Repere peruane

 

 

Peru – o tara cu mai multe personalitati – sfideaza caracterizarea superficiala. Mari centre urbane prospera altaturi de traditiile ancestrale ale tinuturilor rurale din Anzi; deserturi imense fac loc padurilor tropicale de un verde intunecat, regiuni atat de diferite incat ai crede ca se afla pe doua continente separate. Impreuna formeaza mozaicul unic ce defineste acesta tara fascinanta. Majoritatea lucrurilor pe care le asociem cu America de Sud sunt in esenta peruane: de exemplu umilul cartof care, se pare, a aparut inital pe podisurile de pe langa Lacul Titicaca. De asemenea, sunetele si imaginile caracteristice acestui continent au si ele radacini peruane. Muzica bantuitoare, cantata la instrumente asemanatoare naiului, precum zampona, se poate auzi azi pretutindeni in lume. Iar, in afara de statuia lui Hristos Mantuitorul, situata in Rio de Janeiro, numai Machu Picchu, inconjurat de paduri si ceata, reuseste sa ne duca cu gandul la America de Sud.

In cele ce urmeaza, voi trece in revista principalele atractii peruane din punctul meu de vedere. Asadar, daca vreodata as avea sansa sa ajung in acel colt de lume, cu siguranta as vizita:

1. Machu Picchu – cea mai frumoasa atractie din Peru incanta sute de mii de vizitatori in fiecare an. Acest oras Inca, ramas nedescoperit in perioada cuceririi spaniole din secolul XVI-lea, uitat si nederanjat de timp de aproape patru secole, se afla in cea mai uluitoare zona si poseda cea mai frumoasa arhitectura dintre toate siturile arheologice din America de Sud. Este surprinzator faptul ca arheologii inca nu pot explica de ce au construit incasii acest oras pierdut, legendar. Ma multe detalii aici .

 

2 Liniile Nazca. Civilizatia Nazca(200 i.Hr – 600 d.Hr) a inflorit pe centrul coastei sudice la cateva secole dupa declinul culturii Paracas. Spre deosebire de contemporani(cultura Moche), popoarele nazca au lasat aproape numai mistere in urma lor, iar cel mai mare il reprezinta Liniile Nazca, kilometri intregi de ilustratii enigmatice construite pe pamantul desertic. Constructia liniilor a fost simpla. Bastinasii Nazca au impins la o parte pietrele negre care acopereau suprafata desertului, expunand astfel solul mai deschis la culoare de dedesubt, pentru a desena spirale, hieroglife si forme zoomorfe vizibile din aer. Cum au reusit sa pastreze perspectiva pe zone mai mari decat un teren de fotbal si sa mentina liniile perfect drepte si aliniate pentru kilometri intregi  este inca neclar pentru cercetatori. Matematicianul german Maria Reiche(1903-1998) a petrecut peste 50 de ani cercetand liniile si a dedus ca civilizatia Nazca folosea aceste linii drept calendar astronomic. Alte teorii abunda, insa cea mai recenta demonstreaza ca Liniile Nazca aveau un rol important in venerarea apei. Mai multe teorii aici.

 

3. Cuzco.  Capitala antica a incasilor, Cusco era odata inima celui mai mare imperiu precolumbian din Lumea Noua, capitala sa spirituala si administrativa.  Fondat in jurul anului 1200 d.Hr ce catre primul Inca, legendarul Manco Capac, Cuzco este cel mai vechi oras locuit permanent din America de Sud. Astazi, o mare parte din trecutul Inca al orasului a disparut. Totusi, Cuzco modern este mai frumos ca niciodata. Mai multe informatii si poze gasiti aici.

 

 

4. Titicaca. Inconjurat de Platoul Inalt, cel mai inalt lac navigabil din lume(aflat la 3812 m deasupra nivelului marii) si totodata cel mai mare lac din America de Sud, Titicaca se bucura de o luminozitate nemaigasita in Peru. Claritatea ireala este data de altitudinea si deschiderea larga a regiunii. Impartit de Peru cu Bolivia, acesta este tot ce a mai ramas din lacul imens ce acoperea candva aceasta zona. Lacul are 41 de insule, unele dintre ele dens populate.

 

 

5. Lima. Aproape o treime din populatia statului Peru traieste in Lima metropolitana, capitala enorma a tarii. Un oras istoric si vibrant, Lima poseda o superba arhitectura coloniala, o bucatarie de talie mondiala, dar inca nedescoperita in mare parte, o viata de noapte sclipitoare, muzee exceptionale si chiar cateva situri arheologice pre-inca.

 

 

6. Calota glaciara QuelccayaCea mai mare regiune glaciara de la tropice – calota glaciara Quelccaya – se afla in regiunea central-sudica a Peru. Localizata in Cordilliera Orientala, la aproximativ 160 de km de Cuzco, calota inghetata acoperea odata aproape 44 kmp. S-a retras apreciabil in ultimul deceniu din cauza incalzirii globale. O stanca de gheata(55m) care iti taie respiratia marcheaza un tais al calotei cu benzi ce arata cu claritate secole de ninsoare si gheata acumulata. Ghetarul Qori Kalis creste din varful calotei, topirea acesteia producand o laguna glaciara verzuie.

 

7. Anzii. Cel mai lung lant muntos din America de Sud, Anzii reprezinta cel mai insemnat peisaj al tarii si leaganul civilizatiei antice peruane. Lantul este totodata un exemplu clasic al miscarii placilor tectonice – zona s-a nascut acum patru milioane de ani, cand placa scufundata Nazca a inceput sa sape sub placa sud-americana, ridicand astfel crusta acesteia la mari inaltimi. La nord de Lima se afla Huascaran (6768m), care se ridica in Cordilliera Blanca. Acesta este cel mai inalt munte tropical, fiind mereu inzapezit.

 

 

8. Amazonul. Cel mai mare fluviu al Terrei ca bazin hidrografic, debit si numar de afluenti(cca 15.000), Amazonul isi are izvoarele in Anzii peruvieni, mai precis in masivul Nevado Mismi, la 175 km de Oceanul Pacific, la 190 km NV de L. Titicaca si la 110 km N de orasul Arequipa. Amazonul propriu-zis incepe de la confluenta celor doi mari afluenti, Ucayali si Maranon, care se unesc in amonte  de localitatea Iquitos. Padurea tropicala amazoniana este comoara cea mai de pret din Peru. Dominand cca. 40% din America de Sud si continand cca. 20% din apa dulce a lumii, bazinul Amazonului ramane unul dintre cele mai importante spatii de biodiversitate ale planetei. La fel de salbatic precum padurile tropicale din Brazilia si Ecuador, Amazonul peruvian, in mare parte nelocuit, acopera o treime din teritoriul tarii.  Acesta iti ofera momente tipice: observarea unei familii de vidre gigantia in timp de zburda in fata barlogului, care se afla deasupra unei albii vechi a unui lac; plimbarea intr-o padure de smarald, pe o poteca de jungla, lumina infiltrandu-se printre crengile aflate la zeci de metri deasupra capului si croirea drumului pe un rau de aburi, intr-o dupa-amiaza tarzie, in timp ce soarele apune incet in spatele Anzilor indepartati.

 

 

Si lista poate continua…

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Share

45 de comentarii la “Repere peruane”

  1. Etc, etc.
    Vara mea e maritata cu un peruan :D.
    Ce fraier am fost ca nu m-am dus sa o vad…
    Cica fetele de acolo nu sunt asa frumoase :D :”>
    Te ocupi de turism sau iti palce sa calatoresti mai mult ….

  2. Invatatorul
    Am trecut un pic pe la tine si ti-am citit ultimul articol. Inca vreo doua de genul ala si ma ai pe constiinta. :P Aia cu pierdutul farmecului nu poate fi valabila pentru toti barbatii…

  3. Învăţătorul aprilie 14, 2010 la 4:51 pm

    Da, putem. :)
    Din perspectiva ta nu, din a mea da. :) (oarecum
    ______________________________
    Atunci clar Peru nu e tara cea mai indicata. Poate Argentina? :)

    Învăţătorul

    Mai mult decat pana acum? sau mai mult decat altii?
    _____________________________________
    Pana acum nu ma pot lauda cu prea multe tari vizitate. Plec in curand insa in Spania. :)

    1. Cu siguranta Argentina! :-> :D

      Macar ai vazut granitele de pe partea cealalta. :) Eu le-am vazut doar din tara.

      Mi-am promis ca pana nu vad toata tara, nu ies. Mai am de vizitat cateva orasele din vestul tarii si-apoi mai vedem. Poate imi acorda si mie fonduri Phare, de investitii, ceva, poate poate :P

      1. Ce barbat hotarat! :) Si visator… :))
        Din Romania am vazut esentialul(mai putin Delta), nu cred ca trebuie sa vizitezi chiar fiecare crang si catun din tarisoara ta, si oricum nu-ti da nimeni vreo diploma de bun roman pentru asta. Dar daca asta e ambitia ta…nu pot decat sa-ti urez bafta, fa-o cat mai repede, lumea larga te astepta cu bratele deschise. Iar cuvintele sunt prea putine pentru a-i descrie frumusetea. :) Trust me. ;)

    1. Ce au toti barbatii de viseaza sa ajunga in zona aia? Pe mine nu ma atrage deloc. :( Nici China, nici Japonia, nici Indonezia, nici Filipine… Nimic din ce inseamna Asia daca stau sa ma gandesc mai bine. Nu vreau nici in Tibet, nici in India, nici in Israel. Nici macar in Dubai…

      1. Sunt fascinat de cultura, istoria lor, idealuri etc.
        Am un amic, care vrea sa se duca acolo sa cunoasca o thailandeza :)).
        Plus ca mi-ar place sa-mi insusesc din arta culinara a lor.
        Cursurile care le-am facut au acoperit doar bucataria mediteraneana.

  4. Probabil ca asociez Asia cu pericolul, cu Afganistanul, Pakistanul, Irakul, zone permanente de conflict, poate nu am citit suficient despre cultura si credinta lor, poate ca nu le inteleg stilul de viata, poate ca mirajul Marelui Zid Chinezesc va atrage mereu milioane de turisti, dar nu si pe mine…

    1. Belgia e favorita mea pana acum. Poate pentru ca e printre putinele vizitate… Iar Brugge-ul e incantator, am o gramada de articole dedicate orasului in care mi-ar placea sa traiesc. :)

  5. “Amazonul peruvian, in mare parte nelocuit, acopera o treime din teritoriul tarii”.

    Acolo e de mine!

    Foarte frumoase pozele (poza cu biserica m-a lasat fara grai) si foarte utila povestirea, dar am o intrebare: cam ce populatie are tara? O treime din populatie traieste in capitala, o treime de tara e aproape nelocuita, dar cam ce inseamna asta? Eu inteleg ca pe undeva se compenseaza treimea de teritoriu nelocuita cu treimea de populatie care locuieste in capitala, sunt totusi curios.

    1. :)))))))) Hai ca asta-i tare, am vazut ca ai fost si tu toata ziua ocupat cu fetele. Tocmai am dat o raita prin blogosfera si ti-am citit cu interes toate comentariile lasate pe la diverse domnisoare/doamne. ;) :P

  6. @ Nice, pai 8×3=24, pâna la 28 mai e ceva cale….sau poate ca intre timp s-or fi facut 9 milioane in capitala….oricum, enorm, daca stau sa ma gândesc ca noi in Bucuresti suntem 3.000.000 (cu tot cu cei care stau fara documente legale sau cu cei care vin sa-si rezolve diverse probleme etc etc etc) si simt ca ma sufoc, nu mai ai loc sa mergi pe strada. Pe aproape orice strada.

    Poza cu biserica e uluitoare, ma tot uit la ea precum curca-n lemne si tot nu ma satur…

    :-) N-am lasat decât un comentariu (maxim doua), dar pe unul l-am impartit ca n-a incaput dintr-o bucata.

    Când pleci in Spania? Stiu ca trebuie sa pleci in curând dar, dupa socotelile mele, ar fi trebuit sa fii deja in Spania…

    1. Aleg pozele cu mare atentie, cautam ceva potrivit pentru Huascaran pana am dat de ea… e deosebita, imi place si mie foarte tare. :)
      Ma mai gandesc daca sa anunt perioada cand plec, chiar nu stiu ce sa fac, cum sa procedez cu blogul… Imi pare rau ca va trebui sa-l las de izbeliste pentru o perioada(e adevarat, nu foarte lunga). Si da, imi doresc si eu tot mai mult sa evadez din Bucuresti, nu mai suport orasul, mergeam zilele trecute pe b-dul N Balcescu, pe la Sf. Gheorghe, km zero, si la fiecare pas dadeam peste o hartie pe jos, ma loveam de un copil al strazii…aglomeratie, mizerie, poluare, chiar ma gandeam ca centrul Bucurestiului arata deplorabil. Sper ca Barcelona sa-mi faca uitate acele imagini de cosmar…

      1. Adevarat graiesti, Craiaso! :P :)
        Interesant Bucurestiul, dar urat. Pacat ca are locuitori. Daca e sa ne luam dupa sondaje, sunt mai multi gipsy, rromi in Bucale, decat in provincie. Raportat la nr. de locuitori. :D

  7. Peru!! O tara fantastica! Imi achizitionasem si cartea aia ce aparuse cu un anume ziar – n-am chef sa fac acum publicitate, si pot sa spun ca am ramas fara grai!
    Nu stiu daca am sa apuc sa vizitez vreodata melagurile peruane, dar categoric mi-ar placea enorm!!!!

      1. Numai biletul de avion e 1000 si ceva de Euro. Poate ai noroc daca ti-l rezervi din timp la LowCost. ;)
        Referitor la Belgia, poate am noroc anul asta si plec in delegatie acolo si in Franta. :D Doamne Ajuta!
        Rugati-va cu mine si pentru mine, va rog. :D :lol:

  8. Cu siguranta am sa ma rog, macar asa voi avea si eu cu cine schimba cateva impresii despre una din tarile mele favorite. :)
    Te rog insa sa nu cumva sa ratezi Knokke, o statiune exclusivista la malul Marii Nordului, aproape de granita cu Olanda(sunt despartite de Zwin, o faimoasa rezervatie naturala). Nu vei regreta nici daca vei ajunge in Brugge, Gent sau Anvers. Eu si acum mai ma cred uneori in Bruxelles, desi el si Bucurestiul nu au nimic in comun.

    1. De GENT, nu stiu nimic. Insa despre celelalte 2, am citit, vazut chestii interesante. O sa-l rog pe boss, sa-mi detalieze mai multe. :lol:

      Anul trecut imi propusesem cu un bun prieten sa facem un tur al Romaniei, chiar daca ar fi inseamnat sa trecem prin locuri deja vizitate, sa socializam cu bastinasii :)), sa schimbam impresii pe ogoare etc. chestii de genul… :( Criza asta, mi-a dejucat planurile :)

      Poate intr-un viitor apropiat. Cine stie. :D

  9. Învăţătorul

    Adevarat graiesti, Craiaso! :P :)
    Interesant Bucurestiul, dar urat. Pacat ca are locuitori. Daca e sa ne luam dupa sondaje, sunt mai multi gipsy, rromi in Bucale, decat in provincie. Raportat la nr. de locuitori. :D
    _____________________________________
    Sondajele nu le-am vazut inca, stiu doar ca traiesc printre ei si parca sunt pe zi ce trece tot mai multi. :( Cine a spus ca one day o sa ajungem sa locuim in Rromania nu s-a inselat deloc.

      1. :) Rabdare am intotdeauna pentru ceea ce fac din pasiune. Sunt curioasa insa cati au citit toata partea de text, eu recunosc, de cate ori intru pe un blog si vad un ditamai postul, primul impuls e sa fug cat mai repede de acolo. Iar daca ma hotarasc si raman sa-l citesc, uneori ma incarc negativ cu toate trairile si dilemele autorului. Asadar, cu cat mai scurt si la obiect, cu atat mai bine!???

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *