Ah!, mitologia…câţi artişti de seamă a inspirat, câte generaţii de filozofi nu s-au contrazis pe tema ei, pe câţi psihologi şi psihiatri nu i-a ajutat să pună diagnostice corecte, câti tineri au luat modele din ea şi câte hacuieli sunt descrise acolo!
Cum la şcoală n-am studiat mitologia, intrucât era reacţionară si decadentă, iar poveştirile pline de bacanale, petreceri hardcore, orgii neşfârsite şi tauri care violau fecioare neştiutoare te puteau deconcentra de la construirea societaţii socialiste multilateral dezvoltate, am hotarât la un moment dat sa-mi umplu această lacună. Ce poate fi mai inalţător spiritual decât să înveţi cum să te comporţi, cum să gândeşti şi cum să reacţionezi din poveştile cu foarte multi eroi din mitologia greacă?
Bun. Mai întâi de toate trebuie sa ştiti că nu e nimic prea complicat în mitologia greacă. E foarte clară şi logică. Să luăm spre exemplu, ca model de studiat, un personaj mai puţin însemnat, întrucât, dacă am vorbi despre unul mai serios, ca de pildă Hermes, Orfeu, Ulise, Dyonisos etc etc etc ne-ar apuca noaptea!
Atalanta de exemplu. Ce merite are Atalanta pentru a figura în mitologia greacă? Ea fugea. Si nu fugea aşa, la misto, ci fugea mâncând pamântul. Nu avea jumătăţi de măsură: dacă o întreceai, o luai de nevastă; dacă nu, te omora. Era, care va să zică şi mare bătăuşă. La nişte sărbători date de Pelias (cam petrecăreţi grecii aştia, nici în zilele noastre nu se dau în vânt după muncă) l-a învins la trântă pe Peleu. Iar Peleu nu era chiar un neica nimeni în păpuşoi, ci tatăl lui Ahile şi criminal în serie de profesie (care, by the way, este ales de zei să se căsătorească cu zeiţa Thetis; ce-o fi fost in mintea zeilor, oare???). Apoi a mers cu argonauţii într-o lungă călătorie, pâna la mama dracului, în Colhida (Georgia de astazi), fiind singura femeie între atâţia masculi alfa.
Şi totuşi, i s-a întâmplat şi ei. Hippomene, care nu era el prea bun la fugă, dar era ceva mai isteţ decât Atalanta, o provoacă la întrecere. Afrodita însă îi dăduse nişte mere de aur. Ori de câte ori era depăşit de Atalanta, el arunca un mar. Fermecată de frumuseţea mărului, Atalanta uita pentru o clipă scopul cursei şi alerga către mar, nu către linia de finish. Şi nu s-a întâmplat o data, ci de mai multe ori. Daca la mijloc n-o fi fost vreun blat sau filozofia găinii urmărite de cocoş (‘daca mă las, zice ca-s curva; daca fug, zice că-s proastă; mai bine mă impiedic’), atunci cu siguranţă că avem de-a face cu o individă idioată de-a dreptul.
Dupa ce se insoară, greci fiind, şi-o pun pe unde apucă, fără fasoane, discriminari şi fără să bage de seamă că, din greşeală, se întâmplă să şi-o tragă şi într-un templu al Cybelei. De nervi, zeii transformă neastâmpărata pereche in lei. De ce taman în lei, ce, asta-i pedeapsă??? Da, pentru că grecii, în extraordinara lor inteligenţă, credeau ca leul e impotent iar leoaica, în călduri, se cupleaza cu oricine o acceptă (aha…mai ţineţi minte că a fost singura femeie între argonauţi??).
Aşa cum spuneam: mitologia greacă e clară, logică şi plină de învaţăminte….
Vouă ce personaj din mitologia greacă vă place? Şi de ce?
Un articol de Dragoş FRD
sursa foto:weheartit.com
Elena din Troya… muza multor veacuri :D, pacat ca era blonda. :biggrin:
De ce pacat ca era blonda? :wassat: :dizzy: Preferi brunetele, Pato? :happy: Sau ai unele prejudecati derivate din unele bancuri care circulau intr-o vreme(nu le-am mai auzit lately)? :dizzy: :unsure: :silly:
Sa inteleg ca iti placea pentru ca era foarte frumoasa? :ermm: :w00t:
n-am prejudecati, e o placere personala… :blush:
Sunt si blonde care-mi iau ochii, dar mai rar :D
:devil: Ce bine ca m-am vopsit la timp. :ninja: Toata lumea, mai nou, observ ca prefera brunetele. Desi, in lumina toamnei, castaniul meu capata reflexii galbene, deschise :dizzy: :ermm: Mai sa fie! :wassat: :ermm: :blush: :silly:
:silly: e doar pentru mine, o simpla remarca…nu inseamna ca restul nu plac :D, stii tu: “nu stiu altii cum sunt, dar eu cand ma gandesc la…” mine:)), cam asta mi-ar place! :blush:
Am inteles ca ti-ai spus punctul de vedere, Pato, doar ca eu iti aduceam la cunostinta faptul ca si altora le plac brunetele. Ca poate nu stiai. :biggrin: :tongue: :silly: :devil:
Dragos, eu am avut mai multe personaje simpatice din mitologia greaca. Hai sa incerc un top 3:
1. Afrodita-zeita mea preferata, imi placea tare mult numele ei si am fost impresionata de tragedia pe care a trait-o. Deh, cam greu sa fii maritata cu cel mai urat zeu.
2. Hermes -zeul comertului(cred ca am ceva talente in zona asta) :ermm:
3. Heracle – pentru curajul sau
Întotdeauna mi-a plăcut mitologia, frumoasă poveste. Da’ uite, la fel ca în toate problemele majore (iar la vremea aceea mitologia era de maximă importanţă), oamenii nu se pun niciodată de acord. De pildă Hippomenes (pomenit de tine) împarte aceeaşi legendă cu Milanion (şi el notat ca învingător şi soţ al Atalantei); Afrodita şi merele fiind prezente în ambele versiuni Templul, ba este al Cybelei, ba al lui Zeus. Curiozitatea Atlantidei rămâne incontestabilă în ambele variante şi până la urmă, este chiar de înţeles, doar nu peste tot vezi mere de aur :wink: :silly: :tongue:
Observ totuşi că încă din vremuri imemorabile, leul era perceput drept o pedeapsă, am dezlegat aşadar şi motivul (misterios) care mă face să mă simt pedepsit în ziua de salariu :biggrin: :whistle:
Personaje preferate din mitologie am mai multe, dar ca să rezonez la legenda argonauţilor, aş zice Medeea :wink:
Intrase la spam, nu stiu de ce. :wassat: Ti l-am recuperat eu. :happy:
Centurion, din ce stiu eu, sper sa ma insel, Dragos nu poate sa intre pe blog(doar pe fb, asta e culmea) asa ca o sa incerc sa fac eu oficiile de gazda. :biggrin: Chiar daca nu m-a insarcinat nimeni, insa ma simt ca acasa. :biggrin: :w00t: :silly: :blush:
Pai grecii sunt platiti in euro si din cate am inteles nu o duc prea bine. Asa ca…sa nu ne intristam prea tare, sunt buni si leutii aia. :biggrin: Cati sunt, bine ca sunt!
Zic eu, cu un apetit tot mai mare pentru cumparaturi zilele astea. Deh, toamna isi spune cuvantul. Ador hainele si accesoriile de toamna.
Medeea? Tocmai am citit cate ceva despre ea, sunt curioasa, ce ti-a placut la acest personaj? Cu ce te-am impresionat? :ermm: :dizzy:
Bună, Nice! Am observat, ceva nu părea în regulă, nu mi-a apărut widgetul care permite editarea commentului. Normal să te simţi ca acasă preluând sarcinile lui Dragoş (doar eşti de-a casei). :biggrin:
Şi eu am citit cu nesaţ (sigur la vremea potrivită) Legendele Olimpului :cheerful:
Da, grecii n-o prea duc strălucit, oricum până prin 2010 (parcă atunci a început criza), şi-au cam făcut de cap… Concurau salariile nemţilor, însă cu munca mai uşor (la concurenţă cu noi). Oricum, încă sunt în faţa noastră, comparativ, aş spune că nu-i tocmai rău să fii grec :dizzy: :ermm:
Medeea pt. că tot a întrebat Dragoş despre singura femeie (mă rog, şi magiciană, nepoată a vestitei Circe) printre argonauţii lui Iason. Altfel, poate spuneam Chiron, centaurul cel mai înţelept şi prieten al oamenilor, acela care l-a educat pe Achiles; sau poate Clio, muza istoriei, de ce nu Andromeda fiica Cassiopeei sau una dintre celebrele regine ale amazoanelor, Antiope, Hippolyte sau Penthesilea :biggrin:
Buna, Centurion, cum nu aparea acel plugin? :dizzy: :ermm: Ca e instalat! :wassat: Este cel mai important plugin din blogosfera dupa parerea mea pentru ca eu mereu imi vad greselile abia dupa ce postez commentul. Nu stiu de ce, am o mare problema. Din pacate doar trei bloguri pe care intru au acest plugin, al meu, al Mihaelei si al lui Alex Stan. A, si al Ralucai, sa nu uit. Eu ma simt foarte rusinata, dar e o problema reala, nu am ce sa-i fac, dureaza de mai bine de 5 ani de zile si nu reusesc sa-i vin de hac. :angry:
Mama, ce familiarizat esti tu cu personajele din mitologie. :shocked: Chiar te pricepi! :cheerful:
Nicio grijă la comentariul anterior, mi-a apărut. Ieri, când spuneai că m-ai pescuit din spam, nu a apărut, mi s-a părut ciudat, apoi am înţeles din ceea ce mi-ai răspuns.
Cum spuneam, îmi plăcea (încă îmi place) mitologia greacă, la fel şi cea romană, deşi este oarecum derivată din prima. De fapt, romanii au preluat mai totul de la greci şi au îmbunătăţit pe ici-colo, prin punctele esenţiale :cheerful:
Oricum, din moment ce-mi place istoria, nu-i de mirare să am o atracţie şi pentru mitologie, tot un fel de istorie este… păcat că n-a fost materie de studiu în şcoală.
Ca sa vezi si sa nu crezi, tocmai ce am postat commentul de mai sus in care ziceam ca pluginul e instalat si am constatat surprinsa ca nici mie nu-mi mai aparea. :biggrin: :angry: :wassat:
Da, era logic sa iti placa. Si mie mi-ar fi placut o asemenea materie. As fi adorat-o. :wub:
Este frumoasa mitologia :happy: . Pacat ca nu mi-am organizat timpul in asa fel incat sa pot citi si despre ea mai mult :ermm: .
Ce personaj din mitologia greaca imi place? Themis, zeita justitiei sau a dreptatii… :biggrin:
Ai tot timpul din lume, Alex. :happy: Ia te uita ce personaj interesant, imi place si mie ideea de dreptate. Apropos, ce-o face Themis zilele astea…ca pare sa-si fi uitat din atributii. Pare sa fii uitat de tot de noi, muritorii. La cata nedreptate e pe Pamant… :cwy: :angry: :alien:
Se pare ca este dominata de Hermes si alte zeitati :unsure: :dizzy: . Dar sunt sigur ca la un moment dat o sa revina si o sa-si faca treaba exact asa cum trebuie. :silly:
:biggrin: Excelenta observatie, ca de obicei, Alex. :biggrin: :cwy: Desi eu pe Hermes l-am perceput ca un personaj pozitiv in esenta… :dizzy: :ermm:
Hm, oare? :whistle:
De mic copil, țin cu Afrodita. Șmecheră, șireată, dar o învingătoare. :) Plus că, mai târziu, și-a schimbat identitatea, a devenit Venus în buletin, și a stăpânit Roma și pe romaniii din ea. :)
Îmi plăcea foarte tare Zeus, pen’ că era șeful șefilor și a zămislit-o pe Europa, împreună cu o muritoare de rând. Mai târziu, Europa a născut-o pe România, dar asta nu face parte din mitologia greacă. :)
Deși îmi plăcea Zeus, Prometeu e unic. Reprezintă metafora perfectă a evoluției și involuției umane.
Tu cu cine ții din mitologia greacă?
Simpatica descrierea Afroditei. De Zeus imi placea si mie cu toate ca uneori imi era mila de el.
am citit in copilarie “legendele olimpului”, incepand cu prima parte, zeii, si m-am plictisit infiorator. cu greu am terminat doar volumul 2 pana la urma. multi ani am avut o repulsie referitoare la subiect si tot ce am completat ulterior, a fost pur intamplator. n-am apucat sa-mi fac preferati, poate cu timpul…
:)) Eu am devorat Legendele Olimpului. Cred ca a fost una din cartile mele preferate. Doamne cum puteam sa iubesc aventurile zeilor. :biggrin:
Ah, as reciti Legendele Olimpului” anytime ,de le-as avea aici.Oare de ce nu le-am adus? Le-am ferfenitit cat le-am citit in copilarie.Cred ca Atena imi placea,zeita intelepciunii.Afrodita era cam bleagå, Artemis,cu vanatoarea,nu… Herra parca iar imi placea. Dar e atata timp de atunci,decenii,ca nici nu-i mai tin bine minte pe toti,care,ce facea,asa,in mare doar.
:biggrin: Mie Hera imi era asa de nesuferita… :tongue: Atena mi se parea ingamfata. Si Hera la fel, mereu complotau, mereu puneau ceva la care. Artemis, cam salbatica…
Drept sa spun nu am si nu avut niciodata o atractie spre mitologie. :blush: :ninja:
Dar ai citit Legendele Olimpului, Mihaela? :dizzy:
super tare! :biggrin:
imi place Adonis…vecinu’ nu ala din vechimi! :)))
Vecinu’? E ceva care imi scapa? Care Adonis vecinu’? :biggrin: :tongue:
Tot Hercule ramâne cel mai tare. Mai ales că rolul lui a fost jucat in celebrul serial de actorul meu preferat, Kevin Sorbo. :biggrin:
Cât despre Atalanta, dacă în Antichitate îi bătea pe toţi, acum nu prea mai bate pe nimeni. E abia pe locul 11 în Seria A.
:biggrin: Si mie mi-a placut Hercule, insa nu stiu cum am putut sa ratez serialul tv. Kevin Sorbo e actorul tau preferat? Pe bune? :biggrin: :dizzy: :wassat: :wassat: :tongue:
Ia te uita, inca un fan al Seriei A! :biggrin: Milan sau Inter? :ermm: :tongue: :tongue:
Mai mult decât serialul tv cu Hercule mi-a plăcut Andromeda (serialul SF în care rolul principal l-a avut Kevin Sorbo, practic serialul meu tv preferat).
Nu pot să spun că sunt fan Serie A sau alt campionat străin, dar mă mai uit la meciuri din Italia. Singurele echipe din străinatate ale cărora sunt fan sunt Motherwell FC şi FC Basel. :biggrin:
Da, stai ca mi-am adus ca tu esti fascinat de tainele Universului, cum sa nu-ti placa Andromeda? :cheerful: E foarte normal ca un serial pe tema asta sa fie preferatul tau. :happy: :biggrin:
Wou, Motherwell si Basel? :w00t: :biggrin: M-ai omorat! Basel zici? Parca o sa jucam cu astia cat de curand in grupe. Si tare mi-e teama… Nu stiu daca ma mai tine inima la inca o infrangere la scor. :silly: :sick: :ninja:
Mie imi place de Xena…e foarte tare tipa din film, insa in realitate cine stie daca a existat o tipa asa periculoasa:))).
Am vazut si eu imagini din serialul asta, insa nu m-am dumirit cine era Xena. :biggrin: :blush:
Ce coincidenţă simpatică, îi citesc Jurnalul lui Eliade şi chiar ieri citisem o scurtă idee în legătură cu mitologia greacă, pe care el o considera o tranziţie dinspre miturile arhaice, care aduceau modele de conduită şi de cum trebuie să trăieşti, înspre ceea ce lumea occidentală şi modernă va însemna.
În mitologia greacă, divinitatea îşi pierde din caracterul sacru, devine totul profan. Aici, omul nu mai este făcut după chipul şi asemănarea fiinţei sau fiinţelor divine şi nici nu aspiră înspre asta, ci zeii sunt demistificaţi, întruchipează de multe ori cele mai animalice şi indezirabile trăsături umane: orgoliu, desfrânare, gelozie, răzbunare, nedreptate (cred că pedepsele pe care zeii sau zeiţele le dădeau muritorilor, de cele mai multe ori din motive injuste sau inexistente, ca un rezultat al jocurilor lor din Olimp – cum făcea Hera cu femeile pe care Zeus le viola, de ex., m-au intrigat cel mai mult.
Cred că miturile şi poveştile unei civilizaţii reflectă modul în care oamenii priveau şi înţelegeau lumea, modul în care se raportau la viaţă, unii la alţii etc. Şi, de remarcat faptul că această cultură, cea greacă, preluată de romani, a avut un impact deosebit şi stă, direct sau indirect, la bazele civilizaţiei europene.
Mie mi-a plăcut primul volum, cel destinat Zeilor :tongue: Şi prin plăcut nu mă refer că i-am agreat sau că am devenit fanul lor Îmi place mitologia din motivele amintite mai sus, e un mod de a înţelege Omul
Totuşi, ce personaj mi-a plăcut, poate e evident, dat fiind faptul că mi-am şi numit blogul astfel :tongue: Din păcate, Mnemosyne e un personaj destul de minor, secundar, nu am găsit multe detalii despre ea, aşa cum găseşti despre alte zeităţi.
Dintre cele mai cunoscute, poate Artemis. Şi Hector, dintre eroi
:happy: Pana ajunge Dragos pe blog, daca ajunge, a promis ca vineri(sa vedem si minunea asta) o sa-ti raspund eu, Iulia. Adica o sa fac o remarca. Doua, cu permisiunea ta.
1. Superb commentul :wub:
2. Tu ai privit si mitologia din perspectiva psihologului?! :biggrin: :ermm: :unsure: :tongue:
Ha, Dragoş face vizite programate, mai nou? :silly:
Mulţumeeeesc!
Bănuiesc că nu întâmplător am ajuns să studiez psihologia :tongue: Eram interesată de astfel de lucruri de când eram pitică
Ţin minte că în timp ce citeam Legendele Olimpului, mă întrebam tot la câteva pagini DE CE, dar de cee oamenii chiar se rugau, se închinau şi agreau asemenea fiinţe – care numai divine sau spirituale nu păreau, ci tocmai opusul Până la urmă am înţeles şi de ce :angel:
Se pare ca nu va ajunge nici azi… Deja s-a facut seara… :cwy:
Hehe, da, nimic nu e intamplator in viata. Ce frumos ca ti-ai urmat marea pasiune… :happy: :cheerful:
Eu sunt cam total pe dinafara cu mitologia greaca, recunosc :biggrin: .
Totusi, am citit si eu in copilarie Legendele Olimpului, mi-a placut la vremea respectiva si am mai vazut cateva seriale care rulau la TV, despre care nu stiu cat de bine respectau ele legendele, dar erau placute de urmarit, cu imagini faine.
:biggrin: Cam asa se prezinta situatia si la mine…mai putin partea cu serialele la care am lipsit nemotivat. Sau motivat, inca nu m-am decis. Cred ca meritau sa fie vazute, totusi… :dizzy: :ermm: