Made in Romania(III)

 

Pe locul 5 in topul minunilor autohtone se afla un produs cu renume indoilenic, cu o reputatie nefericita dobandita integral din manierele consumatorilor sai: semintele de floarea soarelui. Un produs care-l insoteste pe roman oriunde are acesta chef: la film, la concert, in parc, la plimbare, fiind de altfel nelipsit din reuniunile gastii de la bloc. Desi ea, samanta de floarea soarelui, este sursa uleiului de prajit si a placerii rontaitului, perceptia noastra se limiteaza la mormanul de coji ramase in urma consumului acesteia in exces.

Sursa de vitamine si sanatate, semintele de floarea soarelui si dovleac sunt asadar mult mai cunoscute prin prisma mizeriei care ramane in urma lor. Samanta de dovleac nu este la fel de cautata, poate pentru ca si coaja e mai pretentioasa si nu se muleaza la fel de bine pe scuipat. Consumul de seminte da dependenta, crapa buzele, ustura limba si cere multe lichide, de obicei bere. Dependentii de seminte anonimi, o consecinta surprinzatoare, dar nu imposibila. Pentru cei care incearca sa renunte astfel la nicotina, o dependenta noua (semintele) o inlocuieste pe cea veche (tigarile).

Semintele sunt bune: cele de floarea soarelui, neprajite, contin vitamina E si complexul B, acid folic, magneziu, cupru si seleniu. Sunt o sursa importanta de acizi grasi Omega-3, previn fomarea cheagurilor de sange, apara inima de boli, contribuie la functionarea normala a prostatei si regleaza digestia. Cele de dovleac, tot neprajite, contribuie la eliminarea parazitilor intestinali, desfunda vasele de sange, regleaza colesterolul si stimulează activitatea rinichilor.

Pe de alta parte, cele prajite dau dependenta, iar sarea pe care o contin retin apa in corp. Ingrasa. Mai mult, incarca ficatul – ca si alunele, fisticul, nucile, migdalele sau samburii de caise. Asa ca dependentii de seminte prajite nu au decat de pierdut.

De la mic la mare, cumparatorii prefera semintele in coaja. Nu de alta, dar placerea e mult mai mare asa. Pentru unii, placerea consta in descoperirea minusculei recompense de dincolo de coaja – care se arunca intr-o scrumiera sau alt recipient similar. Pentru cei mai multi insa, placerea n-ar fi completa daca nu ar observa coaja zburand cu bolta pana la contactul cu solul. Ca “e altii” suficient de fraieri ca sa curete in urma lor. La film, e chiar “misto” sa mai trimiti cate o coaja in ceafa unuia din fata care are capul mare si te impiedica sa vezi subtitrarea cum trebuie. La meci, care-i problema, doar ai platit bilet, sa curete oamenii de serviciu, ca doar nu te-a facut mama maturator, nu?

Toata viata m-am ferit de lucrurile care dau dependenta. De aceea am refuzat sa mananc seminte, sa consum alcool sau sa fumez. Ani de-a randul am evitat si cofeina, tot din acest motiv, pana la urma insa am cedat,  acesta fiind singurul drog care m-a inrobit. Si acum, in timp ce scriu aceste randuri, am o canuta langa mine si doar licoarea fierbinte imi da energia necesara pentru a continua.

Voi sunteti dependenti de ceva?  Va propun o lista de substante/lucruri care creeaza dependenta, cu rugamintea de a o completa sau corecta(daca este cazul):

– nicotina

– alcoolul

-cofeina

-unele medicamente(ex.diazepam)

– alimentele de tip fast-food

– dragostea

-sexul

-internetul

– shoppingul

-libertatea

-nefericirea. Se intampla ceva ciudat cu romanii, cred ca  avem gena nefericirii in noi. Prea suntem dependenti de drame si mizerii pe care le cautam peste tot cu inversunare, dar ne sunt si oferite in exces de intreaga mass media. Si ar fi bine daca ar fi fictiune, dar intalnim tragedii indiferent unde ne poarta pasii, la toti cei din jur. E ca si cum lumea s-ar feri sa impartaseasca lucrurile bune, pozitive care li se întampla de-un fel de teama de oprobriu public, de-o condamnare de genul ”cum iti permiti sa-ti fie bine, cand noua ne merge atat de greu, esti de-a dreptul indecent cu fericirea ta!”.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Share

41 de comentarii la “Made in Romania(III)”

  1. Eu sunt dependenta de : cofeina, internet, dragoste, libertate si as mai adauga pe lista si ciocolata :) De multe ori e sursa mea de energie :D

    Cat despre nefericire…cred ca de multe ori este folosita ca arma pentru a starni compasiunea celor din jur. Cum ar spune Voltaire: ” nefericirea este pretutindenea, dar si fericirea de asemenea”, astfel nu avem de ce sa fim invidiosi pentru fericirea altora :D

    1. Frumoase dependente… :)
      Buna remarca ta, nu avem de ce sa fim invidiosi si totusi suntem. Tocmai din asta provine nefericirea romanilor, din invidia care ne macina permanent si nu ne lasa sa ne bucuram si multumim cu ce avem si ne face sa ne aruncam prea des privirea peste gardul vecinului.

  2. Măi, îmi plac seminţele… şi da, cel mai mult cele neprăjite, but then again îmi plac seminţele de tot felul. Şi mănânc uneori seminţe de floarea soarelui până mi se face rău, moment după care nu vreau să mai aud de ele o perioadă :P

    Fără acces la internet aş vrea să trăiesc, dar nu prea am de ales (work-ul mi-o cere), alcool beau moderat, nu fumez, cafea beau, dar de obicei prefer ceaiurile, nu iau medicamente de capul meu (nici măcar vitamine, ştiu e grav), fast-food mânânc foarteeeee rar, nefericirea chiar predomină printre români (reală sau nu, ea există mereu), dar aşa urăsc starea aia depresivă la oameni, mai ales când nu au motive serioase… lupt împotriva acestei stări!

    Libertatea, sexul şi dragostea…. De ce le văd ca pe-un fel de 3 în 1? :)))

    Însă de shopping sunt DEPENDENTĂ…. N-ai idee ce simt! Relaxare, calm, bunădispoziţie, siguranţă, mai multă încredere… e o FERICIRE shoppingul pentru mine! :)) Şi nici când mi se termină fondurile nu mă întristez… mereu MERITĂ toţi banii! :)))

    1. Tocmai ca nu prea mai lupta nimeni impotriva acelei stari, dimpotriva, stam cuminti, pasivi, asteptand sa se intample o minune. Si pe strada se intampla sa vezi doar fete triste, posomorate, care transmit si o energie negativa, daunatoare, o nefericire pe care nu am vazut-o insa traspusa in privirile si atitudinea locuitorilor Barcelonei sau Bruxelles-ului de ex.(doua orase unde am fost si am avut timp sa studiez destul de atent trecatorii). E bine totusi ca mai exista si exceptii. Stii ca si din cum scrii tu se simte asta? Se simte ca esti pozitiva si ca nimic nu te retine sa te bucuri din plin de viata.
      Libertatea, sexul si dragostea 3 in 1? Hm, asta da tema de articol. Asa le vezi tu pentru ca le si traiesti asa sau pentru ca asta ar fi intr-un fel idealul?
      E criza, nu mai sunt dependenta de shopping. :(

      1. Şi mie-mi place să studiez foarte mult oamenii. Pe mulţi reuşesc să-i înveselesc ori să le schimb uneori sensul în care-şi canalizează energiile. DAR cel mai rău mă deranjează că nu-i pot ajuta pe cei cu adevărat apropiaţi şi dragi mie, cu ei nu merge mereu. Ar trebui să-i iau tare, aşa cum fac de obicei, dar oamenii la care ţin au tendinţa de a mă sensibiliza prin simple gesturi sau mimcă. Of şi ce enervant e :)))

        Sunt o persoană care gândeşte pozitiv, asta e clar. Şi tot asta mă face să văd acel 3 în 1: libertate într-o aparentă captivitate, sexul ca pe consumare pozitivă de sentimente şi dragostea pe o baterie reîncărcabilă… Dar aici, tu eşti foarte talentată cu exprimarea, mi-ar plăcea să citesc un articol de-al tău inspirat din tema asta.

        Acest 3 în 1 pare idealul meu, nu am reuşit să am să le am pe toate simultan, uneori nu am zahăr, ci doar lapte şi cafea, alteori îmi lipseşte laptele…. Dar sunt unele ocazii când beau cea mai bună cafea cu lapte, zahăr, chiar şi frişcă! :)))

    2. Nu prea as avea ce sa scriu in el, eu sunt insasi libertatea. Pe de alta parte nu concep sexul in absenta dragostei. Sunt un paradox(exact cum am scris in “Despre Mine”). Mai bine ma jignesti, ma bati sau ma omori decat sa-mi propui o aventura. And I mean that.

      1. Păi tot ce-am menţionat mi se-ntâmplă mie într-o singură relaţie. Serioasă ea şi de durată. Până acum cel puţin. Am dat un răspuns şi pe blog la mine pe această temă pro sau contra aventuri, provocată fiind de-o întrebare a unui comentator care a citit răspunsurile mele de la articolul tău….

        Oricum, păcat, acum mi-am pierdut curaju` să-ţi propun o aventură aşa, ca-ntre fete :)))))))))) `Cause you really MEAN THAT! :P

      2. KirstDay
        Am dat un răspuns şi pe blog la mine pe această temă pro sau contra aventuri, provocată fiind de-o întrebare a unui comentator care a citit răspunsurile mele de la articolul tău….
        ___________________________________
        Ei, vezi de ce e bine sa scrii la mine pe blog? :)))

  3. De fumat m-am lasat de 5 ani…,
    de sex si dragoste nu-s dependent (nu stiu ce-s alea) si cred ca e mai bine asa !! Fericita Alexandra ca stie ce este!
    de alcool si medicamente nu..
    fast-food nu
    libertate nu…. (de anul tecut din septembrie nu am mai iesit la plimbari…
    shoping nu
    internet nu…( acum is pt ca nu am altceva de facut)
    COFEINA….. is dependent si de cofeina…. dar cred ca o pot lasa fara probleme

    Nefericirea…. pai este doar un stat mental..nu poti fi dependent!! .. pot sa zic ca am tot ce vreau (tot ce unu ca mine poate dori… nici tu nu iti inchipui…) imi lipseste doar un lucru!!…ce cam toti au .. numai eu nu! poate asta e singura mea nefericire!.. imi lipseste dragostea!!! dar si ea.. precum tigarile cofeina si alcoolul…. e ceva ce cred ca am sa las pt altii mai buni! important sa te gandesti! si sa vrei! … cred ca nu merit asa ceva.. si cam incep sa ma impac cu ideea!
    important sa gasesti ceva mai bun de facut si de gandit!!

    deci nu-s dependent de nimic, pt ca pe toate le pot lasa (am incercat deja) ;)

    1. Angel, o sa vina si dragostea. Doar ca ei ii place sa te ia prin surprindere. Si nu-ti fa griji, o meriti din plin, esti o persoana extraordinara. :)

  4. Dragoste, sex, Internet (lucrez in domeniu) si freedom. Si shopping – de gadgeturi. (Din lista aia) De restul nu’s dependent.

    Cica cei mai fericiti oameni din lume ar fi danezii :D Fratele meu e acolo :D in Danemarca.

  5. Ai zis bine aici: ”cum iti permiti sa-ti fie bine, cand noua ne merge atat de greu, esti de-a dreptul indecent cu fericirea ta!”.

    Eu am cunoscut persoane care ma detestau pentru fericirea mea.. ca eram vesel.. ca paream fara probleme. Lumea devine frustrata daca te vede asa :lol:

  6. De la mic la mare, cumparatorii prefera semintele in coaja. – Ei uite ca eu nu le prefer asa :D Ce bine ca au aparut alea decojite :X

  7. Eu ma declar dependenta de dragoste ( se stie deja de fapt ).. atat, de restul m-am lecuit! :)
    Subscriu Twenty ( btw, alea au fost facute pentru lenesii ca noi noi :)) )

  8. Eu nu inteleg cum pot manca oamenii seminte cu coaja… eu nu consum decat din alea decojite, neprajite (se gasesc la Plafar tot felul de seminte si nuci crude, numai bune de consumat cand ai chef de rontaiala).
    Ma dor dintii numai cat aud pacanit de seminte. :))

  9. consum seminte… si de floarea soarelui… si de dovleac… mereu crude si decojite… de multe ori le amestec in cereale, cu lapte de orez… excelenta combinatie pentru micul dejun… dar fara sa fac din asta o dependenta…
    niciodata nu consum semnte in locuri publice… asta e clar… sunt foarte atent sa pastrez curatenia locului in care merg… si respectul pentru cei de langa mine…
    mai repede as recidiva si as deveni dependent de plimbarile in parc… doar pentru ca cele mai de departe… necesita timp mai mult…
    in general vorbind…. cred insa ca… cea mai mare dependenta, care face revagii, este dorinta de libertate… si pacat… ca… atunci cand avem libertate, nu stim ce sa facem cu ea… (cel mai bun exemplu… Romania postcomunista)
    sexul… poate fi o dependeta… dar… fara sa aibe temei iubirea… este boala curata…

  10. eu sunt dependenta de dragoste, daca nu am parte de asa ceva, simt ca nu am nici un rost. Mai sunt dependenta de oamenii veseli, buni, energici, de la care pot sa invat ceva. Si, de cafeaua de dimineata…..

  11. Scuze, am fost retinut ieri cu niste treaba prin oras si cu o bere prelungita. Dar azi am ajuns la birou si deci am timp de scris pe blog :-)

    E pacat de semintele de floarea soarelui, care sunt asa de gustoase si sanatoase (eu le manânc si germinate, sunt delicioase) ca au renume indoielnic. Eu mereu am cazut in capcana asta, sa nu ma duc la Viena ca si-asa s-a dus o gramada de lume, sa nu ma duc la Gizeh ca si-asa au trecut pe-acolo o multime de perechi de ochi….cred ca gresesc pe undeva. Dar la semintele de floarea soarelui nu am de gând sa renunt doar pentru ca sunt servite si de o parte neconvenabila a populatiei…

    Eu sunt dependent de libertate, sunt extrem de vigilent din punctul asta de vedere, nu suport sa mi-o ingradeasca cineva sau ceva. In rest da, mai beau si eu, ca tot omu’….uneori mai exagerez, ca deh!, nu sunt inger….N-as putea spune ca sunt dependent de sex, dar nu strica la casa omului. De dragoste in schimb sunt dependent. Iar uneori trebuie sa faci si sex cu persoana iubita, nu doar dragoste. Asa, pentru variatie.

    Asa. Si din când in când trag din narghilea, dar nu o pot numi “dependenta”. Am ars pâna acum doua covoare, ma pregatesc de al treilea….

    1. Dragos, poti sa ne povestesti experienta cu berea pe noul articol. Abia astept detalii. :)
      Sunt de acord cu faptul ca din cand in cand e indicat sa faci si sex cu persoana iubita. Imi pare rau ca nu te pot contrazice, se pare ca gandesti altfel decat ceilalti barbati…nu degeaba te respect eu pe tine atat de mult! :)
      Ce intelegi mai precis prin libertate?

  12. @ Nice :-)

    Bine, am sa povestesc.

    Prin libertate inteleg in primul si in primul rând libertatea opiniei. Mereu am fost stresat de o multime de umanoizi din viata mea, sefi, profesori, colegi, prieteni, cunostinte etc care voiau musai sa dovedeasca faptul ca ei au dreptate si eu gresesc. Recunosc faptul ca si eu am cazut in acest pacat de multe ori, dar macar mi-am dat seama de eroare si am incercat sa nu mai impun altora concluziile mele. Putem discuta, desigur…

    1. He, he, sa stii ca asta cu libertatea e o utopie. Uite, nici macar aici pe bloguri nu ai libertatea de a spune ce-ti trece prin cap. Sa-ti povestesc. Ieri imi intra un dragalas cu proxy si imi cere pe un ton imperativ sa-i dau socoteala pentru cele scrise pe blog. Ce crezi tu ca a patit pentru ca a avut curaj sa-si exprime liber gandurile? :)))

    1. Dragos, libertatea de exprimare nu inseamna sa spui orice, ci sa stii ca iti poti permite sa spui orice. Suntem liberi sa spunem orice si daca vrem sa o facem trebuie sa ne asumam consecintele, oricare ar fi ele. Libertatea inseamna raspundere, de aceea majoritatea oamenilor se tem de ea. Iata si explicatia faptului ca romanii au inteles gresit libertatea dupa revolutie. Normal, noi am fugit mereu de responsabilitati, asteptand mereu de la altii sa deciza in locul nostru.

  13. @ Nice, românii n-au inteles nimic dupa revolutie. “Moarte intelectualilor”, “Nu ne vindem tara”, “IMGB face ordine”, asta au inteles atunci iar ce se intâmpla acum e doar continuarea angoaselor trecutului. Ce ne impiedica sa ne vedem de treaba in loc sa ne plângem de mila?

    Anyway, eu incerc sa ma simt liber, nu libertin. Desi….

  14. Eu cred ca libertatea nu depinde de cate poti spune ci de cat poti gandi ! Majoritatea au preconceptii si cred ca au ganduri .

    De exmplu , majoritatea transeaza in functie de prejudecati orice problema , ei nu mai gandesc , stiu .
    Probleme precum ar fi : romii , homosexualitatea , sexul , constiinta , eul , nu stiu , orice ! sunt tratate apriori…
    Esti liber atunci cand gandesti , nu cand spui ca esti liber.
    Nimeni nu e liber…
    Libertatea este necesitatea inteleasa.
    Cineva spunea : constiinta este iadul !

  15. @ crisuadi, perfect de acord cu propozitia “constiinta este iadul”. Si eu sustin acelasi lucru, iar atitudinea mea m-a bagat in belele de câteva ori cu cei apropiati, din pacate.

  16. Pingback: Blog Okidochi.com
  17. Pingback: Blog Okidochi.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *