“Se poate intâmpla sa gafez. Si, in asemenea cazuri, ma bazez pe un strop de dialectica. Dar, de la sine inteles, mi-am construit afirmatiile in asa fel incât sa am dreptate si in caz contrar”.
Am inceput in acest fel intrucât sunt convins ca exista cel putin doua persoane pe acest blog carora le face o mare placere un citat din Marx. Karl Marx. Pe de alta parte, pasajul respectiv denota o strategie a duelului verbal foarte bine pusa la punct, strategie de care cei de mai jos au considerat ca se pot lipsi. Sa-i ascultam:
1. “Calculatoarele viitorului nu vor cântari mai mult de 1,5 tone” – Popular Mechanics prognozând nemilosul progres al stiintei, 1949
2. “Cred ca exista o piata mondiala pentru, poate, cinci calculatoare” – Thomas Watson, presedinte IBM, 1943
3. “Am calatorit de-a lungul si de-a latul tarii asteia si am vorbit cu cei mai buni oameni si pot sa va asigur ca procesarea datelor este o furie care nu va rezista pâna la sfârsitul anului” – Editorul responsabil cu cartile de afaceri la Salonul de Inventii, 1957
4. “Dar…la ce bun”?” – Un inginer de la Divizia Sistemelor Computerizate Avansate ale IBM, 1968, comentând pe marginea microcipului.
5. “Nu exista vreun motiv pentru care cineva ar vrea un calculator in casa lui” – Ken Olson, presedinte fondator al Digital Equipment Corp., 1977
6. “Acest telefon are prea multe lipsuri pentru a fi considerat in mod serios un mijloc de comunicatii. Dispozitivul nu are in principiu valoare pentru noi” – Comunicat al Western Union, 1876.
7. “Aceasta cutie muzicala fara fir nu are vreo valoare comerciala imaginabila. Cine ar plati pentru un mesaj trimis nimanui anume?” – Asociatii lui David Sarnoff raspunzând solicitarilor pentru a investi in radio in anii 1920
8. “Conceptul e interesant si bine pus la punct, dar pentru a obtine mai mult decât nota 7 ideea trebuie sa fie realizabila” – Un profesor de management de la Universitatea Yale raspunzând hârtiilor lui Fred Smith care propunea un serviciu de livrare peste noapte de incredere (Smith a fondat ulterior Federal Express Corp.)
9. “Cine dracu’ vrea sa auda actorii vorbind?” – HM Warner, Warner Bothers, 1927
10. “Sunt doar bucuros ca va fi Clark Gable care o sa moara de necaz si nu Gary Cooper” – Gary Cooper, pe marginea deciziei de a nu accepta rolul principal din “Pe aripile vântului”…
11. “Nu ne place sunetul lor, iar chitarile nu mai sunt la moda” – Decca Recording Co., respingându-i pe The Beatles, 1962
12. “Masini zburatoare mai grele decât aerul sunt imposibile” – Lord Kelvin, presedintele Societatii Academice Regale, 1895
13. “Asa ca ne-am dus la Atari si am spus: “Mai, noi avem o chestie extraordinara facuta chiar cu câteva din piesele voastre, ce-ati zice daca ne-ati asigura fondurile? Sau, daca nu, oricum vi-l dam. Vrem doar s-o facem. Platiti-ne salariul, venim sa lucram pentru voi. Si au zis nu. Si atunci ne-am dus la Hewlett Packard care au zis; “Mai, n-avem nevoie de voi. N-ati terminat colegiul inca“. – Fondatorul Apple Computers Inc., Steve Jobs, in incercarea de a atrage atentia ui Atari si HP asupra calculatorului personal al lui si al lui Steve Wozniak.
14. “Profesorul Goddard nu cunoaste relatia dintre actiune si reactiune si nici nevoia de a avea ceva mai bun decât un aspirator impotriva caruia sa reactionezi. Se pare ca ii lipsesc cunostintele necesare predate zilnic la liceu” – editorial din 1921 al ziarului New York Times despre revolutionarele idei ale lui Robert Goddard in legatura cu rachetele
15. “Sa foram pentru petrol? Adica sa foram in pamânt pentru a gasi petrol? Esti nebun!” – foratorii pe care Edwin L. Drake a incercat sa-i angajeze pentru a fora pentru petrol in 1859
16. “Avioanele sunt jucarii interesante dar fara valoare militara” – Maresalul Ferdinand Foch, profesor de strategie, Ecole Superieure de Guerre.
17. “Tot ceea ce se poate inventa s-a inventat” – Charles H. Duell, membru al Salonului de Inventii, 1899.
18. “Teoria lui Louis Pasteur cu bacteriile este ridicola fictiune” – Pierre Pachet, profesor de fiziologie la Toulouse, 1872
Nota: toti cei despre care se face vorbire in exemplele de mai sus erau specialisti in domeniile lor sau macar nu erau novici. Nu sunt niste vorbe aruncate la intâmplare de oameni care nu se pricep, chiar daca, la prima vedere, asa pare sa fie. Totusi, cu putine si laudabile exceptii, nu s-au abtinut sa dea verdicte si n-au avut minima decenta de a-si lasa o cale de retragere.
Concluzie gresita: daca asemenea oameni au putut sa zica asemenea baliverne, atunci si noi putem!
Concluzie corecta: n-ar fi rau sa ne abtinem de la verdicte si judecati categorice, pentru ca nu se stie niciodata când natura perversa ni le intoarce impotriva noastra. Am patit-o si eu de multe ori, ati patit-o si voi probabil. Si au patit-o si unii din cunoscutii nostri….
Bine bine, veti zice, dar cum ramâne cu principiile in acest caz? Pai, cam asa: „Am principii de fier. Daca ele nu va sunt pe plac, mai am si altele”. A zis-o Marx. Groucho Marx….
Dragos
Genial, asta e ca un fel de…copiii spun lucruri traznite!?! :P
Da, e adevarat, au dat verdicte eronate, dar au intrat in istorie. Pana la urma nu asta conteaza? Sa vorbeasca oamenii de tine? Sa te citeze? Sa ramai in constiinta lor indiferent de “opera” produsa?
In legatura cu Marx prefer sa nu ma pronunt. De Karl e vorba acum. Insa Groucho pare a fi fost un tip tare spumos, inteligent, intelept. Am selectat cateva din citatele sale care mi-au placut cel mai mult:
1. Găsesc televiziunea foarte educativă. De fiecare dată când cineva porneşte televizorul, mă duc în camera cealaltă şi citesc o carte.
2.Există un mod să afli dacă un om este cinstit: întreabă-l! Dacă spune da, atunci ştii că nu este.
3.Politica este arta de a căuta necazurile, de a le găsi peste tot, a pune un diagnostic greşit şi a aplica remediile necorespunzătoare.
4.Nu lucrurile, ci eu însumi am puterea de a mă face fericit sau nefericit astăzi. Eu am alegerea. Ieri a murit, mâine încă n-a venit. Am doar ziua de azi şi am de gând să fiu fericit.
5.De ce ar trebui să mă preocup de urmaşi? Ce au făcut urmaşii pentru mine?
6.Cauza principală a divorţurilor este căsătoria.
7.În spatele oricărui bărbat de succes se află o femeie, iar in spatele ei se află soţia bărbatului.
:) :)
Am mai citit si prin alte parti aceste afirmatii care acum par incredibile.
Buna concluzie, sa nu respingem din start unele idei, fiindca ulterior ne-ar putea parea rau de asta.
Eu nu le stiam.
Mie imi place partea de final cu principiile :))
He, he, da, cred ca e valabila pentru toata lumea pana la urma.
19. “Tot ce parea imposibil in min 95 al meciului de la Timisoara se va intampla – Teoria lui Mihai cu Steaua campioana este ridicola realitate” – Mihai Arsene, profesor de in fotbal , 20 aprilie 1010
@ Nice, Groucho “si fratii sai” au fost actori de comedie, interzisi in tarile socialiste din motive evidente: faceau un misto zdrobitor de “realizarile socialismului”. Singurul care a declarat sus si tare ca le este fan incurabil a fost Fidel Castro.
De fapt, dupa cum ai observat si tu, Groucho a avut un simt al umorului iesit din comun, care-i scotea pe altii din pepeni :-)
@ Danny, nu mai departe de saptamâna trecuta, când am aflat ca joaca (din nou) Traore impotriva lui Dinamo, mi-am manifestat bucuria in fata prietenului cu care ma uitam la meci: “asta e bâta, e un incompetent notoriu, ce noroc avem ca joaca el si nu Kone”. Mai bine taceam….
@ loryloo, aia imi place si mie, e una din cele mai destepte ziceri pe care le-am auzit vreodata :-)
@ mihai, cred ca tu de fapt vrei sa zici ceva din Murphy :-)
Marx. Karl Mark. Nebun. Mare nebun. Nu a avut dreptate. Ne-a nenorocit pe toti. :))
Mda.. as fi una dintre cele doua persoane mentionate..
*Marx
Adevarul este ca ar trebui sa ne gandim de 10 ori inainte sa ne dam cu parerea si sa lansam cine stie ce teorie…si’asa…ce este adevarat azi, poate deveni fals maine…ce visam acum, se poate indeplini peste cativa ani :) ce tzi’e si cu lumea asta…
@ Chocolate Follie, pareri putem avea, cu verdictele si judecatile e mai greu. Important e sa nu crezi niciodata ca esti unicul detinator al adevarului suprem.
@ KirstDay, nu Marx ne-a nenorocit, ci cei care au crezut ca-l inteleg si i-au aplicat aiurea teoriile.
Mda, esti una din cele doua persoane :-)