„The tipping point” sau ce-i trebuie fluturelui care bate din aripi in Brazilia ca sa produca un uragan in Florida. Cauze mici, efecte mari.
–
Titlu: The Tipping point
Autor: Malcolm Gladwell
Editura Publica, 2008
_
Ce legatura este intr-o carte care se vrea de marketing si filmul „Remember me”? Exista una. „Remember me” incepe cu o drama – o mama este impuscata in timpul unui jaf in statia de metrou, in fata fiicei sale. Ei bine, intr-unul din capitolele excelentei carti „The tipping point”, se dezbate o intâmplare asemanatoare, dar in sens invers. In seara zilei de 22 decembrie 1984 Bernie Goetz a impuscat, in legitima aparare fiind, 4 tineri de culoare care au incercat sa-l jefuiasca. Toti aveau deja cazier. „Subiectul” a stârnit vâlva in epoca si, in fata presiunii uriase a opiniei publice, care ameninta cu linsajul in cazul altui verdict, justitia n-a avut alternativa si l-a declarat pe Bernie nevinovat. Lânga blocul lui Goetz s-a organizat spontan o petrecere, in seara anuntului.
Intâmplarea face parte din capitolul „Forta contextului” si analizeaza cauzele care au dus la un acest deznodamânt, motivele pentru care Bernie a avut o asemenea sustinere populara in momentul judecatii precum si efectele (benefice) pe termen mediu si lung pe care acest eveniment l-a avut asupra sigurantei metroului din New York in special si a vietii in general. In 1984, in momentul impuscaturilor, Bernie a devenit peste noapte un erou pentru populatia tracasata si vesnic amenintata de catre infractorii care actionau nestingheriti. „Unul de-al lor” a avut tupeul sa opuna rezistenta atacatorilor. In 1996 insa, când Bernie a fost chemat la tribunal ca parte intr-un proces civil de catre una din „victime”, cazul aproape a fost trecut cu vederea de presa. Pur si simplu, nimeni nu ar mai fi putut sa priceapa in acel moment ca cineva sa traga asupra altcuiva in metrou si sa fie numit erou pentru o asemenea fapta. Meritele acestei transformari revin criminalistului Wilson Kelling, autor al Teoriei Ferestrelor Sparte si angajat drept consultant de catre Transit Authority din New York, directorului regionalei de metrou David Gunn, care a inteles ce trebuie sa schimbe, si sefului politiei de trafic William Bratton, care a inteles cum trebuie sa schimbe. In 1994 Bratton a fost numit seful departamentului de politie din New York City de catre primarul Rudolph Giuliani si a aplicat exact aceleasi strategii in cazul intregului oras. Toti acesti oameni si-au urmarit cu indârjire scopul, desi masurile luate de ei par, la prima vedere, ridicole.
Teoria Ferestrelor Sparte postuleaza ca delincventa este urmarea inevitabila a dezordinii. Daca o fereastra se sparge si nu o repara nimeni, oamenii vor considera ca nimanui nu-i pasa si nimeni nu e raspunzator. Pe cale de consecinta se vor sparge si alte ferestre, iar sentimentul de „totul e posibil” se va raspândi. Prin urmare infractorii actioneaza cel mai bine acolo unde potentialele victime sunt deja intimidate de conditiile dominante.
Asa ca David a inceput sa stearga desenele de graffiti, cu toate ca existau probleme mult mai importante. Iar William sa-i pedepseasca exemplar pe cei care incercau sa calatoreasca fara bilet, desi pe vremea aia existau infractiuni incomparabil mai grave. Operatiunile n-au incetat sa fie aplicate cu incapatânare (in ciuda birocratiei), apoi s-au extins si au devenit din ce in ce mai agresive. Contextul s-a schimbat, iar infractionalitatea a inceput sa scada. „Delictele minore, aparent nesemnificative, care afectau calitatea vietii, erau punctele critice ale delictelor grave”. Aproape ca intotdeauna, „cheia” sta in amanunte.
Am dat un exemplu care mi-a placut foarte mult. Subiectul cartii lui Malcolm este insa „epidemia sociala”, cu intrebuintari multiple, inclusiv in marketing, fata umana a stiintei manipularii. „Epidemia” are mai multe etape, iar „forta contextului” este una din ele. Si celelalte etape sunt insa la fel de interesante si garnisite cu exemple spumoase, de neinteles in prima faza. Pentru Legea Minoritarilor (adica cei care joaca un rol esential in raspândirea informatiilor – experti, conectori, vânzatori), unul din exemple este resuscitarea pantofilor Hush Puppies ai firmei Wolverine, firma aflata pe picior de faliment, in ciuda masurilor disperate luate de directori. Brusc insa si fara explicatie, vânzarile au inceput sa creasca. In 1996 pantofii cu pricina au câstigat premiul pentru cel mai bun accesoriu la gala de premiere a Consiliului Designerilor de Moda. Presedintele companiei a primit foarte incântat distinctia, dar a fost cinstit cu publicul si cu el insusi, spunând ca firma lui nu avea niciun merit in cresterea exploziva a vânzarilor si ca habar nu are de unde a pornit totul.
A doua etapa (aderenta mesajului) este ilustrata stralucit de emisiunea pentru copii Sesame Street. Pam pam!
Un alt exemplu amuzant: Gore-tex. Ati auzit de firma asta, ca doar produce si camere pentru autoturisme, materiale impermeabile, ata dentara…. Ei bine, acolo nu exista functii. Pe ecusoane nu sunt trecute decât numele si cuvântul „asociat”. Gore-tex e o firma mare, prestigioasa, care incearca sa se comporte ca una mica. Ce inseamna „planificare” la ei? Ne raspunde „negociatorul” Bob Hen. „Amenajam o parcare de 150 de locuri, iar când oamenii incep sa parcheze pe iarba, stim ca e momentul sa mai construim o fabrica”. De unde si pâna unde ideea, asta, de ce neaparat 150 si cum de se explica faptul ca Gortex e o intreprindere de succes cu o asemenea ciudata gândire manageriala? Explicatia se afla in presiunea anturajului si in forta unitatii, aplicate magistral.
Nu m-am mai interesat de multa vreme de marketing insa, dupa cum se scrie in prezentari, studiul facut de Malcolm este neconventional. Asa mi s-a parut si mie dar, daca gresesc, ii rog pe expertii in ale marketingului sa-mi ofere circumstante atenuante. Personal, am aflat multe lucruri noi, am gasit explicatii interesante si…m-am mai luminat.
Cum functioneaza epidemia sociala? Care sunt explicatiile psihologice? Cum putem regla pârghiile subconstientului astfel incât sa putem manipula o persoana? Toate astea le putem afla citind cartea soft a lui Malcolm. Ca ultima precizare, as vrea sa va fac atenti la intelesurile duale ale cuvintelor „manipulare”, „zvon” si „epidemie”, intrucât nu intotdeauna au conotatii negative.
Sunt curios: v-ati simtit vreodata manipulati intr-un fel sau altul? Ati gasit explicatii pentru ce s-a intâmplat? In cazul in care ati trecut si ati constientizat o asemenea experienta, ce parere aveti? Data viitoare se va intâmpla la fel?
Incep eu. Da, am trecut prin asa ceva. Am gasit explicatii partiale. Si sunt convins ca voi mai trece. Si tare ma tem ca se va intâmpla la fel. „Fericit pacat”. Dar…
…I can see clearly now…..
_
[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=gIqLsGT2wbQ]
_
Autor: Dragos
Manipulati … toti am fost manipulati si la randul nostru am manipulat mai mult sau mai putin.
Maestrii ai influentarii … cred ca pot fi numiti oamenii din publicitate, politicienii, personalul in vanzari si … lista ramane deschisa.
Chiar ieri am fost manipulata. M-a lasat sa cred ca decizia imi apartine atunci cand am hotarat ca cel mai bine este sa mergem trei zile la o casa taraneasca dintr-un sat moldovenesc decat la munte.
Si asta este o tehnica de manipulare, cei drept la o scara mai mica.
Manipularile majore stau la baza raspandirii diferitelor curente de opinie, contureaza mentalitati, determina diferite curente …
Datorită actiunii continue a manipularilor mari asupra noastra prezenta lor a devenit ceva normala. Fiind greu de identificat ea se confunda cu adaptarea, integrarea şi conformarea.
Ai spus atat de bine : “Frumos pacat”. Cred ca doar de noi depinde daca putem fi manipulati sau nu :) Uneori, poate fi atat de frumoasa aceasta manipulare, incat ne face placere si cedam. Abia cand iesim de sub influenta celui care stie sa ne manevreze atar de usor, ne dam seama ca am fost manipulati si atunci suntem capabili sa luam atitudine pentru a evita acest lucru pe viitor.
Iar, altfel…in relatii lungi…ajungem sa cunoastem punctele slabe ale celuilalt si sa stim sa le folosim in avantajul nostru. De preferat ar fi sa nu apelam la astfel de tertipuri, dar…nu intotdeauna reusim sa ne abtinem.
@ Nora :-) se intâmpla si la case mai mari. Dar ai de-a face cu un maestru, nu cu oricine. Sa te lase sa crezi ca e decizia ta, asta este caimacul manipularii. Foarte corect final. Manipularea e greu de identificat, iar când o identificam de obicei e cam târziu.
Satucul acela moldovenesc unde e, la câmpie? Si….acolo stau cumva rudele lui? :-)
@ Alexandra, multumesc :-)
“Ajungem sa cunoastem punctele slabe ale celuilalt si sa stim sa le folosim in avantajul nostru”. Hmmmm…..asta seamana a cugetare tai-chi. Nu te cunosc, dar as zice ca te pasioneaza artele martiale….
:)) Nu, nu ma pasioneaza artele martiale :) Si la ce se refera cugetare “tai-chi”? :D
@Dragos, satul se afla in zona de podis. In spatele casei incepe o padurice iar linistea este tulburata doar de pasarele. Acolo sta o ruda de-a mea. Eu as fi vrut o alta destinatie pentru concediu dar … cum spuneam … decizia de a pleca maine in acel satuc imi apartine … Dupa ultimele evenimente prin care a trecut chiar cred ca de aceasta liniste are nevoie.
“Fericit pacat”…pentru ca ne-a facut vrednici de un asemenea Mantuitor.Un gest mic,in aparenta cel putin,urmari colosale.Am citit de curand un articol legat de Teoria Ferestrelor Sparte si de modul in care Rudolph Giuliani a aplicat-o pentru a combate/reduce delincventa in New York.
Ma bucur ca o regasesc in acest articol.Cat despre manipulare da,m-am simtit manipulata,nu o data.Cu siguranta am fost manipulata si fara sa realizez asta(in asta consta geniul in aceasta “afacere”,sa crezi ca iei singur niste decizii cand,in fapt ,ai fost “orientat” spre a le lua).Explicatii am incercat sa-mi dau mereu,nu stiu cat am reusit.
Dragos, pornind de la ideea ca orice comunicare este o manipulare, imi permit sa-ti adresez o intrebare (retorica, evident), nu cumva tu incerci sa ne convingi sa citim cartea, adica ne manipulezi? O manipulare pozitiva, recunosc, dar tot manipulare se cheama! :P :)
Indiferent de ce am face, nu putem evita sa fim manipulati. Iar noi, romanii, cred ca suntem mai predispusi spre asa ceva decat alte popoare. De ce? Pentru ca ne place! E mai confortabil asa.
Si in acelasi timp, noi toti suntem niste manipulatori, fie ca actionam asupra altora, fie ca o facem cu noi insine. Manipularea poate fi folosita atat constient, cat si inconstient.
Asa cum sublinia si Dragos in articol, manipularea nu are intotdeauna conotatii negative. Poate exista si manipulare pozitiva, care se doreste a fi constructiva si care tine cont de dorintele si nevoile persoanei careia i se adreseaza, imbogatandu-i viata. Noi trebuie sa ne ferim insa de manipularea negativa(careia i-am cazut si eu recent victima ), care are in vedere doar interesul manipulatorului(acesta urmarind in principal bani, putere, sex etc) netinad cont de ceea ce este in interesul celui manipulat.
“Pentru a-si atinge scopul manipulatorii folosesc in mod constient sau inconstient tehnici specifice. Uneori se ajunge chiar la coercitie, santaj emotional, inducerea unui sentiment de vinovatie, amenintari. Deoarece oamenii opun rezistenta lucrurilor pe care nu le doresc, adeseori cei care manipuleaza fac efortul de a deghiza manipularea negativa intr-una pozitiva.” Da! Asa am fost eu manipulata! Prin santaj emotional si inducerea sentimentului de vinovatie! Iar amenintarile au fost puse deja in practica!
Santajul emotional, inducerea sentimentului de vinovatie si amenintarile sunt detestabile!
Iti doresc putere sa treci cu bine peste toate.
Nora, iti multumesc, si Slava Domnului am trecut cu bine peste aceasta cruda incercare a vietii. Poate cea mai dureroasa de pana acum. Sper sa ma fi invatat minte si sa nu mai cad niciodata intr-o astfel de capcana intinsa de persoane fara scrupule, fara suflet, fara constiinta si fara Dumnezeu.
pare interesanta cartea. :) Ah, un film care merita vazut si urmareste aceeasi idee e “The butterfly effect” 1. daca nu l-ai vazut, go ahead and try it. You will like it.
Saaau, unul mai putin cunoscut despre care am scris si eu la un moment dat pe blog “Run, Lola, Run”, film german.
Enjoy.
@ Alexandra, tai-chi are mai multe conotatii. Pe plan fizic inseamna sa folosesti forta adversarului impotriva lui insusi. Pe plan mental este ceea ce ai spus tu.
@ Nora, in spatele casei e o padurice deci….offffff…..vreau si eu o casa d-asta! Daca mai e si vreun râulet pe-acolo….Când zici “evenimente” te referi la accidentul acela de elicopter?
@ Andreea, m-ai surprins in mod placut….deci stii si continuarea??? :-)
Ca sa vezi ce nimereala cu teoria asta a ferestrelor…
Dar….daca nu ti-ai dat seama ca ai fost manipulata…..de unde stii ca ai fost manipulata?
@ Summer :-) :-) :-) ca un mare iubitor de libertate ce sunt, nu incerc sa manipulez pe nimeni…cartea e soft si e haioasa, cine vrea sa se distreze si sa invete o multime de chestii interesante, ar putea sa o citeasca. Cine nu…e suficient daca citeste ce am scris eu :-) :-)
Singura “manipulare” a fost cu “Legenda pianistului numit 1900”. Ei bine, filmul ala trebuie vazut.
Aha, si poate ne spui si cum facem rost de el?
nu numai, si cel de la Tuzla…
Dragos,ma bucur ca am reusit sa te surprind placut.
M-am exprimat defectuos in legatura cu manipularea.
Am realizat doar cand era mult prea tarziu”punerea in scena”,cam asta vroiam sa spun.
@ strumfita cu esarfa, suntem onorati de vizita, multumim! :-) . “The butterfly effect” nu l-am vazut ca nu am putut face rost de el, in schimb am vazut “Oxford Murders” unde tot de efectul fluture e vorba. Am citit la tine de “Run, Lola, Run”, auzisem de el, dar nici pe ala nu l-am vazut inca, desi e “pe lista”.
@ Summer, eu am comandat cartea la editura si a doua zi mi-au adus-o. Am comandat-o pentru ca trebuia sa am cu niste colegi o dezbatere in legatura cu ea, am fost la bere, dezbaterea n-a mai avut loc dar eu am citit-o si m-a surprins in mod placut. La bere am vorbit de alte subiecte, ca asa facem intotdeauna.
@ Nora, pai eu la cel de la Tuzla ma refeream, a mai fost unul intre timp???? Cel cu israelienii cumva?
La Tuzla, la inceputul lui iulie, s-a prabusit un avion AN2 cu militari care faceau antrenamente de parasutism. Elicopterul cu israelieni s-a prabusit in Fundata acum de curand.
@ Summer, scuze, vorbeai de “Legenda”? Pai eu l-am cumparat de la Diverta la Bookfest.
Dragos, stii foarte bine ca momentan nu-mi permit sa cumpar carti si dvd-uri! :(
@ Nora, scuze, retinusem ca la Tuzla era tot un elicopter. Mda….cineva care trece prin asemenea experiente in mod sigur are nevoie de odihna intr-un loc linistit. Atunci…eu cred ca nu e manipulare, tu vrei sa-i faci un bine…eventual un embrion de santaj sentimental :-)
@ Summer, da, stiu… :-( . Gasim noi o solutie.
La Tuzla, la inceputul lui iulie, s-a prabusit un avion AN-2, cu militari care faceau antrenamente de parasutism iar la sfarsitul aceleiasi luni s-a prabusit elicopterul cu israelieni in Fundata.
Excelent articol, felicitari.
Si excelente discutiile din jurul lui.
Manipulata? De atatea ori. Primul lucru care imi vine in minte este Revolutia sau ce-o fi fost. Care pentru mine a fost traita pe viu. Si imi aduc aminte cum stateam deosebit de mandra in fata fabricii unde lucram pe vremea aceea si pazeam soseau de … teroristi. Arma suprema erau niste chestii cu cuie puse pe sosea si legitimam pe cine trecea pe acolo cu masina. O faceam cu mana goala dar sufletul plin. Era o euforie generala. Stupid.
Apoi nu ti s-a intamplat pe stadion? Nu vezi reluari si crezi ca a fost penalty pt ai tai si-ti vine sa linsezi arbitrii si sunt multi in jurul tau care cred acealsi lucru?
Cel mai bine insa stie sa o faca fiica mea cand vrea ceva. Bine, ca si eu ma las:))
Si teoria asta a Ferestrelor Sparte intareste invatamintele bunicii mele: ordinea se vede in lucruri de baza si amanunte. Intri la om in spais si in baie si vezi ce caracter are. Avea 4 clase dar multa experienta de viata.
Interesant.
@ Nora, dar periculos job si-a ales….
@ Diana, multumesc :-) si felicitari pentru calificare, by the way.
Eu, sincer sa fiu, la Revolutie nu m-am prea simtit manipulat. Am iesit in strada pentru ca il uram in mod sincer pe Ceausescu. Habar n-aveam ce va fi dupa aia. A!, ca au aparut DUPA 22 tot felul de “teroristi” asta e partea a doua. Dar, intr-un fel, si decidentii au fost manipulati. In zilele de dupa 25 se vorbea de “socialism cu fata umana”. Atunci a aparut la televizor o tânara studenta din Timisoara, al carei nume, din pacate, nu l-am tinut minte, si a zis ca românii nu mai vor socialism, cu niciun fel de fata. Si a batut cu pumnul in masa de mi s-a clatinat constiinta. Abia atunci a fost rasturnarea spectaculoasa de situatie. Pâna sa o vad pe fata aia, parca si eu mi-as fi dorit oleaca de socialism…nu aveam curaj sa sper la mai mult. Dar nu cred ca fata aia m-a manipulat, cred ca m-a adus pe drumul cel bun :-) . Ma rog, poate tot un fel de manipulare e. In schimb, “teoria socialismului cu fata umana” a fost facuta praf. Vrând-nevrând, chiar si in modul acela hâd si abuziv, au putut aparea mai multe partide.
Pe stadion, da…La Dinamo – Lazio am vazut simulare la italieni (când s-a acordat penalty), “fault clar” la Danciulescu (a fost simulare) si “ofsaid clar” la al doilea gol al italienilor (a fost perfect valabil). Daca n-as fi vazut reluarile, as fi trait cu ideea ca Dinamo a fost furata ca in codru.
Pai normal ca fiica ta stie sa te manipuleze…doar e dinamovista :-)
Exact Diana, amanuntele. Adevarul sta nu doar in vin, ci si in amanunte.
Dragos: N-ai de ce. Stii fac complimente doar cand cred ca e cazul, altfel tac.
Ma crezi sau nu am fost printre putinii care am pronosticat 2-2 si n-am fost departe. Si tare-as fi vrut sa va calificati si voi,serios. Nu mi-a venit sa cred ca n-ati marcat macar o data.
Ah nu ma refeream la Ceausescu, ala a fost liantul poate, ci la entuziasmul si nebunia din zilele alea. Sotul meu se ducea mereu in Piata Operei si eu stateam cu frica in san daca o sa-l mai vad sau nu. Si chiar am avut un coleg impuscat, din fericire a scapat doar cu un handicap la picior.
Da, mi s-a intamplat un episod, aveam vre-o 5-6 ani si strigam alaturi de toata sala “porcii-porcii” la arbitrii din tot sufletul. Noroc ca mi-a interzis tata sa mai fac asa ceva. Ghici cine juca?:))
Haha, da mai si mai ales “torjista”:))
Asa e pentru ca intregul se construieste din fiecare amanunt in parte.
Diana, ti-am lansat aici o invitatie:
http://niceeynice.wordpress.com/2010/08/02/%E2%80%9Cremember-me%E2%80%9D-si-%E2%80%9Clegenda-pianistului-1900%E2%80%9D-sau-fa-domnule-un-pas-inainte/#comment-4935
Asteptam raspunsul tau! :)
@ Diana, te cred, de ce sa nu te cred? Si eu am pronosticat 2-2, dar la Split :-(
Entuziasmul, acum inteleg. Da, aia a fost manipulare.
Cine juca? Pai Steaua, nu? :-) :-)
@ Summer, ce sa se intâmple, am obosit dupa 5 victorii si am redevenit noi insine. Chiar mi-era teama sa nu cumva sa ne fi transformat asa, aiurea-n tramvai, in niste invingatori sadea.
Eu cred ca nu v-ati concentrat suficient si i-ati tratat de sus pe croati. Banuiesc ca acum va veti canaliza toata energia spre castigarea campionatului. Sau nu e asta obiectivul fixat pentru anul 2011?
Summer: esti tu foarte draguta si n-am sa te refuz complet dar:
a. Nu ma voi ridica niciodata la valoarea voastra a celor care scrieti, e bine sa-ti cunosti limitele;
be. am facut-o o data cu niste articolase (e mult spus) despre … handbal si chiar usor ma entuziasmasem pana a murit mama. De atunci n-am mai putut s-o fac si chiar i-am dezamagit pe unii oameni lasandu-i balta pur si simplu.
ce. stau cam rau cu timpul momentan.
In ultimul an s-au intamplat multe si sunt in “convalescenta” sa zicem. Dar nu zic nu 100% si va multumesc din suflet.
In schimb de comentarii nu cred sa scapati:))
Dragos:da, in alb rosu:))
Azi dimineata am zis unor polisti de-ai mei Man. City au zis ca-s nebuna; ei voiau o excursie in Danemarca. Si le-am zis mai bine sa ne bata mar Carlitos Tevez si ai lui decat sa fii trait rusinea de a ne elimina Mypa.
Summer: am impresia ca i-au privit pe haiduci prea de jos, parca le-a fost frica.
U Cluj-Vaslui 1:1? Si ce entuziasmata eram sa-i vad pe vasluieni.
Tu si modestia ta proverbiala… :) Si eu am avut un an catastrofal, asa ca te inteleg perfect. Desi vreau sa cred ca ranile s-au inchis, nu este deloc adevarat, simt ca ele nu se vor cicatriza niciodata, viata se incapataneaza sa ne loveasca crunt exact in locul unde suntem mai sensibili.
In limita timpului disponibil, te asteptam aici!
Summer: eh, asta e, cu cicatrici cu tot luptam mai departe. Stii vorba aia: ce nu te doboara,te intareste.
Oh, dar asta nu se aplica si in cazul meu, in acest moment, ma simt doar o fiinta mica, neputincioasa si speriata. Am pierdut tot, pana si dramul ala de curaj pe care-l mai aveam… Nu, nici pe departe nu am devenit mai puternica, poate doar si mai vulnerabila.
Summer: probabil asta simti in interiorul tau, dar te cunosc si esti puternica. Iti spun eu, trece cu vremea si poate ai sa stii sa te aperi tu – pe tine mai mult.
Diana, dar tu ma cunosti de pe un blog unde nu am reusit sa fiu niciodata eu insami… Nici nu cred ca mi-am propus, era imposibil! Nice cea adevarata e pe acest blog, si sunt multe pe care nu le spun, desi tare mi-as dori. Din pacate nu am libertatea de care am atata nevoie. Nu stiu daca ai citit unul din primele mele articole, “Opriti blogosfera, vreau sa cobor”… acolo explic mai bine ce si cum.
Puteam sa jur ca Dragos este autorul articolului, inca de cand am vazut poza de la inceput :) stiu ca e paisonat de lucrurile de genul..
Si, ca sa ii raspund la intrebari, da, si eu m-am simtit manipulata, i-am simtit de multe ori si pe cei din jurul meu manipulati. De multe ori habar nu avem ce ne loveste, ne simtit chiar in siguranta cand cineva manuieste sforarile din spatele nostru. Urasc manipularea, dar ii iubesc pe manipulatori :). Majoritatea sunt minti originale, stralucite chiar…nu e usor sa manevrezi dupa bunul plac multimi intregi de oameni… e si asta o arta, zic eu :) de-asta am ales sa studiez si sa lucrez in domeniul de Comunicare, publicitate si PR :) promit ca dupa primele cursuri, o sa va pun si pe voi in garda cu anumite metode de manipulare si de evitare a acestui fenomen ca sa nu mai cadeti in cursele oricui :>
@ Chococlate, “Urasc manipularea, dar ii iubesc pe manipulatori”…tare! :-) Da, e bine sa stii sa te feresti de manipulare…dar dând impresia ca esti manipulat. Asta imi aminteste de un film mai vechi al lui Tom Cruise, care a participat la un concurs de biliard. Voia sa piarda, dar dând senzatia ca a ratat in extremis. Ce sa spun, e mai dificil sa faci bila sa se opreasca pe buza gaurii decât s-o bagi in gaura.
Cum comunicare, ce publicitate? Pai n-ai dat examen la Academia de Politie??????????????
A dat examen la mai multe facultati, dar a ales pana la urma SNSPA-ul.
O carte bună de lecturat.
Chiar acuma îmi pun întrebarea dacă am fst vreodată manipulată… nu ştiu… am fost probabil atât de bine manipulată că nu mi-am dat seama.
@ DianaEmma, sa stii ca e cu adevarat buna de lecturat. Te distrezi serios si inveti distrându-te. Ce poate fi mai fain?
Daca nu ti-ai dat seama ca ai fost manipulata ori nu ai fost manipulata (si barvo tie), ori, vorba ta, nu ti-ai dat seama (si bravo lor) :-)