In afara Romaniei exista numeroase denumiri romanesti de localitati: in Insula Tara de Foc, situata in partea meridionala a Americii de Sud, despartita de continent prin stramtoarea Magellan, se intalnesc o serie de denumiri romanesti cum ar fi: Capul Sinaia, raul Rosetti, raul Ureche, s.a.m.d. Ele au fost date de exploratorul roman Iulius Popper, care a ajus si prin acele locuri. Denumiri romanesti se intalnesc si in Africa de Est, in special in Somalia, date de Dimitrie si Nicolae Ghica-Comanesti, cu ocazia calatoriei efectuate de el in anii 1895-1896.
Primele orase de pe teritoriul Romaniei dateaza din perioada elena(sec VII-VI i.Hr) cand colonistii greci au construit orase-cetati pe litoral: Tomis(Constanta), Callatis(Mangalia). Cel mai vechi oras al tarii(fara continuitate in prezent) a fost Histria, fiind intemeiat de navigatorii si negustorii greci, care s-au asezat in ospitalierul golf de odinioara, cu scopul de a face comert cu bastinasii geto-daci. Uleiul de masline, vinurile, obiectele de podoaba grecesti erau schimbate pe granele, mierea, ceara de albine, pieile de vita, pestele sarat, faclele din rasina pinilor ce existau odata pe aici, oferite de triburile locale.
Histria (Istria in limba greaca – denumire luata de la fluviul Istros = Dunarea) prospera si se dezvolta timp de opt secole. Asezarea, inconjurata de un puternic zid de aparare, era alimentata cu apa prin conducte lungi de peste 20 km; strazile erau pavate cu piatra, iar institutiile de educatie fizica = gymnasion si cele cultural-artistice = museion cunosteau forfota obisnuita locurilor de acest fel.
Intre secolele I si al III-lea era noastra se instaureaza puterea romana pe meleagurile Dobrogei de azi. In aceasta perioada, in oras se construiesc temple inchinate zeitatilor romane, terme (bai publice), cartiere ale cetatenilor bogati cu case frumoase.
Dar golful Halmyris, unde era asezat orasul, a inceput sa se impotmoleasca, nisipul inchizand iesirea la Marea Neagra. Cu tot neajunsul creat de lipsa posibilitatilor de a mai face lesnicios negot pe mare, orasul cetate si-a mai prelungit existenta pana in secolul al VI-lea. Cumplita invazie a avarilor, care distrug aproape in intregime cetatea, obliga pe locuitori s-o paraseasca in cautarea unui loc mai ferit de primejdii. Incet, incet, Histria, a carei viata mai palpaie ca o firava lumina se ruineaza; uitarea ii ingroapa si numele si locul. Ruinele cetatii, pe malul lacului Sinoe, in partea nordica a actualei peninsule Istria pot fi vizitate si astazi. Histria, cea mai veche asezare urbana din tara, a fost scoasa la lumina incepând din 1914, de sapaturile marelui istoric si arheolog Vasile Parvan.
Baraolt este cel mai vechi oras din Carpatii Romanesti. Prima atestare dateaza din 1229. A devenit oras in 1969. Este situat in judetul Covasna.
Bucuresti este cel mai mare oras al tarii. Este situat in sudul tarii, in Campia Romana(in subunitatea acesteia C. Vlasiei), pe raurile Dambovita si Colentina, la 70-90 m altitudine. Are o suprafata de 228 kmp si o populatie de 1.944.367 de locuitori(2009) ceea ce-l face al saselea oras ca populatie din Uniunea Europeana. In fapt, insa, Bucurestiul aduna zilnic peste trei milioane de oameni, iar specialistii prognozează ca, în urmatorii cinci ani, totalul va depasi patru milioane. La acestea se adaugă faptul că localitatile din preajma orasului, care vor face parte din viitoarea Zona Metropolitana, insumeaza o populatie de aproximativ 430.000 de locuitori.
A fost mentionat documentar pentru prima data intr-un hrisov din 20.9.1459 ca resedinta domenasca a lui Vlad Tepes. In 1862 devine capitala a Romaniei. Este cel mai important centru economic, politic, cultural si stiintific; detine cea mai mare retea de transport, fiind principalul nod de comunicatii al tarii, prin cele 8 magistrale feroviare, 9 rutiere si cel mai mare aeroport; este primul centru turistic al tarii; singurul oras ce dispune de metrou(primele planuri pentru un metrou în Bucureşti datează de la sfarsitul anilor 1930), inugurat in 1979. Reteaua de metrou are o lungime de 67 de km si este alcatuita din patru linii (magistrale) si 49 de statii, cu o distanta medie de 1.367 metri intre statii. Magistrala 5 va cuprinde tronsonul Drumul Taberei – Universitate în etapa I de executie si Universitate – Pantelimon, în etapa II. Se estimează că lucrarile vor demara în 2009-2010, iar finalizarea executiei Magistralei 5 tronson Drumul Taberei – Universitate, va avea loc pana la sfarsitul anului 2014. Bucurestiul este si cel mai mare centru universitar, aici functionand 13 facultati de stat si particulare.
Cel mai mic oras al tarii se numeste Baile Tusnad. Statiunea se afla in judetul Harghita. Conform datelor furnizate de Institutul National de Statistica, localitatea are doar 1798 de locuitori. Este situat in partea sudica a depresiunii Ciucului, intre Muntii Harghita si Boboc, in cheile Oltului, la o altitudine de 650 de m, fiind o importanta statiune balneo-climaterica. Data cea mai probabila pentru fondarea statiunii este anul 1842. Vindecarea miraculoasa a unui fiu de cioban a atras atentia asupra efectului terapeutic al apelor minerale, dupa care s-au pus bazele unei societati pe actiuni in vederea exploatarii statiunii in anul 1845. Cu ocazia revolutiei din anul 1849 statiunea este distrusa; reconstructia incepand abia in 1852. In Baile Tusnad majoritatea populatiei este de etnie maghiara(93,46%), existand totusi o importanta minoritate romana(6,13%). Pe langa maghiari si romani, in oras locuieste si o comunitate de romi(0,40%).
Sulina este orasul situat la cea mai mica altitudine(4 m), in Delta Dunarii si cea mai estica localitate. Horodistea este cea mai nordica localitate, fiind situata pe V. Prutului, facand parte din comuna Paltinis din judetul Botosani. Beba Veche este cea mai vestica localitate a tarii. Este o comuna din judetul Timis, avand o populatie de 2200 de locuitori. Se afla la granita cu Ungaria si Serbia, iar prima atestare scrisa a localitatii dateaza din 1247. Zimnicea este cea mai sudica localitate. Este un oras situat in judetul Teleorman cu o populatie de cca 15.000 locuitori. Galati este cel mai mare port fluvial de pe teritoriul tarii noastre. Situat pe malul stang al Dunarii, ocupa o suprafata de 241,5 kmp, la confluenta raurilor Siret( la vest) si Prut(la est), langa Lacul Brates, la circa 80 km de Marea neagra. Constructiile navale, ramura de mare traditie in oras, furnizeaza flotei fluviale si maritime nave de pana la 55.000 tdw(barje, vrachiere, mineraliere, remorchere, petroliere) si platforme de foraj marin.
Iasi este cel mai populat oras(exceptand capitala) din tara, cu 308 843 locuitori(la 1 ianuarie 2009). Municipiul Iasi se afla în partea de est a Moldovei, în Campia Moldovei. Este situat pe raul Bahlui, un afluent al Jijiei, care se varsa in Prut. Prin extinderea lui, Iasiul este legendara urbe a celor 7 coline: Cetatuia, Galata, Copou, Bucium-Paun, Sorogari, Repedea si Breazu, cu altitudini variind între 40 m în Lunca Bahluiului şi 400 m pe Dealul Paun si Dealul Repedea.
Iasiul inseamna istorie si religie. Iasiul inseamna cultura. Iasiul e poezia Copoului si parfumul teiului eminescian. Iasiul e cel mai vechi centru universitar din tară. Este orasul cel mai apropiat de granita de Est a Uniunii Europene.
ce mult imi plac mie lectiile tale de geografie!
Orry
Lectii? Aoleu, pai nu intentionam sa va simtiti aici ca la scoala. :( :P
Ai multe chestii interesante aici…
Multe le stiam si eu, dar orasele cu numele romanesti din Tara Focului sunt un element de noutate. :D
Mi se pare curios cum de au fost intemeiate orase intr-o zona atat de dificila.
Daniel
In partea a doua a articolului vei gasi si lucruri mai putin stiute, iti promit. Cat despre orase, acum tu ce vrei, sa fie intemeiate doar in zone accesibile, in campii si pe litoral?
Interesant articol, multe informatii si vine in completare perfecta la cele 100 de articole despre lacuri. Articolul se cheama “orase”, ce cauta Beba (fie ea si Veche) intr-un articol despre orase?!?
In sudul Israelului exista un oras Arad (dar nu are nicio legatura cu Aradul nostru sau cu vreun român). Totusi, in Israel exista orase infiintate de emigranti români. Astfel, pe locul unde se incercase punerea bazelor orasului Rosh Pinna (“Piatra de temelie”), un grup de românii originari din Oradea a reusit sa faca o asezare de durata. Este situat in nordul Marii Galileii (lacul Kineret, pentru cine e interesat de lacuri). De asemenea, oraselul Zikhron Yaakov (lânga Haifa) a fost infiintat de un grup de români din Bacau. In traducere inseamna “Memoria lui Yaacov”, in cinstea tatalui baronului Edmond de Rothschild, care a ajutat financiar infiintarea localitatii.
Uite, asta chiar ar fi o tema grozava: localitati infiintate de români in restul lumii!
Iasi nu are 7 coline (chestie care a devenit un cliseu, Roma, Paris, ba chiar si Chisinau sau Bucuresti au 7 coline), ci 10: Copou Est, Copou Vest, Ticau, Pacurari, Platoul Central, Tatarasi, Brandusa, Galata, Bucium si Cetatuia. Asta cu “7 coline” e ca si povestea cu “Venetia Nordului”, nick pentru care se bat 3-4-5 orase. Cred ca, cu putin efort de imaginatie, orice oras se poate lauda ca e construit pe 7 coline. Insa singurele si adevaratele 7 coline sunt ale Romei si atât: Capitoliu, Palatin, Viminal, Quirinal, Esquilin, Celian şi Aventin
Dragos
Ce sa-ti spun, asa de interesant e articolul ca in 3 randuri l-ai desfiintat complet. :P De unde stii de 10 coline, ai fost tu la fata locului si le-ai numarat?
Pai hai sa vedem care sunt cele 3-4-5 orase care se aspira la titlul de Venetia Nordului:
1. Brugge
2 Stockholm
3. Amsterdam
4. Sankt Petersburg?
Mai zi si tu ca nu mai stiu. :(
@ Nice, :-) :-) :-) pai mie mi-a placut articolul si, foarte important, m-a facut sa-mi pun intrebari. De fapt cred ca asta e rostul unui articol pe blog, sa-ti deschida apetitul pentru cunoastere…discuti, te interesezi, te contrazici…
Nu am numarat colinele, dar m-am interesat, ca deja ma sidereaza poreclele-pamflet…auzi tu, 7 coline…nu e suficient ca au universitatea cea mai veche, ce conteaza numarul de coline?!??! Astept cu interes vesti despre cea mai vestica “Tara a soarelui rasare”, cea mai sudica tara “a celor o mie de lacuri” (ca mai la nord de Finlanda…e cam greu), “tara lalelelor” cu cei mai frumosi trandafiri si, de ce nu?, “tara gogonelelor” care exporta castraveciori clasa intâi. A!, si despre “tara tangoului” in care se danseaza cel mai incredibil vals!
Fiecare oras cu caracteristicile lui, fiecare tara cu caracteristicile ei. La Iasi mi-au iesit 10 coline, dar numar disperat colinele din Bucuresti, despre care stiam ca sunt tot in numar de … 7. Cu vai si chiu am gasit 4, dar sper sa fac rost de inca 3 pâna diseara….
@ Nice :-) pai eu cred ca Amsterdam e suficient de interesant pentru a fi doar Amsterdam si atât. Nu trebuie musai sa fie o Venetie. Acelasi lucru si pentru celelelalte…Venetii ale Nordului. De ce Bucurestiul trebuie sa fie Micul Paris, nu e suficient ca e Cetatea lui Bucur? N-are istorii interesante, constructii importante, nu poate fi ceea ce e doar prin el insusi? Stii cum e numit “Munchen” in italiana? Monaco di Bavaria! Pai de ce nene? Munchen nu are prin ce sa fie el insusi, trebuie musai sa fie o copie al altui oras?
Venetia nordului?
Amsterdam as zice eu… dar si Hamburg ar putea fi. Este orasul cu cele mai multe poduri din cate stiu eu.
Sankt Petersburg cica ar fi unul dintre cele mai frumoase orase europene. :)
@ Nice, voila de vezi, a aparut si a cincea Venetie, Hamburg!
Daniel
Buna observatia ta, e si Hamburg nominalizat. Uitasem complet de el. Cat despre Sankt Petersburg, desigur, e cel mai frumos din Rusia, asa ca poate fi considerat si unul dintre cele mai frumoase din Europa.
Dragos
:( In fiecare postare vii cu o noua surpriza, abia acum am aflat ca si Bucurestiul e situat pe 7 coline. E clar, nu am nicio treaba cu geografia. :(
@ Nice, pai si asta e o poveste ca si aia cu Venetiile….am citit undeva de cele 7 coline ale Bucurestiului dar când am inceput sa le numar au iesit mai putine….sper sa gasesc in cel mai scurt timp colinele lipsa….
Dragos
Poti sa-mi dai un exemplu concret de colina din Bucuresti? In afara de Dealul Mitropoliei.
http://www.newsiasi.ro/eveniment/actualitate/iasul-orasul-celor-7-coline-fals-de-fapt-sint-10.html
@ Nice, vezi mai sus cum e cu colinele Iasiului. Sunt 10, dar se prefera sa se numere doar pâna la 7 ca deh!, noi suntem urmasii Romei si trebuie sa dovedim asta inclusiv dpdv colinar.
@ Nice, pai da, colina Uranus-Mihai Voda (fostul Dealul Spirii). Apoi mai este colina Radu-Voda (aia cu Cetatea lui Bucur). Cu Dealul Mitropoliei sunt 3. Colina pe care e situat Crematoriul ar fi a patra…..
Dragos
Am vazut, foarte interesant, pana la urma nu sunt 7 coline ci 10 grupe de versanti care stau s-o ia la vale. :( :P
In tara asta pare ca se prabuseste totul…
@ Nice, de fapt Uranus a fost o alta colina, dar a fost un pic rasa pentru a face loc Palatului Parlamentului….deci sunt 5 (au ramas 4, dar au fost 5, ori noi vorbim de locul pe care a fost intemeiat orasul, nu pe ce a devenit ulterior).
@ Nice, da….se darâma sandramaua…ne fuge tara de sub picioare….
Dragos FRD
@ Nice, de fapt Uranus a fost o alta colina, dar a fost un pic rasa pentru a face loc Palatului Parlamentului….deci sunt 5 (au ramas 4, dar au fost 5, ori noi vorbim de locul pe care a fost intemeiat orasul, nu pe ce a devenit ulterior).
Aici e mana subversiva a comunistilor, caci ei au vrut sa schimbe tot in tara asta, religie, istorie, cultura, traditii, pana si…asezarea geografica. :P
@ Nice, comunistii n-au vrut sa schimbe religia, au vrut s-o suprime cu totul. Desigur, nu s-a ajuns la transformarea bisericilor in silozuri, ca prin Albania sau Rusia, dar nici foarte mult nu mai era (in cazul celor lasate inca in picioare). In schimb, ne-au lasat cu orasele slutite per sempre.
Istoria….”Caci viitorul astazi mai simplu ti-l prevezi / Dar e mai greu pe lume sa iti prevezi trecutul…”
Si când te gândesti câti regreta vremurile alea….
Dragos
Din ce in ce mai multi din pacate. Cred ca le lipseste siguranta acelor vremuri. Este blestemul lui Ceausescu, si se pare ca functioneaza.
Dragos
Romanii sunt oamenii extremelor, comunistii daramau in fiecare zi cate o biserica, iar acum se construieste zilnic una noua. Din atei convinsi am devenit peste noapte cei mai credinciosi dintre pamanteni, bisericile sunt luate cu asalt in fiecare week-end de sute de mii de romani dornici de a obtine iertarea lui Dumnezeu.
@ Nice, exact, românii (cam toate popoarele de fapt, dar la noi e mai pregnant) simt nevoia unui “tatic” la pieptul caruia sa se cuibareasca, care sa gândeasca pentru ei, care sa “bage banane” la alimentara….zeci de ani de suplicii comuniste au modificat profund textura românilor, care nici inainte nu era chiar de calitate. Românii sunt de fapt bigoti, eu n-au treaba cu credinta (ma refer la modul general, bineinteles), ei au treaba cu anumite cutume care “sa-i scoata” in fata lui Dumnezeu: esti credincios daca tii post, daca te duci la biserica, daca faci o morisca de cruci in caz ca vezi o biserica pe drum, esti credincios daca te rogi la biserica sa câstigi la loto sau superbingo….Nu inteleg ce e cu furia asta in care se construiesc biserici peste biserici, si culmea!, toate sunt pline duminica. Credinta pe care cred românii ca o au nu se manifesta in viata de zi cu zi, se manifesta doar superficial, uite o biserica, hai repede sa ne facem cruce….
Mi-a placut articolul tau, sper sa continui seria. Ai ce invata din aceste insemnari.
Ai de gand sa-ti cumperi ghidurile turistice cu state ale lumii care apar cu Adevarul? Ce parere ai despre ele?
Mi-ar placea sa-mi scrii parerea ta si pe blogul meu.
Danny
Normal ca o sa mi le cumpar, nu pe toate, am facut deja o lista cu tarile de care sunt interesata. Sambata am luat gratis Argentina, ghidul mi se pare fantastic, complet, de o calitate ireprosabila, cu un singur amendament, scrisul e foarte mic, ma oboseste la citit. :(
Mi-ai facut sa-mi fie dor de … duca. :)
Sa continui lista!!