Dragonul de mare

[polldaddy poll=3546005]

 

Sa fi fost el? Sau doar un nevinovat arici de mare?

 

Probabil nu voi sti niciodata. Oricat ne-am stradui sa descoperim adevarul, unele lucruri sunt menite sa ramana pe veci un mister neelucidat. Asa si cu animalutul care m-a intepat pe mine in urma cu 5 ani pe cand inotam linistita in apele caldute ale Marii Egee. Pana azi am considerat ca autorul teribilei agresiuni a fost un aventurier arici de mare. Dar azi, citind acest articol, am mai descoperit un posibil suspect: nimicitorul dragon de mare, ce a speriat intreg litoralul romanesc si a pus pe fuga sutele de mii de turisti ce-l luasera cu asalt. :mrgreen:  Oamenii sunt nedumeriti, nu au mai auzit niciodata de acest peste de marimea unui guvide, care are pe partea dorsala patru spini orientati inainte, ce patrund sub piele si al carui venin este destul de puternic, actionand atat asupra sistemului nervos, dar si al sangelui.

Intepaturile in spinii dorsali sau ai operculului devin periculoase, uneori mortale datorita veninului injectat. Acest venin are actiune toxica asupra sistemului nervos si hemolitica asupra sangelui. In prima faza, durerile sunt foarte mari pot dura cateva ore si pot fi cazuri mortale pentru persoanele cardiace. Persoanele care au venit in contact cu spinii acestui peste pot prezenta palpitatii, delir, stari vomitive, febra, iar intensitatea acestora este in functie de cantitatea de venin injectata, dar si de rezistenta celui accidentat.

Dar cu adevarat suspect mi se pare faptul ca pe litoralul romanesc nu e niciodata liniste, in fiecare an trebuie sa apara ceva nou, trebuie sa se intample ceva, astfel incat activitatea turistica sa fie serios perturbata. Suntem noi paranoici sau chiar exista o intreaga conspiratie indreptata impotriva Romaniei?

Dar sa lasam pentru moment Marea Neagra si se revenim la aventura vietii mele, petrecuta cum ziceam mai sus, in 2005 in Marea Egee. Ma aflam de cateva zile pe litoralul grecesc, in simpatica statiune Olympic Beach

 

 

 

 

si intr-o dimineata senina(asa cum sunt toate acolo) de august am plecat la plaja. Nimic neobisnuit pana aici.   Dupa ce m-am saturat de jocul cu valurile si de inotat,

 

 

 

obosita de la atata efort, am atins cu picioarele nisipul de pe fundul marii, si in acel moment am simtit o intepatura scurta, iar o durere puternica mi-a invadat tot corpul. Intrigata, am iesit repede din apa, cu ultimele forte am alergat pana la primul dus de pe plaja si mi-am privit piciorul care intr-o secunda se umflase neasteptat de rau. Din ce in ce mai speriata de durerea coplesitoare am pornit pe faleza spre vila unde eram cazata.

Mi-am luat asigurarea medicala si m-am indreptat grabita spre agentia de turism din statiune. Le-am spus ce patisem, a venit si patronul care mi-a explicat(in engleza), dupa ce a auzit istorioara, ca trebuie sa fiu o persoana foarte ghinionista de vreme ce m-a intepat un astfel de peste care nu se intalneste frecvent decat in largul Marii Egee si nu la mal, acolo unde  dadusem eu peste el. Pana la urma totul s-a terminat cu bine, mi-au trimis acasa un medic care mi-a aplicat o injectie, mi-a recomandat niste pastile, un unguent si in cateva zile piciorul a inceput sa se dezumfle… Eu insa am ramas traumatizata, din acel moment, pe toata durata sejurului, frica de a calca in mare m-a paralizat si m-am vazut in imposibilitate de a mai inota sau a intra in apa. Practic s-a dus tot farmecul concediului…

Dilema insa persista. Sa fi fost un dragon de mare? Medicii ii avertizeaza  pe cei aflati la malul marii ca durerea provocata de dragonul de mare este foarte mare, iar specialistii explica aparitia pestilor astfel :  „apa este usor indulcita, iar ei s-au apropiat mai mult de tarm”. Sau sa fi fost un banal arici de mare, de care este plin litoralul grecesc si pentru care exista niste modele speciale de slapi  comercializate in toate magazinele(in 2008, cand am fost ultima data, costa 10 euro perechea)?

Potrivit unui comunicat al Direcţiei de Sanatate Publica Judeteana Constanta, in perioada 25 – 29 iulie, 44 de persoane s-au prezentat la Unitatea de Primire Urgente a Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Constanta, dupa ce au fost intepate de dragonul de mare – 43 de persoane si de pisica de mare –  o persoana.

Alarmant, nu?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Share

64 de comentarii la “Dragonul de mare”

    1. Frumos??? Mai degraba odios! Veninos si periculos! :(
      Iti plac pestii, animalele in general? Ca am vazut niste broscute veninoase la tine pe blog… :P Tare dragalase, zau asa! :mrgreen: :lol:

  1. Dragute fotografiile; mi s-a facut dor de mare :)

    Foarte alarmant :) Cred ca dupa ce auzeam de primele persoane care au fost muscate, nu as fi mai intrat in apa o buna perioada.

    1. Exact! D-apai sa mai fi fost si intepata, ca in cazul meu. Cat de mult imi placea mie sa inot si cat de tare adoram marea, pur si simplu nu am mai indraznit sa intru in apa. :( Sub nicio forma nu mi-as dori sa fiu acum pe litoral.

  2. Dragonul de mare…cu Hajduk in gheare….

    Veninul dragonului nu poate fi mortal pentru om (daca esti prea cardiac poti muri si dintr-un “bau!” spus de un copil). Iti da ceva ameteala, dar asta nu e rau, e ca si când ai fi baut ceva, trebuie sa fie chiar o senzatie placuta….

    Da Summer, e un adevarat complot….au venit ungurii si au plantat guvizi veninosi in Marea Neagra de suparare ca tinuturile secuiesti nu primesc autonomie….

  3. Litoralul strain clarrrrr.. si nu tine doar de plaja/apa/servicii.. ci si de lumea intalnita.. Asa mai scapi de cocalari.. manelari.. etc.

      1. Si mie imi place Coasta Dalmata si toata lumea ma sfatuieste sa ajung cat mai repede la Dubrovnik. Dar eu ma multumesc si cu Albena… :( Cel putin vara asta. :mrgreen:

  4. Si eu aleg litoralul strain, si nu din cauza dragonului de mare ( chiar azi am scris si eu 2-3 randuri despre el – iar ne sincronizam :lol: ), ci din cauza ca m-am nascut si am trait pana acum in Constanta, stiu toate punctele forte ale litoralului romanesc, dar mai ales pe cele slabe..care sunt in proportie destul de mare… Turistii ori nu le observa, ori nu le baga in seama, dat fiind faptul ca vin la mare cateva zile pe an. Fiind localnica, vad mai multe :D

    1. Chocolate, chiar ministrul dezvoltarii regionale si turismului a recunoscut ca litorulul romanesc nu este un produs competitiv pe plan international, afectat fiind de starea infrastructurii si de lipsa de interes a investitorilor si autorităţilor locale. No comment. :(

      1. Mie o sa imi placa mereu Constanta, chiar daca vara e plin de tot felul de turisti si iarna e zona moarta :) e orasul meu natal…dar cred ca imi face bine sa ma rup un pic de el si sa descopar si Bucurestiul…

    1. Hehe, nu e o idee rea sa inchiriez casa, si-asa o sa plec la Bucuresti….dar am o ruda care inchiriaza un apartament la mare, pe faleza, cu 2 camere, mobilat, cu toate utilitatile…38-40 de euro pe noapte cred :-? Nu stiu daca in locul unui turist cu familie, as alege hotelul sau un apartament de genul :-?

  5. Stii.. diferenta o mai fac si banii.. de exemplu pt Tenerife tre sa ai mai multi bani decat pentru marea noastra “minunata”. Asa-i ? sau ma insel :lol: ?

    1. Bine, acum sa nu fim rai, nu putem compara o insula exotica, printre cele mai frumoase din lume(o am si eu in lista de favorite), cu litoralul romanesc al Marii Negre. Si m-am uitat la preturi, as zice ca sunt modice, chiar nu mi se par exagerate. In plus, destinatia isi merita toti banii. Un singur minus as mentiona, cel putin din punctul meu de vedere, nisipul cenusiu, vulcanic, care pe mine nu ma atrage deloc. Prefer albul coraligen.

    1. Foarte dureros, cum spuneam si mai sus, nu-i doresc asta nici celui mai mare dusman al meu. Eu daca as sti ca risc o intalnire cu un dragon din asta furios, nu as intra deloc in apa. Sunt patita!
      Bun venit pe blog! :)

  6. Mie şi de meduze îmi era frică, să nu mai vorbesc de specimenul ăsta de care zici tu şi de care am auzit pe la ştiri. Eu merg la mare pentru prieteni, plaja, muzică, nu ştiu, dar în apă nu prea mă îndur să intru. Acum că ştiu de peştele ala, nici atât cât intram până acum

    1. Oh, da, nici eu nu le suport, prefer un dragon unei meduze. :)) :P Eu, la mare, merg exclusiv pentru inotat, pur si simplu il ador. :( Stau toata ziua in apa si cu ocazia asta ma si bronzez. :)

    1. Si cu ce detasare vorbesti despre incident… :))) Mie nu mi-a ramas niciun ghimpe, de aia tind sa cred autorul masacrului a fost faimosul in implacabilul dragon de mare. :P

    1. :))) Pai are dreptate, Marea Neagra e mare de categoria a II-a, si nici cu M. Egee nu mi-e rusine. Tocmai ce scriam in articol ca acolo am patit-o. Asadar, Tenerife scrie pe noi! :P

  7. Eu as spune c-a fost mai degraba un aricios de-ala uratel. Daca te-ar fi compostat un dragon se pare ca ai fi avut dureri extraordinar de mari
    Sau vreo meduza ? Si ele pot fi agresive….
    Extraordinare pozele Nice.Mi-a placut sa merg “pe urmele tale” in Grecia, in plus eu nu am calcat pe nici un peste
    Daca nu te superi, o sa las aici linkul cu intalnirile mele cu pestii din marea Rosie…si cu o meduza maaaare prin Tunis. Poate ca ti-ar face placere sa citesti cand ai timp avand in vedere ca postarea seamana cu a ta……..
    http://hapi2233.wordpress.com/2011/04/06/povesti-relaxante-cu-pesti/

    1. Merci mult, cum sa ma supar, mai ales ca am auzit numai lucruri frumoase despre Marea Rosie, abia astept sa inot si eu in apele ei caldute(cred ca e cea mai calda mare a Globului). Sunt dornica sa citesc peripetii de acolo. :biggrin:
      Da, e posibil sa fi fost un arici, si eu tot la el m-am gandit initial, si durerile au fost destul de mari, ca am iesit urgent din apa cu piciorul cat casa de umflat. :lol: :angry:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *