Cinci mituri despre fructe
1. Cu cat sunt mai acre, citricele au mai multa vitamina C.
Fals-Gustul acru este dat de acidul citric care nu are nicio legatura cu vitamina C.
2. Sucul de lamaie poate provoca probleme stomacale.
Fals-Acidul citric stimuleaza fluxul de acid gastric in stomac si totodata activeaza muschii stomacului.
3. Sucul de fructe contribuie la deteriorarea dintilor.
Adevarat-Zaharurile din fructele in stare natural anu dauneaza dintilor. Dar prin extragerea sucului din fructe, se elibereaza zaharuri care pot dauna dintilor, mai ales daca se consuma frecvent. Este recomandat ca sucul de fructe sa fie consumat in timpul mesei.
4. Fructele nu ingrasa.
Fals-Unele fructe precum bananele, avocado, pepenele galben, si in general fructele care sunt foarte dulci si satioase, au un continut mai mare de calorii chiar si decat o friptura de piept de pui la gratar.
5. Grepfruitul si ananasul ard caloriile.
Fals-Doar ca aceste fructe contin o serie de enzime care ajuta la o mai buna digestie.
Regele Fructelor?
Originar din Asia, cultivat in zilele noastre in China, Japonia, Taiwan,Tailanda, India, Bangladesh, Indonezia, Filipine, Tahiti, California, Florida, Israel etc, pomelo, cel mai mare fruct citric (citrus maxima sau citrus grandis) avand o lungime de pana la 20 cm si o greutate cuprinsa între 1 si 8 kg este un fruct minunat, un fel de doctorul casei, care, din fericire, se gaseste si in supermarketurile de pe la noi. Coaja are o culoare galben verzuie si o grosime de 1,5cm, iar pulpa în interior seamana cu cea a grapefruitului alb cu deosebirea ca este mai putin zemoasa, dar mult mai aromata.
Când iti cumperi un pomelo ai grija sa aiba coaja neteda si stralucitoare si sa fie greu când il ridici. Chinezii credeau ca acest fruct ii apara de rele si aveau dreptate, pentru ca prin continutul sau de vitamine ajuta la prevenirea unor imbolnaviri, dar poate fi folosit si ca remediu in tratarea diverselor afectiuni de care suferim.
Se recomanda consumul sau atat in stare naturala dar si sub forma de suc (cu conditia ca acest suc sa fie baut imediat dupa obtinere).
Pomelo este foarte bogat în vitamina C (o jumatate de fruct contine 2/3 din necesarul zilnic), vitamina P, B3, B5, biotina, acid folic, provitamina A, calciu, magneziu, potasiu si alte minerale.
Se recomanda consumul sau zilnic, fie ca desert, fie ca mic dejun. Si iata ce beneficii îti poate aduce:
– stimuleaza sistemul imunitar;
– efect antioxidant, elimina radicalii liberi;
– stimuleaza secretiile digestive;
– ajuta la eliminarea toxinelor din organism;
– contribuie la reducerea colesterolului;
– favorizeaza absorbtia fierului în intestin;
Top 5 fructe preferate:
1. Strugurii
Vita-de-vie trecea, in regiunile din jurul vechiului Israel, drept un arbore sacru fiind, alaturi de maslin, unul dintre arborii mesianici.
100 de grame de struguri proaspeti contin 73 de calorii. Sunt bogati in vitamine: B1, B2, A, C, PP si K; Purifica sangele;
Contin antioxidanti si contribuie la cresterea imunitatii;
Zaharul din struguri este usor digerat si asimilat;
Strugurii stimuleaza digestia, avind si o actiune tonifianta;
Continutul ridicat de saruri de potasiu al strugurilor face ca acestia sa aiba o actiune diuretica contribuind la buna functionare a rinichilor;
Datorita continutului ridicat de apa maresc cantitatea de fluide din organism si ajuta la eliminarea toxinelor, curatarea colonului, detoxifierea ficatului;
Ajuta la relaxarea sistemului nervos, tonifica inima si regleaza tensiunea arteriala.
2. Nectarinele
Nectarinele, fructe care sunt asociate de obicei cu piersicile, sunt intr-adevar similare, diferenta dand-o lipsa de “puf” de pe coaja lor. Precum piersicile, si nectarinele vin tot din China si au fost cultivate de acum 2.000 de ani in Persia, Grecia si Roma. Spre sfarsitul secolului XVI, au inceput sa fie cultivate in Marea Britanie si au fost aduse in America de catre spanioli.
Sunt fructe sunt sarace in calorii(44 kcal) si nu au deloc sodiu sau colesterol. De asemenea, sunt bogate in vitamina C, A, potasiu si fibre. In schimb, partea mai proasta e ca majoritatea caloriilor furnizate de nectarine provin din zaharuri.
3. Merele(numai cele ionatane)
Plasat sub protectia Pomonei, zeita abundentei, marul era des cultivat in livezile din antichitate. Marul a avut de-a lungul istoriei mai multe sensuri, fiind considerat un mijloc al cunoasterii, Arbore al vietii sau al Stiintei binelui sau raului: marul Discordiei, atribuit lui Paris, merele de aur din Gradina Hesperidelor, marul mancat de Adam si Eva etc. In afara de aceasta, marul ca fruct a fost considerat un aliment-medicament, devenind un punct de referinta in alimentatia dietetica. Este tonic, racoritor, antiseptic intestinal, depurativ sanguin si este indicat in astenii, surmenaj, reumatism, artritism, stari febrile, insomnii, nervozitate, cefalee. Valoarea energetică a merelor este de 46-84 kcal la 100 g (în medie 60 kcal) în funcţie soi si alti factori. Merele contin vitaminele A, B1, B2, C si in plus substante nutritive ca magneziu, fosfor, fier si potasiu. Din acest punct de vedere, marul pare un depozit de substante hranitoare.
Cand sunt mancate ca o gustare, merele suprima foamea pentru mai mult timp decat alimentele din categoria “junk food”. Merele sunt o buna alegere in orice dieta. Tot substantele nutritive antioxidante din mere incetinesc dezvoltarea cancerului de colon si ficat in celule. Merele ajuta la intarirea oaselor.
4. Bananele
Au fost mentionate pentru proprietatile sale pentru prima data in texte budiste ce dateaza din secolul VII i.H., India fiind cea care a folosit cel mai mult bananele pentru sanatate. Bananele contin mai putina apa decat celelalte fructe, insa mai multe componente nutritive: sunt bogate in zaharuri, in vitamine precum acid folic, vitamina C, A, E, B6, minerale precum potasiu, sodiu, fier, calciu, magneziu, cobalt, fosfor, zinc, crom, dar si fibre, proteine si unele substante active.
Beneficii:
– protejeaza impotriva cancerelor prin compusii fenolici pe care ii contin;
– banana este un fruct tonic, remineralizant, energizant, fiind indicat astenicilor si celor cu un tonus muscular si psihic scazut;
– este recomandata copiilor care depun efort fizic si intelectual, dar si celor aflati in perioada de crestere;
– banana este buna si pentru persoanele mai in varsta pe care le protejeaza de decalcificare
– este indicata in diata zilnica a femeilor pentru ca le protejeaza de osteoporoza (nu uitati ca pentru preventia osteoporozei trebuie sa mancati alimente bogate in calciu inca din tinerete);
– Banana este utila pentru disfunctiile tractului digestiv (dizenterie, diaree, bolborisme, dureri de burta, colici, constipatie – regleaza tranzitul etc);
– Este recomandata in dieta celor care sufera de artrita si guta;
– Este eficienta in dieta anemicilor;
– Se recomanda in cazul alergiilor alimentare la introducerea proteinelor in alimentatie, fiind utila si in astm;
– Are activitati benefice asupra sistemului urinar.
Banana este un fruct cu o valoare nutritiva ridicata. Este o buna sursa de calorii fiind bogata in elemente solide. O banana mare poate oferi mai mult de 100 calorii. Contine o cantitate mare de zahar asimilabil, ceea ce o face o sursa buna de energie. Este foarte utilizata in cosmetica, avand calitati hidratante deosebite. Se pot face masti faciale cu banane zdrobite, ulei de masline, cateva picaturi de lamaie si masca este gata, aplicandu-se seara. Se tine o jumatate de ora pe ten dupa care se clateste.
5. Ciresele
Ciresele au proprietati remineralizante si tonifiante, fiind sursa buna de vitamine (B1, B2, B3, B6, B9, C, E) si minerale (calciu, potasiu, fosfor). Potrivit specialistilor, aceste fructe nu trebuie să lipseasca din dieta persoanelor care mananca alimente procesate, carnuri. Ciresele reduc hiperaciditatea provocată de abuzul de alimente procesate, de carne, mezeluri. De asemenea, ciresele si coditele de cirese sunt unele dintre cele mai bune diuretice naturale. Acestea actioneaza în mod natural si nu agreseaza organismul, asa cum fac diureticele medicamentoase.
Un studiu efectuat la Universitatea Michigan (SUA) a aratat că aceste fructe scad nivelul colesterolului si, in acelasi timp, mentin in limite normale nivelul glicemiei. Principalele atuuri ale cireselor sunt insa substantele cu proprietati anticancerigene: antocianidinele, acidul clorogenic, acidul cumaric. Ciresele sunt o alegere foarte buna in curele de slabire. Acestea contin doar 38 de calorii/100 g. O cura cu cirese stimulează detoxifierea naturala a organismului si ne ajuta să scapam de kilograme. Detoxifierea este stimulata de continutul ridicat de apa din cireşe: 85%. In curele de slabire, ciresele sunt recomandate si datorita fibrelor alimentare – 1,3 g/100 g –, care impiedica asimilarea grasimilor. Datorită fibrelor, ciresele dau senzatia de satietate rapid. Nutritionistii recomanda, de asemenea, ciresele persoanelor care au probleme cu rinichii. Tot ciresele combat actiunea substantelor nocive care ajung în organism din cauza fumatului.
Care sunt fructele voastre preferate?
Ciresele, mango si bananele. Cam atat. Altele nu prea ma incanta ;))
Nu-mi aduc aminte sa fi mancat mango proaspat, doar din compot, e delicios. Bun venit pe blog! :)
Mi-ai făcut o poftă de fructe, yamyyy! Mâine cred că dau o tură pe la supermarket:))
Asta era si ideea. ;) :)
Pepene verde, capsuni, piersici (dar urasc nectarinele), struguri, kiwi, clementine/mandarine
Si mie imi place pepenele verde, nu si clementinele sau kiwi.
Ce pofta mi-ai facut cu toate bunatatile astea pe aici… mmmmm! Mie imi plac foarte mult fructele, putine sunt cele la care stramb din nas… In mod special, nu refuz nicicand ananasul, pepenele verde, mandarinele, strugurii albi, zmeura, capsuni, pere… hai ca le spun pe toate pana la urma :D
Ma bucur ca a avut efectul asta. :) Mie nu-mi place zmeura deloc. :(
Zmeura, mure, fragi… altceva de adaugat pe lista mea. :D
Dintre fructele de padure, fragii sunt preferatii mei. De restul nici nu vreau sa aud. Mai ales de coacaze.. iac. :P
sunt de 2 ani in Australia si inca nu am gasit nicaieri pomelo:( habar n-am de ce nu importa astia. In schimb gasesti absolut orice fruct, cu mentiunea ca niciodata capsunii din Romania nu se compara cu cei de aici, care sunt plastic total :D
De acord cu tine, acum avem si noi asemenea capsune in Romania, acelea importate din Spania. Sunt mari, aspectuoase, dar fade, fara gust, imposibil de mancat. :(
Eu am trei fructe preferate, mari si late: banana (care incepe sa scada vertiginos in preferinte), marul si lamâia. Dar lamâie pun in sucurile pe care mi le fac din legume, ca mi-e imposibil s-o consum ca atare, e groaznic de acra.
Imi place precizarea de la punctul 2, intr-adevar exista o mare eroare in conceptia multora, cum ca sucul de lamâie ar tulbura digestia. Din contra….
In rest, personal n-as recomanda abuzul de fructe, de fapt nu e nimic bun in niciun fel de abuz. Dar as merge mai degraba pe directia legumelor, sunt mai bazice. Iar despre cine si ce protejeaza impotriva cancerelor si asa mai departe se pot scrie multe, intrucât in domeniul asta nimic nu e dovedit deasupra oricarei banuieli.
Cu alte cuvinte preferi legumele. Tocmai mi-ai dat o idee. :)
Stii care partea mai urata, legumele nu sunt la fel de bune la gust. Si nu cred ca au la fel de multe beneficii precum fructele.
@ Nice, pai in primul rând legumele nu sunt asa acide. In al doilea rând, asta cu gustul tine de fiecare persoana in parte. Am vazut oameni mâncând lamâie sau ceapa exact cum manânc eu un mar. Si ce crezi, ca legumele nu sunt anti-oxidante, anticancerigene si nu vâneaza radicalii liberi? :-) Apropo, vezi ca in fructe nu se gaseste vitamina A activa. Vitamina A activa se gaseste numai in alimente de origine animala, in special in ficat (de peste, de pasare samd), in oua si lactate.
Nu e bine sa manance asa lamaie… poate fructele nu sunt asa acide (in comparatie cu acidul sulfuric, clorhidric), dar tot ataca smaltul dintilor. Si pot avea probleme in timp, caci acidul din fructe chiar slabeste smaltul dintilor si creeaza in gura un mediu prolific cariilor. Poti sa intrebi un stomatolog si vezi ce iti raspunde.
Daca dupa aia mananci sau te speli pe dinti, n-ai probleme.
Referitor la gust, tocmai ma gandeam cum ar putea compara cineva ceapa cu mango sau varza cu banana? Dar va veni si timpul legumelor…
Cat de importanta e vitamina A activa?
Eu mănânc lămâie aşa cum mănânci tu un măr. Şi n-am probleme nici cu stomacul şi slavă Domnului nici nu dantura, de care sunt suficient de mândră.
Şi eu prefer legumele.
Nice, când ne scrii şi despre legume? :)
Dupa ce ma intorc din tara capsunilor. :P
@ Diana, stiu ca nu e bine :-)
@ Nice, gusturile nu se discuta….si cum adica cât de importanta e vitamina A? Pai e foarte importanta, in primul rând pentru vedere. Si. bineinteles, protejeaza organismul impotriva cancerului si a tulburarilor cardiovasculare :-) . Asta cu “actiunea anticancerigena” tinde sa devina cam obositoare, asemenei interviurilor cu modelele, care isi doresc, in corpore, sa fie pace in lume si hrana pentru tot poporul.
Vrei sa spui ca e o exagerare?
Este foarte bun mango proaspat. Gasesti pe la supermarket. Bine te-am gasit. >:D<
Am fost chiar azi la Cora, m-am uitat dupa el, l-am vazut, dar nu am indraznit sa-l cumpar. Maybe next time. :)
@ Nice, vreau sa spun ca e o informatie care nu te ajuta cu nimic. Uita-te si tu….toate o apa si-un pamânt, contin vitamina A (ceea ce nu e adevarat, repet), B, C, minerale, antioxidanti, combat radicalii liberi, anticancerigene….Bineinteles ca sunt anti-cancerigene, daca nici fructele n-ar fi, ce ne-ar mai ramâne? Slanina de porc? Si ce te faci la o adica? Manânci in fiecare zi un kil de mere, un kil de cirese, un kil de banane, doua kile de lamâi? Nu cred ca ti-ar fi suficient nici macar un stomac de strut sa le poti digera pe toate.
Singurul aliment cu quasi-certe calitati anti-cancerigene este varza. Dar aici exista si o explicatie mai amanuntita, nu generalitati. Varza contine o substanta (indol) care impiedica cresterea vaselor sanguine care hranesc tumorile canceroase.
Interesant, chiar nu stiam acest lucru despre varza. O intrebare, dupa fierbere/calire isi mai pastreaza proprietatile miraculoase?
@ Nice, asta e de discutat….in principiu nu, dar se pare ca muratul nu o strica, doar fierberea / calirea. Totusi si calirea are uneori rostul ei, face varza mai digerabila. Nu e rau sa manânci si varza calita / fiarta din când in când, dar varza cruda trebuie sa fie regula, nu exceptia.
Dragos
Mancarea/salata de varza e nelipsita din meniurile saptamanale ale romanilor, lucru neintalnit insa in bucatariile din alte tari(presupun). Cum previn acei oameni cancerul? Sau au si ei alimentele/ingredientele lor tamaduitoare?
@ Nice, daca as sti raspunsul la intrebarea asta as lua Premiul Nobel….Oricum, si românii fac cancer. Evident ca doar cu salata de varza nu poti lupta impotriva cancerului, dar e una din componente.
Chiar aseara mi-am facut o ditamai salata de fructe cu banane, capshunele si kiwi 8-> acum mi-ai facut o pofta foarte nesimtita de struuuguuuuri :”> si DianaEmma de pepene 8->