca a raspuns asa cum trebuie: pe teren.

  13. @ Diana :-))))))))))))))))))

    Normal ca au fost aplaudati cei de la Urziceni; cu victoria de la Timisoara i-au “suflat” titlul lui Dinamo.

    Fl. Petre a fost aplaudat la acel “celebru” meci terminat 0-0, in ultima etapa de campionat, cand Dinamo a jucat o repriza in inferioritate numerica (a fost eliminat portarul Cr. Munteanu). Avea nevoie de egal ca sa prinda o cupa europeana. L-a obtinut (primavara lui 2006)…Tare curios, timisorenii nu s-au prea inghesuit s-o bata pe Dinamo, desi era un moment prielnic.

    Mai adaug un gest de fair play la care am asistat in direct: in februarie 2010 Unirea Urziceni a jucat cu Liverpool in Ghencea. Publicul, venit in numar mare s-o vada pe Liverpool, dar tragand cu Unirea, a fost un aliat relativ fidel al urzicilor, huiduind cu nadejde orice incercare a fanilor englezi de a se face remarcati. Asta pana in minutul 87 (m-am uitat special la ceas), cand galeria cormoranilor a dat tonul la “You will never walk alone”. Intreg stadionul s-a ridicat in picioare si a inceput sa aplaude. Aplauzele s-au terminat la minute bune dupa incheierea meciului. Si, daca tot suntem la capitolul asta, vreau sa mai povestesc o amintire de la un meci Dinamo – Partizan Belgrad 0-0 (mai departe s-a calificat Partizan). Daca nu ma insel, a fost ultimul meci pe fosta arena “23 August”. La sfarsitul meciului, dupa 85 de minute de incurajare frenetica a propriei echipe, publicul s-a ridicat in picioare si i-a aplaudat la scena deschisa pe cei de la Partizan (asta a facut inclusiv masiva galerie dinamovista). Sarbii au fost atat de impresionati incat au facut si un tur de onoare!

  14. @ Diana, ce sa faci, nici galeria Timisoarei nu e perfecta :-)

    Gabi este un sportiv cu mentalitate de invingator si nu se lasa prea impresionat de nimeni. Si mie imi place foarte mult. Parca e la noi de cand lumea! Exista doi jucatori de la Dinamo care, din punctul meu de vedere, ar merita o soarta mai buna si niste colegi mai de Doamne-ajuta: Torje si Andrei Cristea.

  15. Dragos: in primul rand ne-am taiat singuri craca. Era povestea cu uite 6 puncte, nu ai 6 puncte care a bulversat pe toata lumea. Le-am primit cand nu ne-au mai folosit la nimic. Frumoase amintiri. Iti mai spun si eu una: acum 4 ani la un turneu ocazionat de 60 de ani de handbal in TM, Ivano Balic alaturi de o sala C-tin Jude arhiplina l-a aplaudat in picioare pe Alex Buligan. Ma trec si acum fiori, mai ales ca intre timp s-a stins din viata si dl. Constantin Lache.
    Acum de ex. nu am putut auzi YNWA live din cauza d-lui Mironica si a celuilat comentator.
    Nici o galerie nu e,dar multe sunt frumoase.
    Da, e adevarat, este Gabita. Eh, nu fii modest. Mai sunt: Alexe (mie mi-a placut foarte mult anul trecut) si bineinteles Danciulescu, pe care-l respect ca si caracter.

  16. @ Diana, :-) ba v-au folosit, ati jucat in preliminariile CL si ati trecut de un tur.

    “nu am putut auzi YNWA live din cauza d-lui Mironica ” :-))))))) . Mi-a placut intotdeauna ironia ta!

    Da Diana, Danciulescu, pe el nu l-am pomenit pentru ca e la sfarsit de drum. Iar Alexe, Ganea si Paun sunt tinuti mai degraba ca umpluturi, jucam tot cu Marius Niculae si Adrian Cristea ca titulari de necontestat. Eu m-am referit la titularii de drept atunci cand am zis de Gabi. Iar Paun saracu’…n-as vrea sa fiu in pielea lui.

    Bine, lumea handbalului e un pic diferita. Era o vreme cand era mult diferita. Ca si lumea baschetului si a rugby-ului. Asta pana pe la inceputul anilor ’80, cand au cam inceput sa semene.

  17. @ Diana, multumim frumos pentru depanarea istoriei lui Pavel Chinezu. Sunt multe amanunte pe care nu le stiam (stiam insa ca “Chinezu” vine de la “cneaz”, nu de la “chinez” :-) ). Pe langa intamplarile cunoscute si oarecum sinistre (sa iei masa pe niste lesuri nu mi se pare chiar o idee formidabila), sper din tot sufletul sa nu existe vreo alta. Avand in vedere perioada si regele, as vrea sa cred ca Pavel nu s-a luptat cu Vlad….

  18. Si pentru ca Vacitim nu a aparut sa ne explice provenienta numelui echipei sale mult iubite(banuiesc ca e ocupat cu LDIR), am sa incerc eu sa aduc putina lumina in acest subiect controversat. Numit initial, in 1947, Asociatia Sportiva a Armatei, clubul a fost redenumit CSCA un an mai tarziu si CCA in 1950. La sfarsitul anului 1961 CCA si-a schimbat numele in „CSA Steaua București”. Motivul a fost prezenta pe stema clubului a unei stele rosii (ceva obisnuit pentru cluburile militare din statele comuniste din Estul Europei), care a fost schimbata intr-o stea galbena, simbolizand tricolorul romanesc.

  19. @ Nice :-) , d-aia se numeste “cultura generala”, ca totul e la modul general… Dar de ce v-ati schimbat numele, ce era suficient de rusinos in CSCA astfel incat sa fie mai putin rusinos in “Steaua”?

    @ Diana, tu nu reusesti sa fii rea nici daca vrei, dar n-am inteles care e legatura intre Foresta si lista…. Un sfarsit de saptamana cat mai placut si tie!

    1. Pai Foresta – padure – lemn – prelucrarea lemnului. Acuma ce daca a facut un meci de istorie cu niste catelusi mult mai galonati? Vezi asta intareste o chestie care ti-am mai spus-o eu: fara voi campionatul asta asa cum e el, nu ar avea nici un farmec.

  20. @ Nice, din moment ce cer o … explicatie inseamna ca nu am una. Daca as fi avut-o, as fi zis-o, evident.

    Ceea ce pot spune este ca n-am inteles niciodata schimbarea de dragul schimbarii. Dinamo macar a avut aceeasi denumire din ’48 pana acum. De ce oare Steaua a tinut mortis sa-si schimbe numele de doua ori, ce nu i-a convenit?

    1. Dragos, treaba e simpla, exact ca in cazul Uniunii Europene. :)) Mai intai, in 1951, a fost CECO. In 1957 numele s-a schimbat in CEE, pentru ca in 1967 sa devina CE. Abia in 1993 a primit actuala denumire, UE. Asa si cu Steaua. Unitate in diversitate. :)))

  21. @ Nice, treaba nu e deloc asa simpla pe cat vrei tu sa o consideri. Initial, era vorba de o asociatie a carbunelui intre Germania si Franta, iar orice schimbare de denumire a insemnat de fapt si o schimbare de structura. Evident ca CE nu are nicio legatura cu UE. Doar litera “E”.

    Revin cu intrebarea: de ce le-a fost jena celor care conduceau pe atunci clubul de au tinut neaparat sa-i schimbe denumirea? Si de ce Steaua se numeste asa si acum? N-ar fi mai normal sa se numeasca Oaia?

  22. @ Nice, mereu am fost fermecat de ochii aia albi si mari afisati pe tartacuta galbena….mi-ai explicat de o suta de ori si tot n-am inteles cum de ii produci…

    Cum “nu”???? Pai cu ce se ocupa actualul patron al echipei? Nu cu oile? Si asa a furat de la vechiul club numai ce i-a convenit…datoriile le-a lasat in seama Armatei, ca se sting de la buget, asa ca ce conteaza? Daca tot a lasat datoriile la vechiul club, la fel de bine ar fi putut lasa si denumirea si sa puna el o alta. Si ce denumire mai nimerita ar fi putut avea la indemana, avand in vedere ca e turmist de profesie?

  23. @ Nice, poate nu stii, actuala Steaua nu mai are nicio legatura cu vechea Steaua. Nu e vorba de o schimbare de patron, e vorba de faptul ca s-a desfiintat o echipa si s-a infiintat o alta cu acelasi nume. Aceasta noua echipa ar fi trebuit sa inceapa campionatul din divizia municipala – dar a fost inscrisa direct in prima liga, prin eludarea tuturor regulilor. Dar nu conteaza – oricum Basescu e de vina pentru orice.

    1. Dragos, Romania e tara tuturor posibilitatilor, nu ma mira nimic, dar de ce tocmai Oaia? De ce o echipa trebuie sa-si schimbe numele dupa ocupatia de baza a patronului sau? E o regula? O lege?

  24. @ Nice, nu e o lege, e o masura de diferentiere. Becali a pus laba pe fosta Steaua in mod fraudulos si, dupa cum e normal, orice schimbare de structura trebuie sa se reflecte si in denumire. Si Progresul a devenit, atunci cand a acceptat “sponsorizare” de la Vulcan, Progresul Vulcan. Si asta pe timpul lui Ceausescu. Si CECO a devenit CEE pentru ca deja nu mai era vorba doar de carbune. Asa si Steaua ar fi trebuit sa-si schimbe denumirea. “Oaia”, “Branza”, “Telemeaua” sau “Turma” ar fi fost denumiri mult mai apropiate de realitatea imediata.

    1. Dragos, trebuie sa te obisnuiesti, in viata nu se intampla intotdeauna cum vrem noi. :( Asta e denumirea, fie ca ne place, fie ca nu, trebuie s-o acceptam . Chiar daca ne este greu. Dar tu ai putea face un demers in acest sens, o scrisoare catre actualul patron cu propunerea ta. Cine stie, poate ai noroc.

  25. @ Nice, nu e nevoie s-o mai fac eu, au facut-o stelistii, care au propus ca echipa sa se numeasca “Oaia cu 8 picioare”. Sau era vorba doar de blazon? Naiba stie…
    Sa scriu o scrisoare catre actualul patron e o idee mareata si din start supusa esecului. Va trebui sa o primeasca, sa i-o explic si sa o inteleaga. Gandeste-te ca nici macar un geniu putred ca Mimi Stoica nu s-a putut face inteles, daramite eu, care mai stiu si cateva cuvinte articulate, nu doar onomatopee?

    “Cum vrem noi”??? :-) Tare. Foarte tare.

  26. Intr-adevar sportul ne da foarte multe lectii de geografie si cateodata, chiar istorie. Si mie mi se intampla ca atunci cand aud de un oras sa-l asociez cu un club sportiv, fie de fotbal, fie de handbal etc.
    Chiar imi spunea cineva ca se bucura de pasiunea copilului sau de a citi stiri din sport (adevarate), fiindca asa invata si el intr-un fel in care sa-i placa pe unde e orasul cutare, care e capitala unui anume stat.
    Mi-a placut povestea echipei Servette, pe care ne-ai spus-o in articol.

  27. @ Lusio :-) :-) :-) , n-ai cum sa te pui cu rigurozitatea germana. Acuma, teoretic, fotbalul nu e chiar batut in cuie, mai trebuie si imaginatie, iar in acest caz ar fi normal sa le lasi si jucatorilor un “spatiu de manevra”. Una peste alta, si eu ma gândeam mai de demult ca parca-parca ne-ar trebui si noua, macar la Nationala, un antrenor german. Daca ar avea si niste veleitati de ofiter SS, cu atât mai bine.

  28. Un banc, poate mai sec, dar totusi e funny, cat de cat :)

    “Gigi Becali in biserica…la un moment dat se aude o voce:
    -Gigi….Gigi….

    Becali ridica privirea si zice:
    -Cine-i?
    -Sunt eu, IIsus!
    -Si ce vrei de la mine??!
    -Scoate-mi cuiul de la mana dreapta!
    Becali se ridica, se apropie de statuia lui Iisus si-i scoate cuiul de la mana dreapta. Dupa care, se intoarce la locul lui.

    Dupa un timp, se aude iarasi vocea:
    -Gigi, scoate-mi te rog si cuiul de la mana stanga!
    Atunci, Becali , se apropie de statuia lui IIsus si ii scoate si cuiul de la mana stanga, iar Iisus in acel moment, batand din palme:
    -Pleaca din Ghencea!! Becali!! Pleaca din Ghencea!!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *