Am descoperit cateva lucruri interesante despre gatitul necorespunzator al unor alimente, care pot fi astfel extrem de daunatoare organismului.
1 Atentie la peste: poate fi extrem de sanatos, dar la fel de periculos in functie de cum il gatesti!
Cea mai bogata sursa de acizi grasi omega 3, in traducere generala – o “injectie” generoasa de sanatate , vitalitate, energie, tonus, etc – se regaseste intr-unul dintre cele mai sanatoase alimente de pe planeta: pestele. Unul dintre beneficiile lui este faptul ca iti asigura o inima puternica si sanatoasa. Insa acest beneficiu nu numai ca este diminuat, ci chiar sters si “agravat”, daca pestele este prajit in ulei.
Pestele pe gratar sau fiert isi pastreaza toate calitatile (chiar si adaugandu-i-se condimente), insa cel prajit pune in pericol sanatatea inimii. Atentie si la batoanele de peste intens vehiculate prin supermarketuri: nu va lasati prada “tentativei de peste” pe care o presupun, care nu au deloc aceleasi beneficii, dimpotriva, alti aditivi si grasimi in plus.
2. Fara tacamuri si vase de aluminiu in bucatarie!
Chiar daca iti plac, daca crezi ca sunt la moda, daca iti sunt mai la-ndemana, daca sunt mai ieftine, renunta la ele! Sunt extrem de nocive si asocierea lor cu mancarea, iar apoi introducerea in cavitatea bucala creste riscul de Alzheimer, spun cercetatorii americani. Acestia considera ca odata cu introducerea tacamurilor in gura sau in contact cu mancarea, o mica parte din aluminiu se lasa si in mancarea sau ramane in cavitatea bucala si este ingerat.
3. Ceapa – un gust care poate fi gustos si totodata sanatos!
Stiati ca ceapa rosie sau “de apa”, cum i se mai spune, este mult mai sanatoasa decat cea alba si cu mai multe proprietati curative? Iata cum nu trebuie sa gatesti ceapa si cum da:
– nu o fierbe la nesfarsit (isi pierde toate calitatile) asa cum facem noi romanii in cazul ciorbelor si supelor – de fapt si de drept, ceapa se toaca si se pune spre sfarsitul ciorbei, atunci cand trebuie sa mai fiarba inca 5 minute maxim.
– nu-i asa ca si tu stii metoda prin care sa faci ceapa sa nu mai usture ochii? Exact: aceea in care o lasi intr-un bol cu apa ceva timp! Trebuie sa stii ca o folosesti cam degeaba atunci; devine un aliment inutil, fara aport de nutrienti si vitamine: isi pierde calitatile cu care este inzestratata de la natura.
– orice fel de a gati ceapa ii diminueaza acesteia din calitatile nutritive – de aceea, daca stii ca nu suferi de probleme digestive, atunci nu ezita sa o mananci cruda, proaspata; un val de beneficii se va revarsa asupra ta
– daca gatesti o mancare cu ceapa, atunci nu o depozita intr-un vas de fier, ci de sticla sau plastic (desi sticla este mult mai recomandata); aceasta isi pierde incet toate proprietatile in oala din metal
– nu praji ceapa – nu faci decat sa ii adaugi grasimi saturate care prin prajeala nu fac altceva decat sa provoace arsuri gastrice.
4. Spalatul – inerent pentru absolut orice lucru din bucatarie!
Din pacate, multa lume uita de acest “cult” igienic care te salveaza de bacterii nedorite in organism, dar si de virusuri periculoase care se iau prin simpla atingere a alimentelor si apoi prin ingerarea lor.
In primul rand este vorba de ustensilele pe care le folosesti, de masa pe care tai, de oala in care gatesti – asigura-te ca sunt perfect spalate, dar mai mult decat atat, atentie la alimentele pe care le folosesti, care trebuie spalate foarte bine, mai ales carnea, ouale, si nu in ultimul rand conservele. Intotdeauna spala bine conserva inainte de a o deschide, pentru ca nu stii pe unde a stat (a si fost un caz in trecut in care o femeie a murit dupa ce a mancat o conserva pe suprafata careia s-au gasit excremente de sobolani – din depozit – care s-au dovedit a fi otravitoare).
5. Gratarul – recomandat, dar nu in orice fel de conditii!
Este de preferat sa consumam, in afara cruditatilor care sunt primordiale in alegerea noastra, alimentele la gratar: este un tip de gatit sanatos, care pastreaza atat aromele (uneori le intensifica), dar mai ales toate proprietatile nutritive. Insa cel mai bun ramane de departe gratarul in aer liber, cu lemne sau carbuni. Gratarele de bucatarie, cele care presupun intrarea in contact direct al alimentelor cu suprafata care sta pe aragaz (supusa incalzirii cu gaz) sunt nocive pentru sanatatate, aceasta asociere aflandu-se intr-o relatie stransa de cauzalitate cu tumorile canceroase (pe termen lung). Nu puneti alimentele direct pe grilajul de foc, ci mai la inaltime.
6. Mai putin gatit, mai multa putere pentru sistemul imunitar!
Nicio forma de gatit, oricat ar fi ea de sanatoasa, nu se compara cu alimentatia proaspata, naturala 100%. Dar, pentru a ne pastra in limitele realiste ale unei discutii, pentru ca nu cred ca sunt foarte multe persoane care sa nu manance si gatit, recomandarea medicilor este sa consumam o cantitate egala sau mai mare de alimente crude decat gatite intr-o singura zi. Prin prepararea termica a alimentelor atat proteinele, cat si vitaminele sau enzimele sunt distruse.
Cea mai des intalnita boala provocata de utilizarea unor alimente procesate termic este leucocitoza, care slabeste considerabil sistemul imunitar, insa efectele se resimt si la nivelul: inimii, ficatulului, splinei, pancreasului, rinichilor etc.
7. Folositi zeama conservelor de legume si fructe – acolo rezida toate vitaminele.
Nu mi-a iesit din minte recomandarea nutritionistei Mihaela Bilic, care la o conferinta de presa a spus ca in general gresim atunci cand folosim conservele, mai ales cele de legume, pentru ca aruncam zeama din ele, pe principiul ca nu este sanatoasa. Dimpotriva, spune medicul, acolo stau toate vitaminele si nutrientii esentiali din respectivele alimente, asa ca trebuie consumate “la pachet”.
8. Nu gatiti carnea in exces!
Cercetari recente, relatate de BBC, au demonstrat ca gatitul carnii in exces dauneaza organismului, dubland riscul de cancer de la nivelul vezicii urinare. Riscul creste in cazul folosirii de carne rosie, insa si puiul sau pestele au aceleasi efecte daca sunt gatite in exces. Nici chiar la gratar nu trebuie sa exageram cu frigerea ei, pentru ca pe langa riscul de cancer la nivelul vezicii, cercetatorii au asociat carnea fripta la gratar si cu un risc crescut de cancer pancretic.
9. Uimitor, dar legumele congelate contin mai multe calitati nutritive decat cele proaspete!
Foarte greu de crezut, chiar socant as spune, insa cercetatorii britanici au evidentiat un numar considerabil mai mare de substante nutritive in cazul legumelor congelate, decat in cazul celor din piata. Noi spunem ca sunt proaspete, insa nu se stie de cand stau pe tarabele taranilor sau in supermarketuri, ele pierzandu-si calitatile cu fiecare zi trecuta de la cules. Asadar, poti avea in sacosa legume “proaspete” de doua saptamani.
In schimb, culegerea legumelor si conservarea lor la frig, respectiv la congelator in pungi de plastic pastreaza totodata si vitaminele si nutrientii esentiali, relateaza DailyMail.
sursa aici
Ti-au dat voie sa postezi din nou? :D
Da, pai nu vezi, profit cat mai am timp, nu se stie cand se supara iar si ma anunta ca sunt in ilegalitate. :P
Pana la urma mi-au trimis un mail in care mi-au explicat ca o poza cu Lacul Crater a trebuit sa fie scoasa urgent de pe serverele lor.
lol.
Lacul Crater??? Ce e aia?
Unde e aia?
Sa inteleg ca nu ma crezi? He, he, pentru situatii “de criza” pastrez intotdeauna dovezile. :P Am avut un prof. tare bun in sensul asta. ;) O sa-ti trimit mailul de la A. :)))
Crater este cel mai mare lac vulcanic de pe glob, situat in Oregon, SUA.
A este initiala prenumelui tipului de la wordpress care m-a asigurat ca totul este ok si-mi pot desfasura activitatea in continuare.
Nu am zis ca nu te cred. Cu atat mai mult, imi cer scuze, daca asta ai inteles.
Ideea era ca nu vad legatura, intre Lacul Crater si motivul “suspendarii”.
Anyway… Good to have ya back! ;)
Banuiesc ca proprietarul pozei respective le-a cerut scoaterea urgenta a acesteia de pe blogul meu.
You are nice! >:D<
Imi pare rau ca nu am ce comenta. Ochii au refuzat sa coboare mai jos (scuzata fie-mi deficienta de vorbire, sunt un biet absolvent de stat) de prima poza….
O scot imediat daca asta te tulbura in asa masura incat sa nu-mi poti spune parerea in legatura cu legumele congelate vs legumele proaspete. :P Sau in legatura cu ceapa alba vs cea rosie, pestele prajit vs cel fiert. :(
Ochii mi-au ramas fixati pe… gratar!! Au au aaau damn I-m hungry. :(
I’m just myself. ;)
Be nice now, i’ll be gone for the week-end.
Sa nu te gandesti la mine! :)) :P (joke)
Nu promit nimic! :P Vii in Bucuresti?
Cu gatitul… bine ca sunt baiat… :P
Sa inteleg ca stai bine la capitolul asta tocmai pentru ca esti baiat? Stiam ca voi sunteti cei mai buni bucatari…
adica… nu ma ocup :P
Trebuia sa-mi dau seama…tu ai alte preocupari, am aflat din penultimul tau articol… :) Nu-ti prea mai ramane timp pentru altceva. :P
Nici chiar… nu sunt un soarece de bilbioteca Doamne fereste!!! Imi mai plac si altele… o gramada
In general sunt de acord, mai putin cu punctul 9. Stiinta face din când in când câte o descoperire d-asta epocala pe care o va contrazice dupa câtiva ani.
As mai adauga ca e indicat ca o masa sa cuprinda un singur aliment complex, in rest legume (atentie!, leguminoasele si legumele sunt doua lucruri diferite).
Si mie mi se pare cam dubios punctul 9 :-? dar nu stau sa il discut prea mult…eu nu prea mananc legume congelate, asa ca nu ma agit ori salata de castraveti cu ardei si rosii si marar & stuff…ori nimic :D
Sa ma bucur ca le respect pe toate inafara de 9? Iar eu cu ceapa alba nu mai gatesc demult… si la supele crema pun ceapa rosie, desi ii da o coloratie ciudata.
Orice oi fi citit in articol, nu ma prea tenteaza legumele congelate. Oricum, stiu sa imi dau seama care legume sunt proaspete sau nu… am invatat de la bunici. :D
@ Diana, hai, surprinde-ne! Cum iti dai seama care legume sunt proaspete si care nu?
Depinde de la leguma la leguma si de la fruct la fruct. La unele îți dai seama după consistența la pipăit, la altele dupa aspect, vestejeala, la altele dupa miros…
Dar cel mai important, cel putin la mine e faptul ca stiu cum arata, cum miros, cum se simt legumele si fructele proaspete pentru ca in copilarie le culegeam din gradina (uneori le mai si mancam pe loc, dar asta e secret… :)) ).
Oricine iti poate da retete cum arata si cum se simte la pipait un fruct proaspat… dar experiența e cea mai importanta.
@ Diana, foarte interesant :-)
Si la pepenele verde cum e? Dupa ce-ti dai seama daca e bun?
Aici m-ai prins in offsaid…
In general eu ii pun sa mii incerce… nimic nu e mai edificator ca interiorul. Nini nu trebuie sa gusti si dupa miez iti dai seama daca e zaharisit, crud sau vested (pacat ca nu iti dai seama daca e intors, daca nimeresc exact partea buna). Dar rar fac asta… sunt inconjurata de maestri pepenari care ma tin 2 ore in piata sa aleaga pepenele perfect.
La bunici stiam ca sunt gata cand faceau pata galbena pe fund si cand ii ciocaneai suna a gol. Ii verificam zilnic asteptand sa se faca.