Made in Romania(II)

Azi, a sasea minune a lumii: slana cu pita si ceapa.

Cati dintre locuitorii marilor orase mai consuma la micul dejun traditionala slana cu pita si ceapa? (Sau cati dintre noi mai luam micul dejun?) Cu gandul la gratarul din weekend, pofta de grasime se topeste in farfuria (a se citi fund de lemn, fara pretentii) cu pretioasele fasii din burta sau spinarea porcului. Nu-i musai să zdrobesti ceapa cu pumnul, normele sociale ne indeamna sa folosim un cutit. Un codru de paine calda si ceva sorici langa slanina fiarta, condimentata, afumata, intregesc peisajul delicios.

Ne referim aici la slanina adevarata, fara nitriati si glutamat de sodiu, la fasiile asezate in saramura si lasate la macerat cel putin doua saptamani, cu sau fara usturoi. După “imbalsamare”, se rade sarea excesiva si se pune in afumatori special construite, doua-trei zile. Dupa gustul fiecaruia, slanina se poate freca cu boia de ardei dulce sau iute. Pretioasa slana este asezata apoi in camari special aerisite de curenti de aer. Trufandaua preparata natural este greu de dibuit, nu se gaseste in super si hipermagazine. Daca gasesti un furnizor intr-una din pietele bucurestene, te poti considera un om fericit.

Ei, si daca la oras recurgi in caz de foame chinuitoare la saorma deja banala, in satele Ardealului slana cu pita si ceapa (asezonata cu palinca), reprezinta incă o gustare aproape zilnica. Motiv pentru care specialistii Ministerului Sanatatii au concluzionat ca ardelenii sunt mai predispusi la boli grave. In apararea slaninei, marii consumatori arata ca nu mai poti avea incredere decat in animalul din batatura, hranit cum se cuvine, fara adjuvante hormonale. Porcul atarnat in galantar nu mai e bun demult. Omul, spun ei, ramane sanatos daca mananca natural. Doar ca, in ziua de azi, cand slanina gata preparata se gaseste la orice colt de supermarket, chiar si rudele noastre din mediul rural renunta la prepararea ei. De ce sa te chinui? Cumperi E-uri si iti asumi riscurile – asta daca le cunosti. Cum s-ar spune, vrem si cu slanina-n pod si cu sufletu’-n rai.

Să dam insa si maretei cepe locul cuvenit in această ierarhie: primul monument din lume dedicat cepei a fost dezvelit in urma cu trei ani in comuna salajana Pericei, cunoscuta in toată tara pentru productia de ceapa. Cea rosie este alegerea ideala pentru gustarea de slana. Daca oferta este limitata la ceapa alba, nu-i bai. In sezonul gripei, este “aur curat”, alaturi de usturoi. Cei batrani inca mai dau reteta unui adevarat vaccin antigripal: “o bucata de slanina cu usturoi, o tuica fiarta si un pahar de bors!”

Alaturi de faimoasele gratare si tuica (palinca, turt etc) slanina – asortata sau nu cu ceapa si paine, nu poate lipsi mscar o data pe an de pe masa unui roman. Pentru acest motiv, slanina ocupa in topul celor sapte minuni autohtone locul 6.

sursa aici

Cunoscand faptul ca multe persoane doresc sa se ingrase si nu reusesc, m-am gandit sa le ofer solutia ideala(100 grame slanina =900 calorii). Postul acesta le este dedicat! Pofta buna! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Share

26 de comentarii la “Made in Romania(II)”

  1. “Cunoscand faptul ca multe persoane doresc sa se ingrase si nu reusesc, m-am gandit sa le ofer solutia ideala(100 grame slanina =900 calorii). ”

    de ce la mine nu mere!?? :(((

    pot sa manc eu slana pana mi se face greata! si tot nu se cunoaste !!!! cum intra .. asa iese =))

  2. Of of, Nice… cum oferi tu pe tava fructu` oprit… :)) Tre` să recunosc, însă că nu mă atrage! Aştept un Made in RO III :P

    Black Angel, aşa-i la vârsta asta, metabolismu` funcţionează ca un ceas elveţian, sportul de ajută… mai vedem peste 20 de ani :))))

    1. @Nice ….. fericit?? de unde!!….. ma cam duce vantul…. =)) :) :)

      @KirstDay am multe dubii….. ii seman lui tata…. … de cand il stiu tot 69 de kg are…. . in cel mai rau caz..dupa pranz o sa par un greiere… gravid….. dar grasime nu pun pe mine… :))

  3. Of, Nice, inca nu am mancat pe ziua de azi si cand am citit postul!!!! Dar nu asta e problema, pe vremea cand mancam carne, slana cu ceapa era preferata mea, la fel si un paharel de palinca pe langa. Dar sa stii ca nu m-am ingrasat mancand slana. De fapt, nici nu stiu exact ce anume tre sa mananc pt a ma ingrasa. Am si fost foarte stresata in ultimul, asa ca orice mancam nu se depunea.

    1. Mancai slana cu ceapa? Esti din Ardeal deci! :) Pai atunci ce sa-ti urez, pofta buna la…ceapa si paine daca ai exclus definitiv carnea! Oricum, cred ca ai luat decizia inteleapta, cu toate ca Dragos ma va contrazice.

      1. Nu sunt din Ardeal, dar vreau sa ma stabilesc in zona asta. Sunt din Iasi.
        Nu mananc carne, dar peste, lapte, oua, branza, da.
        Iar dintre produsele traditionale romanesti, inafara de preparatele din carne, mananc orice si beau orice!!!! De fapt, nici nu stiu ce mai e romanesc, si ce e imprumutat. Cand cumpar vin, intotdeauna iau ceva romanesc, iar ieri am mancat cele mai bune gogosi cu branza de vaci (la noi se numesc turte), facute de mama, bineinteles.

      2. Din Iasi? Nu m-as fi gandit niciodata, asta da surpriza! Mai degraba o banuiam pe Diana ca ar fi din acea zona…
        Tocmai asta e si scopul acestei serii de 7 articole, sa descoperim impreuna autenticul romanesc. Bun, rau, de-al nostru sa fie!

  4. Pingback: Desculță « Orry
  5. Sa ma consider fericita pentru faptul ca genul asta de gustare nu ma inspira? :lol: nu ca as tzine nu stiu ce dieta sau cura de slabire ( am renuntzat de mult la ideile astea cand m’am prins ca nu ma pot abtzine de la multe :lol: ), dar daca as inghiti mai mult de 2 bucatele micutze, deja mi s-ar apleca :-s

    1. Si mie mi se face rau de la grasime, prefer carnea macra.
      De aici se putea dezvolta si un alt subiect, cat de sanatoasa este bucataria romaneasca traditionala, cati dintre noi mai consumam astfel de bucate.

  6. @ Nice, de la Craciun spre Sfântul Ion numai d-astea bag in mine, traditionale. Daca e sanatos? Bineinteles ca nu. Dar mie mi se par BUNE. Pâna la proba contrarie, o viata avem. Daca nici in asta nu mâncam ce ne place….

    1. Da, Dragos, dar nu uita sa precizezi ca in restul anului mananci doar patrunjel si grau incoltit. :))) Si bei doar apa plata cu lamaie! :P Normal ca iti permiti cateva zile pe an de… desfrau culinar.

  7. @ Nice, pai era vorba de mâncarea traditionala, am zis sa ramân on-topic :-)

    Grâu incoltit – nu prea, contine glucide. Dar…germeni de floarea soarelui, de trifoi, de mazare, de fasole, de ridiche…Iar in legatura cu bautul….asta e un sport de care nu ma voi lasa, chiar daca mi s-ar promite cu anticipatie premiul Nobel pentru vointa. Dar doar in weekend :-)

    1. Germeni, nu grau incoltit, am confundat eu, astea insirate de tine par foarte delicioase, dar unde se comercializeaza(fara reclama ca ne inchide wordpressul blogul), ca eu la hipermarket nu am vazut bunatatile astea. 8O

  8. @ Nice, pai si grâul incoltit e bun, numai ca trebuie sa faci sport mult dupa aia :-)

    Cred ca se si comercializeaza, dar nu recomand cumpararea din comert. Mai bine iti iei un germinator. Ai mereu mâncare sanatoasa, proaspata (mai ales iarna, ca atunci e foarte important…) si nici cine stie ce filozofie nu e.

    1. Sper rusinea mea nici nu stiu cum arata un germinator si cum functioneaza. Mai bine scrii un articol pe tema asta, sunt sigura ca e multa lume interesata si nu a auzit de asa ceva.

  9. @ Nice, mie nu mi s-a parut sa fie cineva interesat….Germinatorul e o cutie de plastic, cu un bazin, cu o stropitoare, cu canale de scurgere si cu tavite in care pui semintele….poate sa stea pe frigider. Nu e absolut nicio filozofie. Iti dai seama, daca pâna si eu ma descurc….

    1. Pai da, Dragos, dar tu faci bere in casa…asta spune totul despre priceperea ta. In plus am citit pe undeva ca faci lapte de soia, branza de soia, iaurt de soia, salam de soia…deci nu mai fi modest ca nu-ti sta bine. :) :P

  10. @ Nice, n-am scris pe nicaieri ca fac salam de soia :-) Uite, asta am in proiect: salam si chiftele de soia. Dar deocamdata sa-mi iasa brânza cum trebuie.

    Vrei un articol despre germinator? Se face. Desi am mari dubii ca va fi bagat in seama.

    1. Spune-mi si mie un subiect care mai suscinta interesul in ziua de azi pe bloguri? Toti sunt plictisiti, toti se vaita ca lipseste originalitatea, cred ca ar fi ceva iesit din comun un asfel de articol, lumea ar intra macar din curiozitate sa vada…a 8-a minune a lumii. :D So, let’s do it! :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *